Web Analytics Made Easy - Statcounter

اگر واجبات و مستحبات فردی به دلیل بیماری به تعویق بیفتد یا موفق به انجام آن‌ها نشود، خدای متعال به دو ملک دستور می‌دهد که هر عملی که او در زمان سلامتی انجام می‌داد، برای او ثبت کنند. ۱۸ فروردين ۱۳۹۹ - ۰۱:۱۶ فرهنگی دین ، قرآن و اندیشه نظرات - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، شیوع ویروس کرونا سبک زندگی مردم را تحت تأثیر خود قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افرادی که در شرایط عادی به کسب و کار خود می‌پرداختند و یا به امور خانوادگی خود مشغول بودند، این روزها در خانه خود بیمارانی دارند که باید در عین رعایت اصول بهداشتی، از آن‌ها پرستاری کنند. در این شرایط، آشنایی با رویکرد اسلام نسبت به موضوع بیماری و بیماران و همچنین شناخت مسئولیت‌های خانوادگی در مقابل فرد مریض می‌تواند سبک زندگی‌ها را تصحیح کرده و در عین حال که آرامش و آسایش را در خانه‌ها جاری می‌کند، موجب آرامش روانی افراد شود.

خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگویی که با دکتر طاهره محسنی، استاد حوزه و دانشگاه و محقق دینی انجام داده به بررسی شرایط بیمار و وظایف و مسئولیت‌های شرعی انسان در مواقع بیماری پرداخته است. آن طور که این پژوهشگر اسلامی توضیح می‌دهد، در روایاتی که از ائمه اطهار علیهم السلام وجود دارد، تأکید شده که اگر کسی به بیماری دچار شود ولی در آن شرایط گله و شکایت از درد و بیماری به درگاه خدا نداشته باشد، تمام گناهان گذشته او پاک شده و مورد مغفرت خدای متعال قرار می‌گیرد. شاهد این موضوع ماجرایی است مبنی بر اینکه روزی سلمان فارسی دچار بیماری شد. پیغمبر اکرم صلی‌الله علیه و آله به عیادت او رفته و فرمودند: «این مریضی شرایطی دارد که تو می‌توانی در عین حال که از آن به سلامت می‌گذری، گناهان گذشته‌ات هم پاک شود.»

 

لطف‌هایی که به بیمار می‌شود

در بعضی از مطالب گفته می‌شود که انسان با درد و بیماری به خدا نزدیک‌تر می‌شود. آیا این مطلب صحت دارد؟

در روایاتی که از ائمه اطهار علیهم السلام وجود دارد، تأکید شده که اگر کسی به بیماری دچار شود ولی در آن شرایط گله و شکایت از درد و بیماری به درگاه خدا نداشته باشد، تمام گناهان گذشته او پاک شده و مورد مغفرت خدای متعال قرار می‌گیرد. شاهد این موضوع ماجرایی است مبنی بر اینکه روزی سلمان فارسی دچار بیماری شد. پیغمبر اکرم صلی‌الله علیه و آله به عیادت او رفته و فرمودند: «این مریضی شرایطی دارد که تو می‌توانی در عین حال که از آن به سلامت می‌گذری، گناهان گذشته‌ات هم پاک شود.»

خیر دیگری که در مریضی و بیماری وجود دارد این است که دعای مریض مستجاب می‌شود. چنانکه در احادیث اشاره شده است که: «دعای بیمار مانند دعای فرشتگان است.» بر همین اساس عنوان شده که هر زمانی که به عیادت بیماری رفتید، از او بخواهید که دعا کند. امکان دارد دعای بیمار برای خودش به زودی مستجاب نشود اما دعای او در حق دیگران به اجابت می‌رسد.

 

بیشتر بخوانید: نکته‌هایی درباره سنت عقیقه در اسلام/ چرا پیامبر(ص) روز هفتم تولد امام حسین(ع) عقیقه کرد؟

 

تعویق در عبادت

برای برخی از بیماران پیش می‌آید که نمی‌توانند عبادت‌هایی که در روزمره انجام می‌دادند را به خوبی و یا به موقع انجام بدهند. حکم این شرایط و تعویق یا کوتاهی در عبادت‌ها برای بیماران چیست؟

همان طور که اشاره کردید برخی از بیماری‌ها به اندازه‌ای شدت پیدا می‌کنند که فرد نمی‌تواند عبادت‌های مستحب و حتی امور واجب را به موقع انجام بدهد و یا در انجام آن‌ها دچار کوتاهی می‌شود و توفیق را از دست می‌دهد. در این مورد در احادیث آمده است که خدای متعال به دو ملک دستور می‌دهد که هر عملی که او در زمان سلامتی انجام می‌داد و حال به دلیل بیماری نمی‌تواند انجام بدهد، برای او ثبت کنید. گویا فرد بیمار همان عبادت‌های دوران سلامت را در بیماری هم انجام می‌دهد.

در دعای ندبه به انواع بلاها و بیماری‌های پیامبران و اولیای خدا علیهم السلام اشاره شده است. از جمله اینکه در فرازی از این دعای شریف می‌خوانیم: «فَقُتِلَ مَنْ قُتِلَ وَ سُبِیَ مَنْ سُبِیَ وَ أُقْصِیَ مَنْ أُقْصِیَ» به این معنا که: «پس کشته شد آنکه کشته شد، و اسیر گشت آنکه اسیر گشت، و تبعید شد آنکه تبعید شد.» این دعا اشاره به مصائب و بلاهای خاندان امام حسین علیه السلام دارد تا انسان را در شرایط بیماری و گرفتاری متوجه آن حادثه بزرگ کند. به این صورت است که انسان می‌تواند بخشی از حقیقت را به قدر ظرفیت خودش درک کند و بداند که هر نوع گرفتاری و بلا و بیماری که برای او به وجود می‌آید، در برابر مصائبی که حضرت سیدالشهدا علیه السلام و خاندان آن حضرت برای اسلام و دین خدا تحمل کردند، ناچیز است.

چرا دعای ندبه هم با حمد خدا شروع می‌شود؟

با این وجود باید به ازای بیماری‌ها و گرفتاری‌هایی که برای انسان به وجود می‌آید، به درگاه خدا شاکر باشیم. حتی دعای ندبه هم با شکر خدا شروع می‌شود.

همین طور است. در این حالت همان طور که اشاره کردید همین دعای ندبه هم با حمد و ستایش و شکر به درگاه خدا شروع می‌شود. چنانکه در ابتدای دعا عرضه می‌داریم که: «اللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ عَلَى مَا جَرَى بِهِ قَضَاؤُکَ فِی أَوْلِیَائِکَ» به این معنا که خدایا تو را شکر می‌کنیم بابت جریان قضا و قدری که برای اولیای خودت ایجاد کردی.

در اینجا سؤال مهمی به ذهن می‌رسد؛ اینکه چرا بابت ایجاد جریان بلا برای اولیای خدا، شکر می‌کنیم؟

چون ما پس زمینه و آثار ایجاد بلا برای اولیای خدا را نمی‌دانیم. در حقیقت ارسال پیامبران و اولیای خدا و هر اتفاقی که برای آن‌ها در این دنیا افتاده برای همه انسان‌ها رحمت و لطفی از سوی خدا حساب می‌شود. این اتفاقات و بلاهایی که برای اولیای خدا علیهم السلام ایجاد شده زمینه‌ای برای رشد، رحمت و هموار شدن مسیر سعادت انسان در طول تاریخ است. به همین علت است که بابت آن از خدای متعال شکرگزاری می‌کنیم.

بعضی از آیات قرآن هم همین موضوع را به ذهن متبادر می‌کنند. به عنوان مثال خدای متعال در سوره بقره می‌فرماید: «وَ لَنَبْلُوَنَّکمْ بِشَیءٍ مِّنَ الْخَوفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِینَ؛ قطعاً همه شما را با چیزى از ترس، گرسنگى و کاهش در مال‌ها و ژوئن‌ها و میوه‏ها آزمایش مى‏کنیم؛ و بشارت ده به استقامت‏کنندگان.» و همچنین می‌فرماید: «الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِیبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیهِ رَاجِعونَ؛ آن‌ها که هر گاه مصیبتى به ایشان مى‏رسد، مى‏گویند: ما از آنِ خدائیم؛ و به سوى او بازمى‏گردیم.»

دستورالعمل‌های قرآنی برای پیشگیری از بیماری

به آیات قرآن کریم اشاره کردید. آیا در میان آیات به موضوعاتی برای پیشگیری از بیماری‌ها هم اشاره شده است؟

بخش عمده موضوعاتی که در زمینه بهداشت در آیات قرآن کریم مورد تأکید قرار گرفته، به بهداشت فردی مربوط است. موضوعاتی مانند شست‌وشو، غسل کردن، وضو گرفتن از جمله موارد و مصداق‌های بهداشت فردی در قرآن کریم است.

البته بهداشت روانی در آیات قرآن مورد توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال در سوره تغابن می‌فرماید: «وَ مَن یؤْمِن بِاللَّهِ یهْدِ قَلْبَهُ؛ و هر کس به خدا ایمان آورد، خداوند قلبش را هدایت مى‏کند.» همچنین در سوره شعراء در این باره می‌فرماید: «یوْمَ لَا ینفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ؛ إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِیمٍ؛ در آن روز که مال و فرزندان سودى نمى‏بخشد، مگر کسى که با قلب سلیم به پیشگاه خدا آید.»

خوب است به وظایف خانوادگی در برابر بیمار هم اشاره کنیم. اگر زن یا مردی در خانه بیمار شود، از منظر اسلامی وظیفه سایر افراد در قبال او چیست؟ درواقع می‌خواهیم سبک زندگی اسلامی را در این شرایط بدانیم.

در چنین اوضاعی طبیعی است که از افراد از خانواده انتظار داشته باشند که به کمک او بیایند و از او پرستاری کنند. در شرایط بیماری است که زن بیشتر از هر زمانی به حضور همسرش نیاز دارد و هم دردی‌ها و مراقبت‌های او را از نشانه‌های محبت و دوستی او می‌داند.

در حقیقت مرد وظیفه دارد که وقتی همسرش بیمار شد بیشتر از زمان سلامتی در خانه حضور داشته باشد و به او خدمت کند. چون زن در خانه مرد زحمت کشیده و تا حد توان خود به او خدمت کرده، پس مرد هم موظف است در زمان ناخوشی و بیماری برای درمان او تلاش کند. در این شرایط پرداخت هزینه های درمانی همسر هم از جمله نفقه هایی است که پرداخت آن بر مرد واجب است.

در کتاب وسائل الشیعه در این مورد نوشته شده که پیغمبر اکرم صلی‌الله علیه و آله در جمع عده‌ای از مردم فرمودند: «هر کسی که برای برآوردن حاجت بیماری تلاش کند، چه در این کار موفق شود یا نه، از گناهان خارج می‌شود مانند روزی که از مادر متولد شده است.» یکی از افراد حاضر در جمع پرسید: «ای رسول خدا! اگر بیمار یکی از افراد خانواده او باشد، آیا ثواب بیشتری نخواهد برد؟» آن حضرت پاسخ فرمود: «بله.»

بنابراین پرستاری از همسر بیمار علاوه بر اینکه یکی از مسئولیت‌های شوهر به حساب می‌آید، خیر و ثواب بسیاری هم برای او به همراه دارد. یکی از پاداش‌های دنیایی این خدمت آن است که زن محبت و پرستاری شوهر خود را در زمان بیماری از یاد نخواهد برد و اگر بعدها مرد دچار کسالت شود، او بهتر از آن خدمت خواهد کرد.

برای همسرت بهترین باش

البته گاهی دیده می‌شود که بعضی از مردان در مواقع ناخوشی همسر خود به او توجهی نمی‌کنند. این افراد در زمان سلامتی زن، از او بهره برده و از دست پخت و خانه‌داری او فیض می‌برند، به محض اینکه زن بیمار می‌شود نه تنها هیچ خدمتی به او نمی‌کنند بلکه گاهی از پرداخت هزینه های درمان او هم خودداری می‌کنند.

گاهی این اتفاق آن‌قدر دامنه‌دار می‌شود که اگر بیماری زن ادامه پیدا کند، شوهر او را ترک کرده و بیوفایی می‌کند. در این مورد باید توجه این دسته از مردان را به حدیثی که در کتاب وسائل الشیعه نوشته شده جلب کرد که پیامبر اکرم صلی‌الله علیه و آله فرمودند: «بهترین شما کسی است که برای اهل‌بیتش خوب‌تر باشد و من نسبت به خانواده‌ام از همه بهتر هستم.»

به مسئولیت مرد در برابر همسرش اشاره کردید. اگر مردی بیمار شود، مسئولیت همسرش چیست؟

در کتاب بحارالانوار نوشته شده که پیغمبر اسلام صلی‌الله علیه و آله فرمودند: «جهاد زن این است که به خوبی شوهرداری کند.» یکی از زمینه‌های خوب شوهرداری کردن برای زن زمانی است که همسر او دچار بیماری و کسالت می‌شود. در این زمان است که زن بیشتر از گذشته در معرض آزمایش قرار می‌گیرد، چون بیمار احتیاج دارد که کسی با او هم دردی و مدارا کند و به کارهایش رسیدگی کرده و از او دلجویی کند. از طریق پرستاری، دلداری و تقویت روحیه است که زن می‌تواند زمینه بهبود حال همسر خود را فراهم کند.

زن وظیفه دارد که در زمان ناخوشی و بیماری همسرش بیشتر از همیشه با او مهربان باشد، اظهار همدردی کند و با آرام نگه داشتن محیط خانه زمینه آرامش و بهبود همسر خود را فراهم کند. آماده کردن لوازم استراحت بیمار، تهیه خوراک مناسب و رسیدگی به امور فرزندان هم از دیگر مسئولیت‌هایی است که در زمان بیماری مرد بر عهده زن قرار می‌گیرد. این نوع کارها نشانه محبت و دلسوزی زن نسبت به همسرش است و این کار مسئولیت مرد را در زمان ناخوشی زن پررنگ‌تر جلوه می‌دهد.

انتهای پیام/

R1522/P/S4,37/CT2 واژه های کاربردی مرتبط اهل بیت علیهم السلام

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اهل بیت علیهم السلام اهل بیت علیهم السلام اکرم صلی الله علیه و آله گناهان گذشته علیهم السلام قرار می گیرد درگاه خدا زمان سلامتی برای اولیای اشاره کردید اولیای خدا خدای متعال دعای ندبه آیات قرآن بیماری ها عبادت ها برای او

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۹۲۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آشنایی معاونان و معلمان پرورشی مدارس یزد با فرهنگ اهدای خون

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، مدیر کل انتقال خون استان با اشاره به اینکه انتقال خون یزد به لحاظ خدمت رسانی، فنی و تخصصی و علمی جزو استان‌های برتر کشور است تصریح داشت: استان یزد در زمینه‌ی اهدای خون مستمر جزو برترین‌های کشور و در پوشش اهدای خون جزو استان‌های نسبتاً خوب در بین دیگر استان‌ها هست.
دکتر سیدمحمدرضا آقائی میبدی در این نشست از سازمان انتقال خون به عنوان یک سازمان حیاتی در جامعه یاد کرد و گفت: سازمان انتقال خون هیچ جایگزینی ندارد و تنها ارگان تامین کننده خون و فرآورده‌های آن سازمان انتقال خون می‌باشد.
وی تحول، تعالی و تکامل در خدمت، دانش و پژوهش، اجتماعی کردن انتقال خون و دسترسی آسان برای همه جهت اهدای خون را سه هدف مهم در انتقال خون استان ذکر کرد.
 مدیر کل انتقال خون استان با بیان این که هم اکنون هیچ بیماری در استان یزد معظل خون نمی‌ماند و این حاصل سال‌ها تلاش همکاران در این اداره کل است، ابراز کرد: البته تلاش داریم با ایجاد پایگاه‌های سیار، برای هر کسی و در هر جایی امکان اهدای خون را فراهم کنیم و در این رابطه سامانه سیار اهدای خون در استان به بهره برداری رسیده است و ما می‌توانیم این شرایط را تسهیل‌تر کنیم.
وی به اقدامات اجتماعی و فرهنگی در راستای ترویج بیشتر اهدای خون در حوزه جوانان و بانوان نیز اشاره و از آن جمله به راه اندازی پویش‌های نذر خوشبختی، اهدای خون خانواده، ورزشکاران و جوانان، نبض حیات و مواردی از این دست خبر داد.

دیگر خبرها

  • آشنایی دانش آموزان مهابادی با آموزه های زیست محیطی
  • آشنایی معاونان و معلمان پرورشی مدارس یزد با فرهنگ اهدای خون
  • برگزاری رویداد جوانی جمعیت یک اتفاق بزرگ است
  • راه جلب عنایت امام زمان (عج)
  • شناسایی بیش از ۲۲هزار بیمار دیابتی در نیشابور
  • خانم مبتلا به «سندرم لی» برای نخستین بار در کشور جراحی شد
  • برگزاری دوره آموزشی آشنایی بیماری‌های کرم ابریشم ویژه نوغانداران بخش بایگ شهرستان تربت حیدریه
  • کاشت الکترود عمقی مغز برای درمان «سندروم لی» یک زن ۲۳ ساله
  • آشنایی با محصولات و نمایندگی ABB
  • افشای اسرار بیماران چه مجازاتی دارد؟