Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-25@16:10:50 GMT

اجرای طرح‌های آبخیزداری در ارتفاعات طالقان

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۳۸۴۳۱

اجرای طرح‌های آبخیزداری در ارتفاعات طالقان

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از مهر، اصغر بیات با اشاره به اهمیت اجرای طرح‌های آبخیزداری در ارتفاعات طالقان، استان البرز و تأثیر آن بر کنترل سیلاب‌ها در نقاط پایین‌دست این شهرستان، اظهار کرد: تمامی سازه‌هایی که در قالب اقدامات آبخیزداری سال‌های گذشته در نقاط بحرانی و آبخیز طالقان کارشده به هنگام بارندگی‌های بهار امسال آبگیری شده و با این اقدام تأخیری در بروز سیل و حجم آب سرریز شده به رودخانه شاهرود داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: در حوزه‌های آبخیز طالقان از جمله «اورازان»، «خودکاوند»، «ورکش»، «لمبران»، «مهران»، «جوستان»، «گراب»، «نساء»، «خچیره»، «ناریان» و «دهدر» طی سال‌های ۹۷ و ۹۸ چندین مورد سازه‌های مکانیکی آبخیزداری ازجمله سنگ و ملات و گابیون کار شده است.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان البرز بیان کرد: در بحث آبخیزداری علاوه برسازه‌های مکانیکی برخی اقدامات بیولوژیک نیز در روستاهای طالقان کارشده است، در این زمینه طی دو سال گذشته بیش از دو هزار هکتار اقدامات بیولوژیک در قالب کپه کاری و بذرکاری در حوزه‌های آبخیز طالقان انجام‌شده که به‌تبع در کاهش حجم سیلاب به هنگام بارندگی‌های اخیر مؤثر بوده است.

بیات گفت: ذوب برف‌ها در نقاط کوهستانی به حجم بارش‌های فصلی اضافه‌شده و این بر حجم سیلاب رودخانه شاهرود افزوده است، این مهم موجب شده که دبی سیلاب رودخانه شهر طالقان دو برابر شود.

وی با اشاره به اینکه به دلیل بارش‌های خوب بهاره و از طرفی ذوب برف‌های حاصل از بارش‌های زمستانی شاهد افزایش حجم دبی رودخانه‌های استان از جمله رودخانه طالقان هستیم، بیان کرد: جلوی بروز این رویداد را نمی‌توان گرفت اما در بحث احداث سازه‌ها ازجمله پل‌ها در بستر رودخانه‌ها باید به مواردی ازجمله عرض و ارتفاع پل‌های ساخته‌شده توجه شود تا این سازه‌ها به‌راحتی بتواند سیلاب رودخانه‌ها را عبور داده و دچار خسارتی نشوند.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان البرز با تأکید بر اینکه اقدامات آبخیزداری در نقاط بحرانی و بالادست طالقان با تکیه‌بر اعتبارات تخصیصی از محل صندوق توسعه ملی در حال انجام است، گفت: حدود دو سال دیگر که این سازه‌ها به‌طور کامل اجرایی شود به‌یقین اثرات آن در مواردی مانند بروز کمترین خسارت در نقاط پایین‌دست را شاهد خواهیم بود.

وجود یک سد خاکی در روستای «خور»

وی با اشاره به وجود یک سد خاکی در روستای «خور» شهرستان ساوجبلاغ که بیش از ۱۵۰ هزار مترمکعب حجم مخزن آن است، بیان کرد: وقتی سیلابی بروز می‌کند حدود ۱۵ دقیقه طول می‌کشد تا این مخزن پر شود و این پیک به‌یقین جلوی سر زیر شدن سیلاب به نقاط پایین‌دست با سرعت اولیه را می‌گیرد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان البرز با این توضیح که سازه‌های آبخیزداری کارشده در روستاهای محور کرج - چالوس نیز اثربخشی خوبی در کنترل سیلاب، فرسایش و رسوب داشته است، افزود: سازه‌های کارشده در روستاهای «مورود»، «تکیه سپهسالار» و «کندر» ازجمله این موارد بوده است.

بیات با تأکید بر اینکه طی یک دهه گذشته به طرح‌های آبخیزداری در استان البرز توجه آن‌چنانی نشده بود، گفت: اما طی دو سال گذشته و بر اساس مطالعات جامع انجام‌شده در نقاط بحرانی ازنظر خطر بروز سیلاب، طرح‌های آبخیزداری خوبی اجرایی شده و این اقدامات ادامه دارد که به‌یقین اثربخشی این پروژه‌ها برای منابع طبیعی استان اهمیت بالایی دارد.

کد خبر 511297 برچسب‌ها استان البرز منابع طبیعی آب خیزداری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان البرز منابع طبیعی طرح های آبخیزداری منابع طبیعی استان استان البرز سازه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۳۸۴۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد

به گزارش همشهری آنلاین، سامانه بارشی فعال شده روی خلیج فارس، امارات را غرق کرد، بحرین را شست و به دریا ریخت و در عمان ۱۸ نفر را به کام مرگ کشاند. موسسه تحقیقات آب گزارش داد که شدت بارش سیستان و بلوچستان در سامانه هفته گذشته ۱۰ برابر عمان و ۱.۵ برابر امارات بود اما مرور تصاویر ماهواره‌ای بیانگر آن است که میزان خسارت در ایران نصف عمان و یک دهم امارات است.

شدت سیلاب در برخی مناطق سیستان و بلوچستان طی ۳ روز به ۲.۴ برابر بارش کل سال منطقه رسید و سبب شد تا ورودی آب رودخانه‌ها به ۹۳۰۰ متر مکعب در ثانیه برسد. برای درک این حجم آب کافی‌است رودخانه‌ای را به عرض ۱۰۰ متر و عمق ۹۳ متر یعنی بیش از عمیق‌ترین مناطق خلیج فارس را تصور کنید. البته سازه سد کهیر این آب را در خود ذخیره کرده و اجازه رسیدن آن به چابهار، کنارک و زرآباد را نداد.

وزیر نیرو علی‌اکبر محرابیان می‌گوید که «اگر سد کهیر اردیبهشت ۱۴۰۲ ساخته نمی‌شد، با این شدت بارش در سیستان و بلوچستان فاجعه انسانی رقم می‌خورد.»

شدت آب ورودی به سد کهیر بر اثر سیل به حدی بود که نماینده چابهار در مجلس در مصاحبه‌ای نگران تخریب سد شد اما بلافاصله در مصاحبه‌ای دیگر گفت که طراحی کهیر برای شرایط بارندگی دشواری مثل امروز انجام شده و در پایداری کامل قرار دارد.

سدها مشابه هر ابزار دیگر مزایا و معایبی دارد اما با شدت گرفتن بارندگی بر اثر تغییر اقلیم، سطح جدید از کارکرد را از خود به نمایش می‌گذارند. کارشناس منابع طبیعی رحیم احمدی به نقش آبخیزداری در کنترل سیلاب اشاره کرده و معتقد است که اگر آبخیزداری به صورت گسترده در دستور کار قرار گیرد، می‌تواند مناطق کشور را از سیلاب حفظ کرده و دیگر نیازی به سدها برای کنترل سیلاب نباشد.

در مقابل، استاد دانشگاه رحیم رهایی می‌گوید که کارشناسان باید بگویند، در مقابل بارندگی ۳۰۰ میلیمتری و ورودی آب ۱۰ هزار متر مکعبی طی چند ساعت کدام سازه آبخیزداری جوابگو است؟ در این بارش‌ها فقط سدها هستند که می‌توانند مردم را از کام مرگ بیرون بکشند.

نگاه به ابزارهای مدیریت منابع آب از جمله سدها، سازه‌های آبخیزداری و تاسیسات تغذیه مصنوعی در سال‌های اخیر اسیر نگاه‌های غیر کارشناسی بوده اما تغییر اقلیم و تغییر نظام بارندگی‌ها ایجاب می‌کند، مجموعه‌ای از این ابزارها برای مدیریت منابع آب به کار گرفته شود.

کد خبر 846735 منبع: فارس برچسب‌ها خبر مهم استان سیستان و بلوچستان امارات

دیگر خبرها

  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری در پی بارندگی‌های بهاری
  • آبخیزداری در مناطق سیل زده آخر فروردین ۱۴۰۳
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی
  • مهار سیلاب‌ با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر + فیلم
  • مهار ۸۰ درصد از سیلاب‌ها با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر+ فیلم
  • این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
  • لزوم اصلاح سازه‌های تقاطعی فاقد آبگذری در سمنان
  • ۲۰۷ میلیون مترمکعب سیلاب‌های شمال کرمان مدیریت شد
  • زنگ خطر سیلاب در ۲۳ شهر مازندران
  • اجرای طرح‌های آبخیزداری در شهرستان دامغان