Web Analytics Made Easy - Statcounter

"اسارت"، این واژه ناخوشایند و دلهره‌آور، نه تنها برای انسان بلکه برای هیچ جانداری در نظام آفرینش خوشحال‌کننده نیست، بخصوص مواجهه ناخواسته با تجربه کرونا و اجبار به قرنطینه خانگی، آن هم با تمام امکانات مناسب، روزهای تلخی را در اذهان بشر ایجاد کرده است چه رسد به اینکه موجودی را در شرایط بد و طی سال‌ها در مکانی نامناسب به نام باغ وحش قرار دهیم و نظاره‌گر بی‌رحم  یا بی‌تفاوت روزهای جانکاه زیست این جانداران بی‌گناه باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه پژوهشگران معتقدند در باغ وحش‌های مدرن و پیشرفته، شرایط زندگی تا حدی مطلوب برای زیستمندان وجود دارد اما وضعیت در یک محیط نامناسب و کاملاً مغایر با محل زندگی حیوان، چیزی جز درد و عذاب به همراه نخواهد داشت که به اعتقاد فعالان زیست محیطی، از این نوع باغ وحش‌های زجرآور نیز در کشور ما کم نیست.

پارک کوهستانی صُفه در دامنه کوهی به همین نام، در جنوب غرب کلانشهر اصفهان واقع شده و بلندترین نقطه آن ۲ هزار و ۲۳۲ متر است.

این پارک امکانات تفریحی همچون تله کابین، بولینگ و پارک بادی را شامل می‌شود اما در یکی از مجموعه‌هایش باغ وحشی قرار دارد  که متولی آن بطورکلی شهرداری و در ابعاد کوچکتر شهرداری منطقه ۵ این کلانشهر است.

باغ وحش صفه به مکانی برای اسارت ۳۱۸ حیوان متشکل از ۳۷ گونه تبدیل شده که اگرچه سالهاست حال و روز خوشی ندارند اما این روزها بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند تا جایی که هم‌اکنون پویش(کمپینی) زیر عنوان «نه به باغ وحش صفه اصفهان» نیز برای تعیین سرنوشت آن راه‌اندازی شده است.

انتشار تصاویری از وضعیت نامناسب حیوانات موجود در این باغ وحش در فضای مجازی، نارضایتی بسیاری از اصفهانی‌ها و جمعی از دوستداران محیط زیست و حیوانات در دیگر شهرها را در پی داشته و فعالان محیط زیست را برانگیخته تا با راه‌اندازی این پویش، مخالفت جدی خود با نگهداری نامناسب این حیوانات را اعلام کنند و حتی در ابعادی وسیعتر برای کاهش تعداد باغ وحش‌های کشور و احقاق حقوق حیوانات و رهایی موجودات اسیر از در محاط قفس‌ها، دست به کار شوند.

مسوول تشکیل این پویش مردمی در گفت و گو با ایرنا با بیان‌اینکه باغ وحش صفه اصفهان هیچگونه استانداردی ندارد، خاطرنشان کرد: شیوع کرونا و اجبار مردم به ماندن در خانه با وجود برخورداریشان از امکانات رفاهی، این همه گرفتاری روحی و روانی برای انسان‌ها ایجاد و این موضوع را در اذهانشان تداعی کرده که پس در قفس قرار دادن حیوانات و اسیر کردن آنها چه زجری برای این جانوران زبان بسته در طول سال‌های سخت زندگی‌شان آفریده است.

سیدرسول موسوی افزود:  البته این تنها بخشی از ماجراست، قفس‌های کوچک، محیط‌های غیراستاندارد و غیرمشابه با محل  اصلی زندگی حیوانات، تراژدی بسیار تلخ و ناراحت کننده‌ای است.
وی دامه داد: بر همین اساس با حمایت برخی از تشکل‌ها و حامیان حیوانات بر آن شدیم تا پویش موسوم به " نه به باغ وحش صفه" را راه‌اندازی کنیم و با رایزنی با مسوولان محیط زیست، شهرداری و شورای شهر برای توقف فعالیت آن بکوشیم.

درخواست هزاران نفر برای نجات حیوانات باغ وحش اصفهان

موسوی با بیان‌اینکه اکنون افزون بر هزاران نفر در کشور با امضاء الکترونیکی خود حامی توقف فعالیت این باغ وحش غیراستاندارد و دیگر موارد مشابه در سراسر ایران هستند، اظهار داشت: شرایط بد نگهداری، شیوع بیماری‌ها و تغذیه نامطلوب حیوانات از جمله ایراداتی است که می‌توان به این باغ وحش گرفت و البته سالهاست که این وضعیت ناهنجار برای موجودات آن ادامه داشته است.

این فعال حقوق حیوانات اضافه کرد: گفته شده که بخشی از این محل برای نگهداری حیواناتی که آسیب دیده‌اند در نظر گرفته شده اما سوال اینجاست که مثلاً شیر یا کروکودیل غیربومی که در ایران وجود ندارد چگونه به باغ وحش راه پیدا کرده‌اند و از نگاهی دیگر چگونه می‌توان باور کرد که اسارت زجرآور، نوعی حمایت و کمک به حیوان است.

موسوی تصریح کرد: اکثر حیوانات این باغ وحش با شرایط بدی مواجهند از روباه و گرگ گرفته تا میمون‌ها بدون توجه مانده‌اند که دل هر بیننده‌ای را به درد می‌آورد، گفته شده که باغ وحش صفه کارکردی تحقیقاتی و آموزشی دارد اما سوال دیگر این است که در شرایط غیراستاندارد چگونه می‌توان تحقیق کرد و اصلا خروجی این پژوهش‌ها کجاست.

مسوول تشکیل پویش مردمی "نه به باغ وحش صفه" با تاکید براینکه  این مکان نمودی بارز از حیوان آزاری به شمار می‌رود، افزود: وقتی بچه‌هایی که در قالب بازدیدکننده به این مکان می‌آیند موجوداتی را در شرایط بد مشاهده می‌کنند چگونه  آموزه کمک و حمایت از محیط زیست و حیوانات را فرا خواهند گرفت.

به اعتقاد وی، باید پذیرفت که حقی که انسان برای اسارت و زجر حیوانات برای خود قائل می‌شود لاجرم در فرزندان آنها هم تاثیر خواهد گذاشت.

موسوی با بیان اینکه توقف فعالیت این باغ وحش درخواست موکد جمع قابل توجهی از مردم و دوستداران طبیعت در اصفهان و سایر شهرهاست، اظهار داشت: موضوع توقف فعالیت باغ وحش باید در دستور کار مسوولان قرار گیرد و برای جوانب مختلف آن از جمله نقل مکان حیوانات یا بهبود شرایط زندگی آنها برنامه‌ریزی کرد یا گونه‌هایی که قابلیت جابه‌جایی دارند به باغ وحش‌هایی که از حداقل استانداردها برخوردارند منتقل شوند تا زندگی تلخ آنها تا حدودی بهتر شود.

این فعال حقوق حیوانات گفت: پیشنهاد ما انتقال برخی حیوانات باغ وحش صفه پس از بررسی کارشناسانه و ادغام بعضی از باغ وحش‌ها در یکدیگر است تا کم کم از تعداد این مکان‌ها در کشور کاسته شود.

ورود مدیران شهری اصفهان به موضوع باغ وحش

در همین پیوند، امروز چهارشنبه جلسه‌ای با حضور برخی از اعضای شورای شهر، شهرداری و فعالان حقوق حیوانات در فضای مجازی و از طریق برنامه "اسکایپ" برای بررسی این موضوع و اتخاذ تصمیم در باره فعالیت یا عدم فعالیت باغ وحش صفه اصفهان برگزار شد.

معاون خدمات شهری شهرداری اصفهان در این جلسه گفت: به باغ وحش صفه که در پنج هکتار احداث شده است، نگاه درآمد محور نداریم.

حس امیری افزود: سالانه حدود ۱۰ میلیارد ریال برای نظافت و تغذیه حیوانات آن هزینه می‌شود و بالغ بر ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر در طول سال از آن دیدن می‌کنند، با این حال آماده‌ایم که با وحدت در فکر و تصمیم برای بهبود آن با مشارکت شورای شهر، محیط زیست و دوستداران محیط زیست وارد عمل شویم.

وی اضافه کرد: باید دید شرایط انتقال حیوانات مهیا هست یا خیر، بخصوص اینکه ۹۰ درصد از حیوانات این باغ وحش اهلی و ۱۰ درصد وحشی هستند که باید برای بهبود زندگی هر یک  از آنها جداگانه تصمیم‌گیری کرد.

مدیر شهرداری منطقه ۵ اصفهان نیز که مجموعه باغ وحش صفه در آن محدوده قرار دارد، در این جلسه مجازی خاطرنشان کرد: اینکه پس از تعطیلی احتمالی باغ وحش صفه حیوانات آن را به کجا منتقل کنیم، موضوعی مهم است.

احمد رضایی با بیان این که بطور متوسط برای هر حیوان این باغ وحش ۱۵۰ متر مربع  فضا اختصاص یافته است، گفت: با وجود تمام محدودیت‌ها برای ما مردم و مساحت کمتری که شهروندان در اختیار دارند، این میزان زمین برای هر حیوان، مناسب است و چندان هم بد نیست.

پورمحمد شریعتی‌نیا، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این جلسه خاطرنشان کرد: رفتارهای مسالمت‌آمیز و همزیستی با محیط زیست باید در دستور کار قرار گیرد و در مورد باغ وحش صفه اصفهان نیز باید گفت مقوله‌های جذاب برای جذب گردشگران در آن وجود ندارد.

باغ وحش اصفهان کارکرد توریستی ندارد

 شریعتی‌نیا، انتقال حیوانات این باغ وحش به باغ وحش‌های بهتر در شهرهای دیگر کشور را خواستار شد و افزود: باید با ایجاد دیگر جاذبه‌های گردشگری درآمدزایی کرد و این باغ وحش چنین کارکردی ندارد.

به گفته وی، هزینه سالانه باغ وحش اصفهان را می‌توان برای توسعه دیگر اماکن نگهداری حیوانات مانند باغ پرندگان این شهر صرف کرد و برای بهبود حال و روز موجودات آن مجموعه‌ها کوشید.

عضو شورای شهر اصفهان تاکید کرد: این شهر به اندازه کافی ظرفیت دارد و نباید با محصور کردن حیوانات زبان بسته آن، به درآمدزایی اندیشید.

احقاق حقوق حیوانات مهمترین اصل و هدف شورای شهر

دیگر عضو شورای شهر اصفهان نیز در این جلسه تصریح کرد: حرف و هدف ما در این نهاد احقاق حق حیوانات است و پس از آن به دیگر جوانب امر خواهیم پرداخت، به این معنا که قصد داریم شرایط زندگی مناسب و مطلوب را برای این ۳۱۸ حیوان مهیا کنیم.

نفیسه روشن به انتقال بخشی از حیوانات این مکان به محلی مناسب در شهری دیگر را به عنوان یک پیشنهاد خوب توصیف کرد و افزود: تمامی ابعاد این موضوع بررسی خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: باید ببینیم کدام شهرها و باغ وحش‌ها وضعیت مناسب‌تری برای انتقال حیوانات مستقر در باغ وحش اصفهان را دارند.

گفتنی است موضوع انتقال بخشی از حیوانات به  دهکده حیوانات قزوین، پیش‌تر و در این جلسه مطرح شد و بر همین اساس، نادررضا نوری دوستدار حیوانات از قزوین و فعال در دهکده حیوانات این شهر با حضور در جلسه امروز اظهار داشت: جای تعجب است که اصفهانِ نصف‌جهانی که باید محلی برای آموزش و فرهنگ سازی حمایت از حیوانات باشد دز باغ وحش صفه خود مشکلات عدیده‌ای را برای موجودات این مکان فراهم کرده است.

وی با بیان اینکه نمی‌توان با طبیعت درگیر شد، خاطرنشان کرد: باید شرایط زیست محیطی و زندگی مناسب برای تمام موجودات را ایجاد کنیم و در کنار آن به مباحث آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی بپردازیم.

یک فعال حقوق حیوانات نیز در این جلسه گفت: مردمی که می‌خواهند با مواهب و تنوع زیستی آشنا شوند جز قفس‌های سرد مشکل‌دار و حیوانات مریض حاضر در این باغ وحش، چیز دیگری مشاهده نمی‌کنند.

سپهر سلیمی همچنین در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه وضعیت باغ وحش‌ها در کشور استاندارد نیستند و به محلی برای حیوان‌آزاری تبدیل شده‌اند، اظهار داشت: موضوع قاچاق حیوانات بومی و غیربومی از مسائل پشت پرده باغ وحش‌ها به شمار می‌رود و البته داد و ستد سودآور نیز مُشوق سودجویان و خلافکاران برای فعالیت در این عرصه است.

زندگی حیوانات باغ وحش اصفهان روی آسفالت و سیمان

وی اضافه کرد: باغ وحشی که کف آن با سیمان یا آسفالت است چگونه برای زیست یک حیوان مناسب خواهد بود، ابعاد کوچک قفس‌ها و  نبود وسایل گرمایشی و سرمایشی، انواع امراض را برای موجودات به دنبال خواهد داشت و حرکات مداوم و مشابه حیوانات در قفس، نشانی واضح از ابتلای آنها به بیماری‌های روحی و روانی است.

این فعال حقوق حیوانات گفت: آب و هوای اصفهان برای هر موجودی مناسب نیست، مثلا سگ "هاسکی" که باید در هوای سرد باشد در هوای گرم تابستان اصفهان اذیت می‌شود یا شیر که متعلق به فضای بزرگ و غیرمحصور است در قفسی که ابتدا و انتهای آن را می‌توان براحتی دید، بطور قطع بیمار و افسرده خواهد بود.

در نهایت، کوروش محمدی رییس کمیسیون اجتماعی و محیط زیست شورای شهر اصفهان در این جلسه خاطرنشان کرد: به‌دنبال ایجاد بستری مناسب برای حیوانات باغ وحش هستیم و هر تصمیم ما، چه انتقال و چه نگهداری تعدادی از آنها، مبتنی بر رعایت کامل حقوق حیوانات خواهد بود.

رای مثبت شورای شهر اصفهان به توقف فعالیت باغ وحش صفه

محمدی با اعلام موافقت اعضای شورای شهر حاضر در این جلسه پس از رای‌گیری برای توقف فعالیت باغ وحش صفه اصفهان به شکل کنونی اضافه کرد: مصوبه نهایی در صحن علنی شورا رای‌گیری خواهد شد و بطور قطع باید این مجموعه را به مکانی پژوهش و آموزشی تبدیل کنیم.

به گفته وی، جلسه آتی با حضور اعضای این نشست در محل باغ وحش برگزار خواهد شد تا برنامه‌ریزی و جمع‌بندی نهایی با مشاهده میدانی و اخذ نظر کارشناسان امر ادامه یابد.

در همین پیوند، در تماس خبرنگار ایرنا با حسین اکبری معاون پایش و نظارت اداره‌کل حفاظت محیط زیست اصفهان، این مقام مسوول خاطرنشان کرد: این نهاد برای هرگونه مشاوره و ارائه نظرات کارشناسی در باره توقف فعالیت یا بهبود عملکرد باغ وحش صفه اصفهان آماده است.

حالا باید دید با پیگیری تشکل‌های مردمی و دوستداران محیط زیست و حیوانات، نظر مثبت شواری شهر و دیگر نهادهای مرتبط و البته با درایت و اقدام مناسب، سرانجام این باغ وحش چه خواهد شد و چه سرنوشتی در انتظار ۳۱۸ جانداری خواهد بود که چشم به کمک و مهربانی ما انسان‌ها دوخته‌اند.

منبع: جماران

کلیدواژه: بودجه 99 ویروس کرونا اصفهان باغ وحش تغذیه حیوان زمین بودجه 99 ویروس کرونا امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی فعال حقوق حیوانات شورای شهر اصفهان باغ وحش اصفهان توقف فعالیت باغ وحش محیط زیست باغ وحش اصفهان نیز باغ وحش ها شرایط بد خواهد شد قفس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۷۸۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنفس زمین نیازمند آگاهی/ ردپای انسان در نابودی محیط زیست

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: زمین پاک، نویدبخش آینده روشن و به دور از آلاینده‌، رویایی دور اما شیرین برای بشریت در دوره مدرن حاضر است، اگر مراقبت از زمین تبدیل به تفکر رایج جوامع شود، هر روز، روز زمین پاک و یادآوری اهمیت نگهداری و حفظ منابع خدادادی و ارزشمند است.

آگاهی بخشی به مردم در حوزه حفظ و نگهداری اهمیت ذخایر طبیعی و مساله پاک کردن زمین از آلودگی‌ها یک رسالت دیرینه بین اقوام و ملل است.

احترام گذاشتن به طبیعت هم یک رسم دیرینه اهالی زمین است و در برخی مناطق جهان پرستش و احترام به مادر طبیعت به دلیل بخشیدن تحفه زمین، آب و خاکی که در اختیار ما قرار داده یک ارزش دینی محسوب می‌شود.

امروزه اما سهل انگاری و انفجار جمعیتی و توسعه صنایع، مساله آلودگی زمین را تبدیل به یک دغدغه و بحران زیست محیطی کرده است.

میزان زباله و آلاینده‌های تولیدی توسط صنایع در سراسر جهان تبدیل به مساله اول جهان در حال توسعه امروز شده که بزرگترین خطر هم برای زمین لحاظ کردن همین امر است.

در حال حاضر تنها ظرفیت برای ادامه حیات همین کره خاکی یعنی زمین است که موجودات زیادی از جمله انسان را در دل خود قرار داده و یکی از بزرگترین عوامل خطرزا و نابود کننده زمین هم وجود انسان‌ها است.

جلوگیری از قطع درختان و افزایش کمربند سبز دور زمین، دفع و بازسازی اصولی زباله‌ها و جلوگیری از انباشت آنها و مصرف بهینه و درست آب و نگهداری از فرسایش خاک از مهم‌ترین عوامل افزایش طول عمر زمین خواهد بود.

وجود ۳۷۴ هزار هکتار جنگل در کردستان

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: استان کردستان دارای ۳۷۴ هزار هکتار جنگل طبیعی و دست کاشت است.

بهزاد شریفی‌پور بیان کرد: این استان همچنین دارای یک میلیون و ۴۱۴ هزار هکتار مرتع و ۱۴ هزار خانوار بهره‌بردار جنگلی و ۶۷ هزار خانوار بهره‌بردار مرتعی است.

وی افزود: استان کردستان در اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهار سال سهم تولید سالانه سه میلیون نهال و جمعاً ۱۲ میلیون نهال در سال را اجرایی کرده‌است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان بیان کرد: قسمتی از این تولیدات برای توسعه و غنی‌سازی در عرصه‌های جنگلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شریفی‌پور اذعان کرد: سال ۱۴۰۲ بیش از سه میلیون نهال تولید و توزیع شد که بر اساس دستورالعمل‌های صادره تمامی محل‌های کاشت در سامانه «ساتک» به صورت مختصات مکان محور قابل رصد است.

وی عنوان کرد: این اداره کل در اجرای قانون هوای پاک قسمت اعظمی از تولیدات به شهرداری‌ها و دهیاری‌های سطح استان جهت توسعه غنی‌سازی پارک‌ها و بوستان‌های شهری و روستایی اختصاص داده است.

کاشت نهال و افزایش درخت، یعنی افزایش پوشش سبز و کمربند سبز در جهان موجب تنفس بهتر زمین خواهد شد، هر چند مراقبت از این کمربند سبز هم نیازمند همت همگانی است تا در مقابل آسیب‌های مختلف از جمله قطع درختان و جلوگیری از آتش‌سوزی از این ثروت جهان بخش حراست کرد.

آتش‌سوزی عامل تخریب منابع طبیعی

مسؤول روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی کردستان هم اظهار کرد: آتش‌سوزی یکی از عوامل مهم تخریب عرصه‌های منابع طبیعی، جنگل‌ها و مراتع است.

پیمان فتاحی افزود: در صورت وقوع حریق، خسارات سنگین و جبران‌ناپذیری به این منابع ارزشمند و خداداد ملی وارد می‌شود.

وی بیان کرد: به‌منظور پیشگیری از وقوع این پدیده‌ی مخرب در جنگل‌ها و مراتع این خطه سرسبز همکاری و مساعدت آحاد مردم حائز اهمیت و امری بسیار مهم و ضروری است.

فتاحی عنوان کرد: با افزایش دما و خشکی هوا، احتمال وقوع آتش‌سوزی در محیط‌های طبیعی افزایش یافته است و رعایت کردن برخی نکات از جمله رها نکردن ته سیگار و پرهیز از رهاسازی زباله در طبیعت، به دلیل اینکه برخی اشیا مانند عدسی عمل کرده و موجب آتش‌سوزی می‌شود، دارای اهمیت بوده و لازم است همگان بر انجام آن اهتمام ورزند.

بازیافت یا بازگردش انرژی و مواد هم می‌تواند دگرگونی و تحول شگرفی ایجاد کند، روشی خردمندانه که در نگهداری بهتر از زمین مؤثر است.

قطعاً افزایش جمعیتی جهان و بهره‌برداری بی‌رحمانه و بدون توقف از منابع و ذخایر، همچنین گسترش صنایع استفاده از مواد مصرفی را ده برابر و در مقابل هم ضایعات و پسماندها هم افزایش یافته که همین امر آینده زمین را به مخاطره می‌گذارد.

بازیافت مواد یکی از مهم‌ترین راه‌های جلوگیری از هدر رفت عمر زمین و کنترل مصرف منابع و ذخایر است.

آسیب نزدن به زمین و محیط پیرامون ما حائز اهمیت‌ترین بحث حول محور نگهداری و افزایش طول عمر سکنا گزیدن در زمین است و آسیب به چرخه طبیعت در نهایتاً به خود ما آسیب می‌رساند.

ورود فاضلاب روستاها به رودخانه‌ها به محیط زیست آسیب می‌زند

مدیرکل محیط زیست کردستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: حوادث طبیعی از جمله آتش‌سوزی و حریق تنوع زیستی را از بین می‌برد و همچنین ورود فاضلاب روستاها به رودخانه و آبراهه‌ها، انباشت فضولات دامی در کنار آب‌ها و واژگونی تانکر سوخت از عوامل آسیب رسان به خاک و محیط زیست است.

اقبال حمیدی اعلام کرد: خودروهای فرسوده هم بخش دیگر از معضلات استان بویژه در شهر سنندج است.

وی خاطرنشان کرد: در بحث صنایع به دلیل کمتر صنعتی بودن کردستان آلودگی محیطی کمتری در این بخش ایجاد می‌شود.

وی با بیان اینکه در حوزه پسماند و زباله‌ها وفق ماده ۲۳ قانون مدیریت پسماند، نظارت و مسؤولیت حسن اجرای این قانون برعهده سازمان حفاظت محیط زیست است، عنوان کرد: معضل اصلی استان پسماند زباله‌ها و نامناسب بودن جایگاه آنها است که تبدیل به یک شرایط نامناسب شده است.

مدیرکل محیط زیست کردستان گفت: تا زمانی که شهرداری‌ها اولویت کار خود را ساماندهی پسماند قرار ندهند این مشکل حل نمی‌شود و باید دفن اصولی و تفکیک آن از مبدا انجام شود تا زباله گردها هم به طور مخاطره انگیز و غیر بهداشتی این کار را انجام ندهند.

حمیدی بیان کرد: ۳۰ درصد زباله‌ها قابل بازیافت هستند و باید زمینه انجام این کار توسط شهرداری و در منازل صورت گیرد تا محل جولان سگ‌های ولگرد نشود.

وی افزود: همچنین در خصوص ماده ۲۳ اداره کل حفاظت محیط زیست ضمن تشکیل جلسات کارگروه استانی و شهرستانی به صورت مستمر، با دستگاه‌ها و واحدهایی صنعتی، معدنی و خدماتی را که در زمینه مدیریت اصولی پسماند کوتاهی و یا تخلف انجام داده‌اند برخورد و مصداق آن ارجاع چندین شهرداری سطح استان به مراجع قضائی جهت اجرای قانون و جریمه واحدهای متخلف در این زمینه بوده است.

حمیدی بیان کرد: دستگاه‌های متولی پسماند مسؤولیت تفکیک و بازیافت پسماندها را دارند که در واحدهای تولیدی و صنعتی و حتی معدنی بدلیل ارزش ذاتی پسماند تقریباً تمام و یا قسمت اعظم پسماند تولیدی این واحدها بازیافت می‌شود اما مشکل اصلی در بحث تفکیک و بازیافت پسماندها مربوط به شهرداری‌ها و دهیاری‌ها است.

مدیرکل محیط زیست کردستان ادامه داد: نبود دغدغه، ضعف اعتباری شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، نداشتن برنامه منسجم شهرداری برای مدیریت اصولی و تفکیک از مبدا زباله، جمع‌آوری و انتقال آن، نبود تجهیزات لازم برای انتقال و دفن و دفع زباله در جایگاه‌های زباله شهرها و نبود پرسنل تخصصی مدیریت پسماند ساماندهی پسماند در استان را با مشکل حاد مواجه کرده است.

حمیدی بیان کرد: در حال حاضر جایگاه زباله شهر بانه قسمت قابل توجهی از پسماند را در محل جایگاه زباله بازیافت کرده و شهرداری سنندج هم در حال مکان یابی و راه اندازی مجدد کارخانه کمپوست است.

ایجاد کمربند سبز راهی برای داشتن هوای پاک

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: اقدامات خاصی از جمله فنس کشی و ایجاد کمربند سبز، واگذاری خدمات دفن به بخش خصوصی و ارسال طرح تفکیک از مبدا پسماندهای خشک قابل بازیافت در سنندج برای ارتقای وضعیت جایگاه دفن پسماند شهری انجام شده است.

شکور صلواتی افزود: برای رفع مشکلات و چالش‌های محل‌های دفن پسماند برای جذب اعتبارات از محل ۱۲ هزار میلیارد تومان بند و قانون بودجه ششم کشور از طریق سازمان شهرداری‌ها منتظر نتیجه پیگیری‌ها و واریز این اعتبارات هستیم.

وی گفت: شهرداری در راستای اهداف زیست محیطی و جلوگیری از آلودگی، حفظ منابع طبیعی و … اقدام به پذیرش پسماندهای ویژه، عفونی و صنعتی و روستایی (به شعاع ۲۰ کیلومتری سنندج) در محل دفن کرده در حالی که هیچ مسؤولیتی در خصوص آن ندارد.

صلواتی بیان کرد: باید با توجه به اهمیت قابلیت انفجار یا اشتعال و در کل خطرزایی پسماندهای ویژه به منظور تدقیق الگوهای ارائه شده جهت تحقق بهینه قانون مدیریت پسماندها، برای اجرای ماده ۲۲ آئین نامه، ضمن تعیین محل دفن پسماندهای ویژه، از آلودگی‌های زیست محیطی و مشکلات متعاقب آن جلوگیری شود.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج عنوان کرد: شرح «ممنوعیت فعالیت‌های خدمات دفن» در محل دفن کنونی پسماندهای شهرستان سنندج کمکی به رفع مشکلات زیست محیطی شهرستان نخواهد کرد.

وی خاطرنشان کرد: شهرداری سنندج و سازمان مدیریت پسماند در سال ۱۳۹۸ با بهره‌گیری از مشاورین ذی‌صلاح زیست محیطی اقدام به مکان‌یابی و طراحی محل دفن جدید پسماندهای شهری کرد که مجدداً علیرغم اظهارات مبنی بر اینکه «بهره‌برداری از محل دفن کنونی منوط به رعایت شرایطی بوده و جابجایی محل دفن، انتشار آلودگی را به‌همراه خواهد داشت» مجدداً محل دفن کنونی مورد تأیید قرار گرفت.

بی‌توجهی انسان بزرگترین تهدید کره خاکی

اقبال عبدی یک کوهنورد کردستانی و فعال زیست محیطی هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: بزرگترین تهدید کره خاکی، انسان‌های با تکبر زیاد هستند.

وی گفت: دوستی با محیط زیست باید از کودکی و در خانه و مدرسه به فرزندانمان آموزش داده شود تا در بزرگسالی این رابطه با طبیعت نهادینه و تبدیل به فرهنگ و عرف و عادت شود.

وی عنوان کرد: با عدم مراقبت از زمین رفته رفته انرژی‌ها رو به افول گذاشته و زمین پاک از بین رفته آب و آسمان هم کثیف خواهند شد.

قطعاً آموزش ابتدایی تأثیر قابل توجهی در تقویت فرهنگ زیست محیطی و رسیدن به اهداف توسعه پایدار خواهد داشت که آحاد جامعه موظف به رعایت آن هستند.

در قانون اساسی ایران و در اصل پنجاه آن در مورد اهمیت محیط زیست آمده است: در جمهوری اسلامی حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی تلقی می‌شود.

برای داشتن زمین پاک، آسمان آبی و رودخانه‌های خروشان بی آلاینده باید در حد توان همه دنیا تلاش کنند.

کد خبر 6088319

دیگر خبرها

  • زمین توان پذیرش رفاه مصنوعی را ندارد
  • تنفس زمین نیازمند آگاهی/ ردپای انسان در نابودی محیط زیست
  • اول لب بود که دندان آمد/ آدم گرسنه اولویت دارد یا گربه محل؟!
  • مخاطرات عدم سرمایه‌گذاری متوازن در زیست‌بوم هوش مصنوعی
  • جهان در خطر: تنها راه جلوگیری از همه‌گیری‌های حیوانی چیست؟
  • غذا دادن دستی به حیوانات پرسه زن، مصداق حیوان آزاری است
  • لزوم ترویج فرهنگ زیبای همیاری همگانی در صیانت از محیط زیست
  • قاتل گربه ها به ۱۴ ماه زندان محکوم شد !
  • معاون شهردار تهران: دوره قبل مدیریت شهری زیست شبانه و نگهداری از حیوانات خانگی را ترویج می‌داد
  • ماجرای دیده شدن چند شغال در پارک لویزان چیست؟