Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-25@07:58:14 GMT

واشنگتن به دنبال مهار خشم عراقی‌ها

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۰۱۵۳۹

واشنگتن به دنبال مهار خشم عراقی‌ها

رسانه عراقی نوشت، واشنگتن که چند روز است نمایش عقب‌نشینی از برخی پایگاه‌های نظامی عراق را به راه انداخته، به دنبال نشان دادن حسن نیت خود در این کشور نیست بلکه این عقب‌نشینی صرفا تاکتیکی و نوعی فرار رو به جلو است.

به گزارش مشرق، انتشار اخبار مربوط به تخلیه برخی پایگاه‌های نظامی عراقی میزبان نیروهای آمریکایی طی چند روز اخیر در سایه تداوم کشمکش‌های سیاسی در عراق بر سر انتخاب نخست‌وزیر جدید عراق موجب شده تا کارشناسان و تحلیل‌گران زیادی، حسن نیت واشنگتن در این امر را زیرسوال ببرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پایگاه خبری «المعلومه» عراق در یادداشتی به قلم « عادل الجبوری» به بررسی پشت پرده گامهای اخیر آمریکا در عقب‌نشینی از برخی پایگاه‌های نظامی عراق پرداخت.

بیشتر بخوانید: تحلیل سعدالله زارعی از تحولات اخیر عراق هشدار درباره نقشه آمریکا برای مناطق سُنی و کردنشین

در این گزارش آمده است، «طی کمتر از یک هفته، آمریکا نیروهای خود را از سه پایگاه نظامی در عراق خارج کرد. نخستین پایگاه در «القائم» در استان «الانبار» ، دومی در «القیاره» در استان نینوی و سومی در یک منطقه میان بغداد و کرکوک بود.بی‌تردید اقداماتی این چنین باید از زوایای مختلف مرتبط به شرایط زمانی و اقدامات بعدی مورد بررسی قرار گیرد.»

«از نظر زمانی، این تصمیم آمریکا پس از گذشت چند ماه از تهدیدها و هدف‌قرار گرفتن‌های متعدد  و درخواست رسمی و مردمی عراق مبنی بر ضرورت پایان یافتن حضور نظامی خارجی به ویژه آمریکا در این کشور صورت می‌گیرد.»

«زمان اوج این فشارها بر آمریکا به حمله ۲۹ دسامبر سال گذشته پهپادهای نظامی آمریکا به مقرهای تیپ ۴۵ الحشد الشعبی در غرب استان الانبار که به شهادت شماری از رزمندگان این سازمان منجر شد و سپس ترور «ابومهدی المهندس» نائب رئیس الحشد الشعبی و سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی بغداد در سوم ژانویه پیش  باز می‌گردد.»

«بازتاب این حملات آمریکا که با واکنش‌های مردمی و سیاسی گسترده‌ای همراه بود به سفارت آمریکا در مرکز منطقه سبز بغداد کشیده شد  و با حملات گسترده علیه نیروهای آمریکایی در پایگاه «عین الاسد» در استان الانبار و تشدید مشاجرات رسانه‌ای متبادل میان واشنگتن و الحشد الشعبی و طرف‌های عراقی حامی آن ادامه یافت.»

«این حملات و درگیری‌های رسانه‌ای با اقدام «برهم صالح» رئیس‌جمهور عراق در 17 مارس گذشته مبنی بر مامور کردن «عدنان الزرفی» استاندار سابق نجف و نماینده کنونی پارلمان به تشکیل کابینه جدید تشدید شد. زیرا جناح‌های سیاسی مهم و اصلی عراق به ویژه ائتلاف الفتح با این انتخاب مخالف بودند و در مقابل واشنگتن از این نامزدی استقبال و حمایت کرد.»

«این دیدگاه وجود دارد که واشنگتن در این مرحله به دنبال تحقق دو هدف است: ۱- کم کردن خشم سیاسی و مردمی عراق علیه خود از طریق به نمایش گذاشتن عقب‌نشینی از برخی پایگاه‌های نظامی و برداشتن گامهای عملی در این راستا. ۲- تلاش برای تجمیع نیروها و متمرکز کردن آنها در پایگاه‌هایی امن‌تر و دورتر از تیررس موشک‌های طرف‌های مخالف حضور آمریکا در عراق.»

«در حالی که برخی این عقب‌نشینی‌ها را گامی مهم و اساسی برای تصحیح روند روابط میان عراق و ایالات متحده و باز شدن صفحه جدیدی از روابط در سایه درخواست رسمی و مردمی عراق مبنی بر پایان یافتن حضور خارجی‌ها در کشور می‌دانند، برخی این عقب‌نشینی را یک مانور تبلیغاتی و فریبکاری از سوی تصمیم‌گیرندگان و سیاست‌مداران آمریکای برای مهار خشم عراق می‌دانند و معتقدند که آمریکا به دنبال اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های خود با مکانیسم‌هایی دیگر متناسب با ماهیت مرحله کنونی، است.»

«به نظر می‌رسد که نظر دوم تنها به یک دلیل ساده، به واقعیت نزدیک‌تر باشد. آن دلیل نیز این است که واشنگتن نیروهای خود را به طور نهایی از عراق خارج نمی‌کند و تنها بنا به ضرورت‌های امنیتی و سیاسی از پایگاه‌هایی مشخص به پایگاه‌های دیگر منتقل می‌کند. به عبارت دیگر، آمریکا تنها عملیات باز استقرار نیروهای خود یا به عبارتی بهتر، بازسازی ساختار و چینش نیروهای خود در عراق را انجام داد. کاری که به تعبیر برخی، صرفا فرار رو به جلوی آمریکا محسوب می‌شود.»

«لذا این طبیعی است که چنین سوالاتی مطرح شود: چه تفاوتی میان حضور نیروهای آمریکایی در پایگاه‌های نظامی الانبار، نینوی و کرکوک و حضور آنها در پایگاه‌های اربیل، دهوک و السلیمانیه وجود دارد؟..واقعیت ماجرای زمزمه‌های موجود مبنی بر قصد واشنگتن در اعزام قریب‌الوقوع سه هزار سرباز به عراق چیست؟».

«به گفته منابع آمریکایی و عراقی، نیروهای آمریکایی که گفته می‌شود شمار آنها به شش هزار نفر می‌رسد در ۱۴ پایگاه نظامی مستقربودند که عبارتند از: عین الاسد، القیارة، الحبانیة، K1، بلد، التاجی، التون کوبری، ویکتوری، الرطبة، القائم و چهار پایگاه دیگر در منطقه کردستان قرار دارند که یکی در سنجار، یکی در اتروش و دو پایگاه نیز در حلبچه و نزدیکی مرزهای عراق با ایران واقع شده‌اند».

«با چنین توضیحاتی احتمال می‌رود که نیروهای آمریکایی حضور خود در پایگاه‌های نظامی نزدیک به بغداد و الانبار و کرکوک را پایان دهند و در پایگاه‌های تحت اختیار خود در منطقه کردستان و استان نینوی متمرکز شوند.»

«متخصصان امور امنیتی می‌گویند که استراتژی آمریکا مبتنی بر تقویت حضور نظامی خود در عراق و سراسر منطقه برای مقابله با ایران و محور مقاومت و افزایش حمایت از همپیمانان واشنگتن در منطقه چه دولت‌ها و چه احزاب و سازمان‌های مختلف است.»

«لذا هر اقدامی که [در ظاهر] بر خلاف این استراتژی صورت می‌گیرد - آنچنان که کارشناسان می‌گویند- صرفا اقداماتی تاکتیکی و مرحله‌ای است که در چارچوب فعالسازی و تقویت رویکردهای استراتژیک بلندمدت آمریکا صورت می‌گیرد.»

«رهبران سیاسی و نظامی آمریکا چنین رویکردهایی را رد نمی‌کنند. در چهارم فوریه گذشته، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت که یکی از دلایل تمایل ما به باقی‌ماندن نیروهایمان در عراق این است که می‌خواهیم تاحدودی ایران را تحت نظارت داشته باشیم زیرا ایران مشکل حقیقی است و می‌خواهیم که بتوانیم او را زیر نظر داشته باشیم.»

«در نیمه ماه ژانویه پیش نیز وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، طی بیانیه‌ای اعلام کرد که قصد عقب‌نشینی از عراق را ندارد و هدف او باقی ماندن در خاورمیانه است...».

«آنچه واقعیت رویکرد آمریکا در عراق را روشن می‌کند، در روزنامه کثیرالانتشار نیویورک تایمز منتشر شد. این روزنامه اخیرا، از قصد پنتاگون مبنی بر اعزام سه هزار نظامی به عراق خبر داده و وزارت دفاع آمریکا نیز هفته پیش دستور  آمادگی برای عملیات نظامی در عراق با هدف نابودی گروه‌های [مقاومت] تحت حمایت ایران پس از تهدید آنها به هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی را صادر کرد.»

«تمامی این اقدامات همزمان با تحرکات نظامی قابل توجه در بستر منطقه از جمله مانورهای نظامی اخیر مشترک آمریکا و امارات و  پیامها و نشانه‌های این اقدام، تشدید منازعه در پرونده یمن همزمان با پنجمین سالگرد آغاز جنگ ائتلاف عربی به رهبری سعودی علیه این کشور صورت می‌گیرد.»

«این تصویر گیج‌کننده و آشفته و مرموز در سایه کابوس شیوع ویروس کرونا که آمار روزافزون مبتلایان و قربانیان آن در سراسر آمریکا، تاحدود زیادی بیانگر ناکامی واشنگتن و سردرگمی آن است و اظهارات روزانه دونالد ترامپ بر این امر صحه می‌گذارد.»

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا مدافعان سلامت سال جهش تولید بغداد الانبار خاورمیانه حشدالشعبی سردار حاج قاسم سلیمانی ابومهدی المهندس ترامپ نیروی قدس سپاه پایگاه عین الاسد وزارت دفاع آمریکا ائتلاف الفتح حلبچه عراق برخی پایگاه های نظامی نیروهای آمریکایی عقب نشینی صورت می گیرد نیروهای خود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۰۱۵۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رمزگشایی از سیگنال‌های برجامی آمریکایی‌ها پس از عملیات وعده صادق/ آیا ایران به دنبال تغییر در دکترین ساختن بمب اتمی است؟

دکترین هسته‌ای ایران کاملاً روشن و شفاف بوده اما از همه ظرفیت‌های موجود در حوزه هسته‌ای به‌منظور دستیابی به فنّاوری‌های روز نیز استفاده خواهد کرد.

سرویس سیاست مشرق- ارسال چند پیام از سوی آمریکایی‌ها و سپس تکذیب آن حکایت از سردرگمی کاخ سفید در تحلیل وقایع منطقه پس از عملیات درخشان وعده صادق دارد. پیش‌ازاین نشریه انگلیسی آی در گزارشی نوشته بود که و بایدن همه گزینه‌ها را «روی میز» نگه می‌دارد و در نظر دارد تا توافق برای جلوگیری ایران از تولید سلاح‌های هسته‌ای به‌عنوان بخشی از تلاش‌های دیپلماتیک گسترده‌تر برای جلوگیری از جنگ همه‌جانبه در خاورمیانه را احیا کند.

این نشریه انگلیسی که به محافل دیپلماتیک در لندن نزدیک است در ادامه با اشاره به موضوع احیای برجام نوشته است که کاخ سفید در حال بررسی توافق هسته‌ای جدید با ایران درازای لغو برخی تحریم‌های اقتصادی علیه تهران است تا از یک جنگ تمام‌عیار در منطقه جلوگیری کند، یک دیدگاه در داخل دولت این است که رئیس‌جمهور فرصتی را برای آغاز مذاکرات دیپلماتیک برای احیای مجدد توافق هسته‌ای ایران می‌بیند.

پس از انتشار این گزارش روزنامه کویتی الجریده که مدعی انتشار اخبار محرمانه در منطقه است در خبری قابل‌توجه نوشت که ممکن است در آینده‌ای نه‌چندان دور مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا درباره برجام نیز آغاز شود!

البته این اخبار دو روز پس از انتشار از جانب یک مقام سیاسی در آمریکا تکذیب شده است، ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در جریان کنفرانس خبری و در پاسخ به پرسشی در خصوص این دست گزارش‌ها اعلام کرد که در مورد راه‌های ارتباط خود با ایران ابراز نظر نکرده اما می‌بایست گفت آمریکا در حال مذاکره مستقیم با ایران در نیویورک یا هر جای دیگری در مورد برجام نیست.

برای مهار ایران با آن‌ها گفتگو کن!

برخی آگاهان سیاسی اعتقاد دارند که انتشار این دست اخبار از سوی محافل خبری نزدیک به آمریکایی‌ها و تکذیب آن در تریبون‌های رسمی نشانه میل بایدن به تشویق تهران به آغاز مذاکراتی است که با دادن مشوق‌هایی ایران را در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا مهار کند. به‌عبارتی‌دیگر آمریکایی‌ها پس از مشاهده ضرب دست ایران در عملیات وعده صادق به این نتیجه رسیده‌اند که افزایش فشار بر ایران کارکرد خود را ازدست‌داده و تنها گزینه فعال روی میز گفتگو است.

این گزاره شواهد قابل‌توجهی دارد؛ باوجودآنکه طرف آمریکایی باز کردن میز مذاکره با ایران را تکذیب کرده اما مدتی قبل متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا بایدن در حال بررسی مذاکرات دیپلماتیک برای احیای مجدد توافق هسته‌ای با ایران است یا خیر؟ اعلام کرد که دولت بایدن بر این باور است که یک مسیر دیپلماتیک بهترین راه روبه‌جلو است.

البته آمریکایی‌ها برای باز کردن کریدور گفتگو با ایران از یک سیاست پیچیده و ترکیبی استفاده کرده و مسیر ابهام را پیش می‌برند، کاخ سفید هفته قبل معافیت‌های تحریمی را که به ایران اجازه می‌داد در پروژه‌های هسته‌ای با طرف‌های بین‌المللی همکاری کند را تمدید نکرده اما در اقدامی متقابل در باغ سبز مذاکره را نیز باز گذاشته است، این تاکتیک نشان می‌دهد که سیاست آمریکا در قبال ایران افزایش فشار با راهنما زدن به‌سوی مذاکره است!

درحالی‌که آمریکا با عدم تمدید معافیت‌های هسته‌ای مرگ برجام را تائید کرده اما در آن‌سو در حال دادن تنفس مصنوعی بی‌نتیجه به آن است، این سیاست به معنای تمایل آمریکا به دادن مشوق جدید به ایران نیست بلکه ایجاد اتمسفری است که با تمسک به آن راهبردهای جدید بازدارندگی از جانب ایران را مهار کند.

شورای آتلانتیک در گزارشی درباره اهمیت مهار ایران با کمک سیگنال‌های برجامی نوشته است:

تنش چشمگیر بین ایران و رژیم صهیونیستی در هفته‌های اخیر پتانسیل بالایی برای اشتباه محاسباتی در فقدان کانال‌های ارتباطی مستقیم را نشان می‌دهد. اگر ایران تصمیم بگیرد وضعیت خود را به‌عنوان یک کشور دارای آستانه هسته‌ای کنار بگذارد و سیاست خود را به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای بچرخاند، این خطر حتی جدی‌تر خواهد شد. علیرغم پیام‌های گسترده‌ای که در روزهای قبل از حمله به تهران ارسال شد و از آن خواست از پاسخ مستقیم علیه اسرائیل خودداری کند، ایران تصمیم گرفت سیاست مهار خود را کنار بگذارد. ایران در این مرحله به دنبال احیای بازدارندگی خود علیه اسرائیل حتی به قیمت تشدید تنش نظامی احتمالی بود.

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

تغییر در دکترین هسته‌ای ایران یکی از گزاره‌های جدید غربی‌ها برای افزایش فشارهایی است که ایران را به سوی کانال‌هایی هدایت می‌کند که خروجی آن طرح مهار است.

یکی از مهم‌ترین بازیگران در این طراحی مدیرکل آژانس است؛ رافائل گروسی در مصاحبه‌ای با دویچه وله، ضمن این ادعا که ایران نه ماه‌ها بلکه چند هفته با داشتن اورانیوم کافی برای تولید یک بمب اتمی فاصله دارد، اما این به آن معنا نیست که ایران در آن فاصله زمانی سلاح هسته‌ای دارد یا خواهد داشت.

البته گروسی گفته است که نمی‌توان نتیجه مستقیم گرفت که ایران اکنون سلاح اتمی دارد. به‌رغم همکاری‌های ایران با آژانس، گروسی در این مصاحبه همچنین مدعی شد آژانس سطح دسترسی لازم در ایران را ندارد و به همین دلیل سؤالات زیادی مطرح است!

مدیرکل آژانس بار دیگر درباره مواردی سخن گفته که به تعبیرش «مسائل باقیمانده» نام داشته و اعلام کرده است که برای حل این موارد تمایل به سفر به ایران را دارد. به نظر می‌رسد که مدیرکل آژانس بابیان ادعاهای پرونده‌های مفتوح در سطح یک کاتالیزور برای اعمال فشار به تهران عمل می‌کند.

واقعیت آن است که در حال حاضر اقدامات آژانس چیزی بیشتر از یک مزاحمت سیاسی نبوده و ثابت‌شده است که قرار نیست قدمی در جهت حل سه موضوع فنی یعنی «حل‌وفصل موضوعات پادمانی»، «ارائه تضمین‌های ذاتی و اعتباری»، «لزوم رفع تحریم‌های بازدارنده» بردارد، ازاین‌رو در شرایط فعلی سفر گروسی به تهران بی‌معنا بوده و تا زمانی که در نقش مزاحم فعال قرار دارد گفتگوی او با مقامات ایرانی عبور از خطوط قرمز هسته‌ای محسوب می‌شود.

واقعیت آن است که دکترین هسته‌ای ایران کاملاً روشن و شفاف بوده اما از همه ظرفیت‌های موجود در حوزه هسته‌ای به‌منظور دستیابی به فنّاوری‌های روز نیز استفاده خواهد کرد، همچنین اظهارنظرهای شخصی باعث تغییر در خطوط کلی نظام نیز نخواهد شد.

همچنین باید به این نکته اشاره کرد که سیاست افزایش فشار و ارائه مشوق برای خروج ایران از مدار یک تاکتیک نخ‌نما شده است و اراده ایران در کنشگری فرا منطقه‌ای با این دست اظهارات ضد ایرانی همراه با سیگنال‌های مبهم دچار خلل نخواهد شد، عملیات موشکی اخیر سپاه پاسداران نشان داد دشمنان نه قادر به درک ابعاد گوناگون صبر استراتژیک ایران هستند و نه شناختی نسبت به قواعد نهان بازدارندگی در منطقه دارند!

دیگر خبرها

  • آغازی برپایان سلطه واشنگتن درنیجر/پیروزی راهبردی مسکودرمصاف باغرب
  • رمزگشایی از سیگنال‌های برجامی آمریکایی‌ها پس از عملیات وعده صادق/ آیا ایران به دنبال تغییر در دکترین ساختن بمب اتمی است؟
  • درخواست پنتاگون از دولت عراق درباره نیروهای آمریکایی
  • هشدار پنتاگون به عراق درباره ادامه حملات علیه نیروهای آمریکا
  • هشدار درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی آمریکا
  • رویترز: حمله به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه
  • نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه هدف حمله قرار گرفتند
  • حمله پهپادی به نظامیان آمریکایی در پایگاه عین الاسد
  • حمله پهپادی به نظامیان آمریکایی در پایگاه «عین الاسد» عراق
  • تکذیب بیانیه منسوب به حزب‌الله عراق درمورد ازسرگیری حملات علیه پایگاه‌های نظامی آمریکا