Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی محیط زیست، برای جابجایی یوزپلنگ‌ها، تیم کارشناسی سازمان از مدت‌ها قبل مطالعات مختلفی را انجام داده و انتقال به زیستگاه اصلی‌شان را بهترین گزینه برای آنها تشخیص داده است. بر این اساس، پروژه تکثیر یوزپلنگ آسیایی پایان نیافته و همه مطالعات و برنامه‌های تکثیر این گونه در زیستگاه طبیعی خودشان ادامه خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه بر آنکه، در تمامی مراحل انجام شدن این فرایند، اطلاع‌رسانی لحظه به لحظه از طریق روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد.

اولویت سازمان حفاظت محیط زیست، همواره حفظ تنوع ژنتیک و حفاظت از تک تک افراد باقیمانده گونه‌های جانوری در معرض انقراض، نظیر یوزپلنگ آسیایی، در زیستگاه اصلی است. ولی ضروری است که تمامی گزینه‌های مدیریتی و کارشناسی برای حفظ این گونه مورد توجه قرار گیرد.

یوزپلنگ آسیایی یک گونه در معرض انقراض است که تنها زیستگاه آن کشور ایران و بر اساس  بررسی‌های به عمل آمده، آخرین پناهگاه جمعیتی این گونه، منطقه توران با وسعت حدود یک و  نیم میلیون هکتار در استان سمنان و بخش‌هایی از جنوب استان خراسان شمالی، خراسان جنوبی تا استان‌های یزد و کرمان است.
 
تکثیر و پرورش گونه یوزپلنگ در اسارت، برخلاف سایر گربه‌سانان به سادگی میسر نیست، زیرا به علت رفتارهای خاصی که یوزپلنگ نسبت به سایر گربه‌سانان در هنگام تولید مثل دارد، اجرای برنامه تکثیر در اسارت، علاوه بر تجربه و تخصص در امر تکثیر این گونه، به رفتارشناسی دقیق و اطلاع از ساختار فیزیولوژیک این حیوان نیز وابسته است. از طرف دیگر، موفقیت تکثیر هرگونه‌ای در اسارت، به عوامل دیگری نظیر: تعداد، جنسیت، شرایط جسمی و سلامت گونه‌های در اختیار نیز ارتباط دارد. برای حفظ این گونه ارزشمند، حفظ زیستگاه، همزمان با حفاظت از تنوع جانوری طعمه‌های یوزپلنگ ضرورت دارد. ضمن اینکه برنامه‌ریزی برای تکثیر و پرورش گونه‌های در معرض انقراض نیز می‌تواند یک راه مطمئن برای حفظ این گونه‌های جانوری باشد.

انتقال یوزها به پارک ملی توران حاصل بررسی‌های کارشناسان معاونت طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست و مشورت با استادان و مشاوران داخلی و خارجی است. تصمیم به انتقال این یوزها، از یک سال قبل به دلیل آلودگی هوا و عدم تناسب تهران با زیستگاه اصلی یوزپلنگ گرفته شده بود و مستندات این تصمیم نیز موجود است.

بر این اساس، قرار بر آن است که پس از ایران، یوزپلنگ ماده، دو یوزپلنگ دیگر (کوشکی و دلبر)  به یک فضای ۷۰۰ هکتاری در پارک ملی توران منتقل شوند و دسترسی به غذا برای آن‌ها نیز به تدریج به صورت طبیعی انجام پذیرد، تا امکان زادآوری آنان در شرایط طبیعی و نیمه اسارت، فراهم شود. ضمن آنکه، مجوزهای لازم برای این انتقال، از سازمان دامپزشکی دریافت شده و انجام دادن آن کاملاً قانونی است.
 
جعبه‌های اختصاص یافته برای انتقال این گونه‌ها، از بهترین باکس‌ها با رعایت استانداردهای بین‌المللی بوده که مخصوص حمل گربه‌سانان است. دیواره‌های آن نیز از جنس MDF هفت لایه قابل انعطاف و برای حمل یوزپلنگ کاملاً مناسب است. همچنین، باکس مورد نظر، به اندازه قسمت بار وانت نیسان است و برای پیشگیری از لرزش کمتر خودرو، باد لاستیک‌ها به کمتر از ۳۰Bar  کاهش داده شد تا ایران، یوزپلنگ سه ساله، با موفقیت به زادگاهش در پارک ملی توران منتقل شود.

برای انتقال این گونه‌ها، شرایط آب هوایی مبدا، مقصد، مسیر و زمان مناسب نیز باید مورد سنجش قرار گیرد، که این کار نیز به نحو مقتضی انجام شد.

مستندسازی کامل و جامع از نحوه زنده‌گیری، بیومتری، ریکاوری، انتقال و رهاسازی ایران، یوزپلنگ ماده، و انتشار تمامی موارد از طریق پورتال، کانال و شبکه‌های اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر رسانه‌ها برای اطلاع افکار عمومی و رسانه‌ها انجام شده است.

برخی از فعالان رسانه‌ها، تقاضای حضور در فرآیند زنده‌گیری این حیوانات را داشتند، اما با توجه به حساسیت‌های فنی دامپزشکی، لزوم حفظ آرامش و عدم وارد شدن اضطراب به حیوان و تیم دامپزشکی در فرآیند زنده‌گیری، بیهوشی و ریکاوری، امکان حضور افراد متعدد در این فرایند به تشخیص کارشناسان، میسر نیست. طبعاً اطلاع‌رسانی شفاف و جامع این فرآیند از طریق روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده و خواهد شد.

در پایان، از همه دوستداران طبیعت و محیط زیست ایران تقاضا می شود که به منظور دریافت اطلاعات دقیق و صحیح، صرفاً به منابع معتبر و در این زمینه خاص، به پرتال سازمان با نشانی :  www.doe.ir، صفحه آپارات و سایر شبکه‌های اجتماعی مرتبط با سازمان در فضای سایبری مراجعه کنند و به شایعات، اخبار کذب و بدون مستندات کافی توجه نکنند.

به امید روزی که بتوانیم درکنار حفظ تمامی مواهب محیط زیستی کشور شامل: آب، هوا و خاک، گونه ارزشمندی نظیر یوزپلنگ آسیایی را نیز در کشورمان احیا و برای نسل‌های آینده حفظ کنیم.

کد خبر 499106 برچسب‌ها حیوانات - یوزپلنگ آسیایی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست یوزپلنگ آسیایی انجام شد گونه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۲۴۲۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس سازمان محیط زیست: دیگر پروژه‌ ای به نام میانکاله وجود ندارد

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست تاکید کرد: از نظر ما دیگر پروژه ای به نام میانکاله وجود ندارد و از لحاظ علمی و اقتصادی و نقشه آمایش استان این پروژه قابل اجرا نیست.
 
به گزارش ایسنا؛ علی سلاجقه در حاشیه نشست امروز هیات دولت و در جمع خبرنگاران، بیان کرد: اصلا پروژه ای به نام میانکاله دیگر وجود ندارد چراکه هچ گونه مجوزی برای آن داده نشده است، اصل کار ما مبتنی بر نقشه آمایش استان است، در آنجا از لحاظ علمی، اقتصادی و اجتماعی چنین پروژه ای قابل اجرا نیست.
 
وی در ادامه اظهار کرد: هیچ اتفاق خاصی رخ نداده است. تخلف انجام می شود. ما از دستگاه های قضایی استان، هم دادستانی و هم مجموعه قضایی استان می خواهیم که این کار از بعد قضایی دنبال شود.
 
رئیس سازمان حفظات از محیط زیست در پاسخ به این پرسش که مگر پروژه به نتیجه نرسیده بود؟ بیان کرد: نمی خواهم نبش قبر کنم، این پروژه از نظر ما تمام شده است. 
 
سلاجقه گفت: در حوزه سد چم شیر و حقآبه آن ما مشکلی نداریم. حقابه آن متناسب با محاسبه ای که انجام شده داده می شود. بحث هایی پیرامون کیفیت آب آن مطرح است که ما  جدای از اینکه وزارت نیرو کار خود  را انجام می دهد، ما نیز به عنوان دستگاه ناظر نمونه گیری انجام دادیم. با توجه به تراز آبگیری که تاکنون انجام شده است در آنجا مشکلی از لحاظ کیفیت آب وجود ندارد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب به تالاب هشیلان
  • چرا پروژه بارورسازی ابر‌ها در ایران به بن‌بست خورد؟
  • نخستین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه متولد شدند
  • تولد اولین گوساله‌ گوزن زرد ایرانی پارک ملی کرخه در سال جاری
  • نخستین گوساله‌ گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه متولد شد
  • تولد نخستین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی امسال در پارک ملی کرخه
  • اولین گوساله‌های گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه خوزستان متولد شدند
  • ورود مدعی العموم به موضوع زباله، چالش بزرگ محیط زیست رامسر
  • نظارت بر ٣ هزار و ١٨٦ درخواست انتقال پسماند صنعتی و ویژه در کشور
  • رئیس سازمان محیط زیست: دیگر پروژه‌ ای به نام میانکاله وجود ندارد