Web Analytics Made Easy - Statcounter

صنعت حمل و نقل هوایی با شتاب بالایی در حال تغییر و معرفی انواع جدید از هواپیماها برای ورود به ناوگان هوایی کشورهای مختلف است.

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین روش‌های حمل و نقل مسافران و کالا در سراسر دنیا جابه‌جایی با هواپیما است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون به دلیل تغییرات اقلیمی و کاهش بیش از پیش ذخایر سوخت فسیلی شرکت‌های بزرگ صنعت هواپیمایی در تلاش‌اند تا رویکرد جدیدی را برای تولید محصولات آینده خود در نظر بگیرند.

صنعت هواپیمایی در همه کشورهای دنیا از اهمیت زیادی برخوردار است و به عنوان یکی از شاخصه‌های قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی در شناخته می‌شود. روزانه هزاران پرواز از شهرها و کشورهای مختلف به مقاصد گوناگون صورت می‌گیرد. تقریبا صد در صد هواپیماهای فعال در خطوط هوایی از سوخت فسیلی استفاده می‌کنند.

حالا برخی از شرکت‌های صاحب نام در صنعت هواپیمایی به دنبال تولید و جایگزینی هواپیماهای الکتریکی با هواپیماهای کنونی هستند.اما با مطرح شدن این تصمیم و اجرای بخشی از برنامه‌های مرتبط با هواپیماهی الکتریکی کارشناسان در صدد تا بدانند که آیا این دسته از هواپیماها به درستی می‌توانند وسایلی کارامد و بدون تولید آلایندگی برای سفرهای هوایی باشند؟

هواپیماهایی مسافربری به دلیل ظرفیت بالا برای جابه‌جایی مسافران و کالا از ابعاد بسیار بزرگی برخوردار هستند. یعنی این هواپیماها وزنی برابر با صدها تن دارند و از تجهیزات مختلفی برای ارائه بهترین عملکرد بهره می‌برند. همه انرژی مورد نیاز در این غول‌های پرنده از طریق سوخت فسیلی تامین می‌شود. آزمایش‌های اولیه نشان داده است موتورهای الکتریکی می‌تواند جایگزینی برای موتورهای کنونی در هواپیماها باشد ولی به نظر می‌رسد تولید هواپیماهایی کاملا الکتریکی با چالش‌هایی همراه است.

چگونگی تامین انرژی کافی در هواپیماهای الکتریکی

مقایسه‌ای ساده بین مصرف انرژی در خودروهای الکتریکی با هواپیمایی که از نیروی برق برای تامین انرژی خود استفاده می‌کنند نشان می‌دهد این دسته از وسایل نقلیه  به چه نیروی عظیمی برای پرواز کردن نیاز دارند!

اکنون مهندسان فعال در صنایع حمل و نقل هوایی در تلاش هستند تا با طراحی انواع جدیدی از هواپیماهای الکتریکی مصرف انرژی را در آن‌ها حداقل تا چند درصد کاهش داده و امکان پرواز در مسیرهای طولانی‌تر را مهیا سازند. هواپیماهای الکتریکی که تا کنون ساخته شده‌اند عموما ظرفیت بسیار محدودی داشته و تنها برای مدت کوتاهی قادر به پرواز کردن هستند. کارشناسان صنعت هوایی معتقدند طراحی آیرودینامیکی می‌تواند مهم‌ترین گام برای تولید هواپیمای الکتریکی مقرون به صرفه و توانمند باشد.

لزوم توجه به طراحی آیرودینامیکی در هواپیماهای الکتریکی

طراحی آیرودینامیکی نه تنها در مصرف انرژی بلکه در سرعت و کیفیت پرواز هواپیماهای الکتریکی نیز تاثیر دارد. هواپیماها در هنگام پرواز به شدت تحت تاثیر شرایط جوی قرار دارند و همین حساسیت سبب می‌شود برای ایجاد هرگونه تغییری در شکل ظاهری هواپیما به مسائل متعددی دقت شود. مهندسان صنعت هواپیمایی در حال بررسی طرحی هستند که در آن بال‌های هواپیما کمی کوچک‌تر شده و قسمت اتنهایی تا حدودی پهن‌تر می‌شود.

مدل‌های شبیه‌سازی شدن با چنین طراحی در رایانه نشان می‌دهد هواپیماهایی که از این طراحی برخوردار هستند در هنگام پرواز با قدرت بیشتری هوا را شکافته و در عین حال انرژی کمتری را مصرف می‌کنند. همچنین این نوع از هواپیماهای الکتریکی تاثیر کمتری از آب و هوای متغیر می‌پذیرند و به دلیل کوچک شدن سطح تماس قسمت جلو هواپیما با هوا در آب و هوایی مانند طوفان هم توانایی زیادی برای حفظ تعادل هواپیما را در اختیار خلبان قرار می‌گیرد.

طراحی جدید هواپیماهای الکتریکی Heaviside نامگذاری شده است. کارشناسان صنعت هواپیمایی معتقدند Heaviside ایده‌ای مشترک بین خودروسازان و شرکت‌های هواپیمایی است و نمی‌تواند آن را تنها منحصر به نوع خاصی از وسایل نقلیه دانست. با پیشرفت پروژه‌های درحال اجرا به منظور تولید هواپیماهای الکتریکی می‌توان امیدوار بود که در آینده این نوع از هواپیماها به طور گسترده‌ای در ناوگان حمل و نقل هوایی به کارگیری شوند.

آینده‌ای روشن در انتظار هواپیماهای الکتریکی

حتی اگر نتوان از هواپیماهای الکتریکی برای مسیرهای طولانی از قاره‌ای به قاره دیگر استفاده کرد به کارگیری آن‌ها در مسافرت‌های داخل کشور نیز صرفه‌ جویی زیادی در مصرف سوخت فسیلی داشته و میزان کلی آلایندگی این وسایل نقلیه غول‌پیکر را کاهش می‌دهد.

اشتیاق مردم و دولت‌های مختلف به استفاده از هواپیماهای الکتریکی در صنعت هوایی موجب شده مطرح‌ترین شرکت‌ها در این صنعت میلیارد دلاری سرمایه‌ گذاری روی توسعه هواپیمای الکتریکی کرده و  پروژه‌های گذشته خود را با شتاب بیشتری دنبال کنند.

انتهای پیام/4144/

 

منبع: آنا

کلیدواژه: هواپیما حمل و نقل هوایی صنعت هواپیمایی هواپیماهای الکتریکی صنعت هواپیمایی سوخت فسیلی حمل و نقل شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۴۳۴۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تسویه حساب خواهر با برادر/ در «آگنیتاژ» پرواز می‌کنید؟

به گزارش خبرنگار مهر، نمایش «آگنیتاژ» به نویسندگی رسول حق‌جو و کارگردانی حسین کارگر این روزها در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر میزبان مخاطبان تئاتر است. این اثر نمایشی برگزیده جشنواره تئاتر منطقه ۲ بوشهر بود که در چهل و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر بیشترین جوایز بخش مسابقه صحنه‌ای را از آن خود کرد. این اثر نمایشی که از ماهشهر به جشنواره راه یافته بود تقدیر طراحی بروشور، برگزیده طراحی صحنه، رتبه دوم بازیگری مرد، زن و کارگردانی و رتبه اول نویسندگی را در این دوره از جشنواره تئاتر فجر دریافت کرد.

در اجرای جشنواره عبدالرضا نصاری، مژده خیاط و موسی رضازاده بازیگران این اثر نمایشی بودند که در اجرای عمومی دیبا زاهدی جایگزین مژده خیاط و سیدصدرا سبحانیان جایگزین موسی رضازاده شده است.

«آگنیتاژ» اثری درباره مهاجرت، رویای آزادی و رسیدن به آرزوهایی است که شخصیت اصلی نمایش در سرزمین خیالی آگنیتاژ به دنبالش می‌گردد. داود که حالا نام دیوید را برای خود انتخاب کرده برای رسیدن به آرزوهایش، خانه پدری را گرو گذاشته و حالا در کمپ مهاجران آگنیتاژ منتظر روز مصاحبه برای پذیرفته شدن در این دنیای جدید است، غافل از اینکه اینجا آخر خط است و باید بین مرگ و زندگی یکی را انتخاب کند. با آمدن دریا خواهر داود به کمپ، پرده از رازهای برداشته می‌شود و قصه مهاجرت و رویای پرواز شخصیت‌ها به نقشه‌ای شوم گره می‌خورد که راه بازگشتی برایش نیست.

انتخاب موضوعی به‌روز و متناسب با خواسته‌های جوانان، پرداخت درست به جزییات و شخصیت‌پردازی غیرکلیشه‌ای از جمله ویژگی‌های این اثر نمایشی به حساب می‌آید اما مهمترین ویژگی نمایش «آگنیتاژ» را می‌توان طراحی صحنه جذاب آن دانست که پیش از این هم در جشنواره منطقه‌ای بوشهر برگزیده شده بود؛ دکوری مکعبی شکل و دَوران که طبقه پانزدهم کمپ آگنیتاژ را به شکلی مینیمال و کاربردی به تصویر می‌کشد و چرخیدن آن در موقعیت‌های مختلف به شکلی که هر بار یک طرف دیوار اتاق رو به تماشاگران قرار می‌گیرد، داستان را از زاویه دیدهای مختلفی روایت می‌کند. علاوه بر طراحی منحصر به فرد دکور، در جزییات و آکسسوار نیز تلاش شده تم کلی اثر که بر پایه مهاجرت و سفر استوار است، مورد توجه قرار گیرد به شکلی که عنصر چمدان در همه ابعاد اتاق قابل مشاهده است و در ابعاد بزرگ‌تر نیز انگار این اتاق کوچک چمدانی است که درش باز شده و شخصیت‌ها قرار است بخشی از داستان دردناک زندگی شان را در آن روایت کنند.

«آگنیتاژ» با قصه مهاجرت آغاز می‌شود اما در ادامه روایتی از تلاش برای بقا را در قالب داستانی از جنایت، خیانت، رفاقت و عشق به تصویر می‌کشد تا نشان دهد رسیدن به آزادی و رهایی را نمی‌تواند با پشت سر گذاشتن گذشته به دست آورد.

نمایش «آگنیتاژ» هر شب ساعت ۲۱:۱۵ در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر میزبان علاقه‌مندان به تئاتر است.

تیزر نمایش «آگنیتاژ» را اینجا ببیند.

کد خبر 6087720 آروین موذن زاده

دیگر خبرها

  • تسویه حساب خواهر با برادر/ در «آگنیتاژ» پرواز می‌کنید؟
  • رشد بیش ‌از یک‌درصدی تولید انرژی ‌الکتریکی در نیروگاه شهیدرجایی
  • فروش خودروهای الکتریکی و هیبریدی در ۲۰۲۴ رکورد خواهد زد
  • محدودیت وزن وسایل در پرواز
  • جک تی9 جدید؛ همان طراحی آشنا با تفاوت های جزئی (+تصاویر)
  • رشد بیش از یک درصدی تولید انرژی الکتریکی در نیروگاه شهید رجایی قزوین
  • افزایش کارایی توربین بادی با بال پرنده
  • معرفی انواع خطوط هوایی و مسیرهای پروازی به ترکیه
  • نقض حریم هوایی افغانستان در قندهار
  • حمله هوایی شدید اسرائیل به نقاط مختلف غزه