Web Analytics Made Easy - Statcounter

نصرآبادی گفت: میزان استحصال رواناب از ابتدای سال ‌آبی در خراسان جنوبی به ۴۵ میلیون متر مکعب رسید.

«علیرضا نصرآبادی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بیرجند، اظهار کرد: در پی بارش های هفته دوم فروردین ماه جاری در تعداد ۲ هزار سازه آبخیزداری و آبخوان داری خراسان جنوبی حدود 22 میلیون متر مکعب از رواناب ها و سیلاب ها ذخیره شد و همزمان با شروع بارندگی ها از ابتدای فروردین ماه، بیش از 10 میلیون متر مکعب رواناب در سازه های آبخیزداری استان کنترل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه میزان استحصال رواناب از ابتدای سال آبی به۴۵ میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب در خراسان جنوبی رسیده است، گفت: خراسان جنوبی دارای دو هزار سازه آبخیزداری است.

 

نصرآبادی از ذخیره پنج میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب آب در سدهای بشرویه خبر داد و افزود: بیشترین حجم ذخیره رواناب در بارندگی های فروردین ماه در شهرستان بشرویه چهار میلیون متر مکعب در 140 سازه بوده است.

 

وی بیان کرد: همچنین در شهرستان طبس 162 و شهرستان زیرکوه 88 سازه وجود دارد که تعداد زیادی از آن ها به کمک اعتبارات صندوق توسعه به بهره برداری رسیده است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: شهرستان طبس با استحصال یک میلیون و 500 متر مکعب و شهرستان زیرکوه با استحصال یک میلیون متر مکعب آب جزو شهرستان های دوم و سوم در راستای حجم استحصال بارندگی های اخیر هستند.

 

نصرآبادی از ذخیره سازی 750 هزار متر مکعب رواناب در 331 سازه شهرستان بیرجند خبر داد و گفت: این مقدار آب در بارندگی های اخیر در این سازه ها ذخیره شده است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی میزان استحصال آب در شهرستان قاین را 250،نهبندان 800 و خوسف را 620 هزار متر مکعب عنوان کرد و گفت: حجم ذخیره آب در شهرستان فردوس با 184 سازه، 924 هزار متر مکعب است.

 

نصرآبادی گفت: در شهرستان سرایان با 230 سازه، 520 هزار متر مکعب، شهرستان سربیشه با 218 سازه، 150 هزار متر مکعب و شهرستان درمیان با 137 سازه 250 هزار متر مکعب رواناب ذخیره شده است.

 

وی افزود:در شهرستان قاین 65 سازه، نهبندان 380 سازه و خوسف 55 سازه در حال بهره برداری است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: در پی بارش های هفته دوم فروردین ماه جاری در تعداد دو هزار سازه آبخیزداری و آبخوان داری استان خراسان جنوبی حدود 22 میلیون متر مکعب از رواناب ها و سیلاب ها ذخیره شد.

 

نصرآبادی بیان کرد: در مجموع حجم آبگیری از ابتدای سال آبی به حدود 45 میلیون متر مکعب رسیده است.

پایان پیام/575

منبع: شبستان

کلیدواژه: سازه آبخیزداری بیرجند خراسان جنوبی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی متر مکعب رواناب میلیون متر مکعب هزار متر مکعب فروردین ماه بارندگی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۱۵۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نرخ بالای هدررفت آب در سیلاب‌ها / تعارض منافع مانع اجرای آبخیزداری در کشور

حمید سینی‌ساز کارشناس سیاست‌گذاری آب در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز در پاسخ به این سوال که آیا راهی برای ذخیره سیلاب‌های اخیر وجود دارد، گفت: هدف از آبخیزداری کنترل آبی است که شدت و قدرت پیدا کرده و ممکن است خسارت بزند و در نهایت عمده آن تبخیر شده یا با خروج از مرز از دسترس خارج شود. با کمک آبخیزداری، می‌توانیم این آب را در همان مکان بارش به سفره‌های آب زیرزمینی منتقل کنیم.

وی ادامه داد: این کار از نرخ بالای هدررفت آب در سیلاب و تبخیر آن جلوگیری می‌کند. از جهتی می‌توان با این روش از خسارت حاصل از سیل هم پیشگیری کرد. در واقع این آب ذخیره‌ای برای روزهایی است که باران و برفی نیست و نیازهای آبی هم تشدید می‌شوند.

کارشناس سیاست‌گذاری آب با بیان اینکه در کشور ما آبخیزداری چندان جدی گرفته نمی‌شود، بیان کرد: آبخیزداری در دوره‌هایی مورد توجه قرار گرفته مثلا برای سدسازی‌ها و جلوگیری از پرشدن رسوبات در سدها اما آبخیزداری تنها به این محدود نمی‌شود. در حال حاضر چند سالی است که بارش‌ قابل توجه برف نداریم و عمده بارش‌های ما به صورت باران است. در چنین شرایطی حالت طبیعی ذخیره آبی در یخچال‌های طبیعی که به مرور آب شده و پشت سدها جمع شوند، کارآیی ندارد.

وی افزود: در سال‌های اخیر بارش‌ها تبدیل به بارندگی‌های ناگهانی در پاییز و زمستان شده که بسیاری از آن‌ها در همان زمان از دست می‌روند. به نظر می‌رسد که مدیران باید رویکرد تازه‌ای نسبت به آبخیزداری داشته باشند.

بدون آبخیزداری مدیریت آب کشور ناقص است

سینی‌ساز معتقد است که آبخیزداری نه فقط برای جلوگیری از رسوبات سدها و یا پیشگیری از خسارت‌های سیل بلکه روشی برای ذخیره آب است. وی در این باره عنوان کرد: اگر این رویکرد مورد توجه قرار نگیرد، آبی برای فصل‌های غیربارشی باقی نمی‌ماند. نمی‌توان یک سال آبی را پشت سر گذاشت و به این موضوع توجه نکرد. رسانه‌ها می‌توانند کمک کنند که این رویکرد سوم در مورد آبخیزداری مورد توجه قرار گیرد. بدون آبخیزداری مدیریت آب کشور ناقص است و آبی برای فصل کم بارش نخواهیم داشت.

وی اضافه کرد: آبخیزداری روشی کلاسیک و علمی است که به شما کمک می‌کند، آبی را که بخش عمده آن هدر رفته، تبخیر شده و بخشی هم از مرزهای آبی و خاکی خارج می‌شود را ذخیره کنید. انتقال این آب به سفره‌های زیرزمینی هم تبخیر را کاهش می‌دهد و هم حرکت را کند می‌کند که مانع از دسترس خارج شدن آن شود. به این ترتیب در هر فصلی از سال قابل برداشت است. البته آبخیزداری به این معنا نیست که نظام بهره‌برداری از آب‌های زیرزمینی درستی نداشته باشیم که هر کسی از هر جایی که خواست، بهره‌برداری کند.

آبخیزداری در ایران قدمتی ۲۵۰۰ ساله دارد

کارشناس آب با بیان اینکه آبخیزداری ریشه تاریخی دارد، توضیح داد: دانش و تکنولوژی آبخیزداری به صورت بومی از چند هزار سال قبل تاکنون در کشور بوده و در اسناد تاریخی هم وجود دارد. سابقه وجود سازه‌هایی مانند آب انبار و قنات این امر را تائید می‌کند. مدیریت زیرسطحی بارش‌ها به دوره پیش از هخامنشیان بازمی‌گردد. اولین قنات‌های ما متعلق به دوره پیشدادیان است و قدمتی بالاتر از ۲ هزار و ۵۰۰ سال دارد. این نشان می‌دهد که نیاکان ما می‌دانستند که اگر بخواهند آب را در این اقلیم گرم و نیمه خشک روی سطح زمین ذخیره کرده، انتقال داده و مصرف کنند، عمده آب را از دست می‌دادند.

وی ادامه داد: بنابراین آن‌ها تلاش می‌کردند که آب را در سفره‌ها و زیرزمین ذخیره کنند و فقط وقتی آب به سطح زمین بیاید که قصد مصرف داشتند. اگر به روستاهایی که بافت قدیمی خود را حفظ کرده‌اند، نگاه کنید، می‌بینید که در پست‌ترین نقطه روستا (از لحاظ ارتفاع) آب انبار قرار داشته که در زمان بارش کلیه کانال‌ها و جوی‌ها به آن نقطه منتقل می‌شدند و حتی این موضوع نظامات دقیقی هم داشته است.

کارشناس آب اضافه کرد: میرآب شخصی بوده که مسئولیت نظارت بر آب انبار را برعهده داشته و در زمان بارندگی بررسی می‌کرد که از هر دهنه آب انبار چه میزان آب وارد می‌شود و چه کیفیتی دارد و هر بخش از روستا چقدر در این کار همکاری کرده‌اند که در زمان تابستان براساس این مکتوبات که اهالی هم آن را مضا می‌کردند، به هر بخش روستا براساس همکاری که در فصل پربارش داشته، آب تعلق می‌گرفت.

سینی‌ساز توضیح داد: به همین دلیل در زمان بارندگی همه جوانان روستا بسیج می‌شدند تا آب را به آب انبار منتقل کنند. ما این رویکردهای مشارکتی را بعد از اصلاحات ارضی از دست دادیم چراکه مردم نظاره‌گر شدند و تصور کردند که دولت وظیفه دارد همه کارها را انجام دهد. در مقابل مردم از نگاه دولت‌ها به بهره‌بردار غیرمجاز تبدیل شدند که اگر رها شوند ممکن است آب دزدی کنند. در چنین شرایطی تقابل منفی شکل می‌گیرد و مثلا اگر در روستایی کسی چاه غیرمجاز دارد، دیگر اهالی همراهی می‌کنند که لو نرود؛ چراکه خودشان هم ممکن چاه غیرمجاز داشته باشند.

دولت باید به سمتی برود که مشارکت مردمی را احیا کند

کارشناس آب با اشاره به اینکه دولت باید به سمتی برود که مشارکت مردمی را احیا کند و امور را به دست آن‌ها بسپارد و تنها نظارت و قاعده‌گذاری کند، عنوان کرد: مثلا در دوره خان‌ها البته منظور این نیست که دقیقا همان را اجرا کنیم اما خان، دهقان‌هایی داشت که کارها را انجام می‌دانند و او تنها در سیاست‌گذاری کلان که مثلا چه محصولی به چه میزان کشت شود، دخالت داشت و خود او برای آن محصول بازارسازی می‌کرد. اگر هم کسی تخلفی می‌کرد، مردم مقابله می‌کردند.

وی افزود: سازوکارهای سیاست منطقه‌ای هم به این شرایط دامن می‌زند؛ مثلا مسئولان در زمان انتخابات وعده‌ می‌دهند که سهم بیشتری از منابع طبیعی نسیب مردم آن حوزه انتخابیه می‌شود. ضربه‌ای که مسئولان در رقابت با هم به منابع طبیعی می‌زنند، بزرگتر از ضربه‌ای است که مردم در تقابل با دولت به منابع وارد می‌کنند. شبیه به دزدی که با چراغ می‌آید، قانونا منابع طبیعی را قربانی می‌کنند.

کارشناس آب درخصوص میزان هدررفت آب در نبود آبخیزداری گفت: براساس بیلان‌های آبی که چند سال یک بار بروزرسانی می‌شوند، تقریبا بین ۶۹ تا ۷۱ درصد ورودی آب از محل بارش، تبخیر می‌شود. حدودا ۸ تا ۱۰ درصد هم به شکل خارج شدن از مرزهای آبی و خاکی کشور، هدر می‌رود. در مجموع چیزی حدود ۲۰ درصد از بارش‌ها برای استفاده باقی می‌مانند. البته همه این میزان آب هم استفاده نمی‌شود و باید هدررفت و نشتی آب در شبکه‌های توزیع را هم حساب کرد.

وی تاکید کرد: در واقع اراده مدیریتی کافی برای اجرای آبخیزداری وجود ندارد و علاوه بر این تعارض منافعی هم در این میان هست که اجازه نمی‌دهد این کار انجام شود. بحران‌نمایی در حوزه مدیریت آب برای مسئولان با تملک بودجه‌های بیشتر و به دست گرفتن امکانات و دور زدن کارهای کارشناسی همراه شده است.

انتهای پیام /

پرستو خلعتبری کد خبر: 1227848 برچسب‌ها سیل

دیگر خبرها

  • افت ۲۵ متری سفره‌های آبخوان منطقه کاشمر
  • اختراعی با قدمت دوهزار سال| یخچال‌هایی در دل کویر
  • ۲۰۷ میلیون مترمکعب سیلاب‌های شمال کرمان مدیریت شد
  • حجم آب ورودی سد‌های استان کرمان در بارندگی‌های اخیر ١٠ میلیون متر مکعب بود
  • آبگیری ۱۵ میلیون متر مکعبی سازه‌های آبخیزداری بندرلنگه
  • ذخیره ۱۸ میلیون مترمکعب آب در پشت سازه‌های آبخیزداری نیکشهر
  • ذخیر ۱۸ میلیون مترمکعب آب در پشت سازه‌های آبخیزداری نیکشهر
  • نرخ بالای هدررفت آب در سیلاب‌ها / تعارض منافع مانع اجرای آبخیزداری در کشور
  • سر ریز شدن ۳۷۵ بند سنگی ملاتی و خاکی در نیکشهر
  • سریزشدن ۳۷۵ بندسنگی ملاتی وخاکی درنیکشهر