Web Analytics Made Easy - Statcounter

کامل دلپسند پژوهشگر جامعه شناسی و استاد دانشگاه تهران درباره این موضوع که چرا افراد مایلند در فضای اینستاگرام هویت دیگری از خود ارائه دهند؟ اظهار کرد: گذر تاریخی از فیس بوک به اینستاگرام باعث شده افراد آن قسمت پنهان هویت خود را در اینستاگرام بروز ندهند. این فرصت تعامل اجتماعی ایجاد شده در اینستاگرام باعث شده که افراد درباره پنهان‌های خود صبحت نکنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلپسند افزود: اینستاگرام جذابیتی دارد که شما را خیلی بهتر از آن چیزی که خودتان هستند نمایش می دهد و این تائید شدن از جانب دیگران با لایک و کامنت برای نسل جوان جذابیت دارد؛ این شبکه اجتماعی برای جوان و نوجوان  دانشگاهی هویت ساز است و حتی قومیت‌های مختلف غنای فرهنگی خود را در صفحه اینستاگرام نشان می‌دهند.

 افراد به دنبالند که بخشی از پنهان خود را به نمایش نگذارند

این پژوهشگر اجتماعی در ادامه بیان کرد: در این فضا افراد به دنبال آن هستند که بخشی از پنهان خود را به نمایش نگذارند. اینستاگرام البته می‌تواند عرصه نمایش سرمایه‌های نمادین یا ارزش‌های فرهنگی و لباس و پوشاک فرد هم باشد در واقع مهم این است که فضای اجتماعی و میدان اجتماعی باب گفت وگو و تعامل اجتماعی را فراهم کرده و در این باب اجتماعی  آسیب‌های اجتماعی برای نوجوانان و جوانان را رقم زده  است.

بیشتر بخوانید: ایران در زمینه پزشکی به مرجعیت علمی دست یافته است

دلپسند تصریح کرد: اینستاگرام  فضایی است که جامعه ایرانی می‌تواند به دور از تاخر فرهنگی خودش را با آن تطابق دهد و هویت فردی، خانوادگی، سیاسی و اجتماعی ایرانیان باشد چون هم کم هزینه است همچنین امکان تبدیل به خود‌های اجتماعی و هویت‌های فرهنگی در فضای اینستاگرام وجود دارد.

او در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا نمایش در اینستاگرام نمایش خود واقعی نیست؟ گفت: به دو دلیل یکی دو رویی اجتماعی در جامعه و دوم واکنش‌هایی است که دیگران نسبت به ما دارند که این واکنش‌ها از سمت اقشار مختلف است و باعث قضاوت سیاسی یا اجتماعی دیگران می‌شوند؛  این سبک زندگی یک سبک زندگی طبقه‌ای و جنسیتی هم است؛  اکانت زنان با مردان بسیار تفاوت دارد، ولی بسیاری از زنان با اکانت و تصویر واقعی وارد نمی‌شوند.

دلپسند در ادامه بیان کرد: برای نسل جدید اگر  با میدان اجتماعی، سبک زندگی جدید و عادت واره‌های جدیدی فهم مواجه نشویم از دنیای اجتماعی واقعی آن‌ها دور خواهیم شد؛ واقعیت این است که اگر بخواهیم تغییرات فرهنگی جامعه ایرانی را بفهمیم نیازمند داریم که به انتخاب نسلی و انتخاب فرهنگی اهمیت بدهیم و از دریچه نگاه آن‌ها آن‌ها به جامعه بنگریم.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: جامعه شناسی استاد دانشگاه فیس بوک نسل جوان شبکه اجتماعی لباس و پوشاک ایران جامعه سیاسی و اجتماعی سبک زندگی زنان مردان جامعه جامعه شناسی دانشگاه تهران لباس و پوشاک نسل جوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۴۹۷۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درس مهم برنامه اسکار مهران مدیری : فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی هیچ کاربردی ندارد...

عصر ایران ؛ نهال موسوی - در برنامه اسکار مهران مدیری که در شبکه نمایش خانگی در حال پخش است برای هر شرکت کننده که کمترین امتیاز را کسب کرده باشد به عنوان جریمه، در نظر گرفته‌اند که یک مسئولیت اجتماعی انجام دهد برای مثال آن هنرمند که در یک قسمت کمتر از بقیه امتیاز به دست آورده است باید به سرای سالمندان رفته و با هدیه بردن آنها را خوشحال کند.

در بعضی قسمتها از هنرمندی درخواست می‌شود که در صفحه اجتماعی که دارد و به صراحت هم گفته می‌شود مثلا برای 3 ماه در صفحه اینستاگرامی که دارید هفته‌ای یک کتاب را به مخاطبانت معرفی کنید، هنرمند هم با کمال میل حاضر به انجام چنین فعالیتی در قالب یک «مسئولیت اجتماعی» است.

نکته جالب توجه این است که در کشور ما شبکه اجتماعی اینستاگرام فیلتر است ولی برای انجام یک مسئولیت اجتماعی از آن کمک گرفته می‌شود! قطعا یک جای کار می‌لنگد. 

واقعیت این است که علی رغم فیلنرینگ جمعیت بسیار زیادی از این شبکه اجتماعی استفاده می‌کنند و هم مردم و هم فیلترکنندگان به این نکته واقف هستند. آمار استفاده ایرانیان از شبکه‌های اجتماعی هم که موجود است. علاوه بر این شبکه اجتماعی اینستاگرام در کشور ما یک کاربرد چند منظوره پیدا کرده است که شاید در بسیاری از کشورهای دیگر اصلا به این گونه نباشد.

اینستاگرام در ایران هم شبکه اجتماعی است که افراد در آن عکس‌ها و خاطرات و اتفاقات روزمره را به اشتراک می‌گذارند و هم برای بسیاری یک درگاه اقتصادی و کسب درآمد است، حتی کارکرد رسانه‌ای هم دارد و به همین دلیل بسیاری از خبرگزاری‌ها، سایت‌ها، سازمان‌ها، نهادها و ... جهت اطلاع رسانی به مخاطب از صفحه اینستاگرام خود بهره می‌برند و هم یک پلتفرم آموزشی برای بسیاری رشته‌های شغلی و فنون محتلف است.

حال با توجه یه این همه کارکرد چرا فیلتر است؟ واقعا این فیلتر کردن آیا هیچ دستاوردی داشته است؟ بزرگترین خروجی این فیلترینگ این نکته است که مردم به هر شکلی شده و از هر طریقی فیلترینگ را دور می‌زنند و در ایسنتاگرام فعالیت خود را ادامه داده‌اند.

از طرف دیگر یک بازار مبسوط هم برای برخی افراد بوجود آمده است که کاسبان فیلترینگ هستند و با فروختن فیلترشکن برای خود به نان و نوایی رسیده‌اند.

تلگرام و واتساپ هم به همین گونه است، آنها هم فیلتر هستند ولی جمعیت بسیار زیادی در کشور از ان استفاده می‌کنند، حتی روزنامه کیهان، صداوسیما، خبرگزاری‌های رسمی کشور و ... هم کانالشان در تلگرام فعال است.

در زمانه قدیم افراد مثلا در تلویزیون دیده و شناخته می‌شدند و معروفیت به دست می‌آوردند ولی امروزه دیده‌ایم که افرادی از طریق همین اینستاگرام و یا دیگر شبکه‌های اجتماعی به معروفیتی رسیده‌اند که تلویزیون برای جذب مخاطب از حضور آنها در برنامه‌های خود استفاده می‌کند.

چند روز قبل مجتبی کشوری (مدیرکل اتاق وضعیت معاونت فضای مجازی) آمار بازدید برنامه‌های تلویزیون در فضای مجازی آماری اعلام کرد و گفت: «در تلگرام 173 میلیون بازدید، در اینستاگرام 1.1 میلیارد بازدید، در ایتا 85.5 میلیون بازدید و در روبیکا 139 میلیون بازدید ثبت شده است.»

حتی مدیران هم برای اشاره به تاثیرگذاری برنامه‌های تلویزیون از این آمارهای شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده بهره می‌برند.

حال پرسش اصلی این است کارکرد این فیلترکردن چیست؟ وقتی هم می‌دانیم به اسم فیلتر است ولی در واقعیت همه دارند از آن استفاده می‌کنند، این چه استراتژی است؟ برای مردمی که انواع مشکلات اقتصادی و روحی وروانی دارند دارد این نصب، تهیه و خرید انواع فیلترشکن، این قطع و وصل کردن فیلترشکن غیر از سوهان کشیدن بر اعصاب و روانشان چه دستاورد دیگری دارد؟ 

وقتی می‌بینیم که در برنامه اسکار مهران مدیری برای انجام یک مسئولیت اجتماعی از شرکت کننده‌ها فعالیت در اینستاگرام را درخواست می‌کند به این دلیل است که او می‌داند برای تاثیر گذار بودن آن عمل مثبت در راستای یک مسئولیت اجتماعی باید از این پلتفرم استفاده کند، حال مدیران و مسئولان مربوطه نمی‌توانند از این عمل مهران مدیری درس بگیرند و آنها هم برای به بار نشستن بسیاری از آموزه‌ها و راهکارهای اجتماعی از این شبکه اجتماعی بهره ببرند؟ 

واقعا اگر درباره این همه تناقض هر شخص حقیقی یا حقوقی توضیح قابل قبول و منطقی دارد، بسیار لازم است که اطلاع رسانی کند و ما را هم از این اقیانوس پرسش‌های بی جواب نجات دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: وقتی شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده برای صدا و سیما تعیین تکلیف می‌کنند خنده‌های از ته دل مهران مدیری پس از حرکت عجیب شکیب شجره (فیلم) نعیمه نظام‌دوست وسط برنامه مهران مدیری عروس شد (فیلم)

دیگر خبرها

  • همکاری شهرداری و بنیاد ایران‌شناسی برای احیا هویت تاریخی شهر ارومیه
  • درس مهم برنامه اسکار مهران مدیری : فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی هیچ کاربردی ندارد...
  • نقش سلبریتی‌ها و فضای مجازی در موج گرایش به جراحی‌ها و خدمات زیبایی
  • فیک بیوتی
  • از آموزش و اقتصاد تا فرهنگ و سبک زندگی با پدیده‌ بلاگری
  • ضرورت تعامل و همکاری شهرداری و بنیاد ایران‌شناسی در راستای احیا هویت تاریخی شهر ارومیه
  • مطهری: دولت‌ها مسئولیت سعادت افراد جامعه را بر عهده دارند
  • تاثیر فالوور فیک روی پیج‌های فروشگاهی
  • متا در حال آزمایش نوار جستجوی مبتنی بر هوش مصنوعی است
  • حجاب حافظ حریم افراد