Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-25@22:34:25 GMT

بهره حداکثری از فشار حداکثری

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۴۴۱۱۰

بهره حداکثری از فشار حداکثری

درست است که این تحریم ها ناعادلانه، غیرقانونی بوده و تحت قانون فرامرزی ایالات متحده آمریکا اعمال شده است، اما در روابط بین الملل باید بیاموزیم که قدرت حرف اول را می زند نه قوانین و مقررات بین المللی. اگرچه قوانین و مقررات بین المللی نیز از جایگاه مهمی برخوردار بوده اما معمولاً از آن به عنوان ابزار استفاده می شود که در همین حال ممکن است نتیجه بدهد و یا اینکه نتیجه ای هم در بر نداشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هدف از طرح این موارد رسیدن به اهمیت موقع شناسی در تصمیم گیری سیاست خارجی است. زمانی که دست دیپلمات های کشور باز است و کشور تحت فشار نیست باید تلاش هایی در راستای برداشته شدن برخی از محدودیت ها صورت گیرد. هنگامی که کشور در تنگنا و محدودیت قرار می گیرد حل برخی از مسائل بسیار دشوارتر خواهد شد.

جمهوری اسلامی ایران در شرایط فعلی با استفاده از یک ابزار انسانی در تلاش است تا افکار عمومی دنیا را علیه ایالات متحده آمریکا بسیج کند که در این راستا هم ایالات متحده آمریکا و هم افکار عمومی بین المللی از موضوع باخبر است. به علاوه این موضوع انجام برخی از اقدامات نمادین برای نشان دادن حسن نیت لازم است که چنین اقدامی نیز صورت نمی گیرد. برای مثال آمریکایی ها ممکن است پیشنهاد کمک به ایران را مطرح و اعلام آمادگی کنند که در چنین شرایطی ایران نباید با صراحت دست رد به سینه آمریکا بزند. یا در خصوص پزشکان بدون مرز نیز به همین گونه است؛ درست است که اهمیت چندانی ندارد اما رد فعالیت های آنان بازتاب تبلیغاتی منفی و گسترده ای برای ایران به همراه داشته است و چنین اقداماتی به اعتبار استراتژیکی کشور ضربه می زند که دارای پیامدهای خاص خود است. یکی از آن پیامدها بسته شدن دست دیپلماسی در عرصه بین الملل است که در این صورت کشورهای دنیا روی ما حساب باز نمی کنند و به طور طبیعی اعتباری نیز قائل نیستند. در چنین شرایطی می توان گفت که تلاش وزارت خارجه برای رفع  تحریم ها آب در هاون کوبیدن است. با این رویه ای که ایران در سیاست خارجی خود در پیش گرفته است تحریم ها به این آسانی برداشته نخواهد شد. بدیهی است که بحران کرونا نیز به پایان خواهد رسید اما آنچه که حائز اهمیت بوده عدم استفاده ایران از فرصت های پیش رو برای حل معضلات و مشکلات است.

ایران سعی دارد با اقدامی ترحمی افکار عمومی علیه آمریکا را بسیج کند. این در حالی است که ایران کشوری ثروتمند بوده و از ظرفیت های بالایی برخوردار است و نباید نیازمند کمک های خارجی باشد هر چند که این کمک ها نشانه ضعف نیست و هر کشوری ممکن است در شرایط بحرانی نیازمند کمک دیگر کشورها باشد. اما ایران خیلی پیش تر می توانست با ایجاد فضای باز دیپلماسی امنیت داخلی کشور را تأمین کند، رویکردی که ثبات سیاسی را نیز به همراه خواهد داشت. از سوی دیگر امنیت محیط منطقه ای نیز تأمین و از میزان تنش ها و اختلافات در سطح بین المللی نیز کاسته می شد. در نهایت از دغدغه هایی که مردم با آن مواجهند نیز رهایی خواهیم یافت. ایران بدون حرکت در این مسیر از دیگران انتظار دارد تا از اقداماتشان صرف نظر کنند که چنین امری تحقق نخواهد یافت. انجام انعطاف در مواضع و برخی اقدامات نمادین برای نشان دادن حسن نیت، بخش هایی از سیاست خارجی برای کسب امتیاز است.

در روزهای اخیر نیز شاهد بودیم که برخی از کشورها از رفع تحریم های ایران استقبال کرده اند. اگر چه آنها ممکن است فشارهایی به آمریکا برای تحقق این هدف بیاورند اما در نهایت ثمری نخواهد داشت چرا که آمریکا با ایران در جنگ است و خواستار درگیری و افزایش فشار حداکثری برای شکست ایران نیز هست. به هیچ وجه آمریکا به درخواست کشورهایی چون پاکستان و کشور ثالث دیگری توجهی نمی کند.

هدف از طرح این بحث ها این نبود که جمهوری اسلامی ایران یک طرفه به سمت غرب گرایش پیدا کند؛ بلکه هدف استفاده و بهره حداکثری از هنر دیپلماسی و همچنین موقع شناسی بود. در همین حال رهبران سیاسی، عنصری حیاتی برای نجات کشور و یا برعکس عاملی برای ویرانه کردن یک کشور محسوب می شوند. این رهبرانی باید فرصت و موقع شناس باشند. فرصت برای دیپلماسی کم پیش می آید، اما فرصت های کم را باید غنیمت شمرد.

پیش از آنکه فشاری بخواهد بر ما وارد شود هنر این است که مانع آن شویم؛ در واقع یک تیم مدیریتی در حوزه سیاست خارجی یا فعال، یا محافظه کار، یا غیرفعال و یا تهاجمی هستند که مدیریت های غیرفعال یا انفعالی، یا محافظه کارانه و یا مدیریت های تهاجمی در شرایط امروزی ایران جوابگو نیست. ما نیازمند مدیریتی فعال پیشگام هستیم که یک چهره انطباقی با سیستم بین الملل را از خود نشان دهد که در اصل هدفش پیشبرد اهداف و تأمین کننده منافعش باشد.

310311

کد خبر 1370174

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: نوذر شفیعی سیاست خارجی ایران و آمریکا تحریم اقتصادی تحریم دارویی و غذایی سیاست خارجی بین المللی تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۴۱۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشنهاد اتاق ایران برای مدیریت ابرچالش آب

رئیس اتاق ایران با اشاره به شرایط آبی ناگوار کشور و دلایل بحرانی شدن آن، گفت: پیشنهاد اتاق برای مدیریت این ابرچالش، اجرای برنامه ریاضت آبی با تکیه‌بر تجدیدنظر در تخصیص آب و افزایش بهره‌وری است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در پیامی که به مناسبت افتتاحیه کارگاه «حکمرانی آب زیرزمینی» به این رویداد ارسال کرد، به تشریح وضعیت آبی کشور پرداخت که به شکل‌گیری یک ابرچالش در کشور منجر شده است.

صمد حسن‌زاده در این پیام، پیشنهاد اتاق ایران برای مدیریت ابرچالش آب را نیز با ذکر ملزمات آن تشریح کرد و از آمادگی اتاق ایران برای توسعه همکاری مشترک در راستای تحقق اصلاح نظام تخصیص و تمرکز بر افزایش بهره‌وری آب خبر داد.

متن کامل پیام رئیس اتاق ایران در افتتاحیه کارگاه حکمرانی آب زیرزمینی:

حضور همه شما عزیزان برای شرکت در کارگاه منطقه‌ای حکمرانی آب زیرزمینی که با همکاری مرکز منطقه‌ای مدیریت آب شهری یونسکو و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و با مشارکت متخصصین بین‌المللی و داخلی، نمایندگان دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌ها، انجمن‌های علمی، تشکل‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار می‌گردد، خیرمقدم عرض می‌کنم.

بحران آب در ایران تبدیل به یک ابرچالش جدی شده است که آثار و تبعات آن ازجمله کاهش بیش از 50 درصدی رواناب‌ها در کشور در دهه 90 نسبت به دهه 60، تبدیل شدن رودخانه‌های دائمی به موقتی، خشک شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها، افت مستمر سطح آب‌های زیرزمینی، ممنوعه و بحرانی شدن بیش از 410 دشت کشور، تشدید پدیده ریزگردها و فرونشست زمین، موجب خسارات اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی ناگوار برای کشور گردیده است.

آب‌های زیرزمینی ذخایر آبی متعلق به نسل‌های آینده هستند. حدود 55 درصد از کل برداشت‌های آب کشور از منابع آب زیرزمینی صورت می‌گیرد؛ اما متأسفانه سیاست‌های نادرست اتخاذ شده طی 40 سال گذشته منجر به‌اضافه برداشت بیش از 143 میلیارد مترمکعب از این ذخایر ارزشمند بین‌نسلی شده است. این امر موجب ظهور و تشدید پدیده شوم فرونشست زمین شده است. به‌گونه‌ای که امروز هیچ‌کدام از استان‌های کشور از آثار و خسارات ناشی از این پدیده مصون نیستند و طبق آخرین تحقیقات بین‌المللی ایران ازنظر نرخ فرونشست زمین دومین کشور جهان است.

ابرچالش آب کشور را بایستی ناشی از نگرش‌های توسعه منطقه‌ای، تخصیص آب با منحصراً اهداف توسعه اقتصادی و نادیده گرفتن حقابه‌های زیست‌محیطی، تکیه‌بر گسترش فعالیت‌های سخت‌افزاری، پایین بودن بهره-وری فیزیکی و اقتصادی آب در کلیه بخش‌های مصرف، بی‌توجهی به ظرفیت اکولوژی آبی در برنامه‌ریزی توسعه و نارسایی در مشارکت بخش خصوصی و ذی‌نفعان در نظام سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و مدیریت آب کشور دانست.

آنچه به‌طور خلاصه از وضعیت منابع آب ایران عرض شد، بیانگر آن است که موضوع آب و نظام مدیریت منابع آب به یک موضوع مزمن و پیچیده تبدیل شده است که حل آن نیازمند اتخاذ تدابیر جدید، کارا و به‌موقع و تغییر بخش‌های عمده‌ای از رویکردهای گذشته است. هرقدر در شکل‌گیری یک اقدام عمیق و گسترده ملی درنگ شود، راهکارهای موجود کم اثرتر و مستلزم صرف هزینه بیشتر خواهد بود.

پیشنهاد اتاق ایران به‌منظور مدیریت این ابرچالش، اجرای برنامه عمل منسجم و مستمر حداکثر 10 ساله با شعار «ریاضت آبی» با تکیه‌بر دو اصل مهم و هم‌زمان تجدیدنظر در تخصیص آب مصارف موجود با اولویت دادن به تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی و حقابه‌های زیست‌محیطی و افزایش بهره‌وری است. اتاق ایران آماده توسعه همکاری مشترک با وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و نیرو در تحقق اصلاح نظام تخصیص و تمرکز بر افزایش بهره‌وری آب است و امید دارد با تقویت همکاری در قالب «توافق‌نامه افزایش بهره‌وری آب در کشاورزی» گامی مهم در این راستا برداشته شود.

طرح «تعادل‌بخشی، تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب» از سال 1384 در کشور آغاز شد که یکی از اهداف این طرح به تعادل رساندن آبخوان‌های واقع در دشت‌های ممنوعه و بحرانی بود. پس از به موفقیت نرسیدن این طرح در سال 1393، طرح دیگری با عنوان «احیا و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی کشور» آغاز شد؛ اما متأسفانه این طرح نیز به اهداف تعیین شده منجر نشد که طبق مطالعه انجام شده در اتاق ایران، مهم‌ترین عامل عدم توفیق نادیده گرفتن مشارکت جامعه بهره‌برداران، وجود تعارض منافع، فقدان انسجام سیاستی، ضعف در همکاری بین‌بخشی و فقدان جامع‌نگری در برنامه‌ریزی‌ها است.

مطالعات انجام شده در اتاق ایران نشان می‌دهد که مهم‌ترین گام برای حل این بحران تفویض بخشی از اختیارات و وظایف دستگاه‌های دولتی به تشکل‌های بهره‌برداران فعال در سطح دشت‌ها است. خوشبختانه ظرفیت‌های قانونی مناسبی نیز در این مورد در برنامه هفتم توسعه پیش‌بینی شده است که امیدوارم با محقق شدن این امر شاهد فعال‌سازی مشارکت بهره‌برداران در مدیریت منابع آب زیرزمینی و ایجاد بستر مشارکت بخش خصوصی در این زمینه باشیم.

اتاق ایران به‌عنوان پارلمان بخش خصوصی و یکی از اعضای شورای جهانی آب، همواره تلاش کرده است با رویکرد حفظ منافع ملی، پایداری سرزمین و بهبود فضای کسب‌وکار، مسئولیت اجتماعی-اجرایی خود را در زمینه آب ایفا نماید. ازجمله اقدامات اتاق ایران در این زمینه می‌توان به انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی متعدد، برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌ها، ترجمه و تألیف کتب و مقالات علمی و ارائه نظرات مشورتی در حوضه کشاورزی، آب و محیط‌زیست به نهادهای ذی‌ربط اشاره کرد. اتاق ایران آمادگی دارد با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های خود در کنار بهره‌برداران و دستگاه‌های اجرایی، در تعادل بخشی به آب‌های زیرزمینی و مدیریت این ابرچالش کشور حضور و مشارکت داشته باشد.

در پایان، ضمن تشکر از تلاش برگزارکنندگان و همکاری و مشارکت صاحبان علم و نظر در برگزاری هر چه‌بهتر این کارگاه، امیدوارم به اشتراک‌گذاری دانش و تجربیات ملی و بین‌المللی منجر به یافتن راه‌حل‌های مناسبی برای اصلاح چهارچوب‌های حکمرانی آب زیرزمینی، بهبود رویه مشارکت گروداران محلی در فرآیندهای تصمیم‌گیری و تقویت همکاری‌های بین‌بخشی گردد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آماده‌سازی تمامی نیروگاه‌های کشور برای تولید حداکثری در تابستان/ تعمیرات نیروگاه‌ها تا نیمه اردیبهشت پایان خواهد یافت
  • حماس: تحت فشار آمریکا توافق نمی‌کنیم
  • عزم تیک‌تاک برای مقابله با فشار دولت آمریکا
  • واکنش مداخله جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای خواننده رپ زیرزمینی | ادعای مقام آمریکایی برای اعمال فشار بر ایران
  • عقب نشینی آمریکا از تحریم گردان «نتزاه یهودا »پس از فشار تل آویو
  • فشار آلمان بر آمریکا برای ارسال پاتریوت به اوکراین
  • فشار آمریکا و اسرائیل به قطر برای تحت فشار قرار دادن حماس
  • استفاده حداکثری از ظرفیت «اسکاپ» برای اجرای برنامه‌های توسعه‌ای کشور
  • پیشنهاد اتاق ایران برای مدیریت ابرچالش آب
  • راز ظهور قدرت ایران در نظم نوین جهانی