Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- ملی‌پوش دوچرخه‌سواری گفت: تعویق المپیک یک فرصت دوباره برای مسئولان است تا شرایط را برای حضور در بزرگترین رویداد ورزشی جهان بسنجند. تاریخ انتشار: 07:48 - 20 فروردين 1399 - کد خبر: ۶۱۰۶۹۷

محمد گنج‌خانلو در گفت‌وگو با خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری میزان، در خصوص تعویق المپیک اظهار داشت: برای شخصی که برنامه‌ریزی مناسبی ندارد تعویق المپیک نباید چندان تفاوتی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون این مسئله فرصت زیادی برای شرکت در تورنمنت‌های بین‌المللی در اختیار ما قرار می‌دهد تا برای المپیک بهتر آماده شویم. این اتفاق یک فرصت دوباره برای مسئولان است تا شرایط را برای حضور در بزرگترین رویداد ورزشی جهان بسنجند.

وی در خصوص اینکه سال ۹۸ برای او چطور بود، گفت: برای من خوشبختانه سال خوبی بود به لحاظ اینکه توانستم در بین ورزشکاران ایرانی در رنکینگ آسیایی بهترین جایگاه را داشته باشم و همچنین در بین دوچرخه‌سواران آسیایی هم رتبه هفتم را به دست بیاورم آن هم با حداقل امکانات و از این بابت به خودم افتخار می‌کنم. امیدوار بودم در سال جاری نیز بتوانم در رویداد‌های بیشتری شرکت کنم، اما از شانس بد من کرونا باعث لغو تمامی مسابقات شده است.

ملی‌پوش دوچرخه‌سواری با ابراز گلایه از مسئولان ورزش کشور به دلیل عدم حمایت کافی از ورزشکاران این رشته گفت: متاسفانه نه بیمه‌ای و نه حقوقی داریم و از همه بدتر اینکه مسئولان از ما برخلاف سایر رشته‌های ورزشی حمایت چندانی نمی‌کنند و همین مسئله به خودی خود باعث کاهش انگیزه در بین رکابزنان می‌شود. اکنون هم با وجود سختی‌های فراوان تمریناتم را در این شرایط سخت پیگیری می‌کنم تا از آمادگی لازم دور نشوم.

گنج‌خانلو با اشاره به اینکه فکر می‌کند در سال جدید هم شاهد اتفاق خاصی در دوچرخه‌سواری نباشیم، گفت: فکر می‌کنم در سال جدید هم مثل گذشته از لحاظ حضور در مسابقات بین‌المللی اتفاقی در دوچرخه‌سواری رخ ندهد و این مسئله گویای است که مسئولان اهمیت زیادی برای این رشته قائل نیستند.

بیشتر بخوانید: گنج‌خانلو: انگیزه ندارم و بدون هدف تمرین می‌کنم/ از عملکردم در مسابقات ترکیه راضی هستم

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: دوچرخه سواری محمد گنج خانلو المپیک توکیو تعویق المپیک دوچرخه سواری گنج خانلو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۲۱۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا شهرداران این سه شهر موفق هستند؟

به گزارش خبرآنلاین آنها این کار را با اجرای شیوه‌هایی مانند انرژی‌های تجدیدپذیر، حمل‌ونقل عمومی، مدیریت زباله و فضای سبز انجام می‌دهند. با بحث در مورد شهرهای پایدار، می‌توانیم از نمونه‌های موفق درس بگیریم و برای ایجاد آینده‌ای بهتر تلاش کنیم. شهرهای پایدار شهرهایی هستند که نیازهای زمان حال را بدون به خطر انداختن توانایی نسل‌های آینده برای برآوردن نیازهای خود برآورده می‌کنند.

دنیای اقتصاد نوشت:بر اساس گزارشی در سال ۲۰۲۳، سبزترین شهرهای دنیا به ترتیب عبارتند از: اسلو، رِیکیاویک، سان‌فرانسیسکو، استکهلم، کپنهاگ، هلسینکی، سیدنی، ونکوور و ادینبورگ.

در زیر، به سه مورد از پایدارترین شهرهای جهان اشاره خواهیم کرد:

اسلو، نروژ: اسلو با اختلاف سبزترین شهر روی زمین است. ۷۲.۵درصد از پایتخت نروژ با فضای سبز یا ساختمان‌های دوستدار محیط‌زیست پوشیده شده و متعهد شده است تا سال ۲۰۳۰ انتشار کربن خود را تا ۹۵‌درصد کاهش دهد. حمل‌ونقل عمومی اسلو عالی است، هوای آن از تمیزترین هواهای جهان است و ۸۱.۸درصد از انرژی‌های تجدیدپذیر بهره می‌برد. این به آن معناست که شهری که بیشترین تراکم خودروهای الکتریکی را دارد، می‌تواند آنها را تا حد زیادی با نیروی سبز حرکت دهد. اسلو همچنین از یک برنامه ملی برای کاهش آلودگی پلاستیکی سود می‌برد، به این معنی که نروژ اکنون سالانه ۹۷‌درصد از بطری‌های پلاستیکی خود را بازیافت می‌کند.

استکهلم، سوئد: استکهلم، یک نمونه درخشان از آنچه یک شهر پایدار می‌تواند به دست آورد، است. این شهر با هدف اینکه تا سال ۲۰۴۰ بدون سوخت فسیلی شود، گام‌های بزرگی در زمینه کاهش ردپای کربن خود برداشته است. یکی از راه‌هایی که به این هدف دست یافته، سرمایه‌گذاری در منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی باد و خورشید است. استکهلم همچنین دارای یک سیستم حمل‌ونقل عمومی چشمگیر است که مردم را تشویق می‌کند ماشین‌های خود را در خانه بگذارند. این شهر، شبکه گسترده‌ای از اتوبوس‌ها، قطارها و ترامواها و حتی ناوگان اتوبوس‌های برقی دارد. علاوه بر این، استکهلم دوچرخه‌سواری در شهر را با بیش از ۷۶۰ کیلومتر مسیر دوچرخه برای ساکنان و بازدیدکنندگان آسان کرده است.

کپنهاگ، دانمارک: کپنهاگ نیز نمونه‌ای درخشان از یک شهر پایدار است. این شهر گام‌های مهمی در جهت ترویج دوچرخه‌سواری به عنوان وسیله حمل‌ونقل برداشته است. در واقع، بیش از ۶۲‌درصد از ساکنان کپنهاگ به لطف شبکه گسترده مسیرهای دوچرخه‌سواری و سیاست‌های دوستدار دوچرخه‌، هر روز دوچرخه‌سواری به محل کار یا مدرسه را انتخاب می‌کنند. این امر نه تنها انتشار کربن را کاهش داده، بلکه سلامت عمومی را با تشویق به فعالیت بدنی بهبود بخشیده است.

شهرداران این شهر علاوه بر ترویج دوچرخه‌سواری، استراتژی‌های نوآورانه مدیریت زباله را نیز اجرا کرده‌اند. این شهر هدف خود را این‌طور تعیین کرده که تا سال ۲۰۲۵ کاملا کربن خنثی شود و در حال حاضر پیشرفت چشمگیری در راستای این هدف داشته است. به عنوان مثال، سیستم گرمایش منطقه‌ای را اجرا کرده که از گرمای اتلاف نیروگاه‌ها برای گرم کردن خانه‌ها و ساختمان‌ها استفاده می‌کند و نیاز به سوخت‌های فسیلی را کاهش می‌دهد. کپنهاگ همچنین یک برنامه بازیافت موفق را اجرا کرده است که طی آن، بیش از ۵۰‌درصد از کل زباله‌ها بازیافت می‌شود.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1895721

دیگر خبرها

  • همایش دوچرخه سواری در شهر خور
  • ضرورت احیای دوچرخه سواری در تهران
  • احیای دوچرخه‌سواری در پایتخت
  • روسیه: به دنبال حق رقابت در المپیک هستیم
  • احتمال تعویق اردوی کشتی آزاد درصورت تکمیل سهمیه‌ها در بیشکک
  • مهم‌ترین اخبار ورزشی ۲۸ فروردین
  • چرا شهرداران این سه شهر موفق هستند؟
  • هیات دوچرخه سواری البرز پیست ندارد/ ضرورت نگاه ویژه به این رشته
  • آخرین فرصت ثبت نام در آزمون سراسری دانشگاه‌ها
  • خشم مردم فرانسه از وضع قوانین تردد در زمان برگزاری المپیک