Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-25@01:57:30 GMT

بمباران اطلاعاتی علمی از منابع غیرعلمی

تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۰۹۱۶۴

بمباران اطلاعاتی علمی از منابع غیرعلمی

چون تاکنون علاجی برای بیماری کرونا در دنیا یافت نشده است. هر کسی با ابزار شبکه های اجتماعی لباس علم و دانش برتن کرده است و مطالب غیرعلمی را به خورد مردم می دهد که آسیب های جبران ناپذیری را برای جامعه ایجاد کرده است.

 به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، یکی از مشکلاتی که مردم در شرایط موجود ویروس کرونا با آن دست و پنجه نرم می کنند، بمباران اطلاعاتی است که از منابع مختلف به خصوص از سوی شبکه های اجتماعی بدست مردم می رسند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از این اطلاعات غیرعلمی در لباس دانش به  مردم با بالاترین سرعت عرضه می شود.

 

چون تاکنون علاجی برای این بیماری در دنیا پیدا نشده است، اطلاعات دقیق و مستند نیز در دست نیست بنابراین مردم به واسطه شبکه های اجتماعی تمام اطلاعات را از منابع غیرموثق دریافت و در خیلی از موارد انجام می دهند.

 

یکی از این موارد اطلاعات نادرستی که درباره مصرف الکل داده شد و بسیاری از کسانی که به این اطلاعات غیر عملی تن دادند، پس از مصرف پیش از اینکه مبتلا به ویروس کرونا شوند، با مصرف الکل دار فانی را وداع گفتند یا دچار آسیب های جدی شدند.

 

جایگاه و اهمیت مدیریت دانش

در همین ارتباط، «جعفر بای» جامعه شناس نیز به خبرنگار شبستان می گوید: در هر پدیده، مدیریت آن نقش محوری و حیاتی را در روند رشد، حرکت، اصول اهداف و مسیر حرکت و هدایتگری دارد.مدیریت سرعت حرکت و مسیرهای آن ها را تعیین می کند. هر چیزی باید با مدیریت به اهداف خود برسد که یکی از آن ها مدیریت دانش است.

 

او ادامه می دهد: تولید دانش به مراتب آسانتر از مدیریت دانش است. امروز جایگاه مدیریت دانش، جایگاه رفیع و حایز اهمیت است. به صرف تولید و انباشت دانش نمی توانیم مشکلات را رفع کنیم بلکه با مدیریت دانش، طبقه بندی و سیستم دادن به دانش ها و هدایت مسیر اندوخته های علمی به هنگام می توان در مسیر درست حرکت کرد.

 

 

 بای بیان می کند: تولید دانش همانند یک داروخانه انباشته از دارو است که مدیریت آن را طبقه بندی و وارد سیستم می کند و هر کدام را در جایگاه خود قرار می دهد. از این روز با نسخه پیچی به آسانی و سهولت می توانیم دارو را تهیه کنیم.بشر امروز به واسطه دانش فراوان انباشته شده، بدون مدیریت دچار جهل و گمراهی است.

 

دانش بدون مدیریت تولید مشکل زاست

او تاکید می کند: دانش بدون مدیریت دقیقا در مسیر عکس خود قرار می گیرد. دانشی که هدایت گر باشد وقتی مدیریت نباشد، خود تولید مشکل می کند.اگر دانش در حوزه مسایل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی مدیریت نشود نتایج و عوارض عکسی خواهد داشت.

این جامعه شناس بیان کرد: دانش مدیریت نشده مردم را دچار سردرگمی و گمراهی قرار می دهد. بشر امروز از بس که می داند و دارای انباشت علم و دانش بدون مدیریت است، نمی تواند علم را در جایگاهی که دارد استفاده کند.

 

بمباران اطلاعاتی مردم از منابع غیر موثق

این کارشناس مسایل اجتماعی با اشاره به مسئله کرونا و دسترسی آسان به اطلاعات از طریق فناوری های نوین می گوید: بشر امروز که درد بی درمان کرونا او را دچار گرفتاری، یاس، ناامیدی، نگرانی و استرس کرده است از سوی دیگر بمباران اطلاعاتی از منابع گوناگون که او نمی داند از کدام یک بهره بگیرد، استفاده می کند.

 

بای بیان می کند:هر کسی به فراخور دانسته های تجربه نشده، فرضیه ها و گمانه زنی ها براساس حدسیات خود پیام و ویدیوها می کند و به وسیله شبکه های اجتماعی منتشر می کند. این دانش ها بدون نظارت و منابع وغیرعلمی باعث جهل و گمراهی و بروز مشکلات فراوان برای علم بشر امروز شده است.

 

او ادامه می دهد: کرونا در جامعه قربانیان زیادی می گیرد و یک پدیده ناشناخته ای شده است. متاسفانه بمباران اطلاعاتی درباره کرونا انسان ها را دچار گمراهی و نگرانی کرده است. ویروس کرونا به دلیل مشکلات دوران گمراهی را برای بشریت فراهم کرده است که نمی داند این مطالبی که گفته می شود، کدام یک واقعیت دارد و باید باور کند.

 

اطلاعات غلطی که مردم را به کام مرگ کشاند

بای در ادامه اشاره می کند: امروز فضای مجازی از این دست مطالب پر شده است. مشروبات الکی می تواند درمان این ویروس شود. چون هر مطالبی را که آدمی درباره پیشگیری و درمان ویروس کرونا دریافت می کند و در گمراهی و بی علاجی از این بیماری است این مطالب را هم گوش می دهد و تلاش دارد آن را هم مصرف کند تا گرفتارنشود.

 

او یاد آور می شود: تقاضا هم سودجویانی را وارد بازار می کند. مشروبات الکی به دلیل ممنوعیت آن به صورت زیرزمینی و تقلبی ساخته می شود، از همین رو چه بسا افرادی را به کام مرگ یا معلولیتی و بیماری برد.

 

این جامعه شناس تاکید می کند: وقتی منابع کنترل نشده این مطالب را نشر می دهند، تقاضای در مردم افزایش پیدامی کند،  انسان های متقلب هم به توزیع آن می پردازند منجر به وجود آوردن قتلگاهی می شوند که بیش از کرونا آسیب داشته است. در شبکه های اجتماعی انواع و اقسام مواد خوراکی، عنبر نسا و مواد مخدر را تجویز می دهند. اخیرا هم دیدم پشت وانت زده است دارو کرونا به فروش می رسد گویا یک بقالی است.

 

او بیان می کند: این عدم نظارت و فقدان مدیریت چنین آسیبی را به جامعه وارد می کند که هر کسی از راه برسد ادعای کشف داروی کرونا رو بکند و به شکل غیر استاندارد توزیع کند. باید مسئولان تاکید بر منابع موثق کنند. اطلاعاتی که از این منبع دریافت می کنید مورد قبول است. مابقی هیچ یک نمی تواند منبع صحیحی باشد.

 

بای در پایان توصیه می کند: ما هم باید هوشمندانه مراقب و مواظب باشیم که به هر گفته ای توجه نکنیم و هر ویدیویی را ببنیم و فکر خود را دچار تشویش کنیم. بدون شناخت اخبار و اطلاعات را دریافت نکنیم و بدون منبع موثق مبادرت به عمل  اجرا نزنیم.

 

به هر روی، در این شرایط کنونی که از سوی شبکه های مختلف به خصوص اجتماعی مردم با بمباران اطلاعاتی مواجهه هستند و هر اطلاعات غیر موثق را می پذیرند و گاها آنچه خوانده اند را عمل هم می کنند، نشان ازضعف در سواد رسانه ای جامعه دارد. در این میان رسانه ملی نقش زیاد و موثری را در ارتقای سواد رسانه و فرهنگ مردم دارد که باید موثرتر عمل کنند و از اهالی فن و صاحب نظر در این عرصه یاری بگیرد. همچنین مسئولان نیز با شفاف سازی و ارایه آمار و اطلاعات دقیق از نگرانی های مردم بکاهند.

پایان پیام/260

منبع: شبستان

کلیدواژه: بمباران اطلاعاتی ویروس کرونا سواد رسانه ای بمباران اطلاعاتی شبکه های اجتماعی مدیریت دانش بدون مدیریت ویروس کرونا بشر امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۰۹۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین اولویت‌های مجلس دوازدهم براساس نظرات نخبگان و مردم

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی از انتشار و رونمایی از کتاب اولویت‌های پیشنهادی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در این مرکز خبر داد و با اشاره به اینکه مجلس دوازدهم از چند ماه آینده کار خود را شروع می‌کند، گفت: این مجلس می‌تواند نقشی قابل اعتنا در تحقق اهداف عالیه نظام، سیاست‌های کلان و برنامه‌های توسعه کشور ایفا کند.

وی با بیان اینکه مرکز پژوهش‌های مجلس به‌عنوان عقل منفصله نهاد تقنین، در این عرصه نقشی تأثیرگذار دارد، افزود: این نقش در صورتی ایفا می‌شود که سازوکار‌های لازم برای بهره گیری از دیدگاه صاحب‌نظران و خبرگان کشور درباره قانون‌گذاری در کشور ایجاد شود.

نگاهداری گفت: مرکز پژوهش‌های مجلس باید مبتنی بر نظام پژوهشی روش‌مند و قاعده‌مند، اولویت‌های کشور در هر عرصه را مشخص و راهبرد‌ها و رویکرد‌های تحقق این اولویت‌ها را تبیین کند.

وی با بیان اینکه کتاب مذکور در راستای تحقق این نقش مرکز پژوهش‌های مجلس، منتشر شده، افزود: این کتاب با تحقیق و مطالعه دفاتر تخصصی این مرکز در حوزه‌های مختلف کشور منتشر شده است.

تدوین اولویت‌های مجلس دوازدهم براساس نظرات نخبگان و مردم

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس بیان کرد: اولویت‌های پیشنهاد شده در این کتاب، حاصل مطالعات انجام شده در طول بیش از ۲۰ سال فعالیت مرکز پژوهش‌ها بوده است. در کنار این تجربیات، از مطالعات انجام شده با عنوان پویایی شناسی ابر چالش‌های کشور نیز بهره گرفته شده‌است.

وی با بیان اینکه در تدوین این کتاب از دانش علمی کارشناسان مرکز استفاده شده، گفت: تلاش کردیم تا ساختاری روش شناختی برای احصا و استنباط مسائل اولویت‌دار کشور تدوین کنیم که از سه منبع نشات گرفته است؛ نظرخواهی از نمایندگان مجلس، نظرات تخصصی کارشناسان مرکز و خبرگان بیرون از مرکز و نظرخواهی عمومی.

نگاهداری ادامه‌داد: در بخش اول پژوهشگران ما با نمایندگان مجلس که در حوزه‌های خاص صاحب‌نظر هستند، مصاحبه کرده و اولویت‌های اظهار شده از سوی آنان را، دسته بندی کردند. در بخش دوم، کارشناسان دفاتر و گروه‌های پژوهشی مرکز با همکاری خبرگان و صاحب‌نظران، در زمینه تخصصی خود، اولویت‌های پیشنهادی را جمع آوری کرده و در بخش سوم ما در قالب فرم نظرخواهی برخط، اولویت‌های مدنظر مردم را گردآوری کردیم.

وی بیان کرد: در انتخاب مسائل فرض بر آن بوده که مسائلی مطرح شود که در صورت عدم اقدام، آسیب جدی به‌دنبال خواهند داشت یا مسائلی را مدنظر قرار دادیم که در صورت توجه به آنها، برای کشور فرصت آفرین هستند.

معیار‌های دسته بندی مسائل کتاب

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس تأکید کرد: دسته بندی مسائل در این کتاب براساس این پیش فرض انجام شده که انتخاب راه‌حل‌ها، با استفاده از فرصت‌های پیشرو و با تکیه‌بر سیاست‌های کلان کشور صورت خواهد گرفت.

وی ادامه‌داد: معیار‌هایی مانند ضرورت و فوریت مسئله، امکان‌پذیری، اهمیت از نگاه مردم و فعالان بخش مربوطه و ضرورت ورود مجلس به موضوع نیز در تعیین اولویت‌های مجلس دوازدهم، مورد توجه قرار گرفته است.

نگاهداری توضیح داد: پس از این مرحله، متخصصان مرکز پژوهش‌های مجلس، ارتباط میان اولویت‌ها و دسته بندی آنها را تحلیل کردند تا به مقولات کلان‌تر برسند. از تحلیل مضمون و رابطه این مقولات، ما به پنج هدف راهبردی دست یافتیم که می‌تواند بازتاب دهنده استراتژی و رویکرد بالقوه مجلس دوازدهم به مسائل کشور راه حل‌های آن باشد.

وی در ادامه اهداف راهبردی مدنظر در کتاب اولویت‌های پیشنهادی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را برشمرد و گفت: اولین هدف ما ناظر به توسعه سرمایه انسانی و عدالت اجتماعی بوده است.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس توضیح داد: در دهه‌های گذشته، کشور ما عملکرد خوبی در رشد بهداشت، آموزش و پرورش، آموزش عالی و تربیت نیروی انسانی داشته است، اما به‌دلیل رشد اقتصادی پایین و تحریم‌های دهه گذشته، کیفیت خدمات اجتماعی و رفاهی و سرمایه انسانی آسیب جدی دیده‌است.

ضرورت توجه به کارآمدسازی نظام تأمین اجتماعی

وی بیان کرد: از این منظر، همزمان با اقداماتی در جهت رشد و شکوفایی اقتصادی، نیازمند کارآمدسازی نظام تأمین اجتماعی، توسعه و هوشمندسازی سازوکار‌های رفاه‌بان و اثربخش‌سازی سیاست‌های محرومیت زدایی و رفع فقر هستیم که این اقدامات به‌طور ویژه باید از طریق رفع موانع نهادی، کاهش هدر رفت منابع و شناسایی نظام‌مند گروه‌های هدف، برنامه ریزی و دنبال شود که دستیابی به همه این اهداف، نیازمند رشد اقتصادی و صنعتی سازی کشور است.

نگاهداری به‌ضرورت تقویت هم‌بستگی ملی و افزایش سرمایه اجتماعی براساس واقعیات تاریخی و امروزی جامعه ایران اشاره و اظهار کرد: در کنار اهمیت ذاتی هم‌بستگی ملی و اعتماد برای یک جامعه پویا، باید درنظر داشت که در سال‌های اخیر، دشمنان کشور و نظام تلاش سازمان یافته‌ای با هدف تضعیف عوامل پیونددهنده و هویت بخش ملت ایران داشته‌اند.

وی ادامه‌داد: بنابراین، تلاش مؤثر و غیر نمایشی برای حفاظت و ارتقای هم‌بستگی ملی و سرمایه اجتماعی کشور، از ضرورت‌های استراتژیک کشور در برهه کنونی است.

اهمیت ارتقای آموزش و سلامت در مجلس دوازدهم

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه آموزش و سلامت نیز در این کتاب مورد توجه بوده، گفت: برای توسعه سرمایه انسانی و عدالت اجتماعی، باید اقداماتی برای رسیدن به توسعه و تقویت نظام حفاظت از سلامت جسمی و روانی جامعه داشته‌باشیم.

وی بیان کرد: در حوزه آموزش نیز نیازمند کیفیت بخشی و ارتقای اثربخشی نظام آموزشی هستیم که این سیاست، باید همراه با افزایش سرمایه اجتماعی از یک سوء و رشد و شکوفایی اقتصادی از سوی دیگر، همراه باشد.

نگاهداری دومین هدف راهبردی در این کتاب را رشد و شکوفایی اقتصادی عنوان کرد و افزود: کشور ما به‌عنوان کشوری در حال توسعه و پیشرفت، برای رفع نیاز‌های داخلی و جانماندن از رقابت‌های اقتصادی منطقه‌ای و جهانی، نیازمند تمرکز جدی بر رشد اقتصادی به‌ویژه در حوزه صنعت و دانش بنیان است.

وی ادامه‌داد: همزمان با کاهش ناترازی در حوزه‌های مختلف مانند بودجه عمومی کشور، بانک‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، نیازمند استفاده از راهبرد‌هایی کارآمد معطوف به ارتقای ثبات و پیش‌بینی‌پذیری در اقتصاد کلان، رشد سرمایه‌گذاری و توسعه صادرات با تأکید بر مزیت‌های نسبی هستیم.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: رفع این نیاز، مستلزم به‌کارگیری بسته‌ای منسجم از سیاست‌ها با هدف حذف مداخلات ناضرور دولت، تعادل بخشی پایدار در بازار‌های مختلف، توسعه تعامل‌پذیر با اقتصاد جهانی، تمرکز بر صادرات غیرنفتی، افزایش بهره وری و تقویت نظام شبکه‌ای تولید و شکوفایی محیط کسب و کار است.

مسئله منابع مشاع در کشور

وی دیگر هدف راهبردی در این کتاب را حفظ سرمایه سرزمینی و محیطی دانست و گفت: مسئله منابع مشاع در کشور، وضعیتی تراژیک و حساس است که این امر در حوزه آب، اهمیتی ویژه دارد.

نگاهداری با بیان اینکه منابع عمومی و مشترک شهروندان به‌عنوان منابع مشاع شناخته می‌شوند، افزود: در صورت عدم تعادل میان بهره برداری و حفاظت از این منابع، رو به فرسایش و نابودی می‌گذارند.

وی با تأکید بر وضعیت بحرانی مدیریت منابع آب در کشور، ادامه‌داد: منابع آب کشور، کیفیت هوا، جنگل‌ها و منابع طبیعی و همچنین کیفیت محیط کالبدی زندگی مردم را می‌توان از جمله منابع مشاع و عمومی دانست که در معرض خطر هستند.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: در ادامه راهبرد حفظ سرمایه سرزمینی و محیطی، لازم است علاوه بر توجه به مهاجرت‌های داخلی و خارجی در کشور، تمهیداتی در جهت تعادل بخشی جمعیت و منابع در راستای پراکنش متوازن ثروت‌های کشور در مناطق مختلف را مورد نظر قرار داد.

ضرورت مبارزه نظام‌مند با فساد

نگاهداری به ارتقای کیفیت حکمرانی و تقویت نهاد‌های مدنی به‌عنوان چهارمین هدف راهبردی مدنظر در این کتاب اشاره کرد و گفت: ما از یک سوء نیازمند مبارزه نظام‌مند با فساد در نهاد‌های حکمرانی و ارتقای ظرفیت و کیفیت نهاد‌ها و سیاست‌های عمومی هستیم و از سوی دیگر به تقویت نهاد‌های اجتماعی نیرومندی نیاز داریم که در امور عمومی مشارکت داشته و به پشتوانه حاکمیت قانون، بر امور و نهاد‌ها نظارت کنند.

وی بیان کرد: در خصوص مجلس، تقویت کارکرد‌های پارلمان و ارتقای نظام قانون‌گذاری و تنظیم‌های بخشی در راستای سیاست‌های کلی نظام ضرورت دارد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس ادامه‌داد: در ساختار اداری کشور نیز نیازمند تمرکززدایی و تفکیک امور ملی و محلی با توجه به الزامات تاریخی، وحدت و مصالح ملی و عمومی هستیم.

وی توضیح داد: ضروری است که نقش دولت در امور محلی تا حد امکان به کارکرد قیمومتی تقلیل یابد و از سوی دیگر فرآیند‌ها و سازوکار‌های اداری و محلی در قالبی شفاف و تحت نظارت مردم صورت گیرد تا از شیوع فساد، حامی پروری و رابطه سالاری جلوگیری شود.

نگاهداری به‌ضرورت ارتقای قدرت ملی اشاره کرد و گفت: امنیت ملی از دو منظر داخلی و خارجی باید مورد اهتمام باشد؛ در سطح خارجی نیازمند تقویت بنیه دفاعی و بازدارندگی کشور هستیم که همزمان با آن باید به‌دنبال گسترش و تعمیق روابط خارجی و تسهیل سازوکار‌های بین المللی برای تجارت و کمک به راهبرد توسعه صادرات باشیم.

وی بیان کرد: در کتاب حاضر و براساس این پنج محور کلان، اولویت‌های پیشنهادی برای دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در چهار موضوع امور اجتماعی، فرهنگی و آموزش، امور اقتصادی، صنعت، معدن و انرژی، امور زیربنایی، کشاورزی و محیط‌زیست و حوزه حکمرانی، سیاسی، امنیتی و دفاعی دسته بندی شده‌است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ایران خواستار اشتراک دانش، فناوری و حمایت مالی کشور‌ها در بهبود حوزه‌های آبخیزداری مناطق خشک و نیمه‌خشک
  • در شش ماه گذشته در یک جنگ دو مرتبه شکست اطلاعاتی خوردیم + فیلم
  • چگونه خسارات سیل را کاهش دهیم؟
  • دومین شکست بزرگ اطلاعاتی اسرائیل پس از طوفان الاقصی چیست؟
  • دومین شکست بزرگ اطلاعاتی اسرائیل پس از طوفان الاقصی
  • تدوین اولویت‌های مجلس دوازدهم براساس نظرات نخبگان و مردم
  • شناسایی و توسعه فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان در سطوح علمی و اقتصادی 
  • ژنرال حلیوا رئیس سرویس اطلاعات نظامی اسرائیل کیست و چرا استعفا داد؟
  • مخفیگاه داعشی‌ها در «حمرین» عراق بمباران شد
  • آغاز به کار آزمایشی «سینما دانش» شهرستان قوچان