Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-25@16:30:59 GMT

چالش های پیش روی نخست وزیر جدید عراق

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۷۵۲۰۶

چالش های پیش روی نخست وزیر جدید عراق

مصطفی الکاظمی پس از ماه‌ها کشمکش توانست اکثریت رأی اعتماد را از پارلمان عراق کسب کند و بر کرسی نخست وزیر عراق تکیه بزند

به گزارش خبرنگار ایمنا، مصطفی الکاظمی در اولین موضع‌گیری خود در قامت نخست‌وزیر عراق، در صفحه توئیتر خود نوشت: «تامین امنیت، ثبات و شکوفایی عراق جز وظایف ما در مسیر پیش رو است.»

الکاظمی در ابتدا برای ساماندهی اوضاع داخلی عراق باید از سد مخالفت‌ها و سهم خواهی‌های بسیاری بگذرد و علاوه بر چالش‌های اقتصادی و بحران‌های ناشی از ویروس کرونا و اعتراض‌های عمومی در این کشور، به ساماندهی ارتش عراق جهت جلوگیری از فعالیت‌های تروریستی گروهک داعش در چند استان شمالی و غربی عراق بپردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

الکاظمی گام اول را در پیام تلویزیونی خود برداشت و به مردم کشورش وعده آزادی تمامی کسانی که به خاطر جرایم کوچک در زندان به سر می‌برند، به استثنای کسانی که در کشتارها و ناآرامی‌های سال گذشته دستگیر شده بودند را داد.

وی به مردم قول داد با تشکیل کمیته‌ای حقیقت یاب، تمامی حقایقی که در چند ماه ناآرامی عراق رخ داده را بررسی و کسانی که دست شأن به خون مردم عراق آغشته است را مجازات کند.

نخست وزیر جدید عراق در سخنانی دیگر مدعی شد که از وضعیت سلامتی و بهداشت و درمان مردم عراق غافل نبوده و دستورهای لازم را برای مواجهه با کووید ۱۹ صادر کرده است.

الکاظمی از پیگیری خود برای بهای نفت و میزان تولیدات نفتی عراق نیز خبر داد، اما درخصوص این دو وعده، وی نیز مانند سایر رهبران کشورهای جهان، قدرت چندانی نداشته و به نظر نمی‌رسد توفیق زیادی کسب کند.

نخست وزیر جدید عراق می‌داند عصای جادویی ندارد و از همین رو دستور دریافت وام داخلی یا خارجی را صادر کرده تا شاید بتواند بخشی از خواسته‌های اقتصادی مردم را برآورده سازد.

وی با توجه به مصوبه رسمی پارلمان عراق مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از عراق در سخنانش خود درمورد این موضوع که یکی از خواسته‌های اصلی مردم عراق است سخنی بر زبان نیاورد و در اولین اقدام خود با سفیر آمریکا در کشورش به گفت وگو نشست و ضمن تاکید بر اینکه عراق نمی‌خواهد خاکش دستمایه تجاوز به سایر کشورها شود، خطاب به متیو تولر تاکید کرد: "عراق هرگز صحنه تسویه حساب‌ها و تعدی به کشورهای همسایه یا دوست نخواهد بود. "

اما دولت سیاسی الکاظمی متولد نشده بی جان شد؛ زیرا در حالی که جناح‌های سیاسی عراق کماکان در حال مذاکره با نامزدهای وزارتخانه‌های کلیدی نفت و امورخارجه هستند، نمایندگان پارلمان گزینه‌های نخست وزیر را برای تصدی وزارتخانه‌های تجارت، دادگستری، فرهنگ، کشاورزی و مهاجرت رد کردند تا الکاظمی نتواند دوره خود را با کابینه‌ای کامل آغاز کند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در صفحه توئیتر خود ضمن تبریک به تشکیل دولت جدید در عراق به نخست‌وزیر مصطفی الکاظمی نوشت: "ایران همیشه در کنار مردم عراق و دولت منتخب‌شان می‌ایستد. "

وزارت امورخارجه آمریکا نیز در بیانیه ای تاکید کرد، مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا در تماسی تلفنی با آقای الکاظمی از تشکیل دولت جدید استقبال کرده و درباره مسائل فوری پیش رو نیز گفت‌وگو کرده است. پمپئو همچنین در تماس تلفنی خود از تمدید ۱۲۰ روزه معافیت عراق از تحریم‌های ایران خبر داد تا عراق اجازه داشته باشد، کماکان برق خود را از طریق ایران تهیه کند.

نماینده ویژه سازمان ملل متحد نیز در بیانیه ای از الکاظمی خواست تا کابینه عراق را هرچه سریع‌تر تکمیل کند و به وی هشدار داد جنگ سختی پیش رو دارد و وقتی برای هدر دادن وجود ندارد.

همچنین دفتر نخست‌وزیر عراق هم با صدور بیانیه‌ای از تماس تلفنی محمد بن سلمان با الکاظمی و دعوت از وی برای سفر به ریاض خبر داد.

در بیانیه دفتر نخست‌وزیری عراق آمده است: "الکاظمی تماس تلفنی از بن سلمان دریافت کرد که در آن تصدی نخست‌وزیری و نیز رأی اعتماد پارلمان به کابینه را به وی تبریک گفته است. در ادامه این بیانیه آمده است: "ولیعهد عربستان در این تماس تلفنی پیام تبریک ملک سلمان بن عبدالعزیز و نیز تمایل پادشاه این کشور برای تقویت روابط بین دو کشور را به الکاظمی منتقل کرده است. "

حال باید پرسید که الکاظمی چگونه می توانداز پس چالش‌هایی مانند ظهور دوباره بر بیاید؟ مهم‌ترین اولویت‌های دولت وی چیست؟

مهمترین چالش نخست وزیر جدید مقابله با داعش است

عبد الرسول شبیبی، کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است که نخست وزیر جدید عراق در ابتدا باید به مطالبات و خواسته‌های معترضان عراقی توجه کند و در گام بعدی مصوبه خروج نیروهای بیگانه از عراق را عملیاتی کند.

به گفته وی مهمترین اولویت‌های مصطفی الکاظمی در بعد داخلی و با توجه به شرایط حال حاضر عراق، برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی است. در گام بعدی نیز باید به مطالبات و خواسته‌های معترضان بپردازد. یکی دیگر از اولویت‌های الکاظمی کنترل و مبارزه با شیوع ویروس کرونا در عراق است که با توجه به عدم وجود زیر ساخت‌های بهداشتی در عراق ضرورت دارد دولت به این موضوع توجه کند.

به گفته این کارشناس مسائل غرب آسیا بهبود وضعیت اقتصادی و توجه به معضلات بی کاری، معیشت مردم و حقوق‌های معوقه کارگران از دیگر مواردی است که نخست وزیر جدید عراق باید به آن توجه ویژه داشته باشد. نخست وزیر جدید باید روند ارتباط خود با احزاب سیاسی - مذهبی را به منظور ایجاد گفتمان تقویت کند.

شبیبی معتقد است که با توجه به نظام پارلمانی عراق، نخست وزیر تنها مجری دستور نمایندگان مجلس بوده و به نوعی موظف است خواست و دیدگاه منتخبان مردم در پارلمان را اجرا کند؛ در حال حاضر موضوعات مختلفی از جمله سیاسی و امنیتی از سوی پارلمان مطرح شده و نخست وزیر نیز مکلف به اجرای آن است.

وی در ادامه می‌گوید که مهمترین مسئله مطرح شده توسط پارلمان عراق، مصوبه خروج نیروهای بیگانه از عراق بوده که در حال حاضر نخست وزیر موظف به اجرای مصوبه پارلمان است. هرگونه بی توجهی به این موضوع می‌تواند دولت الکاظمی را با چالش‌های جدی مواجه کند. دولت جدید باید به دیدگاه‌های فراکسیون‌های سیاسی و احزاب عراق توجه کند.

این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر شاهد ظهور مجدد داعش در برخی استان‌های شمالی عراق هستیم و طبیعی است یکی مهمترین چالش‌های نخست وزیر جدید عراق مقابله با تهدیدات نیروهای تروریستی این گروه باشد. الکاظمی برای مقابله با تفکر داعش باید از نیروهای نظامی همسایگان خود درخواست کمک کند.

الکاظمی بین روابط بین‌المللی عراق توازن ایجاد کند

حسن هانی زاده، کارشناس مسائل خاورمیانه نیز عقیده دارد که مصطفی الکاظمی و کابینه نخست وزیری عراق با چالش‌های جدی در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی مواجه هستند. مهمترین اولویت‌های الکاظمی ایجاد توازن میان روابط بغداد، تهران و بغداد، واشنگتن است.

به گفته وی مصطفی الکاظمی به عنوان نخست وزیر موقت و یک ساله عراق با چالش‌های جدی‌ای مواجه است که در ابتدا باید مصوبه سال گذشته عراق مبنی بر اخراج نیروهای تجاوزگر آمریکا از خاک عراق را عملیاتی کند؛ همچنین بنا بر در خواست فراکسیون‌های پارلمان عراق و همچنین مردم، الکاظمی باید روابط بغداد با تهران را تقویت کند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه می‌گوید که یکی از مهمترین چالش‌های نخست وزیر جدید عراق بررسی وضعیت اقتصادی این کشور است؛ زیرا با توجه به تظاهرات و شورش‌های اجتماعی پنج ماه گذشته در عراق و همچنین کاهش شدید قیمت نفت جهانی، حدود ١٧ میلیارد دلار به اقتصاد عراق آسیب وارد شده و از همین رو شرایط اقتصادی عراق در وضعیت بحرانی قرار داشته و نیاز است مصطفی الکاظمی با بررسی دقیق این وضعیت، طرحی ضربتی و اقتصادی را برای التیام اقتصاد کشور پیشنهاد دهد.

به عقیده هانی زاده آمریکا با احتمال اینکه نخست وزیر جدید در صدد اخراج نیروهای نظامی وی از خاک عراق باشد، در حال انتقال اعضای گروهک تروریستی داعش از سوریه به عراق است؛ به همین دلیل می‌خواهد در صورت اصرار الکاظمی مبنی بر اخراج نیروهای نظامی کشورش، داعش را در مناطق شمالی و غرب عراق وارد کرده و نا امنی ایجاد کند؛ از همین رو مصطفی الکاظمی و کابینه نخست وزیری عراق با چالش‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی بسیاری مواجه است.

وی در ادامه می‌گوید که مهمترین اشتباه استراتژیک الکاظمی در این مدت، برکناری نیروهای شیعه در عراق بود که نگاه مثبتی به افزایش ارتباطات بغداد با ایران داشتند. الکاظمی در اولین تجربه خود تحت تأثیر سیاست‌های گروه‌های وابسته به حیدرالعبادی و سفارت آمریکا، عادل عبدالمهدی نخست وزیر سابق عراق و کابینه وی را بازنشسته کرد. به نظر می‌رسد مصطفی الکاظمی در ادامه کار خود نیز تحت فشارهای آمریکا قرار گیرد و به تقابل با برخی فراکسیون‌های پارلمان بپردازد و مورد استیضاح پارلمان قرار گیرد.

وی در انتها خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین وظایف الکاظمی ایجاد توازن میان روابط بغداد، تهران و بغداد، واشنگتن است؛ ضمن اینکه در حوزه عربی نیز کشورهای مصر، اردن و عربستان در تلاش هستند تا دولت عراق را به سمت قومیت گرایی و پان‌عربیسم هدایت کنند تا بتوانند بین ایران و عراق شکاف ایجاد کنند؛ به همین دلیل نیاز است الکاظمی در روابط بین‌المللی عراق توازن ایجاد کند.

کد خبر 424118

منبع: ایمنا

کلیدواژه: عراق نخست وزیر عراق تحولات عراق مایک پمپئو آمریکا ایران تهران بغداد داعش گروه تروریستی داعش محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق نخست وزیر جدید عراق مصطفی الکاظمی کارشناس مسائل پارلمان عراق تماس تلفنی نخست وزیری مردم عراق حال حاضر پیش رو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۵۲۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران

تین نیوز

4 کشور منطقه (ترکیه، عراق، امارات و قطر) برای ساخت مسیر جدید ترانزیتی اتصال اروپا به خاورمیانه توافق کردند.

به گزارش تین نیوز به نقل از عصرایران، مقامات عراق، ترکیه، قطر و امارات، یادداشت توافق برای ساخت مسیر ترانزیتی "راه توسعه" امضا کردند. این مسیر، اروپا را از طریق خاک ترکیه و عراق، به خلیج فارس متصل می کند. این مسیر از ایران عبور نمی کند.

امضای این یادداشت توافق روز دوشنبه توسط وزیران 4 کشور ترکیه، عراق، امارات و قطر در حضور سران ترکیه (اردوغان) و عراق (السودانی) در بغداد انجام شد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در سفر رسمی دیروز دوشنبه به بغداد و اربیل سفر کرد. این اولین سفر رئیس جمهوری ترکیه به عراق بعد از 13 سال بود.

این یادداشت توافق از طرف عراق توسط وزیر حمل و نقل (رزاق محیبس)، از طرف ترکیه توسط وزیر حمل و نقل و زیرساخت ( عبدالقادر اورال اوغلو)، از طرف قطر توسط وزیر حمل و نقل ( جاسم بن سیف السلیتی ) و از طرف امارات توسط وزیر انرژی و زیرساخت (سهیل محمد المزروعی) امضا شد.

دفتر نخست وزیر عراق اعلام کرد این پروژه به دستیابی به یکپارچگی اقتصادی و تلاش برای اقتصاد پایدار بین شرق و غرب، به تحریک رشد اقتصادی و تقویت روابط همکاری های منطقه ای و بین المللی کمک خواهد کرد. همچنین این طرح در مسیر افزایش تجارت بین المللی، تسهیل تحرک و فعالیت های اقتصادی، تجارت و ایجاد یک مسیر جدید حمل و نقل رقابتی و افزایش رونق اقتصادی بازرگانی کمک می کند.

امضای یادداشت توافق میان وزیران 4 کشور برای طرح راه توسعه - قصر جمهوری - بغداد

نخست وزیر عراق هم گفت: راه توسعه تنها کوتاه کردن فاصله نیست، بلکه به پل ارتباطی میان مردم و فرهنگ‌های منطقه تبدیل می‌شود و از امنیت و ثبات در منطقه حمایت می‌کند. وی افزود: این یادداشت تفاهم شامل اقدام کشورهای امضا کننده برای تعیین چارچوب های لازم برای اجرای طرح راه توسعه است.

راه توسعه

"راه توسعه" شامل دو مسیر زمینی خودرویی و راه آهن است که جنوب ترکیه را از نقطه مرزی فیشخاپور کردستان عراق به جنوب این کشور (بصره - بندر فاو) به خلیج فارس متصل می کند. این نزدیک ترین و سریع ترین مسیر اتصال اروپا به خلیج فارس است که از خاک ترکیه و عراق می گذرد.

فیشخاپور مرز کردستان عراق و جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز سوریه است.

وزیر حمل و نقل و زیرساخت های ترکیه ( عبدالقادر اورالوغلو) روز یکشنبه گفت: با تکمیل پروژه "راه توسعه" که از ترکیه و عراق می گذرد، روند حمل و نقل کالا را 25 روز کاهش می یابد.
وی توضیح داد: حرکت کشتی‌های عبوری از کانال سوئز 35 روز و از جنوب افریقا بیش از 45 روز طول می‌کشد اما اگر راه توسعه تکمیل شود، این زمان به 25 روز کاهش می‌یابد.

عراق سال گذشته هزینه این طرح را  17 میلیارد دلار اعلام کرد.

امضای یادداشت توافق میان وزیران 4 کشور برای طرح راه توسعه - قصر جمهوری - بغداد

این مسیر ترانزیتی برای انتقال کالا میان ترکیه و کشورهای جنوب خلیج فارس است اما می تواند بخشی از مسیر اتصال شرق - غرب جهان نیز باشد. این مسیر همچنین می تواند به عنوان جایگزینی برای مسیر کنونی کانال سوئز و دریای سرخ مطرح شود.

با درگیری های ارتش امریکا و حوثی های یمن (انصارالله) در دریای سرخ و تنگه باب المندب، راه توسعه، از اهمیت بیشتری برخوردار می شود.

این مسیر از طریق جاده زمینی و راه آهن، جنوب ترکیه را به جنوب عراق و خلیج فارس متصل می کند.
 طول جاده زمینی و راه آهن در داخل عراق 1200 کیلومتر است.
 هزینه پروژه حدود 17 میلیارد دلار است. 10.5 میلیارد دلار برای ساخت راه آهن برقی و 6.5 میلیارد دلار برای جاده زمینی است.
این پروژه در 3 مرحله تکمیل می شود که مرحله اول در سال 2028، مرحله دوم در سال 2033 و مرحله سوم در سال 2050 به پایان می رسد.
این پروژه در مرحله اول 100 هزار فرصت شغلی و پس از اتمام، یک میلیون شغل ایجاد می کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • ازسرگیری صادرات نفت کردستان
  • موضع‌گیری وزیر بهداشت عراق درباره مجروحان در غزه
  • اهداف سه‌گانه اردوغان از سفر به عراق چه بود؟
  • جزئیات دیدار اردوغان با مقامات اقلیم کردستان عراق
  • رویترز: حمله به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه
  • نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه هدف حمله قرار گرفتند
  • اردوغان پس از دیدار با مقامات بغداد، وارد کردستان عراق شد
  • وزیر دفاع فرانسه: ایران یک چالش امنیتی برای اروپا است
  • جزییات تفاهمنامه ۴ جانبه بغداد منتشر شد