Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-23@20:40:07 GMT

دولت برآورد درستی از تبعات اقتصادی کرونا ندارد

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۴۰۰۶۱

تحلیلگراقتصادی با بیان اینکه متاسفانه دولت تحلیل و برآورد درستی از تبعات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا ندارد، گفت:برای مدیریت تبعات اقتصادی شیوع کرونا به ۵ تا ۷.۵ میلیارد دلار منابع نیاز داریم.

سید محمد صادق الحسینی، کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا برداشت از صندوق توسعه ملی برای جبران خسارت‌های ناشی از کرونا کار صحیحی است یا خیر گفت: فلسفه شکل‌گیری صندوق‌های توسعه ملی در همه جای دنیا این است که در زمانی که درآمدهای ناشی از منابع طبیعی بالاست، بخشی از این درآمدها حفظ شود تا در زمانی که این درآمدها به شدت کاهش پیدا می‌کند، این کاهش جبران شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: به دلیل غیر قابل پیش‌بینی بودن قیمت منابع طبیعی مانند مس، نفت و… درآمد ناشی از آن نیز غیر قابل پیش بینی است، بنابراین برداشت از صندوق توسعه ملی برای شرایطی که درآمد کاهش پیدا کرده یا یک شوک ایجاد شده نه تنها اجتناب‌ناپذیر است بلکه فلسفه این صندوق نیز همین است و باید در زمانی که شوک به اقتصاد وارد می‌شود، ورود پیدا کرده و باعث شود که منحنی درآمد یکنواخت شود.

رقم پیشنهادی دولت برای برداشت از صندوق، رقم بسیار پایینی است

این کارشناس اقتصادی درباره رقم پیشنهادی دولت برای برداشت از صندوق، گفت: یک میلیارد دلار رقم بسیار پایینی است این نشان می‌دهد دولت برآورد درستی از میزان خسارت‌ها ندارد. کشورهای ثروتمند دیگر که درآمد ناخالص بالایی دارند ۵ تا ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی شأن را به عنوان بسته محرک در نظر گرفته‌اند. لذا ایران نیاز دارد تا منابع بیشتری را برای این امر اختصاص دهد. تصور بنده این است که برای مدیریت فضای ناشی از کرونا، حداقل ۵ تا ۷.۵ میلیارد دلار آن هم به عنوان یک بسته متوسط - نه مانند آمریکا که بسته تهاجمی تدوین کرده- نیاز داریم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه «آیا صحبت از برداشت ارقامی در این سطح از صندوق توسعه ملی، در شرایط تحریمی کشورمان که نیازمند داشتن ذخایر قابل اتکای ارزی هستیم، منطقی است؟»، گفت: در شرایط فعلی، برداشت از صندوق، اسیب های کمتری نسبت به عدم برداشت خواهد داشت چون در شرایط ویژه ای قرار داریم.

برداشت از صندوق و فروش اوراق باید به صورت همزمان انجام شود

صادق الحسینی درباره فروش اوراق نیز گفت: فروش اوراق هم گزینه مهمی است که در کنار برداشت از صندوق باید مورد توجه قرار بگیرد و در اولویت قرار داشته باشد؛ می‌توان بخشی از این بسته محرک را از طریق اوراق تأمین کرد و بخشی دیگر را از صندوق توسعه ملی.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه «با توجه به اینکه در بودجه سال ۹۹ پیش بینی انتشار ۹۶ هزار میلیارد تومان اوراق انجام شده، ایا کشش برای انتشار چند میلیارد دلار اوراق، مازاد بر بودجه ۹۹ وجود دارد یا خیر؟»، گفت: اگر مدیریت درستی صورت بگیرد، کشش لازم وجود دارد.

هنوز متوجه ابعاد واقعی کرونا نشده‌ایم / باید سرمایه گذاری‌های بزرگ انجام داد

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد که این ویروس و اثراتی که بر فضای کلی اقتصاد کشور دارد را دست کم گرفته‌ایم و ابعاد واقعی آن را متوجه نیستیم. چرا که اگر متوجه بودیم نه تنها از صندوق و اوراق استفاده می‌کردیم بلکه در ابعاد بزرگ‌تر این کار را انجام می‌دادیم. این کار، مضراتی هم دارد اما شر آن نسبت به بیکاری دو میلیون نفری و یا رشد اقتصادی منفی ۱۵ درصد و یا رکود اقتصادی شدید که می‌توانیم با آن مواجه شویم، کمتر است.

وی با تاکید بر اینکه دولت باید در این حوزه تصمیم درست بگیرد، ادامه داد: متأسفانه تا امروز چیزی که موید تصمیم درست دولت باشد، مشاهده نمی‌شود و این ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی که از سوی دولت اختصاص یافته است اولاً عدد خاصی نیست؛ دوم اینکه قرار است به صورت وام کم‌بهره باشد و اینکه چقدر می‌تواند فایده داشته و در تخفیف بحران مؤثر باشد هم مشخص نیست.

صادق الحسینی تصریح کرد: در مسیری که پیش رو داریم باید راه حل های مشخصی توسط دولت در پیش گرفته شود. یکی از این راه‌ها رفتن به سمت سرمایه‌گذاری‌های بزرگ است که تأمین مالی آن می‌تواند از طریق فروش اوراق و بخشی از آن از طریق صندوق توسعه ملی باشد؛ تا هم بشود رکود را کاهش داد و هم اشتغال را پرورش داد؛ و در کنار اینها، تقاضای کل که در حال حاضر به شدت افت کرده، افزایش یابد.

وی ادامه داد: اقدام بعدی این است که باید به افراد آسیب دیده کمک شود. که این افراد دو دسته هستند. یک دسته، شاغلین در صنایع آسیب دیده از این ویروس هستند. مانند صنعت حمل و نقل، صنعت غذایی، صنعت گردشگری و … که پیش بینی می‌شود حدود ۲ میلیون نفر هستند. البته ۸ الی ۱۰ میلیون شغل آسیب می‌بینند اما حدود ۲ میلیون نفر در معرض بیکاری و تعدیل قرار دارند.

بیمه‌های بیکاری باید گسترش یابند / ‏‬ لزوم افزایش بیمه بیکاری برای دوره کوتاه مدت

این کارشناس اقتصادی داد: برای این دو میلیون شاغلی که در معرض تعدیل و بیکاری قرار دارند باید بیمه‌های بیکاری گسترش یابد و حتی برای دوره کوتاه مدتی افزایش یابد. برای ورود بیکارها نیز باید سهل‌گیری صورت گرفته و از سخت‌گیری ها اجتناب شود. دولت برای مدت ۶ ماه، مثلاً ۷۵ درصد حقوق افرادی که در صنایع آسیب دیده قرار دارند و ۳۰ درصد درآمد شرکت شأن نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش پیدا کرده است را نیز جبران کند و خودش این حقوق را واریز کند کاری که دولت دانمارک انجام داده است.

لزوم افزایش یارانه دهک‌های پایین

وی افزود: گروه دوم افراد آسیب دیده نیز کسانی هستند که مشاغل پاره وقت داشتند و فاقد بیمه هستند. مثل دستفروشان و… که نه تنها خطر بیکاری شأن بسیار جدی است بلکه میزان آسیب پذیری شأن از بیکاری، بسیار بیشتر از سایر بیکارشدگان است. برای اینها هم باید فکر جدی شود هم از شیوع این ویروس لطمه دیده اند و هم بسیار آسیب پذیر هستند. باید بسته‌ای مانند افزایش یارانه نقدی برخی آنها طراحی شود که احتمال افتادن این افراد به تله فقر کاهش یابد.‌

نرخ ریال در برابر دلار واقعی نگهداشته شود / ‏‬نگذاریم فنر قیمت فشرده شود

صادق الحسینی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی نباید اجازه دهیم ارزش ریال در برابر دلار تقویت شود، گفت: باید مراقب باشیم نرخ ریال نسبت به دلار تقویت نشود؛ متأسفانه طی دو هفته گذشته ریال در برابر دلار تقویت شده است؛ اکثر ارزهای ملی دنیا طی دو سه هفته اخیر نرخ برابری شأن نسبت به دلار تا ۱۲ درصد تضعیف شده است؛ برخی کشورها تا ۳۰ و ۴۰ درصد ارز ملی شأن در برابر دلار تضعیف شده و دلار تقویت شده است اما در مورد ریال، شاهد تقویت ارزش ریال در برابر دلار بودیم. باید نرخ برابری واقعی ریال در برابر دلار را حفظ کنیم که برای این کار باید ارزش ریال در برابر دلار اندکی تضعیف شود. تا امکان رقابت صادراتی برای صادرکنندگان ما وجود داشته باشد و کمرنگ نشود.

این سیاست، یعنی واقعی نگهداشتن ارزش ریال در برابر دلار، در شرایط خاص فعلی بسیار مهم است. اگر ما نرخ دلار در برابر ریال را در حد واقعی تعدیل نکنیم و اجازه ندهیم نرخ واقعی باشد (کاری که الان دارد انجام می‌شود)، عملاً تقاضا برای واردات را بالا می‌برد و کالای وارداتی را ارزان می‌کند. که در این شرایط که باید مصارف ارزی مدیریت شود، خطرناک است و به تولید داخلی هم لطمه خواهد زد.

برداشت از صندوق توسعه باید انجام شود اما به صورت هدفمند

وی در پایان خاطر نشان کرد: به طور کلی برداشت از صندوق توسعه ملی کار مناسب و لازمی است. فلسفه وجودی این صندوق نیز همین است اما این منابع باید به درستی خرج شود؛ برای چند سرمایه گذاری بزرگ جهت جبران کاهش تقاضا و ایجاد اشتغال شود و بخشی از آن نیز برای اقشار آسیب دیده و بیکار شده اس کرونا مصرف شود.

منبع: تابناک

کلیدواژه: کروناویروس نوروز 99 جهش تولید مناجات شعبانیه روز جمهوری اسلامی تبعات اقتصادی صندوق توسعه ملی بیمه بیکاری کروناویروس نوروز 99 جهش تولید مناجات شعبانیه روز جمهوری اسلامی ارزش ریال در برابر دلار برداشت از صندوق توسعه صندوق توسعه ملی میلیارد دلار صادق الحسینی دلار تقویت فروش اوراق آسیب دیده پیش بینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۰۰۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده رکوردزنی قیمت طلا

تحقیقات بلومبرگ نشان می‌دهد که با وجود عواملی چون تنش‌های ژئوپلتیک، عامل اصلی افزایش قیمت جهانی طلا در واقع تقاضای چین است.

به گزارش اکوایران، صعود طلا به قله 2400 دلار در هر اونس در سال جاری بازارهای جهانی را حیرت زده کرد. چین که بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده این فلز ارزشمند است در این صعود نقش مرکزی داشته است.

براساس گزارشی از بلومبرگ، بدتر شدن تنش‌های ژئوپلتیک، از جمله جنگ در خاورمیانه و اوکراین و چشم‌انداز کاهش نرخ بهره آمریکا همگی سرمایه‌گذاری در  طلا را جذاب می‌کنند، ولی سوخت اصلی این افزایش در واقع تقاضای بی‌امان چین بوده است؛ چراکه خرده‌فروشی‌ها، مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری، معامله‌گران آتی و حتی بانک مرکزی این کشور به شمش به عنوان ابزاری برای ذخیره ارزش در زمان نااطمینانی نگاه می‌کنند.

بزرگ‌ترین خریدار

چین و هند اغلب بر سر عنوان بزرگ‌ترین خریدار طلا در جهان رقابت می‌کنند، ولی این شرایط سال گذشته تغییر کرد؛ چراکه مصرف جواهرات، شمش و سکه در چین به سطوح بی‌سابقه‌ای رسید. تقاضای جواهرات طلا در چین 10 درصد افزایش یافت، در حالی‌که در هند با 6 درصد کاهش مواجه شد. سرمایه‌گذاری در شمش و سکه در چین 28 درصد رشد داشته است.

به گفته مدیرعامل یک شرکت مشاوره سرمایه‌گذاری، هنوز هم جا برای افزایش تقاضا وجود داد. در بحبوحه گزینه‌های محدود سرمایه‌گذاری در چین، بحران طولانی‌مدت در بخش املاک، بازارهای سهام پرنوسان و کاهش ارزش ین، پول را به سمت دارایی‌هایی سوق پیدا کرده است که امن‌تر تلقی می‌شوند.

جایگزین‌های زیادی برای طلا در چین وجود ندارد. باتوجه به کنترل‌های مبادله‌ای و سرمایه‌ای نمی‌توانید پول‌تان را در بازارهای دیگر بگذارید.

جهش واردات

گرچه چین نسبت به کشورهای دیگر، طلای بیشتری تولید می‌کند، اما همچنان نیاز به واردات دارد و مقدار آن درحال افزایش است. در طول دو سال گذشته خریدهای خارجی بیش از 2 هزار و 800 تن بوده است؛ بیش از کل طلایی که پشتوانه صندوق‌های قابل معامله در بورس در جهان است یا حدود یک‌سوم ذخیره‌ای که توسط فدرال رزرو آمریکا نگه‌داری می‌شود.

با این حال، اخیرا سرعت واردات افزایش یافته است. واردات در آستانه سال نوی چینی که فصل هدایاست، افزایش یافت؛ به‌طوری که در طول دو ماه ابتدایی سال جاری 53 درصد بیشتر از سال 2023 بوده است.

بانک مرکزی

بانک مرکزی چین 17 ماه متوالی درحال خرید بود که طولانی‌ترین مدت خرید آن محسوب می‌شود؛ چراکه به دنبال تنوع‌بخشی به ذخایر خود از دلار و محافظت در برابر کاهش ارزش پول بود.

بانک خلق چین مشتاق‌ترین خریدار طلا در میان تعدادی از بانک‌های مرکزی است که طرفدار طلا هستند. بخش دولتی سطوح بی‌سابقه‌ای از طلا را در سال گذشته خریداری کرد و انتظار می‌رود خرید در سال 2024 نیز در سطح بالایی بماند.
جذابیت طلا

اینکه با وجود افزایش قیمت طلا و کاهش ارز یوان که قدرت خرید را کاهش می‌دهد، تقاضای چینی‌های بسیار بالا بود، نشان‌دهنده جذابیت طلاست.

به عنوان یک واردکننده بزرگ، خریداران طلا اغلب باید یک مبلغ اضافی را نسبت به قیمت‌های جهانی پرداخت کنند. این مبلغ ابتدای ماه به 89 دلار در هر اونس رسید. متوسط این مبلغ اضافی (پریمیوم) در طول سال گذشته 35 دلار بود، در حالی‌که میانگین تاریخی آن تنها هفت دلار است.

به طور اطمینان قیمت‌های بالا شوق خرید شمش را کاهش می‌دهد، اما بازار نشان داده است که به‌صورت غیرمعمولی تاب‌آور است. مصرف‌کنندگان چینی معمولا در زمان کاهش قیمت‌ها شروع به خرید می‌کنند که به ایجاد یک کف برای بازار در طول زمان‌های ضعف کمک می‌کرد. اما اینبار شوق چینی‌ها قیمت‌ها را به سمت سطوح بالاتری کشانده است.

به گفته مدیرعامل یک شرکت مشاوره، این مساله نشان می‌دهد که این افزایش قیمت پایدار است و خریداران طلا در همه‌جا می‌توانند به افزایش تقاضای چین مطمئن باشند.

جریان صندوق‌های بورسی

یکی دیگر از راه‌های سرمایه‌گذاری در طلا از طریق صندوق‌های بورسی است. به گفته واحد اطلاعات بلومبرگ، از ماه ژوئن تقریبا در طول همه ماه‌ها پول در صندوق‌های بورسی طلا جریان داشته است. این در حالی است که در سایر نقاط جهان شاهد خروج از صندوق‌های طلا بوده‌ایم.

ورود پول به این صندوق‌ها در سال جاری حدود 1.3 میلیارد دلار بود، در حالی‌که در کشورهای دیگر چهار میلیارد دلار از این صندوق‌ها خارج شده است. محدودیت‌های سرمایه‌گذاری در چین یکی از عوامل این مساله است، باتوجه به گزینه‌های اندکی که برای چینی‌ها خارج از مسکن داخلی و سهام وجود دارد.

به گفته یک تحلیلگر، تقاضای چین می‌تواند ادامه پیدا کند؛ چراکه سرمایه‌گذاران به دنبال تنوع بخشیدن به دارایی‌های خود هستند.

tags # طلا ، قیمت طلا سایر اخبار (تصاویر) عجیب‌ترین موجودات دریایی جهان؛ از شیطان دریایی تا ماهی خون‌آشام! حقایقی عجیب درباره اژد‌های کومودو؛ از بچه‌داری بدون جفت‌گیری تا شنیدن بوی خون از ۴ کیلومتری! چه کسی لباس را اختراع کرد؛ آیا انسان‌های اولیه همیشه لخت بودند؟ اولین قتل در جهان چگونه اتفاق افتاد؟!

دیگر خبرها

  • برداشت چهار همت از صندوق خسارت‌های بدنی: مجلس سکوت می‌کند؟
  • سخنگوی دولت: پس از بارش‌های اخیر بخشی از حقابه هیرمند آزادسازی شد / معیشت مردم و ایجاد رشد اقتصادی اولویت مذاکرات مشترک دولت و مجلس دوازدهم خواهد بود
  • بدعت عجیب در جریان تصویب بودجه؟
  • مازنی:برخوردهای خشن در خیابان‌ها با زنان براساس کدام منبع رخ می‌دهد؟ /قیمت دلار چند برابر سال ۱۴۰۰ شده اما صدایی از دولتمردان در نمی آید
  • پاکستان، شریک استراتژیک/ فرصت ۱۰ میلیارد دلاری برای ایران
  • سطح روابط اقتصادی بین ایران و پاکستان ۱۰ میلیارد دلار افزایش می‌یابد
  • آقای رئیسی! قرار نبود مشکل بورس و دلار یک هفته ای حل شود؟/مقاومت در برابر تغییر وزرای اقتصادی دولت به قیمت بدترشدن معیشت مردم
  • پشت پرده رکوردزنی قیمت طلا
  • سیلاب و باران ۲ هزار و ۴۷۰ میلیارد ریال به کشاورزی قصرقند خسارت زد
  • درس‌­های اقتصادی عملیات وعده صادق