Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران از امکان رزرو اتوبوس در پایتخت جهت پیشگیری از کرونا خبر داد.

محمود ترفع مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار شهری خبرگزاری فارس درباره اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی در اتوبوس‌های پایتخت اظهار داشت: این طرح از شنبه در پایتخت اجرایی می‌شود و برهمین اساس از همه اتوبوس‌های موجود جهت تردد شهروندان استفاده خواهد شد و در این زمینه از ظرفیت بخش خصوصی و عمومی به طور کامل بهره‌مند می‌شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: برخی از صندلی‌های اتوبوس علامت‌گذاری شده تا شهروندان از نشستن بر آن خودداری کنند و از این طریق از بیماری کرونا در ناوگان اتوبوسرانی پیشگیری شود که همکاری شهروندان و مسافران در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران با اشاره به اینکه کشورهایی که فاصله‌گذاری اجتماعی برای آنها رعایت می‌شود با اصل رعایت پروتکل عدم خروج از منازل است، گفت: در صورتی که همه افراد بخواهند مشابه قبل از بروز بیماری کرونا تردد کنند قطعاً مشکلاتی ایجاد خواهد شد.

ترفع افزود: برای روز شنبه 23 فروردین براساس ابلاغ دولت دو سوم کارمندان باید در محل کار حاضر شوند و برخی از مشاغل نیز برای ادامه فعالیت اقتصادی نیز از روز شنبه اقداماتی خواهند داشت و ترددهایی قطعاً در سطح شهر صورت می‌گیرد.

وی گفت: در چند روز گذشته و ایام نوروز ظرفیت ناوگان اتوبوسرانی به صورتی بود که تنها یک دهم مسافران از اتوبوس استفاده می‌کردند و از شنبه احتمال تردد و حمل‌ونقل با اتوبوس بسیار زیادتر است.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران بیان داشت: در روزهای عادی و قبل از کرونا 2 میلیون مسافر با اتوبوس جابه‌جا می‌شدند و اینکه فاصله‌گذاری اجتماعی در اتوبوس و تعداد مسافران دقیقاً چقدر باشد هنوز مشخص نیست.

ترفع همچنین از آغاز فعالیت شرکت استارتاپی جهت رزرو صندلی‌های اتوبوس از روز شنبه خبر داد و گفت:‌ این اتوبوس زیر مجموعه شهرداری نیست و ممکن از اتوبوس‌های بخشی از ادارات و نهادها در صورتی که تمایل داشته باشند استفاده شود.

وی گفت: شرکت اتوبوسرانی فقط سازماندهی‌های لازم را جهت جابه‌جایی بهتر مسافران انجام می‌دهد و نرم‌افزاری بوده که مبدأ و مقصد اگر توسط مسافر ثبت شود براساس حد کفایت اتوبوس اعزام و فاصله اجتماعی قطعاً بهتر رعایت می‌شود.

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران افزود: فعالیت این شرکت استارتاپی «به‌همراه» نام دارد و شهروندان می‌توانند در صورتی که گوشی‌های اندروید دارند آن را از کافه بازار تهیه کرده و در صورتی که گوشی‌های IUS دارند از سایت «به‌همراه» نسخه وبی آن استفاده کنند.

ترفع خاطرنشان کرد:‌ براساس رایزنی های انجام گرفته شده قرار شده سامانه «به‌همراه» حداقل هزینه را برای مسافران داشته باشد که میزان کرایه نیز به طول مسیر نیز دارد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: اتوبوس تهران بخش خصوصی محمود ترفع مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۴۰۵۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین تکلیف اتوبوس‌های گاز سوز درون شهری قزوین پس از ۵ سال

سید محمد مهدی تقوی مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین گفت: در کشور بالغ بر هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس گاز سوز وجود داشت که تمامی این اتوبوس‌ها به دلیل سازگار نبودن شرایط اقلیمی و جغرافیایی با ساختار اتوبوس گاز سوز تماما به دیزل تبدیل شده اند.

مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین اضافه کرد: پلیس راهور به دلیل تغییر در ارکان خودرو، از تعویض پلاک و انتقال مالکیت خودرو جلوگیری می‌کند، لذا سازمان اتوبوسرانی نسبت به تعیین وتکلیف وضعیت ۳۳ دستگاه اتوبوس گاز سوز ناوگان خود که در اختیار بخش خصوصی می‌باشد، اقدام کرده است.

تقوی بیان کرد: لایحه سازمان اتوبوسرانی قزوین مبنی بر تعیین و تکلیف اتوبوس‌های تبدیلی در قالب سه راهکار پیشنهادی به شورای اسلامی شهر قزوین ارائه شده است و پس از تایید در فرمانداری قزوین اجرایی می‌شود.

این مسئول گفت: روش اول پرداخت وجه خودرو به بهره بردار به قیمت کارشناسی روز است.

وی عنوان کرد: در روش دوم نیز بهره بردار می‌تواند با خودروی تبدیلی در اختیار فعلی خود به مدت ۵ سال قرارداد بسته و به فعالیت در خطوط سازمان ادامه دهد و در صورت نیاز به بروزرسانی خودرو نسبت به میزان قرارداد تا سقف ۵۰۰میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه اعطا خواهد شد.

مدیر عامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین افزود: در روش سوم بهره بردار می‌تواند به ازای اتوبوس در اختیار یک خودروی جایگزین از ناوگان فعال و یا غیرفعال اتوبوسرانی دریافت کرده و بنا به خودروی انتخابی از ناوگان خارج و یا به فعالیت در ناوگان ادامه دهد. در این روش بهره بردار می‌تواند تا سقف ۴۹درصد سهم مالکیت داشته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • نوسازی و رفع ایراد دستگاه‌های کارتخوان اتوبوس‌ها در پایتخت
  • تقویت خطوط اتوبوس عبوری از محل‌های برگزاری آزمون سراسری در مشهد
  • هرآنچه باید از مشخصات و امکانات قطار میلاد بدانید
  • سیل جلوی قطار را گرفت؛ انتقال مسافران با اتوبوس
  • تمدید خدمات خطوط شبانه ناوگان اتوبوسرانی شیراز
  • ورود ۵ هزار اتوبوس نو به حمل و نقل عمومی تا پایان سال
  • تعیین تکلیف اتوبوس‌های گاز سوز درون شهری قزوین پس از ۵ سال
  • ورود ۵ هزار اتوبوس فعال به حمل و نقل عمومی تا پایان سال
  • امسال ۵۰۰ اتوبوس شهری اورهال می‌شود
  • ورود ۵۰۰۰ اتوبوس نو تا پایان سال به شهر تهران