Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-23@21:13:30 GMT

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۹۱۶۰۱

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

استان لرستان به عقیده‌ی باستان‌شناسان یکی از نخستین سکونت‌گاه‌های بشری بوده است و فرهنگ غذایی غنی و قابل توجهی دارد که یکی از جاذبه‌های گردشگری این استان غذا‌های سنتی آن است که در سال‌های گذشته برخی نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.

بهره گیری از مواهب الهی در دشت و کوه‌های این استان با ترکیبی از هنرنمایی کدبانو‌های لر بوی دل انگیز غذا‌های محلی را به ویژه در ایام بهار و با استفاده از گیاهان بهاری در خانه‌های لرستان ذائقه هر مهمانی را تغذیه می‌کند و طعم فراموش نشدنی غذا‌های سنتی لرستان را ذهن او به یادگار خواهد گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در این گزارش به پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های محلی لرستان اشاره می‌شود.

چلو گوشت (زیربرنجی)

این غذای خوشمزه محلی غذای شهر خرم‌آباد است که از آن بیشتر در مناسبت‌ها (اعیاد. عروسی) استفاده می‌شود.



برای سرو این غذا از سینی بزرگ استفاده می‌شود و نحوه کشیدن این غذا سبب لذت چند برابر در زمان خوردن می‌شود به این صورت که پلو را در کف مجمع ریخته و گوشت‌های پخته را در وسط برنج می‌ریزند و روی آن را با برنج می‌پوشانند به‌طوری‌که گوشت دیده نشود و با زرشک و زعفران تزیین می‌کنند، سپس غذا را با نان می‌پوشانند تا سرد نشود.

جگروز

غذای محلی جگروز یکی از محبوب‌ترین غذا‌های لرستان است که بعد از تهیه، مانند کباب به سیخ کشیده و روی آتش قرار می‌گیرد.

مواد اولیه استفاده‌شده در جگروز جگر، لیمو، نمک و گوجه وز است. برای بهتر شدن طعم این غذای سرشار از انرژی د در کنارش گوجه راکباب می‌کنند.

دنده کباب لرستان

دنده کباب که در گویش محلی به آن دنه کواو می‌گویند از خوشمزه‌ترین کباب‌ها و غذا‌های محلی لرستان است.

فرق این دنده کباب با دنده کباب‌هایی که در سایر شهر‌ها پخته می‌شود در نوع برش دادن گوشت، طبخ آن و سس غلیظ و مخصوصی است که برای تهیه آن استفاده می‌کنند.



چزنک رغو

چزنک رغو نوعی غذای سنتی است که از نان فطیر و روغن حیوانی درست می‌شود و برای تهیه آن خمیر نرم را روی ساج یا تاوه گرم کرده تا برشته شود.

بعد از پشت و رو کردن نان آماده می‌شود سپس قبل از سرد شدن روی آن روغن حیوانی و خاک قند یا شیره انگور اضافه می‌کنند.

آش ترخینه

از معروف‌ترین و محبوب‌ترین آش‌های این استان آش ترخینه است و از این آش در ایام ماه رمضان که به‌عنوان غذای کامل محسوب می‌شود و به ثبت ملی رسیده است.



مواد اولیه و طعم آن سوای از آش استان‌های دیگر است. برای تزیین روی آش مانند سایر آش‌ها از نعناع داغ و پیاز استفاده می‌شود. مواد به‌کاررفته در این آش بیاز، اسفناج، تره، گشنیز، جعفری ساطوری، شوید، عدس، نعناع، نمک و فلفل و زردچوبه است.

آش ورکواز

این آش محلی و سنتی ازجمله آش‌هایی است که بسیار مقوی و معروف است و همان‌طور که از اسمش پیداست برای تهیه این آش از یک نوع سبزی به نام ورکواز که به‌صورت خودرو می‌روید استفاده می‌شود و این نوع سبزی را فقط در اطراف دشت‌های بروجرد می‌توان پیدا کرد که طبیعتی گرم دارد.



این آش بسیار خوشمزه و مقوی است که در درمان بیماری‌های مفصلی و روماتیسمی و همچنین بهبود عملکرد روده بسیار مفید است.

آش برتله

این آش غذای سنتی ساده‌ای است که بیشتر در مراسم مذهبی تهیه می‌شود و مواد اولیه این آش شامل شیر، گندم و نمک است.

آش شله ماش

این آش خوشمزه یکی دیگر از آش‌های محلی لرستان است و مزیتی آن این است که هم می‌توان به‌عنوان بیش غذا و یا به‌عنوان غذای اصلی در نظر گرفته شود و جزو پرخاصیت‌ترین و مقوی‌ترین آش‌های ایرانی محسوب می‌شود که در درمان برخی بیماری‌ها می‌توان استفاده کرد.

برای تهیه این آش از لوبیاچیتی، برنج، عدس، نعناع، بیاز، آب‌گوشت، ماش، زعفران، نعناع داغ و نمک و ادویه استفاده می‌شود.

آش بادمجان

آش بادمجان ازجمله آش‌های محلی است که در بروجرد طبخ می‌شود، این آش یک وعده غذایی کامل به‌حساب می‌آید که از مواد اولیه‌ای همچون گوشت، لوبیا سفید و قرمز، نخود، بلغور گندم، پیاز و سیر، نعناع خشک و بادمجان استفاده می‌شود.



سغدو (دلمه سیراب شیردان)

غذای محلی سغدو ازجمله غذا‌هایی است که از شکمبه گوسفند تهیه می‌شود. افرادی که دوستدار کله‌پاچه هستند با سفر به این استان و خوردن این نوع غذا می‌توانند طعم جدیدتر و خوشمزه‌تری از کله‌پاچه را تجربه کنند و شاهد تقویت معده خود با خوردن این غذا باشند.

برای تهیه سغدو برنج الو بخارا گردو روغن آب و ادویه را باهم ترکیب کرده و سپس داخل شکمبه ریخته و آن را با نخ و سوزن می‌دوزند وبعداز اضافه کردن آب و ادویه روی حرارت ملایم قرار می‌دهند.

خورشت سیب‌درختی
این غذا یکی از غذا‌های اصیل استان لرستان است و افرادی که ناراحتی عصبی دارند این غذا بسیار آرام‌بخش است موادی که در این غذا استفاده می‌شود سیب‌درختی سرکه نشاسته ذرت و گوشت ران گوسفند بیاز داغ شیره انگور و ادویه‌جات است.

گوله ریزه

غذای سنتی گوله ریزه همان گوشت خورشت قل‌قلی است و یکی از مزیت‌های این غذا زمان درست کردن آن است که می‌توان در مدت‌زمان کم خورشت گوله ریزه را برای مهمانان آماده کرد.

برای تهیه گوله ریزه برنج خردشده و اردگندم و سیب‌زمینی را باهم ترکیب کرده و سپس در مرحله بعد رب گوجه‌فرنگی، روغن، نمک، فلفل را اضافه می‌کنند.

شامی کوو

این غذای معروف و محلی خرم‌آباد است که طرز تهیه آن با شامی‌های معمولی تفاوتی ندارد فقط مواد به‌کاررفته در سس آن اندکی با شامی‌های معمولی تفاوت دارد. برای تهیه سس این نوع شامی از رب انار استفاده می‌شود که اندکی‌ترش مزه می‌شود.

دلمه برگ مو

دلمه برگ مو نیز جزو غذای محلی لرستان بشمار می‌رود که با دلمه‌ای معمولی فرق چندانی ندارد و فقط سه مواد باقلا، ماست، روغن حیوانی افزوده می‌شود. وجود این مواد مزه دلمه را چند برابر می‌کند.



خورشت کلیه‌ترش

خورشت کلیه‌ترش از گوشت گوسفندی، سیب‌زمینی، رب انار، بیاز، نمک، زردچوبه و فلفل استفاده می‌شود.

کوفته‌نخودچی

مواد به‌کاررفته در این نوع غذای محلی به‌گونه‌ای است که کوفته‌نخودچی طعم بسیار متفاوتی با کوفته‌های دیگر دارد.

برای تهیه آن از گوشت چرخ‌کرده، آرد نخودچی، بیاز، روغن، زعفران، شکر، تخم گشنیز، نمک و فلفل و زردچوبه استفاده می‌شود.

خورش قلیه ترش

قلیه ترش یا قلیه لری از خورشت‌های خوشمزه استان لرستان است و یکی از انواع غذا‌هایی است که نامش با خطه جنوب ایران گره‌خورده است و در این نقطه ایران قلیه‌های محلی بخورید. اصل این خورشت با گوشت تهیه می‌شود، ولی بعضی‌ها با مرغ هم سرو می‌کنند. مواد به‌کاررفته در این نوع خورشت مرغ یا گوشت قرمز، سیب‌زمینی، شیره تمر هندی، بیاز، روغن و نمک و فلفل است.

آبگوشت دوگوله دودار

این نوع غذای محلی به معنی آبگوشت دوغ دار است که در زبان محلی لرستان دوگوله دودار گفته می‌شود در خود لرستان به آبگوشت کشک لری معروف است. همچنین این آبگوشت در فصل سرما بسیار طرفدار دارد. مواد اولیه استفاده‌شده برای این نوع آبگوشت، گوشت، نخود، لوبیا، بادمجان، سرخ‌کرده بیاز، سیر، کشک، نعناع داغ ادویه و روغن مایع است.

دنورو (آش دندانی)

دنورو درواقع نوعی سوپ یا آش محلی لرستان است و به نشانه شادی از روییدن اولین دندان کودک بختِ می‌شود و برخی از مردم بر این معتقدند که اگر هنگام درآمدن دندان کودکی بختِ نشود در بزرگ‌سالی دچار دندان‌قروچه می‌شود؛ بنابراین بخت این نوع غذا بیشتر جنبه آیینی دارد و مورداستفاده شده برای این نوع آش نخود، لوبیا، عدس، باقلا، گندم و نمک است.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: آشپزی غذای محلی غذای محلی لرستان دلمه برگ مو دلمه پارسی خبر استفاده می شود محلی لرستان نوع غذا مواد اولیه برای تهیه غذای محلی تهیه آن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۹۱۶۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محفل مشاعره در سرپل

محفل مشاعره لاله زار سرپل برای اولین بار بعد از حاکمیت مجدد طالبان از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ سرپل، با اشتراک مسئولان محلی، شعرا، نویسندگان، فرهنگیان و جوانان در دامنه‌های دشت لاله زار سرپل برگزارشد.

ملاعبدالغفار حق نما رئیس اطلاعات و فرهنگ سرپل گفت که آنان از جوانان روشنفکر، شعرا و فرهنگیان حمایت می کنند.

وی همچنان اتحاد و همبستگی را میان اقشار مختلف جامعه یکی از اهداف این مشاعره خواند و از اشتراک کنندگان برنامه خواست برای خدمت به مردم و حکومت از طریق برنامه های فرهنگی، علمی و ادبی تلاش ورزند.

مولوی سیدشاه حمیدی رئیس موسسه تحصیلات عالی سرپل و مولوی سلیمان وهاج ، یک مسئول محلی، محفل مشاعره ی «لاله زار سرپل» را برای همه اقشار مختلف این ولایت به ویژه فرهنگیان و قلم به دستان مبارک گفته و از تلاش ها و خدمات ارزنده ریاست اطلاعات وفرهنگ به خاطر برگزاری این محفل ابراز سپاس کردند.

در این محفل مولوی صفی ندیم یکتن از اساتید مؤسسه تحصیلات عالی سرپل گفت: برگزاری چنین برنامه های فرهنگی وادبی، مردم و اقوام مختلف را به صلح و برادری نزدیک می سازد و روی همین اصل ادارات محلی سرپل درخصوص تقویت وحمایت برنامه های فرهنگی همواره تلاش کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • ابراهیم رئیسی دکترا گرفت +عکس
  • بیرانوند بالاخره در محلی که دوستش دارد (عکس)
  • (عکس) رئیسی دکتری گرفت
  • برگزاری بازی های بومی محلی در روستای آرتون طالقان
  • ۶۲ نفر به دلیل واژگونی قایق جان باختند
  • آتش‌سوزی شدید در پایتخت هند+فیلم
  • پشم چینی گوسفندان، سنت دیرینه عشایر+فیلم
  • آتش‌سوزی شدید در پایتخت هند
  • برش زدن و پخت ده‌ها مرغ محلی توسط آشپز‌ هنگ کنگی (فیلم)
  • محفل مشاعره در سرپل