Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-19@00:54:39 GMT

هزینه اقتصادی به نفع عدالت اجتماعی

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۴۲۸۳۰

هزینه اقتصادی به نفع عدالت اجتماعی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، برخی از کارشناسان اقتصادی با اشاره به استقبال نه‌چندان بالای مردم از این صندوق‌ها اظهار کردند که قالب ناآشنایی مثل صندوق‌های ETF در این استقبال کم موثر بوده و به معنای شکست سیاست دولت در جذب سرمایه از طریق این صندوق‌ها بوده است، اما برخی دیگر از کارشناسان اعلام کرده‌اند، هدف اصلی این واگذاری به طریق صندوق واسطه‌گری مالی یکم متوجه جذب حداکثری سرمایه نبوده و دولت برای جذب سرمایه باقی‌مانده پس از مهلت پذیره‌نویسی این صندوق نیز برنامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته این کارشناسان، تحقق عدالت اجتماعی در امر واگذاری و همچنین عمق بخشیدن به بازار بورس، اصلی‌ترین اهدافی بوده‌ است که دولت را به انتخاب شیوه ETF برای واگذاری متمایل کرده و عملکرد پذیره‌نویسی آن نیز قابل دفاع و رضایت‌بخش بوده است.

انتقاداتی که در مدت پذیره‌نویسی صندوق واسطه‌گری مالی یکم اعلام شده این بوده است که عمومأ این صندوق‌ها را با شیوه واگذاری به سبک تجمیع شرکت‌ها در یک شرکت سهامی عام و عرضه اولیه سهام این شرکت در بورس مقایسه کردند.

واگذاری سهام شرکت‌ها در بورس به صورت بلوکی

به عنوان نمونه، از نظر «مهدی سوری»، مدرس و تحلیلگر بازار سرمایه اگر دولت به جای قالب ETF واگذاری سهام شرکت‌ها را در بورس به صورت بلوکی (مثلا یک بلوک ۵ درصدی از یک شرکت) عرضه می‌کرد، این دارایی‌ها به راحتی و حتی با قیمت‌های بالاتر به فروش می‌رسیدند.

واگذاری به شیوه صندوق‌های ETF مناسب نبود

«سیدرضا اعجازی»، مدیرعامل کارگزاری اقتصاد بیدار نیز نظری مشابه داشته و معتقد است که استقبال کم از صندوق‌های ETF نشان‌دهنده آن است که این شیوه واگذاری شیوه مناسبی نبوده است.

به گفته وی، بهتر بود این صندوق در قالب یکی از صندوق‌های تعریف شده داخل بازار سرمایه عرضه می‌شد، نه اینکه آن را به بیرون از بازار سرمایه منتقل کنند. اگر عرضه سهام به بازار سرمایه منحصر می‌شد، هم مازاد نقدینگی در بازار سرمایه را به سمت صندوق پیش می‌برد و هم فعالان بازار می‌توانستند از آن حمایت کنند.

اعجازی معتقد است، عرضه واحدهای این صندوق از طریق شعب بانک‌ها باعث شد که استقبال مناسبی از آن اتفاق نیفتد.

بورس، مهم‌ترین درگاه برای جذب سرمایه

از نظر این کارشناسان، شکل و مقررات صندوق واسطه‌گری مالی یکم به شکلی متناقض به گونه‌ای است که افراد خارج از بازار سرمایه و یا غیرحرفه‌ای‌های کد اولی بورس را هدف جذب سرمایه قرار داده، حال آنکه مهم‌ترین درگاهی که برای جذب سرمایه آن در نظر گرفته شده، بورس است.

از نظر آنان تصمیم دولت برای انتخاب این سبک واگذاری عقلانی به نظر نمی‌رسد و دولت در حالی با مقرراتی دست فعالان اصلی بازار سرمایه را برای خرید حجم‌های بالا از سهام این صندوق بسته است که حجم نقدینگی موجود در این بازار حاکی از توانایی خرید همه سهام این صندوق در یک روز کاری آن است.

در همین راستا، بهرنگ اسدی، معاون سرمایه‌گذاری گروه مالی سپهر صادرات بیان کرد که سهام صندوق‌های ETF برای اشخاص حقوقی و حرفه‌ای‌های بازار جذابیت بیشتری از مردم معمولی دارد و پس از پایان مهلت پذیره‌نویسی که دولت مرحله دوم واگذاری، یعنی عرضه مستقیم باقی سهام در بورس را آغاز کند، حرفه‌ای‌های بازار تمامی سهام را احتمالأ یک روزه خریداری خواهند کرد.

هدف چیز دیگری است

این در حالیست که به نظر می‌رسد برخی کارشناسان اقتصادی در تشخیص نیات دولت برای واگذاری‌های اخیر دچار خطا شده‌اند، قاعده این است که هدف از انتخاب شیوه‌های مختلف واگذاری، افزایش درآمد حاصل شده از فروش دارایی‌ها باشد اما به گفته برخی مشاوران اقتصادی دولت، این بار هدف اصلی کاهش آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی ناشی از واگذاری‌ها بوده است.

یکی از این مشاوران، پیمان میراب، مشاور امور جوانان وزیر اقتصاد است که پیش‌تر به گفته بود، حضور برخی نااهلان در سطوح مدیریتی شرکت‌های قبلا واگذار شده که به آسیب دیدن آن شرکت‌ها منجر شد، دولت را مصمم کرد که راهی برای بستن مفرهای ورود ناشایست‌ها در زمان واگذاری پیدا کند. خروجی این تصمیم دولت، اکنون در صندوق‌های ETF متجلی شده است.

استفاده دولت از بورس برای خصوصی‌سازی

همچنین پیمان مولوی، دبیرکل انجمن اقتصاددانان نیز معتقد است که با توجه به شبهات و مشکلاتی که طی ۱۵ سال گذشته در شرکت‌های واگذار شده توسط دولت بروز کرد، ارائه شفاف هرگونه دارایی توسط دولت از طریق بازار سرمایه اقدام مثبت و مناسبی است.

به گفته وی، همین که دولت تصمیم گرفته است از بورس و اوراق برای خصوصی‌سازی استفاده کند نسبت به دولت‌های پیشین یک قدم جلوتر است.

هدایت مردم به سمت سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ETF

در ادامه امیرعباس کریم‌زاده، عضو هیئت‌مدیره سرمایه‌گذاری سپه نیز در همین رابطه بیان کرد که تجربه سایر کشورها نشان می‌دهد که وقتی در یک مقطع زمانی خاص، تمایلی در میان مردم عادی ایجاد می‌شود که وارد بورس شوند و این بازار با هجوم توده‌های مردم بی‌تجربه در سرمایه‌گذاری مواجه می‌شود، بهترین اقدام برای محافظت از سرمایه آنها و همچنین جلوگیری از متأثر شدن بازار از رفتارهای هیجانی توده‌ای این گروه، هدایتشان به سمت سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ETF است.

به گفته وی، این صندوق‌ها کمک می‌کند که افراد بی‌تجربه نتوانند به صورت مستقیم در امور شرکت‌ها دخالت کنند یا به عبارتی راه‌های اثرگذاری افراد بی‌تجربه و همچنین نااهلان بر شرکت‌ها را می‌بندند.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: عدالت اجتماعی سهامی عام کارشناسان اقتصادی واسطه گری مالی سرمایه گذاری بازار سرمایه صندوق ها صندوق های ETF پذیره نویسی جذب سرمایه شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۴۲۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهمترین بخش بازار سرمایه اعتمادسازی و مشارکت مردم است/ احتمال پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت در خرداد ماه

در برنامه صف اول عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی شد و مجید عشقی، رئیس سازمان بورس به سوالاتی پاسخ داد.

عشقی گفت: سال ۱۴۰۲، به واسطه اتفاقاتی که افتاد سال سختی برای بازار سرمایه بود. در طول دو سال و نیم گذشته سعی شده که بسترسازی لازم برای جذب سرمایه به بخش مولد اقتصاد و ارائه خدمات به سهامداران انجام شود و تلاش شد افرادی که در صف مجوز مربوط به ارائه خدمات مالی بودند بررسی و پاسخگویی شوند که اکنون این صفوف پایان پیدا کرده و به درخواست‌ها به روز پاسخ داده می‌شود.

او افزود: سال گذشته علیرغم تلاطم در بازار سرمایه دو نمونه داشتیم که شرکت‌ها به صورت خرد برای تامین مالی حضور پیدا کردند. بورس به دلیل ماهیتی که دارد یکی از مصادیقی است که می‌تواند شعار سال و مشارکت مردم را تحقق بخشد. مشارکت مردم در بورس سابقه دارد و ۱۲ میلیون نفر به صورت مستقیم در بورس سرمایه گذاری کرده اند و ۵۰ میلیون نفر نیز از طریق سهام عدالت در بورس ذی نفع هستند. برای ایجاد این مشارکت نیازمند اعتمادسازی هستیم. اگر میخواهیم مشارکت مردم را در بازار سرمایه جلب کنیم باید مفروضاتی داشته باشیم و تا پایان دوره سرمایه گذاری به آنها پایبند باشیم. اعتمادسازی مهمترین بخش در بازار سرمایه است و تمام دستگاه‌ها  باید کمک کنند که اعتماد با تصمیمات به موقع به بازار سرمایه بازگردد.

عشقی ادامه داد: موردی که رئیس جمهور و مقام معظم رهبری هم به آن اشاره نمونده اند، بحث تصدی گری دولت و دخالت دستگاه‌های دولتی در شرکت هاست که مخاطرات جدی برای امنیت سرمایه گذاری ایجاد می‌کند. تغییرات متعدد مدیران در بنگاه‌های اقتصادی هم ضربه جدی به بنگاه‌ها می‌زند و سرمایه گذاری در این شرکت‌ها با مخاطره روبرو می‌شود. در حال حاضر طیف وسیعی از ابزار‌ها و صندوق‌ها در اختیار سرمایه گذاران قرار داده ایم تا نسبت به ریسکی که تمایل دارند سرمایه گذاری انجام دهند.

او در خصوص بازگشت سرمایه افرادی که تاکنون در بورس متضرر شده اند گفت: از سال ۹۹ تاکنون تورم تجمیعی ما حدود ۳۰۰ درصد بوده، اما قیمت سهم‌ها تقریبا ۲۵ درصد زیر شرایط اوج در سال ۹۹ است. سهامداران سبد خود را با اوج سال ۹۹ مقایسه می‌کنند که باید بگوییم همچنان جبران نشده است. یکی از دلایل این موضوع این مسئله است که سودآوری شرکت‌ها به واسطه افزایش قیمت‌های سمت بهای تمام شده، کاهش پیدا کرده است.

عشقی با اشاره به وضعیت بورس با توجه به رخداد‌های اخیر گفت: رخداد‌های سیاسی در کل دنیا روی بازار‌های سرمایه اثر می‌گذارد و در بازار ما هم این اتفاق طبیعی بود و در بازار هیجان ایجاد شد. به همین دلیل سازمان بورس برای آنکه از حق سهامدار دفاع کند و معاملات تحت تاثیر هیجانات نباشد، دامنه نوسان برای چند روز محدود شد. این نوع تصمیم‌ها چه در کشور ما چه در کشور‌های دیگر مسبوق به سابقه است. روز گذشته و امروز معاملات متعادل بود و التهابات کنترل شد. از هفته آینده به روند عادی معاملات و دامنه نوسان عادی بازمی گردیم.

عشقی در خصوص واریز سود سهام عدالت گفت: مجموعه اتفاقاتی که برای شرکت‌ها افتاده، باعث شد شرکت‌ها مرتکب تخلف شوند و در پایان سال نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند. امیدواریم تا خرداد بتوانیم سودهارا جمع آوری کنیم و باقی مانده سود سهام عدالت را پرداخت کینم. زمان دقیق این پرداخت توسط شورای عالی بورس مشخص خواهد شد.

رئیس سازمان بورس در خصوص اقدامات آموزش بازار سرمایه گفت: برنامه مدونی در حال اجرا شدن است که سواد مالی و اقتصادی به صورت پایه‌ای به دانش آموزان آموزش داده می‌شود که البته در کوتاه مدت نتایج آن حس نخواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • خبر مهم عشقی درباره زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت
  • سهامداران عدالت بخوانند/ زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت مشخص شد
  • خبر خوب درباره مرحله جدید واریز سود سهام عدالت
  • احتمال پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت در خرداد ماه
  • مهمترین بخش بازار سرمایه اعتمادسازی و مشارکت مردم است/ احتمال پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت در خرداد ماه
  • خاندوزی: نوسانات نرخ ارز هیچ نفعی برای دولت ندارد
  • نفع نوسان نرخ ارز برای دولت چیست؟/ روایت جدید وزیر اقتصاد را بخوانید
  • عقب نشینی از خصوصی‌سازی اصولی با حکم رد دیون ۱۳۰ همتی بودجه