Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

آمار رسمی مبتلایان و جان‌باختگان ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ در ایران و همچنین بسیاری از کشور‌های دنیا همچنان محل بحث و پرسش است؛ اوایل همین هفته روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز در گزارشی تحقیقی به بررسی آمار ۱۲ کشور پرداخت و آمار مرگ روز‌های کرونایی را با روز‌های مشابه سال گذشته مقایسه کرد تا به این نتیجه برسد که تلفات چشم‌گیر از بیشتربودن آمار واقعی جان‌باختگان نسبت به آمار رسمی حکایت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش تین نیوز به نقل از شرق، در ایران هم آمار رسمی از همان روز‌های آغازین ورود ویروس به ایران و حتی تاریخ ورود این ویروس به کشور محل بحث و پرسش‌های جدی بوده است. ویروس کرونا در ایران واقعا چند نفر را مبتلا کرده و چه جمعیتی را به کام مرگ کشانده است؟ پرسش دقیق به این پرسش و صحت‌سنجی آمار رسمی نیازمند دسترسی به اطلاعات دیگری است و باید مؤلفه‌های مختلفی مورد تحقیق قرار گیرد؛ اما این موضوع تا چه اندازه در شرایط کنونی ایران امکان تحقق دارد؟ 

مقایسه آمار مرگ؛ راهی برای صحت‌سنجی آمار‌های رسمی؟
پیش از ورود به بحث صحت‌سنجی آمار رسمی، باید بدانیم حتی وزارت بهداشت ایران و ستاد مقابله با ویروس کرونا در ایران هم ادعای اعلام تمام آمار مبتلایان و جان‌باختگان را ندارند. در آمار رسمی که هر روز اعلام می‌شود سخنگوی این ستاد بر اعلام نتایج آزمایش‌ها تأکید دارد؛ به عبارت دیگر آنچه روزانه اعلام می‌شود نه تمام آمار مبتلایان و جان‌باختگان که آمار افرادی است که به مراکز درمانی مراجعه کرده و تست کرونا داده‌اند.

در این‌باره باید بدانیم تا ظهر دیروز در ایران تنها ۴۴۲ هزار و ۵۹۰ آزمایش کرونا انجام شده است که با یک محاسبه ساده مشخص می‌شود از هر یک میلیون نفر تنها پنج هزار و ۲۶۹ نفر آزمایش کرونا داده‌اند. از این تعداد آزمایش، نتیجه تست ۹۲ هزار و ۵۸۴ نفر هم مثبت بوده است و پنج‌هزار و ۸۷۷ نفر هم جان خود را از دست داده‌اند. به طور خلاصه، آمار رسمی وزارت بهداشت این اطلاعات را اعلام می‌کند و جزئیاتی درباره افرادی که امکان انجام نداشتند یا بدون آزمایش جان خود را از دست دادند، به ما نمی‌دهد.

اما چگونه می‌توان به آمار واقعی مرگ بر اثر کرونا دست پیدا کرد؟ پاسخ به این پرسش دشوار و دست‌کم در شرایط کنونی ایران ناممکن است. یک روش همین شیوه روزنامه نیویورک‌تایمز است که آمار مرگ روز‌های کرونایی یک شهر یا کشور با مدت مشابه سال پیش مقایسه شود، اما همه به‌خوبی می‌دانیم آمار مرگ یک کشور در هیچ دو سالی و در هیچ دو ماه مشابهی در سال‌های مختلف مشابه هم نیست و این آمار به مؤلفه‌های فراوانی مرتبط است که دائم در حال تغییر است. در ادامه این گزارش این موضوع بیشتر شکافته می‌شود.

مرگ ۱۳ هزار تهرانی در ۲ ماه نشانگر چیست؟
ماجرای بحث و جنگ کلامی اعضای شورای شهر تهران و سخنگوی وزارت بهداشت را حالا کم‌وبیش همه شنیده‌اند که به طور خلاصه شورایی‌ها می‌گویند اطلاعاتی از سازمان بهشت زهرا در دست دارند که نشان می‌دهد آمار مرگ تهران بسیار بالاتر از آمار رسمی است.

در این‌باره، اما دو طرف بحث، خود را حقیقت محض می‌دانند و برای ناظران بی‌طرف هم امکان بررسی دقیق وجود ندارد. یک روش و شیوع برای بررسی، اما شاید اطلاعات تازه منتشرشده از سوی «محمدجواد حق‌شناس» باشد که آمار جان‌باختگان دوماهه اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹ در تهران را حدود ۱۳ هزار نفر اعلام کرده است.

این عضو شورای شهر تهران در این‌باره به «آفتاب‌یزد» گفته است: «درباره تعداد فوتی‌های تهران طی دوماهه گذشته، عددی که الان داریم ۱۳ هزار نفر در تهران در اسفند ۹۸ و فروردین‌ماه در بهشت زهرا پذیرش شده‌اند این مجموعه کل درگذشتی‌های تهران است. خودتان با رجوع به سازمان ثبت احوال و آمار فوتی‌های کل سال ۹۷ در تهران متوجه موضوع خواهید شد. در مورد اینکه چه تعداد از این آمار بر اساس کرونا بوده نظری نمی‌دهم نه اینکه برخی آمار را نداشته باشیم، اما اعلام هم نمی‌کنیم، ستاد، این آمار را باید اعلام کند. می‌توانند اعلام کنند و این موضوع را به اطلاع مردم برسانند وقتی که دارند اعلام می‌کنند که فلان نفر در کشور مبتلا شده‌اند، چرا جای این آمار را اعلام نمی‌کنند تا بدانیم از این میزان چقدر متوجه تهران است».

پس بر اساس توضیحات این عضو شورای شهر تهران، در دوماهه شیوع کرونا در تهران، حدود ۱۳ هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند که با مقایسه آمار مرگ در همین دو ماه و در سال گذشته ممکن است راهگشا باشد. مشکل، اما اینجاست که سازمان بهشت زهرا آمار دوماهه گذشته را منتشر نمی‌کند و رئیس این سازمان هم حاضر به ارائه اطلاعات دقیق نیست. سازمان ثبت‌احوال ایران در اقدامی عجیب تاکنون آمار مرگ ایرانیان در زمستان سال گذشته و فروردین امسال را منتشر نکرده و پایگاه خبری این سازمان دیروز و تا لحظه تنظیم این گزارش غیرفعال بوده است. اما بیایید فرض را بر این قرار دهیم که آمار دقیق مرگ در ماه‌ها و روز‌های شیوع کرونا و همچنین موارد مشابه در سال‌های پیشین وجود دارد، آیا با این اطلاعات می‌توان به صحت‌سنجی آمار و جواب دقیق رسید؟ پاسخ این پرسش «خیر» است که درباره دلیل آن در ادامه توضیحاتی ارائه می‌شود.

ادعای کاهش آمار مرگ در دوران کرونا
یک دلیل مهم برای بی‌نتیجه‌بودن مقایسه آمار مرگ در سال‌های مختلف، این توضیحات مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) است. «سعید خال» در اواخر سال پیش ادعایی را مطرح کرد که به نظر برای بررسی این بحث راهگشاست. او گفته بود که «آمار فوتی‌های روزانه کلان‌شهر تهران به رغم شیوع ویروس کرونا نسبت به مدت مشابه سال گذشته (از ابتدای اسفندماه تاکنون) کاهش داشته است». او در این‌باره توضیح داده بود: «سازمان بهشت زهرا (س) روزانه به صورت میانگین در حدود ۲۰۰ متوفی و سالانه در حدود ۶۰ هزار متوفی پذیرش می‌کند که ۴۰ هزار متوفی در بهشت زهرا (س) دفن و ۲۰ هزار نیز به سایر شهرستان‌های کشور منتقل می‌شود. خوشبختانه در ایامی که کروناویروس در کشور شیوع پیدا کرده است، آمار متوفایان کلان‌شهر تهران کاهش پیدا کرده است». خال در آن روز درباره این تغییر و کاهش غیرمنتظره هم گفته بود: «کاهش سفر‌های غیرضروری، احتیاط و حفظ بهداشت عمومی اصلی‌ترین دلیل کاهش آمار متوفایان است». به نظر می‌رسد آمار و اطلاعاتی دیگر هم این ادعای خال را تأیید می‌کند؛ کاهش آمار مرگ‌ومیر بر اثر تصادفات جاده‌ای.

ماجرای کاهش ۴۰درصدی تلفات رانندگی در نوروز ۹۹
یکی از دلایلی که شاید مرگ‌های بر اثر ویروس کرونا را در جمع‌بندی آمار کلی مرگ چندان تأثیرگذار نکند، تغییر الگوی زندگی ایرانیان در دوران شیوع کرونا و کاهش مرگ به دلایل دیگر است. به عنوان مثال و بر اساس اطلاعات پزشکی قانونی ایران در نوروز سال جاری (۲۵ اسفند ۱۳۹۸ تا ۱۵ فروردین ۱۳۹۹)، ۵۱۳ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه جمع‌آوری آمار نوروزی در سال قبل ۴۰.۶ درصد کاهش یافته است.

سازمان پزشکی قانونی کشور، دراین‌باره نوشته که «به دنبال کاهش قابل توجه سفر‌ها در نوروز امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و اصل درخانه‌ماندن برای قطع زنجیره این بیماری، شاهد کاهش ۴۰.۶ درصدی تلفات حوادث رانندگی در کشور بودیم. در این مدت ۵۱۳ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند که ۴۳۱ نفر از آنان مرد و ۸۲ نفر زن بودند».

پیش از این هم معاون وزیر بهداشت از کاهش مرگ در دوران کرونا بر اثر تصادفات جاده‌ای و همچنین آلودگی هوا گفته بود که این دو مورد سالانه افراد زیادی را به کام مرگ می‌کشانند. این اطلاعات نشان می‌دهد مقایسه آمار مرگ در روز‌های شیوع ویروس کرونا با روز‌های مشابه در سال‌های پیشین نمی‌تواند چندان کمکی به صحت‌سنجی آمار رسمی جان‌باختگان کرونا کند چراکه مرگ در یک کشور به دلایلی مختلف مربوط است و شرایط سه‌ماهه گذشته نسبت به موارد مشابه سال پیش، بسیار متفاوت بوده و ایرانیان سبک زندگی متفاوتی داشته‌اند.

علاوه بر این در شرایط کنونی حتی امکان همین بررسی برای پژوهشگران هم در ایران وجود ندارد چراکه مراجع مرتبط مانند سازمان بهشت زهرا، سازمان ثبت‌احوال و مرکز آمار ایران در ماه‌های گذشته حاضر به انتشار اطلاعات مورد نیاز نشده‌اند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: وزارت بهداشت ثبت احوال متوفیان مبتلا به کرونا جان خود را از دست سازمان بهشت زهرا مقایسه آمار مرگ صحت سنجی آمار جان باختگان آمار مرگ آمار رسمی ثبت احوال شهر تهران مشابه سال سال گذشته داده اند ۱۳ هزار بر اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۷۱۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حجاج این ۲ توصیه پزشکی را جدی بگیرند

شهنام عرشی رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مناسبت هفته سلامت درباره بیماری‌های واگیرداری که در سال گذشته شیوع ببشتری داشتند، گفت: یکی از مهم‌ترین بیماری‌های واگیرداری که سال گذشته با آن مواجه بودیم، بیماری آنفلوآنزا در نیمه دوم سال بود. شیوع این بیماری از اوایل مهرماه آغاز شد و در اسفند به حدی کمتر از اپیدمی رسید. ما هر ساله انتظار داریم آنفلوآنزا از اواسط آبان آغاز و به تدریج در آذر به پیک برسد و در اواخر بهمن ماه فرو بنشیند، اما سال گذشته هم شیوع این بیماری زودتر شروع شد و هم دیرتر پایان یافت.

به گزارش میزان، وی با بیان اینکه در سال گذشته به طور همزمان علاوه بر آنفلوآنزا با کرونا که همان تظاهرات بالینی را دارد نیز رو به رو بودیم و این مسئله کار را برای ما تا حدودی مشکل کرده بود، ادامه داد: خوشبختانه افرادی که واکسن آنفلوآنزا را دریافت کرده بودند، مشکل کمتری داشتند، امیدواریم امسال با تزریق بیشتر این واکسن به گروه‌های هدف شاهد بروز مشکل‌های کمتری در مبتلایان به این بیماری باشیم.

افزایش ابتلای کودکان به آبله مرغان و ویرس RSV در سال گذشته

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اشاره به گرم شدن هوا و لزوم توجه به بیماری‌های فصلی افزود: خوشبختانه سال گذشته چندان بیماری گاستروانتریت (اسهال و استفراغ) از نوع التور را نداشتیم چراکه دانشگاه‌های مختلف وارد عمل شدند و موارد تکثیر را شناسایی کردند.

عرشی با اشاره به اینکه سال گذشته بیماری آبله مرغان و ویرس RSV را نیز در کودکان داشتیم، بیان کرد: یکی از دلایل افزایش شیوع این بیماری‌ها در سال گذشته این بود که طی ۳ سال گذشته به دلیل شیوع کرونا تماس کودکان با یکدیگر کاهش یافته بود و مدارس غیرحضوری بودند و همین امر موجب کاهش موارد ابتلا به این بیماری‌ها در آن سال‌ها شده بود و به همین دلیل موارد ابتلا به آبله مرغان و ویرس RSV در سال گذشته نسبت به سال‌های قبلش با افزایش همراه شده بود.

وی توضیح داد: خدا را شکر بعد از سال‌ها که از تصویب ورود واکسن پنوموکوک و روتاویروس به سیستم بهداشتی کشور می‌گذشت و موفق به خرید این واکسن‌ها نشده بودیم، در اواخر سال گذشته تامین اعتبار صورت گرفت و واکسن‌های پنوموکوک و روتاویروس وارد کشور شد، امیدواریم طی روز‌ها و هفته‌های آینده حداقل در تعدادی از استان‌ها واکسیناسیون این بیماری‌ها به صورت فراگیر انجام شود.

حجاج این دو توصیه را جدی بگیرند

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به آغاز ایام حج گفت: مهم‌ترین مسئله برای حجاج این است که به کم آبی بدن توجه و حتما در طول روز آب کافی مصرف کنند به ویژه اینکه ممکن است با توجه گرمای هوا شاهد گرمازدگی فراوان در حجاج باشیم.

وی تاکید کرد: به همین دلیل لازم است حجاج به توصیه‌های بهداشتی که توسط روسای کاروان‌ها به آن‌ها گفته می‌شود، توجه داشته باشند. همچنین حجاج از مواد خوراکی بسته بندی شده و بهداشتی استفاده کنند تا دچار گاستروانتریت (اسهال و استفراغ) نشوند.

شیوع سویه JN ۱ کرونا در کشور

عرشی درباره وضعیت شیوع کرونا در کشور عنوان کرد: شیوع این بیماری در حال حاضر نسبت به فصل زمستان کاهش پیدا کرده هر چند موارد خفیف کووید همچنان در سطح دنیا وجود دارد و این بیماری بخش عمد‌های از سرماخوردگی‌ها را به خود اختصاص می‌دهد.

وی گفت: آخرین سویه‌ای که هم اکنون در جریان است همان سویه JN ۱ است که بسیار واگیردار است، اما شدت بیماری آن زیاد نیست و در افراد عادی با قدرت ایمنی طبیعی شاهد بروز علائم شدید نیستیم، به طور کلی این بیماری همچنان وجود دارد، اما سویه جدیدی شیوع پیدا نکرده است.

دیگر خبرها

  • تازه‌ترین آمار توزیع کارت کنکور/ آغاز برگزاری کنکور از پنجشنبه
  • کاهش محسوس علاقه پسران به دانشگاه ها؟!
  • حجاج این ۲ توصیه پزشکی را جدی بگیرند
  • پشت پرده عجیب آگهی‌های فروش مسکن؛ وسوسه نشوید!
  • پشت پرده عجیب آگهی‌های فروش مسکن
  • تغییر سبک زندگی یکی از مهمترین عوامل کاهش موالید در کشور 
  • عواملی که درباره کاهش موالید کشور دیده نمی‌شوند
  • کاهش ۱۰ درصدی تعداد کشته‌های تصادفات جاده‌ای از امسال اجرایی می‌شود
  • تازه ترین اقدام برای رساندن دارو به درِ منازل / فروش اینترنتی دارو غیرقانونی است
  • ورود سامانه بارشی جدید به کشور ؛ کاهش دمای هوا از فردا