Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-23@10:00:05 GMT

آیین رونمایی از سامانه پاسخگویی تلفنی ۱۴۱ در استان ها

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۰۴۵۷۰

به گزارش روابط عمومی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای ، عبدالهاشم حسن نیا معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس این سازمان ، با تأکید بر اهمیت پاسخگویی دقیق و سریع به هم وطنان و رسیدگی به مشکلات در کمترین زمان ، اظهار داشت : یکی از چالش های امروز ما ارتقای سطح رویه های آسفالتی است  ، که در این راستا اطلاعات مربوط به وضعیت راههای کشور از طریق سامانه pms به صورت میدانی برداشت شده است و نشان دهنده آسیب دیدگی قابل توجه۲۰ تا ۲۵ درصدی در شبکه راه ها است و می بایست در اولویت پروژه های ترمیم و آسفالت قرار گیرد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای یکی دیگر از اقدامات اولویت دار این سازمان را حمل کالاهای اساسی در کشور بیان کرد و افزود :علاوه بر جابه جایی کالاهای وارداتی و ضروری ، در زمان برداشت گندم ، اهمیت جابجایی این کالا در کشور و تأ مین ناوگان مورد نیاز و بسیج همه امکانات در اقدام به موقع مورد تاکید است . حسن نیا اجرای طرح ابرار و ساخت و توسعه راه‌های روستایی را از سومین کارهای اولویت دار این سازمان در سال جاری اعلام کرد تا با همکاری و تلاش مدیران استان ها بتوان به اهداف تعیین شده دست یافت . معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به پروژه های در دست اقدام در این سازمان اظهار داشت:  هوشمند سازی شبکه راههای کشور از طریق راه اندازی دوربین های نظارتی در دست برنامه ریزی و طی فرایندهای اجرایی است. وی افزود : نوسازی ناوگان فرسوده از طریق واردات ماشین های سه سال کار کرد یکی دیگر از برنامه‌های در دست اقدام است که با اجرای این طرح صرفه جویی قابل توجهی در مصرف سوخت در کشور حاصل می‌شود و از طریق برقراری ارتباط مستقیم بین وارد کننده و مصرف کننده ذی نفعان و رانندگان بدون واسطه از خدمات آن بهره مند می شوند. رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای ، در بخش دیگری از سخنان خود به اهداف راه اندازی سامانه پاسخگویی 141 اشاره کرد و افزود :  کاهش حجم صف انتظار تماس گیرندگان ، تسلط بیشتر اپراتورهای استانی از اطلاعات راههای حوزه استحفاظی ،  تمرکززدایی و امکان پاسخگویی توسط سایر استان های معین ،  اطلاع یابی مستقیم مدیران کل استان ها از مشکلات و رسیدگی در کمترین زمان و اقدام واکنش سریع در مواقع ضروری ،  افزایش دقت در اطلاع یابی و اطلاع رسانی وقایع  ، ازجمله مهم ترین اهداف تعیین شده در این سامانه است.

وی خاطر نشان کرد :  اهتمام بیش از پیش مسئولین ادارات کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استانها در خصوص اطلاع یابی از آخرین وضعیت راههای حوزه استحفاظی و رخدادهای جاده ای به منظور پاسخگوئی دقیق و سریع به هموطنان و نظارت بر عملکرد گشتهای راهداری و ارتباط مستمر با ایشان ، از مزیت های مهم در این سامانه است.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۰۴۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۶۰ سامانه حمل و نقل هوشمند در جاده های مازندران نصب می شود

تین نیوز

رئیس مرکز مدیریت راه های کشور در سفر خود به استان مازندران گفت: در راستای هوشمندسازی و ارتقای ایمنی، ۲۶۰ سامانه حمل و نقل هوشمندITS در سطح راه های ارتباطی این استان نصب و راه اندازی می شود.

به گزارش تین نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، منصور فخاران در حاشیه بازدید خود از مرکز مدیریت راه های استان مازندران عنوان کرد: در حال حاضر ۷۵۹ سامانه حمل و نقل هوشمند جاده ای در راه های ارتباطی استان در دست بهره برداری بوده که با برنامه ریزی انجام شده تا پایان سال جاری ۲۶۰ مورد دیگر به آن اضافه می شود. 

فخاران گفت: مازندران از استان های مهم و تراز اول در ترددهای جاده ای بوده، از این رو نگاه مرکز مدیریت راه ها و همچنین سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به محورهای مواصلانی این استان ویژه و ملی است. 

وی در ادامه اظهار کرد: در نوروز امسال بیش از نیمی از تماس های کاربران جاده ای با سامانه ۱۴۱ در مورد راه های استان مازندران بوده که این مهم نشان از اهمیت بالای راه های ارتباطی مازندران است. 

فخاران در ادامه گفت: در حال حاضر سامانه تلفن گویای ۱۴۱، سامانه های دوربین نظارت تصویری، سامانه تردد شمار بر خط، سامانه ثبت تخلف عبور ومرور، سامانه ردیاب ناوگان راهداری، سامانه تابلوهای پیام متغیرو سامانه دوربین عکسبرداری ثابت از جمله سامانه های موجود در استان مازندران بوده که در دست بهره برداری است. 

وی در ادامه تصریح کرد: نگاه مرکز مدیریت راه های کشور به این استان نگاه شبکه ای است و برای تکمیل چرخه هوشمندسازی کشور، استان مازندران جز این شبکه قرار گرفته و باید نیازمندی هایش در این زمینه رفع شود. 

گفتنی است بازدید از سامانه های هوشمند محورهای ارتباطی کندوان و سوادکوه و همچنین مرکز مدیریت راه های استان از جمله برنامه های سفر رئیس مرکز مدیریت راه های کشور به استان مازندران بود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • رونمایی از سامانه جامع انتظامی سازمان نظام پزشکی
  • ◄ استخدام فوری 10 هزار راننده با فراخوان سازمان راهداری و نکات مهمی درباره آن
  • تسهیل تجارت و تردد در پایانه های مرزی از رویکردهای سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای است
  • برگزاری نشست کمیته مشترک حمل و نقل بین المللی جاده ای ایران و تاجیکستان
  • تردد ۳.۵ میلیون وسیله نقلیه در محورهای استان سمنان
  • پاسخگویی سامانه ۱۳۷ شهرداری یزد به ۶۵۰ تماس/ گزارشات مردمی از آبگرفتگی معابر و جوی‌های شهر
  • ◄ افزایش 41 درصدی پاسخگویی به تماس های مردمی با مرکز مدیریت راه های استان قم
  • ۲۶۰ سامانه حمل و نقل هوشمند در جاده های مازندران نصب می شود
  • پاسخگویی سامانه ۱۳۷ به بیش از ۶۵۰ تماس تلفنی
  • مسیر ترانزیتی چابهار به جاسک بازگشایی شد