Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «نماینده»
2024-04-25@08:10:56 GMT

۷ آسیب کرونا بر اقتصاد ایران و راهکارهای آن

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۹۷۴۵۵

۷ آسیب کرونا بر اقتصاد ایران و راهکارهای آن

«نماینده»/نادرسلیمانی*:شیوع ویروس کرونا آسیب های شدیدی بر بخش اقتصادی وارد آورده است.

مهم ترین آسیب های اقتصادی کرونا به شرح زیر است:

۱- آسیب بر صنعت هواپیمایی: گسترش ویروس کرونا موجب شده تا آمار مسافران هواپیمایی کشور به شدت ریزش داشته باشد.همین امر موجب کاهش شدید قیمت بلیط های هواپیمایی نیز گردیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به علاوه به دلیل گسترش شیوع ویروس کرونا در ایران،اکثر کشورها پروازهای خود به مقصد ایران را کنسل نمودند که همین امر موجب کاهش شدید ارز آوری نیز شده است.راهکار این مشکل اقتصادی ضد عفونی کردن کامل هواپیماهای مسافربری و اطلاع رسانی و آرامش خاطر دادن به مسافران مبنی بر آلوده نبودن هواپیماها به ویروس میباشد.

توزیع ماسک، دستکش و ژل ضد عفونی کننده بین مسافران قبل از سوار شدن مسافران به هواپیما نیز از دیگر راهکار برای حل این مشکل است.گستره این مشکل عمدتا شامل شرکت های فروش بلیط هواپیمایی و سرمایه گذاران فعال در این عرصه میباشد.فرودگاه ها نیز از این قضیه مستثنی نیستند.کاهش شدید مسافر موجب کسادی رستوران ها و فروشگاه های داخل فرودگاه ها  نیز گردیده است.سازمان هواپیمایی کشور با همکاری وزارت بهداشت و صدا و سیما متولیان اصلی رفع این مشکل میباشند.

۲- تاثیر جدی بر شاخص های بازار بورس و اوراق بهادار: بازار بورس و اوراق بهادار از یک طرف به دلیل کاهش شدید حجم معاملات روزانه و از یک طرف به دلیل افزایش روز افزون نگرانی ها که اصطلاحا تاثیر روانی نامیده میشود،شدیدا دچار افت گردیده است.

راهکار این مشکل عمدتا اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه میباشد.دور کاری یا حضور در محیط کار با رعایت اصول بهداشتی نیز از دیگر راهکارهای این مشکل میباشد.صدا و سیما و فضای مجازی اصلی ترین نقش را در انجام این رسالت دارند.گستره جغرافیایی این امر بیشتر شهر های صنعتی که دارای شرکت های پذیرفته شده در بورس میباشند را در بر میگیرد.بیشترین تاثیر این مشکل بر مالکان،مدیران و کارکنان شرکت های مذکور میباشد. به نظر میرسد عدم اطلاع رسانی مناسب توسط صدا و سیما و همچنین عدم کنترل فضای در انتشار مطالب استرس زا و نگران کننده در مورد ویروس کرونا باعث این وضعیت شده است.

۳-کاهش شدید قیمت نفت: به دلیل تعطیلی اکثر شرکت های نفتی در اقصی نقاط جهان علی الخصوص در چین که بزرگترین خریدار نفت ایران میباشد،نگرانی از افزایش روز افزون آمار مبتلایان به ویروس کرونا،قیمت نفت به طور بی سابقه ای کاهش یافته است. با توجه به سهم قابل توجه درآمد حاصل از فروش نفت در بودجه کشور، این امر علاوه بر کاهش شدید درآمد ارزی موجب کسری بودجه شدیدی خواهد شد. گستره این رویداد تقریبا تمامی شرکت ها، سازمان های دولتی و خصوصی که به نحوی با تولید،عرضه و صادرات نفت در ارتباط هستتد میباشد. با توجه به روند بهبود روز افزون مبتلایان به ویروس کرونا در چین که بزرگترین مصرف کننده نفت ایران میباشد از طریق اخذ قراردادهای کارشناسانه و مذاکرات با دولت چین می توان این بحران را تا حد بالایی کاهش داد. وزارت نفت،وزارت امور خارجه اصلی ترین متولیان این امر میباشد.به نظر میرسد عواملی که موجب شده این بحران به این مرحله برسد خارج از کنترل ایران بوده و در صورت اثبات دست کاری در ویروس کرونا توسط کشور ایالات متحده آمریکا، جنگ اقتصادی بین آمریکا و چین از عوامل اصلی این بحران خواهد بود.

۴- افزایش قیمت ارز در بلند مدت: شاید بتوان گفت اولین اثر ناشی از کاهش مبادلات اقتصادی و کالایی کشور، خود را در بازار ارز، بالاخص ارز کاغذی نشان دهد. کاهش صادرات کشور می‌تواند یک عامل بنیادین در رشد قیمت ارز در بلندمدت باشد؛ هرچند در کوتاه‌مدت با توجه به کاهش تقاضا، احتمالاً شاهد کاهش قیمت باشیم. گستره این مشکل تقریبا شامل همه ایرانیان میشود.

راهکار این مشکل کنترل هر چه سریع تر بیماری کرونا و مذاکره با کشورهای همسایه جهت بازگشایی سریع مرزهای مشترک میباشد چرا که افزایش مبادلات اقتصادی با کشورهای همسایه اصلی ترین روش کنترل قیمت ارز میباشد.متولیان اصلی این امر وزارت امور خارجه،وزارت بهداشت و بانک مرکزی میباشد.

۵- کاهش قیمت مواد خام: در هفته جاری قیمت مواد خام و انرژی عمدتاً با کاهش شدیدی روبه‌رو شد. قیمت نفت خام با کاهش بیش از ۱۵ درصدی در طول هفته گذشته به رقم ۴۵ دلار در هر بشکه رسید.در صورت گسترش بحران، گمانه‌زنی‌هایی نیز از کاهش قیمت نفت به زیر ۳۰ دلار شنیده می‌شود. در صورتی که قیمت نفت به ۳۰ دلار در هر بشکه برسد، با توجه به تحریم‌های گسترده علیه ایران، کاهش شدید صادرات کشور و هزینه مضاعف استخراج هر بشکه نفت در زمان محرومیت از تکنولوژی روز جهان، می‌توان گفت که عملاً درآمد نفتی کشور کاهش شدیدی خواهد یافت.گستره این مشکل بسیار وسیع میباشد راهکار این بحران کنترل عرضه و تقاضا و کنترل هر چه سریع تر بیماری کرونا توسط وزارت بهداشت و وزارت اقتصاد میباشد.

۶- کاهش تقاضا: کاهش تقاضا اولین نشانه داخلی گسترش ویروس کرونا در کشور است. گزارش‌ها از شهرهای بزرگ کشور همچون تهران، اصفهان، سنندج، تبریز و ...، نشان می‌دهد که عمده شهرهای کشور در سکون عجیبی فرو رفته است. این واقعه زمانی بحرانی می‌شود که نگاهی به تقویم بیندازیم. مطابق با آمار، عمده تقاضای مردمی برای خرید کالا در بسیاری از صنوف در اسفندماه رخ می‌دهد. از این رو، کاهش فروش در این بخش‌ها می‌تواند زمینه را برای تعمیق رکود در کشور آماده کند. با توجه به گرانی‌های اخیر، شاید عده‌ای از هم‌وطنان از این وقایع و حراج‌های گسترده ناراحت نباشند، اما باید دانست که نابودی تولید ملی و رکود اقتصادی می‌تواند در بازه میان‌مدت آسیب جدی به کشور وارد کند. از طرفی نیز با کاهش خریدوفروش، باید شاهد کاهش شدید درآمدهای مالیاتی دولت باشیم که در دوران تحریم نفتی، دولت به آن چشم دارد. گستره این بحران تک تک مردم ایران می باشند.

راهکار این بحران گسترش اقتصاد دیجیتال میباشد با رونق کسب و کار دیجیتال و با عنایت به این موضوع که ضریب نفوذ اینترنت در کشور بسیار بالا میباشد به راحتی میتوان تا حد چشمگیری از این بحران کاست و این تهدید را به فرصت تبدیل کرد.اصلی ترین متولی این امر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با همکاری وزارت اقتصاد و مدیران کسب و کارهای اینترنتی میباشد.

۷- افزایش قیمت کالاهای بهداشتی: با توجه به شیوع ویروس کرونا و افزایش آمار مبتلایان به این بیماری،قیمت کالاهای بهداشتی به شدت افزایش یافته است.گستره این مشکل همه مردم کشور هستند. اصلی ترین عامل این بحران عدم نظارت لازم بر فرایند تولید و توزیع مواد بهداشتی میباشد به طوری که احتکار مواد مذکور موجب کمبود شدید در داروخانه ها و فروشگاه های لوازم پزشکی گردیده است.

وزارت بهداشت و قوه قضاییه متولیان اصلی حل این بحران هستند به طوری که با نظارت شدید بر تولید و توزیع مواد بهداشتی و برخورد شدید با محتکرین،این مواد به دست مردم رسیده و از افزایش آمار مبتلایان به بیماری پیشگیری شود.

منبع: نماینده

کلیدواژه: اقتصاد ایران کرونا وزارت بهداشت ویروس کرونا کاهش شدید اصلی ترین قیمت نفت شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت namayande.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «نماینده» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۹۷۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران / ارزش پول ملی در ۴ دهه چقدر کاهش یافت؟

زهرا علی‌اکبری- تورم حالا به دغدغه اصلی سیاستگذاران و افکار عمومی در ایران تبدیل شده است. اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با موج پرفشار تورم روبروست و صعود تورم به کانال بالاتر از چهل درصد سبب شده است قدرت خرید بیش از پیش آسیب ببیند. عدم تطابق تورم با میزان افزایش حقوق یکی از مهمترین نکاتی است که سبب شده است اقتصاد ایران شاهد عقبگرد قدرت خرید باشد.

احمد حاتمی یزد، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین با تاکید بر این نکته که اقتصاد ایران درگیر بحران جدی ریزش ارزش پول ملی است، گفت: متاسفانه در چهار دهه اخیر ارزش پول ملی در ایران ۱۰ هزار برابر کاهش یافته است. معنای این اتفاق در حقیقت ریزش قدرت خرید مردم است.

وی گفت: اتفاقاتی زنجیروار زمینه را برای بروز این بحران مهیا کرده است. عامل مهم این اتفاق یعنی ریزش ارزش پول ملی، افزایش شدید نرخ تورم است و رشد تورم نیز ریشه در افزایش نقدینگی دارد. به عبارت دیگر دولت‌ها در ایران سیاست پرداخت درستی ندارند و با پیش‌بینی هزینه‌های غیرضروری در بودجه، موجب بروز ناترازی و ایجاد کسری در بودجه می‌شوند. این اتفاقات نیز دست به دست هم می‌دهد و چنین شرایط نامساعدی را ایجاد می‎کند.

بانک مرکزی باید مستقل باشد

حاتمی یزد تاکید کرد: وقتی درآمد و هزینه تطابقی با هم ندارند، دولت بانک مرکزی را مجبور به چاپ پول می‎کند و در نتیجه پول بدون پشتوانه را راهی اقتصاد می‌کند. اگر کالاها و خدمات همپای تورم در اقتصاد رشد می‌کرد چنین بحرانی به وقوع نمی‌پیوست اما متاسفانه شرایط تولید در بخش کالا و خدمات در ایران شرایط بسیار ناگواری است.

او تورم را گرفتن مالیات از فقرا و دادن پول و امکان به ثروتمندان دانست و گفت: در این فضا طبقه متوسط در حال از بین رفتن است. متاسفانه شکاف طبقاتی در حال عمیق شدن است. افراد به صرف نداشتن خانه، هر روز بیشتر از روز گذشته در فشار و تنگنا قرار می‌گیرند.

ام‌الفساد اقتصاد چیست؟

حاتمی یزد با تاکید بر اینکه تورم بی هیچ اغراقی ام‌الفساد جامعه است، گفت: بالا رفتن تورم و کاهش قدرت خرید افراد را ناگزیر به داشتن شغل دوم و سوم می‌کند در نتیجه کارها درست پیش نمی‌رود و بحران پدیدار می‌شود. حتی من معتقدم پایین بودن بهره‌وری و فساد اداری و قاچاق و .. تا حدی به معضل تورم در کشور مرتبط است. در شرایط فعلی همه چیز در خدمت طبقه بسیار ثروتمندی است که جمعیت اندکی دارند اما از همه‌ی مواهب برخوردارند. واقعا شرایط امروز ایران مصداق ضرب‌المثل قدیمی شده که از نخورده می‌گیرند و به خورده می‌دهند چون همان طور که گفتم تورم مالیاتی است که به فقرا فشار می‌آورد .

او مسئولیت اصلی بانک مرکزی را پیشگیری از تورم دانست و گفت: وقتی بانک مرکزی مستقل نیست، وضعیتی مثل وضعیت ایران پدیدار می‌شود چرا که دولت بانک مرکزی را مجبور با چاپ پول می کند و در نهایت تورم به مردم تحمیل می‌شود . آن وقتی ما می‌شنویم که رییس کل بانک مرکزی نسبت به تضعیف حکمرانی ریال در اقتصاد اعتراض دارند.

او در جواب این پرسش که نرخ تورم در سال جاری به نظر شما به هدف دولت یعنی بازگشت به کانال بیست تا سی درصد نزدیک خواهد شد یا خیر؟ گفت: نه تنها امسال بلکه در سال آینده نیز به نظر من نرخ تورم بالاتر از چهل درصد باقی خواهد ماند.

این مدیر اسبق بانکی گفت: جامعه در حال تغییر وضعیت است. طبقه متوسط تحت تاثیر سیاست‌های اشتباه اقتصادی در حال از بین رفتن است و در نتیجه این اتفاق جامعه به دو طبقه فقیر و بسیار ثروتمند تقسیم می‌شود. در این جامعه طبیعتا توسعه‎ای رخ نمی‌دهد و فشار موجود بر بخش مولد نیز موید همین مدعاست.

223223

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898287

دیگر خبرها

  • دنیای اقتصاد : در سال ۱۴۰۳ نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم/ رشد اقتصادی هم بالا نخواهد رفت
  • در سال ۱۴۰۳ نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم/ رشد اقتصادی هم بالا نخواهد رفت
  • کاهش ۰.۰۲ درصدی قیمت جهانی نفت
  • وزش باد شدید به تاسیسات آب ایلام آسیب زد
  • کاهش ۰.۰۲ درصد ی قیمت جهانی نفت
  • آیا تابستان ۱۴۰۳ با شوک تورمی آغاز می‌شود؟
  • این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران
  • خطر بزرگ برای حقوق کارگران/ کاهش حقوق در موج شدید تورمی اتفاق می‌افتد؟
  • آغاز موج‌های بارشی جدید/ وقوع بارش‌های شدید در تمام نقاط کشور
  • یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران / ارزش پول ملی در ۴ دهه چقدر کاهش یافت؟