Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-19@18:38:57 GMT

عراق، عربستان را جایگزین ایران می کند؟

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۵۸۴۶۰

عراق، عربستان را جایگزین ایران می کند؟

به گزارش افکارنیوز،

سعودی ها می خواهند از نمد معادلات عراق کلاهی هم برای خود ببافند. روابط بغداد و ریاض همیشه پرتنش و پیچیده بوده است و هر زمان که کفه قدرت برای شعیان زور بیشتری داشته است.

اخبار بین الملل- با روی کار آمدن الکاظمی، محمد بن سلمان یکی از نخستین کسانی بود که با تماس تلفنی خود، نخست وزیری را به او تبریک و به نقل از برخی از منابع نخست وزیر تازه را برای سفری به  ریاض دعوت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای سعودی ها روابط با عراق در چهل سال گذشته تابعی از رفتار ایران بوده است. وحشت سعودی ها از نزدیکی بغداد به تهران، حتی گاهی آنها را به دادن برخی امتیازات اقتصادی به عراقی ها واداشته. اما مقامات بغداد معمولا به عربستان به چشم یک شریک سیاسی قابل اعتماد در منطقه نگاه نمی کنند.

واکنش مثبت به دولت الکاظمی

عراقی ها می گویند حُسن الکاظمی در این است که ارتباطات خوبی با دستگاه های دیگر کشورها دارد. به اعتقاد آنها سوابق سیاسی و روزنامه نگاری نخست وزیر جدید عراق، او را از سایر گزینه ها متفاوت کرده است. حضور الکاظمی در قدرت، همزمان با استقبال کشورهای همسایه و غرب قرار گرفت. او تنها کسی بود که توانست نظر همه را به خود جلب کند و در عین حال امتیاز چندانی هم برای گروه های سیاسی یا دیگر کشورها قائل نشود. عربستان یکی از کشورهایی بود که بلافاصله بعد از اینکه کابینه الکاظمی رای آورد، به او تبریک گفته و از نخست وزیری اش استقبال کرد. ولیعهد سعودی که اموری از این دست زیرنظر او پیگیری می شود، با تماس تلفنی با نخست وزیر عراق به او تبریک گفت.

وزارت خارجه سعودی هم با تماسی تلفنی، از الکاظمی حمایت و خواهان گسترش همکاری دو کشور آمادگی خود را برای این همکاری ها اعلام کرد. در آن روزها اما تمرکز ناظران بیش از هر چیزی بر روی روابط دولت الکاظمی با تهران و واشنگتن بود. اما با دعوت بن سلمان از نخست وزیر عراق برای سفر به این کشور، بلافاصله بعد از رای اعتماد کابینه او، از سوی کارشناسان به عنوان تلاش سعودی ها برای جلب نظر دولت عراق برای بهبود روابط توصیف شد.

سعودی ها در خاورمیانه میل زیادی به ایجاد رقابت های منطقه ای و شرکت در آن دارند. با تشکیل دولت جدید عراق از سوی فردی که استقلال سیاسی خود را حفظ کرده، برای ریاض فرصتی دست داده تا دست دوستی به سمت این مقام عراقی دراز کرده و شانس خود را برای اضافه کردن عراق به فهرست کشورهای تحت فرمان سعودی امتحان کند.

امکان تصویب قانون ضد سعودی در پارلمان

هفته گذشته خبری منتشر شد که  نمایندگان پارلمان عراق به دنبال تصویب قانونی برای مجرم شناختن سعودی ها هستند. بر اساس این خبر این نمایندگان، دست داشتن عربستان در عملیات های انتحاری و خشونت ها در عراق مطرح کرده تا بر اساس آن عربستان متخلف شناخته شود. یک نماینده مجلس عراق در این مورد گفته بود که پنج هزار تروریست انتحاری در عراق، به همکاری با عربستان اعتراف کرده اند.

بخشی از پارلمان عراق، سعودی ها را عامل اصلی ناآرامی ها در سال های اخیر در عراق می دانند. به اعتقاد این گروه ها، نیروهای تندرو آموزش دیده توسط سعودی ها تبدیل به تروریست های انتحاری یا اعضای داعش شده و برای عراق خطرساز بوده اند. این موضوع البته تمام پارلمان را در بر نمی گیرد و مشخص است که طرفداران ریاض هم کرسی هایی را در مجلس در دست دارند که بعید نیست مانع از تصویب این لایحه شوند. اما آنچه که مشخص است، عدم تمایل بخشی از نیروهای سیاسی به نفوذ سیاسی سعودی ها در عراق است. این گروه حمایت بخش مهمی از جامعه عراق را هم به همراه خود دارند. برخلاف تصور، حتی گروه هایی که با دولت کنونی عراق زاویه داشته و جزئی از معترضان به سیستم سیاسی عراق و روابط این کشور با همسایگانش است، دید خوبی به سعودی ها ندارند و از دخالت آنها در عراق راضی نیستند.

رقابت نفتی

هرچند که سعودی ها قصد دارند رابطه خود را با بغداد حسنه توصیف کرده و به دولت جدید این کشور نزدیک شوند، اما به نظر می رسد که در پشت پرده بر سر نفت رقابت شدیدی در جریان است. هر دو کشور از تولید کنندگان عمده نفت در جهان هستند. البته عراقی ها به سختی می توانند فراموش کنند در زمانی که مشغول جنگ با داعش بودند، عربستان با تولید انبوه نفت و پایین آمدن قیمت ها آنها را در مضیقه قرار داد و بعد به سختی حاضر شد تا سهم تولید نفت خود را کم کند تا عراق بار دیگر به بازار برگردد.

اخیرا ریاض و بغداد بر سر تصاحب بازار نفت هند، به عنوان یکی از خریداران قدرتمند طلای سیاه، با یکدیگر دست به رقابت زدند. از سال 2017 تا 2020 عراق مهم ترین صادر کننده به هند بود و در این زمینه عربستان را جا گذاشته بود و روزانه 960هزار بشکه نفت به این کشور صادر می کرد. اما با بروز کرونا و وضعیت اضطراری در جهان، عراق با مشکلاتی برای صدور نفت مواجه شد و عربستان به سرعت جای خود را باز کرده و با فروش روزانه یک میلیون بشکه به هند، تبدیل به صادرکننده اول نفت شد.

تلاش عربستان برای گسترش روابط اقتصادی با عراق

وزیردارایی عربستان جمعه شب وارد بغداد شد تا با مقامات دولت جدید، به رایزنی اقتصادی بپردازد . این سفر مورد توجه بسیاری قرار گرفت. چرا که سعودی ها در دهه های گذشته تلاش کرده اند تا عراق را از نظر اقتصادی به خود وابسته کرده و با پیشبینی بسته های اقتصادی و وام های کلان، جای پای خود را برای نفوذ در این کشور باز کنند. به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، علی عبدالامیر علاوی هدف از سفرش به عربستان را شامل سه محور "کمک مالی فوری به بودجه"، "تشویق شرکت ها و موسسات عربستانی به ویژه مراکز فعال در زمینه انرژی و کشاورزی برای ورود به بازار عراق از طریق سرمایه گذاری" و " فعال سازی بخش تجاری" عنوان کرده است.

عراق از نظر اقتصادی مشکلات اساسی و زیادی دارد و این موضوع کشورهای همسایه  را به این فکر می اندازد تا با مشارکت اقتصادی در بازسازی زیرساخت هایی که در سی سال گذشته از بین رفته اند، در آینده این کشور مشارکت کنند. با این وجود عراقی ها تا امروز علاقه ای به مشارکت های ریاض از خود نشان نداده اند و این کشور نتوانسته آنچه را که با اقتصاد لبنان در سال های گذشته انجام داد را با عراقی ها انجام دهد.

شایعاتی در مورد پیشنهاد وام کلان به عراق منتشر شده است. اما موضوع دیگری که در این سفر مورد توجه ناظران قرار گرفته، پیشنهاد سعودی ها برای فروش برق به عراق است. عراق سال هاست که برق و انرژی را از ایران تامین می کند. اما وزیردارایی عربستان پیش از سفر به ایران در توئیتر خود  از جایگزین کردن عربستان با جمهوری اسلامی ایران به عنوان منبع تامین برق مورد نیاز این کشور خبر داد و از طرح‌ها و برنامه‌هایی سخن گفت که هدف آنها تامین بیش از ۲۰ هزار فرصت شغلی در وزارت برق این کشور است.

به نظر می رسد که سعودی ها عزم خود را برای نزدیکی به بغداد جزم کرده اند. دولت بغداد البته تا کنون واکنش زیادی به این تحرکات سعودی ها نشان نداده است. با این وجود به نظر می آید مشکلات اقتصادی عراق در آینده نزدیک از سوی ریاض مورد استفاده قرار می گیرد تا روابط میان دو کشور را بهبود بخشد. با این وجود برای عراقی ها، در بیش از هفت دهه گذشته، سعودی ها هیچ گاه شریکی قابل اعتماد نبوده اند.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: ایران عراق عربستان ریاض نخست وزیر عراقی ها سعودی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۵۸۴۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جام ملت‌های فوتسال آسیا؛ ازبکستان برد، عربستان تحقیر شد

هفدهمین دوره جام ملت های فوتسال آسیا امروز شروع شد.

طرفداری | عراق و تایلند با غلبه بر رقبای خود، صدرنشین گروه‌های A و B جام ملت‌های فوتسال آسیا شدند.

هفدهمین دوره مسابقات جام ملت‌های فوتسال آسیا از امروز (چهارشنبه) با برگزاری دیدارهای گروه‌های A و B رقابت‌ها آغاز شد.

در بازی افتتاحیه مسابقات، ویتنام مقابل میانمار با تساوی یک - یک متوقف شد. میانمار در جایگاه هفتادوسوم جهان قرار دارد و 34 پله پایین‌تر از ویتنام ایستاده است، اما توانست تیم ششم آسیا را متوقف کند تا اولین شگفتی جام را رقم بزند. تایلند نیز با نتیجه 3 بر یک موفق به شکست چین شد تا با سه امتیاز، در صدر جدول گروه A قرار بگیرد.

ازبکستان در گروه B با پیروزی 3 بر 2 از سد استرالیا گذشت و عربستان با نتیجه 5 بر یک برابر عراق شکست خورد. در این گروه تیم‌های عراق و ازبکستان در جایگاه‌های اول و دوم جای دارند.

فردا دیدارهای نخست گروه‌های C و D برگزار می‌شود که در مهم‌ترین مسابقه، شاگردان وحید شمسایی از ساعت 12:30 (به وقت ایران) مقابل افغانستان صف‌آرایی می‌کنند.

برنامه دیدارهای فردای جام ملت‌های آسیا 2024 به شرح زیر است:

تاجیکستان - کره جنوبی، ساعت 10:30
ایران - افغانستان، ساعت 12:30
ژاپن - قرقیزستان، ساعت 14:30
کویت - بحرین، ساعت 17:30

از دست ندهید ????????????????????????

شب دلچسب عثمان دمبله مقابل تیم سابق اشک‌های ستاره نوجوان بارسلونا بعد از حذف حمله مجازی هواداران بارسلونا به آرائوخو: برو بایرن مونیخ! مایلی کهن: قلعه نویی بابت کلمه مردک شکایت کرده اما این که معنی بدی ندارد

دیگر خبرها

  • چرا کشور‌های عربی در زمان حمله ایران به اسرائیل کمک کردند؟
  • چرا سعودی‌ها بازیگردان بازار نفت جهان هستند؟/ سه «بزرگترین» نفتیِ دنیا در عربستان
  • تلویزیون عربستان: ایرانی‌ها در صورت حمله اسرائیل، منطقه را به آتش می‌کشند!
  • عربستان در حال تغیر چهره خود است، اما آیا حقیقت دارد؟
  • عجیب‌ترین نتیجه روز اول جام ملت‌های آسیا!
  • جام ملت‌های فوتسال آسیا؛ ازبکستان برد، عربستان تحقیر شد
  • هشدار سران سعودی و اماراتی درباره تشدید تنش‌ های منطقه‌ای
  • جزائر الیاسات؛ چالش مرزی عربستان سعودی با امارات
  • تاکید امیر قطر و بن سلمان بر لزوم آتش‌بس در غزه
  • تاکید امیرقطر و ولیعهد عربستان سعودی بر جلوگیری از تنش در منطقه