Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-24@23:50:43 GMT

عقلانیت دینی؛ حلقۀ مفقودۀ معرفت‌زایی در جوانان

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۸۱۸۲۷

عقلانیت دینی؛ حلقۀ مفقودۀ معرفت‌زایی در جوانان

حجت‌الاسلام مختاری در یادداشتی به مناسبت روز جوان نوشت: باید عقلانیت دینی را مورد نظر قرار داد که حلقۀ مفقودۀ تحقق معرفت‌زایی در میان جوانان به شمار می‌آید.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: متن زیر یادداشتی است از حجت الاسلام والمسلمین دکتر «محمد حسین مختاری»، رییس دانشگاه مذاهب اسلامی و استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم به مناسبت سالروز ولادت حضرت علی اکبر علیه السلام و روز جوان که تقدیم حضورتان می شود:     ولادت باسعادت حضرت علی اکبر(ص) که به نام روز جوان نام گذاری شده است از یک سو از شأن و منزلت بی بدیل آن حضرت به عنوان نماد رشادت ، معرفت، عقلانیت، بصیرت و لزوم الگوپذیری جوانان از آن حضرت حکایت دارد و از سوی دیگر طرح مسائل و مشکلات نسل جوان بالاخص در زمینه های فرهنگی و معرفتی را دو چندان می سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

    گفتنی است جوانی مهم ترین و حساس ترین مرحله از زندگی انسان به شمار می آید که با پرخاشگری و حریف طلبی جوانان به اوج خود می رسد؛ چرا که  کودک آرام دیروز به جوان پرشور امروز تبدیل شده است و  این شور گرایی ایجاد برخی رفتارهای  بحران زا را اجتناب ناپذیر می سازد.    در این میان پروسۀ گذار از دوران پرفشار  مدرسه که به نام اصول تربیتی، باید و نبایدهای فراوانی  از سوی نظام آموزشی کشور بر رفتار شکننده نوجوانان و جوانان تحمیل می کند، روحیات و خلقیات نسل جوان را به مثابۀ فنر فشرده شده ای قرار می دهد که تبعات آن در دانشگاه در قالب افت تحصیلی ، تشدید پرخاشگری و دین گریزی سر باز می کند.    و به راستی جوانی که تا دیروز به آموزه ها و مناسک دینی و معرفتی تعبداً اهتمام می ورزید به یکباره با عنصر تشکیک و تردید با مسائل دینی مواجه می شود، و از آن جا که فضای فرهنگی و نخبگانی جامعه در راستای ترویج عقلانیت دینی و  پاسخگویی به شهبات دینی و معرفتی جوانان تعریف نشده است، لذا نه تنها جوانان جز شعار، پاسخ دیگری در همراهی  با مسائل و مشکلات دینی خود نمی بینند بلکه در عمل از ساحت خانواده و اجتماع طرد می شوند و اینچنین، برای رهایی از  بحران اعتقادی و معرفتی خود به سمت برخی ناهنجاری های اخلاقی و رفتاری کشیده می شوند.  اما به راستی ریشه این بحران و چالش کجاست؟      تأمل و  نگاه کلان و راهبردی به بحران های موجود در میان جامعۀ جوان کشور، از  مشکلات عدیده در فضای فرهنگی جامعه حکایت دارد.    باید اعتراف نمود، جوانان قربانی ندانم کاری های سیاست گذاران فرهنگی شده اند؛ به عبارت دیگر، جوانان در حصار ناکارآمدی حوزه و دانشگاه گرفتار آمده اند که میوۀ تلخ عدم بازتولید دین و رکود زاید الوصف این دو نهاد معرفتی، ارتقای معرفت دینی جوانان را به رویایی دست نیافتنی تبدیل کرده است. که نتیجۀ شوم این رکود را می توان در فقر فرهنگی شدید رسانۀ ملی به عنوان خروجی تولیدات محتوایی حوزه و دانشگاه مشاهده کرد، رسانه ای که متأسفانه مدتهاست دیگر به مثابۀ دانشگاه عمل نمی کند و ترویج برنامه های مروج افسردگی و ناامیدی و  ترویج نهیلیسم، به  رویۀ ثابت این رسانه اثر گزار تبدیل شده که دود فقر رسانه ای به چشم  جوانان می رود.     فراموش نکنیم انقلاب اسلامی از حقیقت ناب دین بهره گرفت؛ لیکن در سال های اخیر، تقلیل گرایی و بازنشر خام معارف دینی و بی اعتنایی به معارف ناب اهل بیت (ع) و اصرار بر  باز تولید تقلیلی خام مسائل دینی، موجب شده است تا  تولید محتوای معرفت شناسانه  در نهادهای معرفت ساز همچون حوزه و دانشگاه، جای خود را به دانشنامه نویسی، دائره المعارف نویسی و موسوعه نگاری بدهد.   در این بین، این نسل جوان است که در دوگانۀ ناکارآمدی عدم بازتولید معارف دینی در حوزه و موج سهمگین القای خصومت دینی در میان روشنفکران غرب زده در دانشگاه گرفتار شده است، حال برای برون رفت از این نقیصه باید عقلانیت دینی را مورد نظر قرار داد که حلقۀ مفقودۀ تحقق معرفت زایی در میان جوانان به شمار می آید. چرا  که در ساحت عقلانیت، عرفان گرایی افراطی فارغ از تفکر و تعقل به قهقرا خواهد رفت و ماهیت دین ستیزانۀ روشنفکران غرب زده برای جامعۀ جوان کشور آشکار خواهد شد.  

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: حجت الاسلام مختاری سبک زندگی اسلامی جوان عقلانیت دینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۸۱۸۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهمیت خانواده و ازدواج برای نسل جوان تببین شود

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام مرتضی مطیعی ظهر چهارشنبه در نشست شورای جوانی و جمعیت استان سمنان به میزبانی استانداری ضمن اشاره به پیش نیازهای جوانی جمعیت و همچنین ازدواج جوانان، تاکید کرد: تحقق جوانی جمعیت پشتوانه‌های قانونی است که نمایندگان مجلس باید به آن دقت داشته باشند.

وی با بیان اینکه در کنار این موضوع نیازمند فرهنگ‌سازی در بین جوانان هستیم، افزود: دستگاه‌های فرهنگی و آموزشی و آموزش عالی و … می‌بایست در این زمینه برنامه‌های عملیاتی ویژه ای را در دستور کار قرار دهند.

امام جمعه سمنان با بیان اینکه تحقق جوانی جمعیت و اهمیت ازدواج نیازمند تبیین است، تاکید کرد: تبیین اهمیت جایگاه ازدواج و فرزندآوری به ویژه برای نسل جوان اهمیت بسزایی دارد.

مطیعی با اشاره به وضعیت موجود در جامعه بیان کرد: غفلت در نگاه برخی جوانان نسبت به اصل خانواده مشهود است در حالی که می‌توان با تبیین اهمیت و اساس خانواده برای نسل جوان، این تفکر را تغییر داد.

وی افزود: تبیین اساس و اهمیت خانواده در ترغیب به ازدواج و فرزندآوری بسیار تأثیر دارد لذا انتظار می‌رود که مسئولان فرهنگی در این زمینه بیشتر فعالیت داشته باشند.

کد خبر 6087843

دیگر خبرها

  • اهمیت خانواده و ازدواج برای نسل جوان تببین شود
  • رویداد صدرا در اشتغال‌زایی نسل جوان نقش دارد
  • ۲ راهبرد ایران برای افزایش اقتدار و حرکت به سوی قله
  • سه ویژگی نخست تواصی در مسیر «اخوت»
  • عقلانیت انقلابی راه حل مواجهه با معادله و حل مسائل کشور است
  • عقلانیت انقلابی اهل دوقطبی‌های کاذب نیست
  • دانشگاه برای ارتقای عقلانیت در حکمرانی استان مؤثر باشد
  • از اولین دانشگاه شیعی در پاکستان چه می دانیم؟
  • فوتبال بانوان زیر ۱۸ سال کافا؛ پیروزی دختران جوان ایران برابر ترکمنستان
  • پیروزی دختران جوان برابر ترکمنستان