Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-25@07:35:53 GMT

اقتدار وزنه‌برداری که در سیدنی جا ماند

تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۱۲۸۲۵

اقتدار وزنه‌برداری که در سیدنی جا ماند

ایران اکونومیست- معمای اوت شدن «شاهین نصیری‌نیا» در بازی‌های المپیک ۲۰۰۰ سیدنی با حرف و حدیث‌های زیادی همراه بود. هر کسی از ظن خود آن را تفسیر می‌کند اما واقعیت آن است که اقتدار واقعی او در سرزمین کانگوروها جا ماند.

 

زمانی که «شاهین نصیری‌نیا» در مسابقات جهانی ۱۹۹۹ یونان توانست با گذر از «پیروس دیماس» وزنه‌بردار نامدار یونانی مدال طلا را از آن خود کند، کارشناسان این رشته امیدوار بودند که این وزنه‌بردار قدرتی ایران یک سال بعد در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی بتواند پس از چند دهه، مدال طلا را برای ایران به ارمغان بیاورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند که در سیدنی «حسین توکلی» توانست طلسم چندین دهه بی‌مدال ایران را در المپیک بشکند، اما پیش از مسابقه «حسین رضازاده» در دسته فوق سنگین در المپیک سیدنی، اتفاقی در روی تخته مسابقات رخ داد که هنوز راز آن به‌صورت کامل برای دوستداران این رشته برملا نشده است.

در آن سال شاهین نصیری‌نیا که امید نخست کسب مدال طلای ایران بود در دسته ۸۵ کیلوگرم با اوت کردن وزنه نشان داد که از ناحیه آرنج مصدوم و به مسابقه ادامه نداد. اوت کردنی که برای همگان تعجب‌برانگیز بود زیرا او سال قبل (۱۹۹۹) در آتن توانسته بود به‌راحتی عنوان قهرمانی را کسب کند.

برای رسیدن به واقعیت حرکت شاهین نصیری‌نیا باید چند فرضیه را بررسی کرد.

نخستین فرضیه این است که فدراسیون بین‌المللی وزنه‌برداری اجازه قهرمان شدن به نصیری‌نیا نداد تا «پیروس دیماس» با سه مدال المپیک اسطوره شود؛ اما اینکه چرا نصیری‌نیا برای عنوان دوم یا سوم تلاش نکرد خود جای سووال است.

سووال دومی که برای این فرضیه باید مورد بررسی قرار گیرد این است که آیا فدراسیون بین‌المللی به دنبال اسطوره‌سازی بود؟ اما مدال نقره نصیری‌نیا برای دیماس چه تهدیدی محسوب می‌شد، چرا ملی‌پوش وزنه‌برداری ایران حتما باید اوت می‌کرد؟

در این زمینه چندی پیش «مهدی عطار اشرفی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اوت کردن نصیری‌نیا در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی گفته بود که شاید نصیری‌نیا حساب ‌و کتاب فدراسیون بین‌المللی را در سال ۱۹۹۹ نداده بود. اما این حساب‌وکتاب چیست؟ آیا برای قهرمانی لازم است که پولی به ‌حساب فدراسیون بین‌المللی ریخته شود؟

حرف‌های عطار اشرفی در حالی مبهم بود که نصیری‌نیا چند روز پیش در یک گفت و گوی زنده در فضای مجازی با اشاره به داستان المپیک سیدنی گفت: مدت‌ها بعد از آن اتفاق یکی از کادر فنی یا مسوولان وزنه‌برداری به من گفت که اگر شب قبل از مسابقه در سیدنی ۴۰۰ هزار دلار داشتیم مدال تو قطعی بود. اگر این اظهارات اشرفی و نصیری‌نیا واقعیت داشته باشد، باید گفت که فدراسیون بین‌المللی این رشته از قهرمانان باج‌خواهی می‌کرد.

البته فدراسیون تحت هدایت «تاماش‌ آیان» در معرض چنین اتهاماتی قرار دارد و بنا به مستند یک شبکه آلمانی، او باید پاسخگوی عملکرد خود باشد. در این مستند، فدراسیون بین‌المللی وزنه‌برداری متهم به دریافت مبالغ کلان، دست‌کاری در نتایج دوپینگ و مجری‌گری فرایند آلوده دوپینگ در این رشته نشان داده‌شده است.

یکی دیگر از دلایل حذف نصیری‌نیا سیاست توزیع مدال و راضی نگه‌داشتن کشورهای صاحب وزنه‌برداری توسط آیان بود. در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی ایران توسط حسین توکلی و حسین رضازاده به مدال طلا رسید و اگر نصیری نیا در دسته ۸۵ کیلوگرم مدال کسب می‌کرد ایران در آن دوره از المپیک در کسب مدال هتریک می‌کرد. آیان با پیش کشیدن برخی از مسائل مانع افتخارآفرینی شاهین شد. نصیری‌نیا در دسته ۸۵ کیلوگرم وزنه می‌زد و پیش از توکلی و رضازاده به روی تخته رفت، لذا اگر قرار بود با سیاست آیان ایران بیش از ۲ مدال طلا کسب نکند باید توکلی یا رضازاده با مشکل مواجه می‌شدند.

اما اینکه چرا بین حسین توکلی، حسین رضازاده و شاهین نصیری‌نیا قرعه به نام قهرمان جهان در سال ۱۹۹۹ افتاد خود سووال بی‌پاسخ دیگر است.

نصیری‌نیا در این زمینه می‌گوید شب قبل از مسابقه «علی مرادی» رییس کنونی فدراسیون به من گفت تو باید مانند یکی از رزمندگان ایثارگری کنی تا سایر وزنه‌برداران دچار مشکل نشوند. اما چرا ایثار باید به نام شاهین نصیری‌نیا باید نوشته شود. برخی باور دارند هیجان دسته سنگین‌وزن و قهرمانی ایران در این دسته موجب شده بود تا علی مرادی شاهین نصیری‌نیا را برای یک عملیات ایثارگرانه انتخاب کند.

البته این داستان در المپیک ۲۰۱۶ ریو برای ایران به گونه‌ای تکرار شد تا نشان دهد پیرمرد مرموز وزنه‌برداری پس از گذشت بیش از ۱۵ سال از المپیک سیدنی هنوز به تقسیم مدال اعتقاد دارد. در ریو زمانی که «کیانوش رستمی» و «سهراب مرادی» طلایی شدند ایران در آستانه کسب سومین مدال بود که «محمد جلود» عراقی این بار نقش پلیس بد را بازی کرد و با خطا تشخیص دادن حرکت دوضرب «بهداد سلیمی» مانع رسیدن این وزنه‌بردار به مدال المپیک شد.

اما آخرین فرضیه داستان شاهین، مثبت شدن نمونه دوپینگ او است. این فرضیه هیچ‌گاه اثبات نشد اما در لابه‌لای برخی از سخنان کارشناسان و اصحاب رسانه سخنانی درباره آن گفته می‌شود.

نصیری نیا نیز در لایو اینستاگرامی خود دلیلی برای آن اعلام کرد. او گفت مواد موجود در بدنش به‌گونه‌ای است که بر روی خط هشدار قرار دارد و اگر مسوولان بین‌المللی سخت‌گیری کنند نمونه مثبت خواهد شد اما با تایید پزشکان فدراسیون بین‌المللی این نمونه عادی و یک مساله فردی است. به نظر می‌رسد که این ویژگی بدن نصیری‌نیا موجب شده بود تا در بزنگاه‌های مختلف فدراسیون بین‌المللی از آن برای مانع موفقیت وزنه‌بردار ایرانی استفاده کند.

شاهین نصیری‌نیا که در سال ۱۹۹۹ شگفتی‌ساز شد و عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کرد در سال‌های بعد از آن دیگر موفقیت چشمگیری در سطح جهان و المپیک کسب نکرد. بیشتر افتخارات نصیری‌نیا مربوط به سال ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ است و او پس از المپیک ۲۰۰۰ سیدنی تنها یک مدال برنز قهرمانی آسیا را در آلماتی قزاقستان از آن خود کرد. نصیری‌نیا همچنین در سال ۲۰۰۴ عنوان قهرمانی مسابقات وزنه‌برداری غرب آسیا را از آن خود کرد.

اینکه چرا هیمنه یک قهرمان پس از مدال طلای مسابقات جهانی ۱۹۹۹ آتن فروریخت مساله‌ای است که باید به‌صورت جدی مورد بازخوانی قرار گیرد، زیرا اقتدار واقعی این وزنه‌بردار در روز مسابقه دسته ۱۰۵ کیلوگرم المپیک سیدنی در سرزمین کانگوروها جا ماند.

داستان مسترپلن وزنه‌برداری ایران و المپیک سیدنی در استرالیا و سینه برخی از مسوولان وزنه برداری ایران به خاطره سپرده شد و پس از ۲ دهه واکاوی برخی از فرضیات تنها بر حدس و گمان استوار است. بدون شک آیان، نصیری‌نیا، مرادی و اعضای کادر فنی بیش از هر کسی دیگر از این راز سر به مُهر باخبرند.

افتخارات شاهین نصیری نیا؛

مدال طلای قهرمانی جهان ۱۹۹۹ آتن

مدال طلای بازی‌های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک

مدال طلای مسابقات قهرمانی آسیا ۱۹۹۹ ووهان

مدال برنز قهرمانی آسیا ۲۰۰۴ آلماتی

 

 ایرنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: فدراسیون بین المللی شاهین نصیری نیا المپیک سیدنی نصیری نیا وزنه برداری وزنه بردار مدال طلای آن خود مدال طلا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۱۲۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک هزینه IOC در تیراندازی به افرادی که باید می رسید نرسید

کارشناس و پیشکسوت تیراندازی گفت: آخرین مسابقه دیگر موقع گرفتن سهمیه المپیک نیست چون شانس کسب سهمیه ۵۰ – ۵۰ خواهد بود.

به گزارش مشرق، ابراهیم برخورداری در مورد عملکرد تیم ملی تیراندازی در مسابقات جهانی برزیل و عدم کسب سهمیه المپیک اظهار کرد: مسابقات کسب سهمیه المپیک به پله آخر رسید و در این شرایط روی ورزشکار و مربی فشار وجود دارد. این فشار روی عملکرد تاثیر می‌گذارد. سطح مسابقات برزیل هم خیلی بالا بود و رکوردهای خیلی خوبی ثبت شد. آخرین مسابقه، دیگر موقع گرفتن سهمیه نیست چون شانس کسب سهمیه ۵۰ – ۵۰ خواهد بود. فردی که می‌خواهد سهمیه بگیرد باید همانند هانیه رستمیان به موقع و همان ابتدای کار سهمیه خود را قطعی کند و در مسابقات بعدی برای موفقیت و درخشش در المپیک تلاش کند.

وی در خصوص عملکرد تیم ملی تپانچه و تفنگ گفت: در بخش تپانچه گلخندان خوب عمل کرد. او هر چند بازی‌های آسیایی را از دست داد اما در این مسابقات رکورد خوبی زد. البته سطح مسابقات برزیل بالا بود و متاسفانه با بدشانسی نتوانست به نتیجه لازم برسد. در میکس تپانچه انتظار بیشتر بود اما نتایج بدی کسب شد و رکوردهای ثبت شده خیلی پایین بود. ملی‌پوشان تفنگ هم خیلی خوب کار کردند. خدمتی و نوروزیان رکوردهای خوبی زدند. آنها تلاش و رشد خوبی داشتند اما ای کاش این تلاش ها ماه‌های قبل می‌شد تا به نتیجه لازم و کسب سهمیه بیشتر منجر می‌شد.

وی در خصوص نتایج ورزشکار المپیکی نیز گفت: رستمیان در ۲۵ متر خوب کار کرد. او در چندین مسابقه اخیر فینالیست شده و این یک نقطه امید است که رستمیان را در فینال المپیک هم ببینیم. البته هر چه قسمتش باشد چون حضور در فینال المپیک به موارد مختلفی بستگی دارد. لازم است که در این سه ماه باقی مانده تا المپیک، مهمات فراوان برای او پیدا شود تا او بتواند با فشنگ خوب تمرین کند و فینالیست شود.

کارشناس تیراندازی در مورد عملکرد جواد فروغی نیز افزود: جواد ورزشکار خوب و توانمندی است. او طلای المپیک گرفته اما تیراندازی بالا و پایین زیاد دارد. هر چقدر علم فرد در این رشته بیشتر شود سخت‌تر می‌تواند نتیجه بگیرد. نمی‌گویم فروغی قبل از المپیک علم لازم را نداشت اما هر چه درک از کسب مدال و سختی‌های رشته بیشتر شود نتیجه گرفتن سخت‌تر می‌شود. چینی‌ها همانند یک ماشین در خط آتش قرار می‌گیرند و هر آنچه که به آنها دیکته شده را انجام می‌دهند و به مدال می‌رسند.

برخورداری افزود: آوردگاه المپیک خیلی بزرگ است، سهمیه گرفتن، فینالیست شدن و مدال گرفتن در آن کار آسانی نیست. بنابراین سخت است که ورزشکاری در تیراندازی بتواند از جایگاه خود دفاع کند. خیلی از مدال‌آوران دور قبل المپیک این رشته هنوز نتوانسته‌اند سهمیه بگیرند. امیدوارم فروغی برای المپیک بعدی تلاش کند و بتواند مدال بگیرد.

پیشکسوت تیراندازی افزود: کمیته بین‌المللی المپیک ورزشکاران مستعد را بورسیه کرد و مبلغ ۵۰۰ دلار در ماه به عنوان کمک هزینه به آنها پرداخت شد. کم پولی نیست اما باید دید در تیراندازی به چه افرادی تعلق گرفت؟ مثلا به رسول عفتی یا سجاد پورحسینی تعلق نگرفت تا آنها وضعیت بهتری داشته باشند و بتوانند کسب سهمیه کنند. پوریا نوروزیان در چند مسابقه اخیر عملکرد خیلی خوبی داشت اما در شرایطی که تازه متاهل شده و کار هم ندارد شامل این بورسیه نشد. این کمک‌ها می توانست در روحیه ورزشکاران تاثیرگذار باشد. به نظر من این کمک هزینه IOC در تیراندازی به افرادی که باید می‌رسید نرسید.

برخورداری در خصوص کاهش تعداد سهمیه های المپیک تیراندازی گفت: خیلی از رشته‌های دیگر هم تعداد سهمیه هایشان کمتر شده، مثلا تیروکمان در المپیک توکیو سهمیه داشت اما در این دوره تاکنون نگرفته است. کلی هم برای مربی کره‌ای هزینه کردند. وزارت ورزش که شلاقی عمل نمی‌کند و نمی‌گوید چرا فلان فدراسیون دوره قبل ۶ سهمیه گرفته و در این دوره تعداد سهمیه‌اش کمتر شده است. این اتفاقات به مدیریت برمی‌گردد.

او در پایان در مورد پشتوانه سازی تیم ملی گفت: باید پشتوانه‌سازی می‌شد. اکنون این اتفاق رخ داده و تیم‌های ملی جوانان و نوجوانان آغاز به کار کرده‌اند. امیدواریم اتفاقات خوبی برای رده‌های پایه رقم بخورد.

منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • کیانی: با تمام وجود برای المپیک آماده می‌شوم / مسئولین المپیک را با تمام امکانات حمایت کنند +فیلم
  • حسن یزدانی با عبور از هادی ساعی بهترین المپین ایران می‌شود
  • برزگر: مردم در المپیک از کشتی مدال می‌خواهند/ به‌راحتی می‌شد تیلور را شکست داد 
  • کشتی ایران می‌تواند در المپیک پاریس 6 مدال طلا بگیرد
  • کارشناس ژیمناستیک: بار روانی منفی برای الفتی ایجاد نکنیم/ کسب مدال المپیک دور از دسترس نیست
  • کمک هزینه IOC در تیراندازی به افرادی که باید می رسید نرسید
  • یوسفی: بار روانی منفی برای الفتی ایجاد نکنیم/ کسب مدال المپیک دور از دسترس نیست
  • بازگشت تیم ملی قایقرانی مردان و زنان ایران به میهن
  • نبرد بزرگ دو کشتی‌گیر ایرانی با هم در خارج از کشور | جنگ برای سهمیه المپیک
  • فرانك پرتوآذر با طلاى اسپانيا نزديك المپيك است