Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، یک طرف ماجرا پدران و مادرانی هستند که شهریه‌های نجومی برای تحصیل فرزندشان در این مدارس پرداخت کرده‌اند و حالا معتقدند که باید بخشی از هزینه‌ها مثل پول کلاس‌های فوق‌برنامه و اردوها را به آنها پس بدهند و طرف دیگر داستان، مدیران و مؤسسان مدارس غیردولتی هستند که می‌گویند کلاس‌های مجازی به‌طور کامل برگزار شده و با درنظر گرفتن حقوق معلمان، اجاره ساختمان و هزینه‌های دیگر، نمی‌توانند پولی را به والدین دانش‌آموزان برگردانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ماجرا سمت دیگری هم دارد: معلمان مدارس غیرانتفاعی هم گروه دیگری از معترضانند. بسیاری از آنها در 3‌ماه گذشته حقوقی نگرفته‌اند و تمام این مسائل، بار دیگر مسئله خصوصی‌‎سازی آموزش در ایران را با حاشیه‌های زیادی روبه‌رو کرده است.

ماجرای بالا گرفتن اختلاف بین خانواده‌ها و مدیریت مدارس غیردولتی از زمانی شروع شد که مدرسه‌ها به‌واسطه شیوع کرونا تعطیل شدند و وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد کلاس‌های درس تا پایان سال، مجازی برگزار می‌شود. همان زمان بسیاری از والدین می‌پرسیدند که تکلیف هزینه‌های جانبی مانند سرویس رفت‌وآمد مدرسه، ناهار، کلاس‌های فوق برنامه و اردوهای دانش‌آموزی که برای 4 ‌ماه پایان سال تحصیلی پرداخت کرده‌اند، چه خواهد شد؟

معترضان اصلی: مادرها و پدرها

معترضان اصلی والدین دانش‌آموزان هستند، آنها در شبکه‌های مجازی و رسانه‌های مختلف مسائل خود را مطرح کرده‌اند اما از آنجا که از مدیران مدارس و وزارت آموزش و پرورش پاسخ مناسبی نگرفته‌اند، برخی مجبور به ثبت شکایت در سامانه4317 شده و بعضی دیگر دسته جمعی برای اعتراض به آموزش و پرورش شهرشان مراجعه کرده‌اند.

حسین فلاح‌پور، یکی از همین والدین معترض است که به همراه تعدادی دیگر از مادرها و پدرها به آموزش و پرورش شهر تهران رفته تا شکایتشان را حضوری دنبال کنند: «18میلیون شهریه مدرسه پسرم در پایه هشتم شد که طبق قرارداد 7میلیون‌و800هزار تومان آن برای کلاس‌های فوق برنامه و اردوهای بیرون از شهر بود. یک میلیون و 500هزار تومان هم جداگانه هزینه ناهار از ما گرفتند که در قرارداد قید شده. بعد از تعطیلی مدارس با مدیر مدرسه تماس داشته و گفتیم که تکلیف این هزینه‌های جانبی که بخش بیشتر آن را اجرا نکرده، چه می‌شود؟  در جواب هزار و یک بهانه آورد که امکان پس دادن آن را ندارد. مثلا می‌گوید که پول اجاره ملک را دادم یا عنوان می‌کند که بعدا این کلاس‌ها و اردوها برگزار می‌شود و جبران می‌کنیم. ما به این هم راضی بودیم اما در پیش ثبت‌نام سال تحصیلی بعد، اصلا این موارد را لحاظ نکردند و از زیر آن فرار می‌کنند.»

آنطور که فلاح‌پور می‌گوید ثبت شکایت در سامانه 4317 فایده‌ای نداشته و مجبور به مراجعه حضوری شده، «باید آموزش و پرورش به ما بگوید چرا هیچ نظارتی به عملکرد مدیران مدارس غیردولتی ندارد و چرا اجازه می‌دهد که آنها هر نوع برخوردی را با مردم داشته باشند؟ چرا مدیر یک مدرسه آنقدر مصونیت دارد که می‌گوید پول شما را بر نمی‌گردانم؟»

شکایت والدین نسبت به عملکرد مدارس غیردولتی بسیار فراوان و متنوع است اما یک وجه مشترک دارد و آن بی‌پاسخ ماندن اعتراض‌ها از سوی آموزش و پرورش است.

فاطمه میرزاده‌هاشمی، مادر دانش‌آموز پایه دوازدهم مدرسه غیردولتی در کرج می‌گوید: «25میلیون تومان شهریه مدرسه دادم که فقط 4میلیون آن برای اردوی درسی دو هفته نوروز بود که برگزار نشد، حالا بماند هزینه‌های دیگر مثل سرویس مدرسه و ناهار که به ما پس ندادند. از طرفی کیفیت آموزش‌های مجازی خیلی پایین بود و بسیاری از معلمان جسته و گریخته درس دادند خیلی هم نمی‌توانیم اعتراض کنیم، چون بچه‌های ما را در این شرایط آزار روحی و روانی می‌دهند. آخر هم با تهدید برای نگرفتن امتحان و تحویل ندادن پرونده مانع از شکایت در مراجع قضایی می‌شوند. به این دلایل مجبوریم سکوت کنیم و حرفی نزنیم. آموزش و پرورش هم که آب پاکی را ریخته روی دستمان و گفته حق با مدیران مدارس غیردولتی است.»

 

معلمان می‌گویند حقوق بی‌حقوق

اعتراض به مؤسسان و مدیران مدارس غیردولتی فقط به دانش‌آموزان و والدین آنها بر نمی‌گردد. اغلب معلمان این مدارس نیز در 3‌ماه گذشته متضرر شده و حقوقشان را دریافت نکرده‌اند. معلمانی که به‌علت نداشتن قراردادهای مشخص دستشان به ‌جایی بند نیست و نمی‌توانند حقی که از آنها تضییع شده را ثابت کنند.

مریم رحیمی، معلم یکی از مدارس غیردولتی کرمانشاه است. او می‌گوید مدیر مدرسه مجبورشان کرده هر روز از ساعت 10 تا 12 و نیم برای آموزش آنلاین در مدرسه حضور داشته باشند اما فقط یک سوم حقوقشان را در این مدت پرداخت کرده: «به او گفتیم که کل حقوق ما چقدر است که دو سوم آن را هم نمی‌دهید؟ حقوق من 700هزار تومان بود که شده 230هزار تومان! این پول اینترنت گوشی موبایل من که در این مدت با آن درس داده‌ام هم نمی‌شود چه برسد خرج و مخارج زندگی. بماند ظلم‌های دیگری هم هست که همیشه به ما شده و می‌شود مثل اینکه ما بیمه نیستیم و حقوقمان مثل کارگران ساعتی و روزمزد است و تابستان‌ها و تعطیلات حقوقی به ما نمی‌دهند.»

سجاد وافی از معلمان پایه دهم مدرسه غیردولتی در اصفهان می‌گوید که خود و همکارانش در این 3‌ماه فقط یک‌ماه حقوق دریافت کرده‌اند و اعتراضشان به سامانه ثبت شکایات آموزش و پرورش فعلا به جایی نرسیده: «معمولا مدارس غیردولتی اواخر بهمن‌ماه شهریه دانش‌آموزان را به‌طور کامل دریافت کرده‌اند و پرونده مالی‌شان را با والدین می‌بندند. امسال هم این اتفاق رخ داده ولی اغلب مدیران مدارس می‌گویند پول نداریم حقوقتان را بدهیم. با والدین وقتی صحبت می‌کنیم، می‌گویند که شهریه را کامل داده‌اند اما مدیر زیر بار حقوق معلمان نمی‌رود. این مختص یک یا 2مدرسه نیست و اغلب مدیران با معلمان خود چنین برخوردی داشته‌اند. جالب اینکه دولت از مؤسسان مدارس غیردولتی حمایت هم کرده و آنها را جزو مشاغل زیان‌ده آورده و تسهیلاتی برایشان درنظر گرفته است.»

مشکلات معلمان مدارس غیردولتی که پیش از این به نداشتن قرارداد و بیمه، روزمزد حقوق گرفتن و آینده نامعلوم شغلی ختم می‌شد، حالا در دوران کرونا پیچیده‌تر شده و زندگی را برای آنها دشوارتر کرده است.

 

بخشنامه‌ای برای بازگشت شهریه نداریم

مدیران مدارس غیردولتی می‌گویند هیچ دستورالعمل یا بخشنامه‌ای از سوی آموزش و پرورش به مدارس برای بازگرداندن شهریه ابلاغ نشده و آنها نمی‌توانند سرخود در این زمینه اقدامی کنند. اما در این میان برخی مدیران حاضر شده‌اند شهریه اضافی را به والدین برگردانند.

آناهیتا اصلاح‌پذیر، مدیرعامل تعاونی آموزشی راه رشد منطقه2 تهران در این‌باره می‌گوید: «ما مدتی پس از تعطیلی مدارس به‌علت شیوع کرونا، شهریه‌ای که بابت باشگاه ورزشی، استخر، سرویس مدرسه و ناهار برای این چند‌ماه گرفته بودیم را محاسبه کرده و به اطلاع والدین دانش‌آموزانمان رساندیم. البته برخی از کالاهای مصرفی مانند برنج و حبوبات را خریداری کرده بودیم و نقدینگی نداشتیم و در جریان بودند. اما در نهایت قرار شد که والدین آنها تا پایان خردادماه صبر کنند چون آموزش و پرورش گفته امکان بازگشایی مدارس در تابستان هست و در آن صورت می‌توانند از این امکانات استفاده کنند.»

او گفت: «آموزش و پرورش در زمینه بازگرداندن شهریه دستورالعملی به مدارس غیردولتی نداده اما ما با والدین همکاری کرده و دو پیشنهاد به آنها دادیم که یا طلبشان را در دل شهریه سال بعد فرزندشان محاسبه کنیم یا اول مرداد درصورت تعطیلی کامل مدارس به آنها برگردانیم.»

بیشتر مدیران مدارس غیرانتفاعی حاضر به گفت‌وگو نیستند و می‌گویند در این زمینه مشکلاتشان را با وزارت آموزش و پرورش در میان گذاشته‌اند. آنها معتقدند که والدین شرایط آنها را درک نمی‌کنند و واکنش‌هایشان هیجانی است.

 

خصوصی‌سازی مدارس؛ ظلم به آموزش

عملکرد مدارس غیردولتی در دوران کرونا و حاشیه‌های فراوانی که در محافل آموزشی کشور ایجاد کرد، باعث شد که باز هم فعالان صنفی معلمان و کارشناسان، آسیب‌های خصوصی‌سازی آموزشی را گوشزد کنند و از دولت بخواهند نظارت بیشتری بر این مدرسه‌ها داشته باشد. ستار ایوبی، معلم و فعال صنفی معتقد است شیوع کرونا بار دیگر مشکلات خصوصی‌سازی‌ آموزش را پررنگ کرد و نشان داد که اغلب مدارس غیردولتی منافع مالی برایشان در اولویت است؛ «شفافیت مالی در عملکرد این مدارس وجود ندارد و نظارتی دقیق بر آن نمی‌شود. آنها با عناوین مختلف مثل سرویس رفت‌وآمد، میان‌وعده غذایی، کلاس فوق‌برنامه، اردو، مشاوره علمی و تربیتی و... اخذ درآمد می‌کنند و کمترین حقوق را به پرسنل خود می‌دهند.» او ادامه داد: «اگر مدیران این مدارس شفافیت مالی کافی داشتند، نقشه مالی خود را ارائه می‌دادند و به مخاطبان خود می‌گفتند که چطور شهریه‌های میلیونی را هزینه کرده‌اند که حالا نه توان پرداخت حقوق معلمان را دارند و نه امکان بازگرداندن شهریه باقیمانده به والدین. معلمانی که در شرایط عادی هم حقوقشان زیر مصوبه وزارت کار بود و حق‌التدریسی پرداخت می‌شد.» به‌گفته این فعال صنفی، نتیجه خصوصی‌سازی‌ مدارس، محدود شدن دسترسی آموزش برای طبقه خاصی از جامعه است: «حتی در این شیوه آموزشی که میلیاردها تومان سود به مؤسسان این مدارس می‌رساند، باز هم شاهد این هستیم که معلمان پایین‌ترین حقوق را می‌گیرند و چاره‌ای جز سکوت ندارند. چون همه کشور دچار بیکاری است و آنها مجبورند با این شرایط کنار بیایند.»

 

مسئولان مدارس غیردولتی چه می‌گویند؟

در وزارت آموزش و پرورش، مجتبی زینی‌وند، معاون مدارس غیردولتی و سعید صالح مدیرکل او در این‌باره صحبت کرده‌اند. هر دوی آنها از والدین خواسته‌اند که با مدیران مدارس همکاری کنند و به آنها فرصت دهند. سعید صالح در این‌باره می‌گوید: «فعالیت مدارس غیردولتی که تعطیل نشد و آنها در فضای مجازی آموزش‌ها را دنبال کردند، پس چرا باید بخشی از شهریه پس داده شود؟» او گفت: «والدین اجازه دهند وضعیت سال تحصیلی مشخص شود بعد درباره باقیمانده شهریه تصمیم می‌گیریم.»

مجتبی زینی‌وند، معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس غیردولتی هم در این‌باره می‌گوید: «درباره حقوق معلمان که مدیران را موظف کردیم به موقع آن را بپردازند اما درباره شهریه باقیمانده دانش‌آموزان، پایان خردادماه تصمیم می‌گیریم و به‌اطلاع والدین می‌رسانیم، چون به‌نظر ما سال تحصیلی تمام نشده و امکان ازسر‌گیری فعالیت‌ها وجود دارد.»

صحبت‌های مؤسسان مدارس غیردولتی و مدیران وزارت آموزش و پرورش نشان می‌دهد فعلا از بازگرداندن باقیمانده شهریه مدارس به خانواده‌ها خبری نیست و والدین باید تا اول مرداد صبر کنند. اما جالب اینکه پیش ثبت‌نام این مدارس غیردولتی شروع شده و حتی آموزش و پرورش استان‌ها در حال تصویب نرخ شهریه سال تحصیلی 1400-1399‌هستند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: آموزش و پرورش فرهنگیان معلمان اخبار فرهنگیان دانشگاه فرهنگیان اخبار استخدامی آموزش و پرورش اخبار معلمان خبرگزاری فرهنگیان اخبار آموزش و پرورش آخرین اخبار آموزش و پرورش آخرین اخبار فرهنگیان اخبار استخدام آموزش و پرورش مدیران مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش دانش آموزان حقوق معلمان سال تحصیلی فوق برنامه خصوصی سازی هزینه ها کلاس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۵۷۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زجر خلاقیت زیر زنجیر کتاب‌های درسی

در هزاره سوم در بسیاری از سیستم‌های آموزش و پرورش پیشرفته چرخش قابل توجهی در جایگزینی آموزش‌های مبتنی بر حافظه‌محوری به آموزش‌های مبتنی بر خلاقیت ایجاد شده؛ اما نظام آموزش و پرورش ایران همچنان بر هوش انتزاعی (آی‌کیو) و حافظه دانش‌آموزان تأکید دارد. - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، «هنوز صندلی‌هایمان در مدارس به زمین چسبیده‌اند و پشت هم چیده می‌شوند. خلاقیت در صندلی‌های متحرک و کلاس‌هایی که دانش‌آموزان روبه‌روی هم می‌نشینند، دیده می‌شود. هنوز معلم در پایین کلاس، صندلی دارد؛ در چنین رابطه‌ای خلاقیت شکل نمی‌گیرد».

این‌ها را چندی پیش، رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش در دومین رویداد مدارس آینده گفته بود. موضوعی که گستره آن از چگونگی معماری مدارس تا محتوای کتاب‌های درسی ادامه دارد.

واقعیت آن است در سال‌های اخیر یکی از مسائلی که آموزش و پرورش نتوانسته آن را در خود درونی کند، موضوع توجه به خلاقیت و هوش خلاقه دانش‌آموزان است. با توجه به اینکه در هزاره سوم در بسیاری از سیستم‌های آموزش و پرورش پیشرفته چرخش قابل توجهی در جایگزینی آموزش‌های مبتنی بر حافظه‌محوری به آموزش‌های مبتنی بر خلاقیت ایجاد شده؛ اما نظام آموزش و پرورش ایران همچنان بر هوش انتزاعی (آی‌کیو) و حافظه دانش‌آموزان تأکید دارد.

رویکرد وفادارانه به جای خلاقانه
معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه این موضوع به فرهنگ آموزش و پرورش برمی‌گردد، می‌گوید: فرهنگ آموزش و پرورش ما ویژگی‌هایی دارد که مانع آزادی عمل دانش‌آموز و معلم در کلاس درس می‌شود و آن‌ها را مقید به تدریس و فعالیت در یک قالب مشخص می‌کند.

علی زرافشان در گفت‌وگو با قدس، یکی از عواملی را که مانع آزادی عمل معلمان و دانش‌آموزان و پرورش استعدادها و خلاقیت‌ها می‌شود، کتاب‌های درسی می‌داند و ادامه می‌دهد: کتاب‌های درسی ما متن‌های از پیش تعیین‌شده‌ای هستند که تکلیف معلم و دانش‌آموز را از قبل تعیین کرده است.

در این شیوه تدریس، معلم خوب معلمی است که بتواند متن درسی را به‌طور کامل به دانش‌آموز منتقل کند و آن چیزی که در این شیوه تدریس از معلم انتظار می‌رود، این است که به جای رویکرد خلاقانه، رویکردی وفادارانه به متن کتاب درسی داشته باشد.

در رویکرد فعلی آموزشی که یکی از موانع توسعه خلاقیت در مدارس است، ما با ارائه متنی که انتظار داریم 100درصد آن آموزش داده شود به معلم القا می‌کنیم اگر می‌خواهی معلم موفقی باشی باید تمام کلماتی را که در کتاب‌ها آمده، تدریس کنی.

معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه بر اساس سند تحول، مفاهیم کتاب‌های درسی باید سه وجهی باشد؛ می‌گوید: وجه نخست، تجویزی است؛ یعنی همین شیوه‌ای که الان تدریس می‌شود. وجه نیمه تجویزی یعنی معلم این اختیار را دارد که متناسب با شرایط مدرسه از میان چند متن، یک متن را انتخاب و برای بچه‌ها ارائه دهد و وجه غیرتجویزی که موجب بروز خلاقیت و استعداد دانش‌آموز می‌شود یعنی معلم و دانش‌آموز 100درصد اختیار دارند خودشان متنی را انتخاب کنند که متناسب با شرایط محیط زیستشان باشد.

وی ادامه می‌دهد: چون کتاب‌های درسی ما متمرکز است و برای شمال تا جنوب و غرب تا شرق یک کتاب درسی داریم و درخصوص محیط یادگیری و محیط زندگی یادگیرنده بی‌تفاوت است و هیچ واکنشی ندارد، به همین دلیل نمی‌تواند با محیط یادگیری بچه‌ها ارتباط برقرار کند و در این محیط هیچ روش خلاقانه‌ای وجود ندارد و هیچ خلاقیتی شکوفا نخواهد شد.

زرافشان با انتقاد از رویکرد حافظه‌مداری در مدارس می‌گوید: در این روش تدریس، متأسفانه معلم، دانش‌آموز و حتی مدرسه‌ای خوب است که موفق شود همه متن و مفاهیم کتاب درسی را بیان کند و دانش‌آموز، آن‌ها را حفظ کند و یاد بگیرد، بدون اینکه روش خلاقانه‌ای در تدریس استفاده شود.

وی  می‌افزاید: در مدارس ما تنها امتحان جهت‌دهنده است و تنها از مفاهیم استفاده می‌شود؛ رویکرد فعال برای یادگیری در مدارس ما برای آموزش مثلاً ریاضی، علوم و... وجود ندارد و از وسایل کمک‌آموزشی در مدارس استفاده نمی‌شود، دانش‌آموزان در مدارس فقط حفظ می‌کنند، ولی یاد نمی‌گیرند.

سلطنت کتاب‌های درسی 
معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه یکی از کارهایی که باید در مدارس برای پرورش خلاقیت دانش‌آموزان به کار گرفته شود این است که سلطنت کتاب‌های درسی در کلاس از بین برود، ادامه می‌دهد: اگر می‌خواهیم رویکرد آموزشی ما فعال و خلاق باشد، باید شرایط یادگیری، محیط یادگیری و انتخاب معلم را ارزش بدانیم، درغیر این صورت تا وقتی که کتاب در کلاس درس سلطنت می‌کند همچنان حافظه‌مداری حاکم خواهد بود و معلم به دنبال ارائه مفاهیم و دانش‌آموزان به دنبال حفظ کردن مفاهیم هستند و خلاقیت جایی در این مدل آموزشی ندارد.

اگر می‌خواهیم خلاقیت در مدارس جایگاهی داشته باشد، باید خلاقیت تبدیل به ارزش شود و دانش‌آموزی که خلاقیت دارد مورد توجه و قدردانی قرار گیرد، علاوه بر این، کتاب‌های درسی به سمت باز شدن بروند و فرهنگ آموزش را در کلاس درس تغییر دهیم و از آن فرهنگ حمایت کنیم.

وی ادامه می‌دهد: اگر معلم می‌خواهد از محیط کلاس و روش‌های فعال برای آموزش استفاده کند، باید حمایت شود. در سند تحول به موضوع تنوع محیط‌های یادگیری اشاره شده است. محیط یادگیری فقط کلاس درس نیست؛ نمازخانه، حیاط مدرسه و حتی پارک مجاور مدرسه هم می‌تواند محیط یادگیری برای دانش‌آموزان باشد.

وی موضوعات مطرح شده در وزارت آموزش و پرورش در خصوص روز بدون کیف و کتاب، کلاس بدون کفش و... را تکراری و شعاری می‌داند و اضافه می‌کند: شعار روز بدون کیف و کتاب قبلاً هم به عنوان یک رویکرد در دوره‌های دیگر بود؛ ولی دوام و استمرار نداشت. البته هدف همین بود که می‌خواست سلطه کتاب درسی را از بین ببرد و به معلم و دانش‌آموز اجازه دهد یک روز چیزی را یاد بگیرند که به آن نیاز دارند.

تنگناهای مدارس سنتی 
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی هم با بیان اینکه به نظر می‌رسد مدارس عصر سنتی و مدرن از بسیاری از تنگناها و ناملایمات رنج می‌برند، ادامه می‌دهد: اگرچه نقدهای فراوانی درخصوص اصلاح این مدارس ارائه شده، اما بسیاری از این نقدها نتوانسته کار خاصی انجام دهد. مدرسه خلاق، مدرسه‌ای است که هم از لحاظ معماری و هم از لحاظ مفاهیم ارزشی تفاوت‌های بسیاری با مدارس سنتی و مدرن داشته باشد.

مهرداد ناظری با اشاره به اینکه به‌طور کلی روی تفکر خلاق در مدارس کار جدی نشده به قدس می‌گوید: این موضوع به این برمی‌گردد که در جامعه ما مدل تفکر خلاق مورد توجه خانواده‌ها و جامعه نیست؛ اصولاً عادت به تفکر همگرا دیده می‌شود؛ دوست داریم برای هر پرسش یک پاسخ مشخص و معین داشته باشیم و بدانیم وقتی کاری را شروع می‌کنیم، می‌توانیم به‌راحتی و با کمترین هزینه به آن هدف برسیم؛ این موضوع موجب شده از کار خلاق و تفکر خلاق دور بیفتیم.
وی با بیان اینکه در تفکر خلاق به جای تفکر همگرا هدف، جایگزینی تفکر واگراست، می‌افزاید: در واقع در تفکر واگرا برای یک مسئله پاسخ‌های متنوع و متعددی داده می‌شود، اما به دلیل اینکه جامعه عادت به خطی فکر کردن دارد در مدارس هم تلاش می‌شود همان تفکر خطی بیشتر آموزش داده شود.

این مدرس خلاقیت ادامه می‌دهد: به‌طور کلی در نظام آموزشی ما فقط تربیت انسان علمی مدنظر است؛ درحالی که یک انسان ابعاد مختلفی دارد و اگر قرار باشد آموزش و پرورش یک نگاه همه‌جانبه داشته باشد، باید به همه ابعاد انسان توجه کند. 

سبک آموزشی باید تغییر کند
ناظری با اشاره به اینکه مدل نگاه در آموزش و پرورش ما چندبعدی نیست و خلاقیت در آن کمتر دیده می‌شود، می‌گوید: سبک آموزش در نظام آموزشی باید تغییر کند. نیاز است مدارس سبک فعلی را به حالت تعلیق دربیاوریم و به‌طور اساسی مدل فکری‌مان را تغییر دهیم؛ سرمایه‌گذاری روی حوزه انسان خلاق که امکان تولید فکر و اندیشه دارد و همچنین توجه به منابع فرهنگی مثل ادبیات می‌تواند در راستای رسیدن به انسان خلاق بسیار مؤثر باشد.

وی با اشاره به اینکه در مدرسه خلاق تلاش می‌شود با آمیزه‌ای از رنگ، طرح و ایده‌های نوین در معماری کلاس‌ها و حتی نوع ساخت حیاط مدارس، اتاق معلمان، مدیران و پرسنل خدمه، تحولی اساسی پدید آید، ادامه می‌دهد: در یک کلاس درس خلاق، نحوه چینش میز و صندلی‌ها به‌گونه‌‌ای است که موجب ارتباطات گسترده دانش‌آموزان با یکدیگر می‌شود، همچنین از تراکم و فشارهای فیزیکی آن‌ها بر یکدیگر جلوگیری می‌‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد توضیح می‌دهد: علاوه بر این، فضاهای میان میز و صندلی‌ها به‌‌گونه‌‌ای در نظر گرفته می‌شود که عبور دانش‌آموزان و معلم‌ها به‌سادگی صورت گیرد. مهم‌ترین نکته در طراحی داخلی این مدارس، توجه به ترکیب رنگ‌های به کار رفته در اشیای داخلی است. 

ناظری تعیین محل کلی مدرسه، نحوه ساخت آن و استفاده از مصالح با نظر متخصصان و کارشناسان را موضوع بسیار مهمی می‌داند و می‌افزاید: آنچه در ساخت مدرسه مهم است، مکان جغرافیایی مدرسه و همچنین فضای کلاس‌ها و اتاق معلمان و مدیران است. لازم است از طراحی یکدست در مدارس پرهیز شود، چراکه اصلاً دلیلی ندارد همه کلاس‌ها مطابق یک الگو ساخته شوند.

وی با تأکید بر اینکه می‌توان با توجه به استفاده‌های متفاوت و دروس مختلف، کلاس‌ها را به اشکال گوناگون طراحی کرد، بیان می‌کند: مثلاً می‌توان در کلاس درسی که قرار است در آن جغرافیا تدریس شود، کلاس به شکل کره زمین طراحی شود تا بچه‌‌ها بتوانند با حضور روی نقشه جهان به‌‌طور عینی و عملی زمین را لمس کنند و بشناسند و یا برای کلاس موسیقی لازم است اتاق‌های آکوستیک مطابق با استانداردهای لازم برای آموزش موسیقی ایجاد شود. به‌‌طور کلی کلاس‌های خلاق، کلاس‌هایی هستند که ممکن است هر روز ریتم متفاوتی با گذشته داشته باشند.

کنکور، سد راه خلاقیت
وی یکی از موانع اصلی شکل نگرفتن مدارس خلاق را وجود سدی به نام کنکور می‌داند و ادامه می‌دهد: یک فرد خلاق الزامی در خود نمی‌بیند که با سرعت به یک پرسش پاسخ دهد و بخواهد سریع به جواب برسد، اما برای قبولی در کنکور باید بتواند سریع تست را تشخیص دهد و پاسخ درست را علامت بزند و آن‌هایی در این رقابت موفق‌تر هستند که بتوانند سریع‌تر این کار را انجام دهند.

این مدرس خلاقیت ادامه می‌دهد: فرد خلاق می‌گوید من ابتدا فکر می‌کنم و شاید کوتاه‌ترین راه، بهترین راه نباشد و شاید دورترین راه، بهترین راه باشد. این‌ها همه موجب می‌شود نظام آموزشی ما کمتر به سمت مدرسه خلاق، تفکر خلاق و یا تربیت انسان خلاق برود. 

ناظری به نقش معلمان در پرورش تفکر خلاق اشاره و بیان می‌کند: متأسفانه مشکل این است بیشتر معلمان ما تفکر غیرخلاق دارند؛ یعنی روی خلاقیت در جامعه کار جدی کمتری انجام داده‌ایم؛ به همین دلیل اگر معلمی بتواند خلاق بوده و از تفکر خلاق بهره‌مند باشد و تدریس خلاقانه‌ای داشته باشد، قطعاً می‌تواند مؤثر باشد.

آموزش این نیست که در کلاس یک‌سری اصول آموزشی را به دانش‌آموزان ارائه دهیم؛ آموزش در دوره جدید یعنی خودِ زندگی کردن را به بچه‌ها یاد بدهیم، کاری که در کشورهای پیشرفته انجام می‌شود و سعی می‌کنند زندگی کردن و کیفیت زیستن را مدنظر قرار دهند.

ناظری عنوان می‌کند: در نظام‌های آموزشی دنیا به این نکته توجه شده که بچه‌ها در مدرسه قرار است با هم بودن، زندگی کردن، حس خوب و درک با هم بودن را تجربه کنند و اساساً هرکس بتواند جایگاه خودش را در هستی مدنظر قرار دهد.
وی با تأکید بر اینکه برای رسیدن به یک دانش‌آموز خلاق باید چهار مرحله یادگیری برای انجام دادن، یادگیری برای بودن، یادگیری برای دانستن و یادگیری برای با هم بودن را آموزش دهیم، ادامه می‌دهد: مدارس ما از این چهار مرحله فقط یادگیری برای دانستن را آموزش می‌دهند؛ یعنی فقط بر محفوظات و حافظه‌محوری تأکید می‌شود.

دنیای جدید، دنیای داشتن‌ها شده؛ درحالی که بودن بچه‌ها مهم است؛ اینکه بچه‌ها چه هستند و چگونه باید در زندگی، خودشان را پیدا کنند؛ خودشناسی را تمرین کنند و به دگرشناسی و در نهایت خداشناسی برسند؛ آن‌ها باید این موضوعات را به مرور تمرین کنند.

منبع: قدس

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • هدف اصلی طرح «شهید عرب» تجهیز سیستم گرمایشی مدارس استان است
  • انتقاد از رایگان نشدن هزینه سمپاد دهک اول تا چهارم
  • تمامی مدارس بهشهر تک نوبته هستند
  • ساخت و افتتاح ۲۷ مدرسه طی ۶ ماه در منطقه تبادکان مشهد
  • طرح جدید آموزش و پرورش ؛ کدام مدارس از 10 شهریور باز می شوند ؟
  • مدارس کار راهکاری برای کاهش ترک تحصیل / برنامه درسی هنوز برمبنای دهه ۶۰ است
  • براي تقويت و ارتقا جايگاه مدرسه بايد برخي از محدوديت ها را برداشت
  • زجر خلاقیت زیر زنجیر کتاب‌های درسی
  • امسال مدارس از شهریور باز می‌شوند؟
  • مدارس از راه دور چه مدارسی هستند؟ شهریه این مدارس چقدر است؟