Web Analytics Made Easy - Statcounter

به‌گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، رئیس هیات ورزش های روستایی و بازی‌های بومی محلی استان کرمانشاه اظهار کرد: در این روزها که برای در امان‌ماندن از ویروس کرونا باید در خانه بمانیم، انجام بازی‌ها و سرگرمی‌های بومی یادگار روزهای نه‌چندان دوری است که هنوز تلویزیون و رادیو و شبکه‌های اجتماعی یا وجود نداشت و یا فراگیر نشده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهرام بهروش افزود: روزگاری که با چندتکه سنگ و پارچه و چند قطعه چوب ساعت‌ها بزرگ و کوچک سرگرم می‌شدند، سرگرمی‌های که آن‌قدر شیرین و جذاب بودند که خانواده‌ها به‌صورت مسابقه برگزار می‌کردند.

او تعداد بازی‌های رایج بومی محلی در استان کرمانشاه را بیش از ۱۰۰ بازی عنوان کرد که بعضی از آن‌ها همچون قمچان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

بهروش بیان کرد: درگذشته که به‌مانند امروز فضای مجازی حضور گسترده‌ای در زندگی مردم نداشت، خانواده‌ها شب‌های خود را با انجام بازی‌های بومی محلی سرگرم می‌کردند که امیدواریم در این مدت که باید به‌اجبار کرونا در خانه بمانیم، توجه دوباره‌ای به این بازی‌ها داشته باشیم.

معرفی چند بازی قدیمی کرمانشاهی

رئیس موزه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه و مسئول ثبت آثار ملی و معنوی این اداره کل نیزاظهارکرد: بازی «پلان» یکی از بازی های منطقه است که هم در قالب پرونده طلب باران و هم بصورت یک بازی به ثبت ملی رسیده است.

اکرم طهماسبی افزود: با استفاده از هفت سنگ متوسط و با ۲ گروه این بازی انجام می شود که با یک سنگ باید با فاصله مشخص به این سنگها پرتاپ شود تا به هدف بخورد.

وی در ادامه با اشاره به ثبت ملی ورزش «زوران» به نام کرمانشاه، اظهار داشت: زوران نوعی کشتی سنتی و پهلوانی است ولی با قوانین محلی که هم اکنون جایگاهی پیدا کرده و هر ساله مسابقاتی در استان کرمانشاه در خصوص بازی زوران برگزار می شود.

طهماسبی در ادامه به بازی «قارن توپان» اشاره کرد و افزود: این بازی هم اکنون در روستای «زردویی» در شهرستان پاوه انجام می‌شود.

او گفت: این بازی با حضور ۲ گروه انجام می شود؛ به این شکل که «قارن» چوبی است با ابعاد و اندازه مشخص به همراه یک توپ که به اندازه یک مشت دست است؛ گروه اول که شروع‌کننده بازی هستند باید با چوب قارن به توپ بزنند و گروه مقابل توپ را دریافت و فرار کنند تا به جای مشخص برسند و تیم شروع کننده مانع کار شوند.

رئیس موزه های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه و مسئول ثبت آثار ملی و معنوی همچنین خاطرنشان کرد: بازی‌های بومی در شرایط فعلی بهترین جایگزین فضای مجازی خواهد بود و از طرفی از آداب و سنن گذشتگان که به‌عنوان یک میراث ناملموس که برای ما به یادگار مانده است، صیانت می‌کنیم.

بازی‌های بومی اورامانات

کارشناس ارشد مردمشناسی پایگاە منظر فرهنگی اورامانات نیز در این‌باره گفت: «قه‌مچان» یا «هه‌ملوقان» نامی مختص بازی‌های بومی محلی با سنگ‌های ریز در اورامانات است.

عزیز مصطفایی افزود: این بازی گاهی با ۱۰ سنگ کوچک و گاهی پنج تایی است. تعداد زیاد سنگ‌ها را «قاقا» می‌گویند و هر «قا» سه سنگ را در بر می گیرد که می بایست بازیکن با پر شدن دستش آنها را هم زمان با همان یک دست و با تکان ناگهانی جدا کند و در دست دیگرش بیندازد.

به گفته این کارشناس مردم شناسی «قەمچان» یا «هەملەقوان» حدود ۱۱ نوع بازی را در بر می گیرد و یکی از گسترده ترین بازها در سطح اورامانات است که می توان در این روزها که همگی قرنطینه اجباری را در پیش گرفته اند مورد استفاده قرار گیرد.

مصطفایی اظهار داشت: یکی از کارکردهای این بازی مهارت و چابکی انگشتان است که بعدها در چیدن میوه جات مانند توت و...به کار خواهد آمد. بطور معمول گروه سنی۱۵ تا ۲۰ سال را اغلب در بر می گیرد و بیشتر بین دختران رواج دارد.

وی یادآور شد: این بازی در تیر ماە ۱۳۹٨ با شمارە ثبت ۱۹٨۹ در فهرست آثار ناملموس ایران با مرکزیت روستای ساتیاری در منطقە اورامانات ثبت شده است.

کد خبر 497354 برچسب‌ها كرونا در ايران استان کرمانشاه

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: كرونا در ايران استان کرمانشاه استان کرمانشاه بازی های بومی بومی محلی بازی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۶۱۱۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده شدن کرمانشاه برای میزبانی از سالروز عملیات بازی‌دراز

سعید بهشتی‌راد معاون هماهنگ‌کننده سپاه نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه با بیان اینکه اقدامات لازم برای حضور هموطنانمان در ارتفاعات بازی دراز شهرستان سرپلذهاب به مناسبت سالروز عملیات بازی دراز انجام شده، گفت : یادواره شهدای عملیات بازی دراز و برنامه صعود سراسری به این ارتفاعات و مراسم افتتاحیه اردو‌های راهیان نور کشور، طی روز‌های پنجشنبه و جمعه (۱۳ و ۱۴ اردیبهشت) در شهرستان سرپل‌ذهاب استان کرمانشاه برگزار خواهد شد.

وی با بیان اینکه یادواره سرلشگر خلبان شهید علی اکبر شیرودی در محل یادمان این شهید عصر روز ۱۳ اردیبهشت برگزار خواهد شد، گفت: در ادامه این روز و بعد از اقامه نماز مغرب و عشا یادواره شهدای عملیات غرورآفرین بازی‌دراز در جوار بقعه احمدبن اسحق برگزار خواهد شد و صعود گروهی هموطنانمان به ارتفاعات بازی دراز را هم صبح روز ۱۴ اردیبهشت خواهیم داشت. 

معاون هماهنگ کننده سپاه نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه با بیان اینکه همه ساله آغاز سال راهیان نور کشور با برگزاری ویژه برنامه سالروز عملیات بازی دراز در استان کرمانشاه آغاز می‌شود، عنوان کرد: برآورد می‌شود امسال شاهد صعود ۵۰ هزار نفری هموطنانمان به ارتفاعات بازی دراز در سالروز این عملیات سرنوشت ساز باشیم.

بهشتی راد افزود: سال گذشته صعود بیش از ۴۰ هزار نفری هموطنانمان به ارتفاعات بازی دراز در سالروز عملیات بازی دراز و آغاز سال راهیان نور کشور را شاهد بودیم.

وی از عملیات بازی دراز به عنوان یکی از مهمترین عملیات‌های دوران دفاع مقدس یاد کرد و افزود: در جریان عملیات بازی دراز قسمت‌های مهمی از ارتفاعات بازی دراز از دشمن پس گرفته شد.

وی با اشاره به نقش مهم ارتفاعات بازی دراز در تامین امنیت منطقه در دوران دفاع مقدس، گفت: در دوران دفاع مقدس در مقطعی عراق توپخانه سنگین روی ارتفاعات بازی دراز مستقر کرده بود که پیروزی در عملیات بازی دراز بعد از اجرای چندین عملیات ناموفق و بازپس گیری ارتفاعات بازی دراز در جریان عملیاتی به همین نام در واقع نقطه شروع پیروزی‌های رزمندگان بر دشمن بعثی بود.

بهشتی راد افزود: در عملیات بازی‌دراز ضمن انهدام تیپ سه پیاده کوهستان و وارد نمودن تلفات به تیپ ۲۲ کوهستانی دشمن، بیش از ۱۵۰۰ نفر از نیرو‌های تحت امر صدام کشته و زخمی شده و تعداد زیادی از آنها به اسارت درآمدند.

عملیات بازی‌دراز اردیبهشت ۱۳۶۰ با همکاری مشترک ارتش و سپاه و با هدف بازپس گیری ارتفاعات بازی دراز از رژیم بعث صدام طراحی و اجرا شد. در جریان این عملیات مهم «علی اکبر شیرودی» خلبان برجسته و «حسین ادبیان» فرمانده شجاع گردان تکاور مالک اشتر به مقام شامخ شهادت نائل آمدند .

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • اعزام ۱۷۰ زائر کرمانشاهی به حج عمره
  • ۱۱۰۰۰ نفر از نوآموزان کرمانشاهی در طرح سنجش سلامت شرکت نکرده‌اند
  • جوان کرمانشاهی جان دوباره به بیماران پیوند عضو بخشید
  • درخشش کاراته کا‌های کرمانشاهی در مسابقات انتخابی تیم ملی
  • آماده شدن کرمانشاه برای میزبانی از سالروز عملیات بازی‌دراز
  • (عکس) بدنسازی بیرانوند با دست گچ گرفته
  • آمار جهانی کرونا؛ هنگ کنگ رکورددار فوتی‌های روزانه
  • جزئیاتی جدید از علت خودکشی پرستار جوان؛ در ۹ ماه گذشته ۴۹ کرمانشاهی با قرص برنج خودکشی کردند
  • خبرهای جدید از علت فوت پرستار کرمانشاهی
  • جزئیاتی جدید از علت فوت پرستار کرمانشاهی