Web Analytics Made Easy - Statcounter

حزب راست افراطی تحت امر دولت باغچلی از حیث تعداد کرسی٬ چهارمین حزب پارلمان ترکیه است اما در معادلات سیاسی این کشور٬ گاهی از حزب حاکم نیز موثرتر و متنفذتر است. ۰۷ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۱ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ در چند سال گذشته٬ حزب عدالت و توسعه  به رهبری رجب طیب اردوغان بخشی از آرا، توان و نفوذ اجتماعی خود را از دست داده و ناچارشده برای ماندن در راس قدرت٬ به حزب و جریانی پناه ببرد که پیش‌تر نه تنها سنخیت و ارتباطی با آن نداشت بلکه بر اساس مبانی فکری و دیدگاه فلسفه سیاسی٬ به تمامی مخالف آن بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حزب عدالت و توسعه در این چند سال٬ به منظور حفظ قدرت٬ با حزب حرکت ملی وارد فاز رفاقت شده و ائتلاف جمهور را تشکیل داده است.

بلنت آرنچ از شاگردان مرحوم نجم الدین اربکان و از موسسین حزب عدالت و توسعه که در حال حاضر عضو شورای راهبردی مشاوران رئیس جمهور ترکیه در حوزه سیاست و امنیت ملی است٬ تنها فرد نزدیک به اردوغان است که جرات کرده از این موضوع انتقاد کند.

او تاکنون چند بار اعلام کرده که دیدگاه‌های حزب عدالت و توسعه و اهداف سیاسی و اجتماعی این حزب در حوزه‌های حساسی همچون مدیریت کشور٬ مسائل سیاسی٬ نگرش به کردها و علویان و دیگر حوزه‌ها٬ سنخیتی با دیدگاه دولت باغچلی و حزب حرکت ملی ندارد.

گفته‌های آرنچ از سوی سران آکپارتی با بی‌اعتنایی و از طرف باغچلی با خشم روبرو شده اما در هر حال٬ حزب حاکم ترکیه در رویکردی عمل‌گرایانه٬ ائتلاف با باغچلی را حفظ کرده و به تداوم آن پایبند است.

امتزاج دین و ملی‌گرایی

حزب حرکت ملی (MHP) به عنوان یک حزب راست افراطی ملی‌گرا به رهبری دولت باغچلی٬ اصلی‌ترین و قدرتمندترین حزب مبلغ و مروج اندیشه‌های مبتنی بر تعصب ترکی و نژادی است اما به موازات بها دادن به ناسیونالیسم ترکی٬ در عین حال٬ یک حزب محافظه‌کار و مبادی به آداب دینی و تقید مذهبی است.

با این حال٬ حزب حرکت ملی٬ از اعلام این موضوع ابایی ندارد که مساله دین و ترویج ارزش‌های اسلامی٬ اولویت نخست و حیاتی‌اش نیست و آرمان ترکی و توجه به نقش ترک‌ها در منطقه و آسیای میانه و شرق دور٬ از هر موضوعی مهم‌تر است.

آلپ ارسلان ترکش رهبر افسانه‌ای پان‌ترکیست‌های ترکیه و موسس حزب حرکت ملی٬ زمانی در مقابل سوال خبرنگاران مبنی بر این که چرا اجازه دادید محسن یازیجی اوغلو و جمعی از مهم‌ترین یاران حزب جدا شوند و حزب دیگری تاسیس کنند٬ اعلام کرد: «آنان می‌خواستند قدرت گرفتن اسلام در منطقه و جهان را به اولویت نخست تبدیل کنند. طبیعتاً ما نیز مسلمان هستیم و دوست داریم گفتمان اسلامی حاکم شود. اما هدف و اولویت نخست ما این نیست و بهادادن به ارزش‌های ملت ترک را به عنوان یک هدف مهم در اولویت مبارزات خود قرار داده‌ایم.»

در حال حاضر حزب راست افراطی تحت امر دولت باغچلی از حیث تعداد کرسی٬ چهارمین حزب پارلمان ترکیه است اما در معادلات سیاسی این کشور٬ گاهی از حزب حاکم نیز موثرتر و متنفذتر است.

کیش شخصیتی و سیاسی باغچلی

دولت باغچلی 73 ساله٬ اهل عثمانیه فرزند یک خانواده ترکمان منسوب به تیره فتاح اوغلولاری است.او دارای دکترای اقتصاد است و در یک مقطع٬ توانسته در دولت ائتلافی در کنار مسعود ییلماز و بلنت اجویت٬ کابینه تشکیل داده و معاون نخست وزیر شود.

اما واقعیت این است که نقش او٬ فراتر و چندجانبه‌تر از آن است که تنها در قالب حزب و پارلمان دیده شود. باغچلی در جوانی با یک چهره نظامی و سیاست‌مدار مهمی به نام آٖلپ ارسلان ترکش آشنا شد و این آشنایی مسیر زندگی باغچلی را تغییر داد. به گونه‌ای که او حتی ازدواج نکرده و زندگی خود را وقف آرمان‌های ترکی کرده است. ترکش آن قدر به باغچلی اعتماد داشت که سکان رهبری حزب را به پسران خود نداد و این مسئولیت در سال 1997 میلادی٬ به باغچلی سپرده شد.

باغچلی دارای کاریزمای سیاسی و اجتماعی خاصی است و با نظامیان٬ امنیتی‌ها و افراد سرشناس ملی‌گرا٬ روابط خاصی دارد. با آن که در 27 سال اخیر همواره به عنوان نماینده زادگاه خود در پارلمان حضور داشته اما حقوق خود را به طور کامل به انجمن‌های حمایت از خانواده‌های نظامیان اهدا کرده است.

در کیش شخصیتی و ادبیات سیاسی باغچلی٬ جایی برای مماشات و مصلحت‌اندیشی نیست و با ادبیاتی بسیار تند به مخالفین خود می‌تازد. جالب اینجاست که باغچلی در چند سال اخیر٬ در مقابل ائتلاف با اردوغان٬ چیزی از او نخواسته و هیچگاه درخواست نکرده که به عنوان مثال چند کرسی وزارتی کابینه به حزب حرکت ملی داده شود.

اما تحلیل گران و مفسرین سیاسی ترکیه در این نکته متفق القول هستند که اردوغان و تیم او در پارلمان و دولت و همچنین در حوزه سیاست خارجی و مداخلات نظامی٬ بدون مشورت با باغچلی و گرفتن تایید او٬ قدمی بر نمی‌دارد.

گزارش| موقعیت آکپارتی و مخالفت اردوغان با انتخابات پیش از موعد

پیامدهای ارتقای نقش باغچلی

یکی از پیامدهای مهم همزیستی حزب عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی و رفاقت اردوغان و باغچلی٬ این است که به قول عبدالله گل رئیس جمهور سابق ترکیه٬ حالا محافظه‌کاران هم ملی‌گرا شده‌اند و گفتمان ملی گرایی ترکی٬ تقویت شده است.

در همین راستا٬ فشار بر فعالان سیاسی کُرد بیشتر شده و دولت اردوغان دروازه‌های گفت‌وگو با پ.ک.ک و نهادهای اقماری آن را بسته و بر روی قفل دروازه مهر پلمپ زده است.

البته این فقط کردها نیستند که آماج خشم ناشی از رفاقت اردوغان و باغچلی قرار گرفته‌اند٬ بلکه اتخاذ مواضع بسیار تند و رادیکالی در برابر کمالیست‌ها و دیگر مخالفین نیز٬ از دستاوردهای رادیکالیزه شدن فضای سیاسی ترکیه به خاطر ارتقای نقش دولت باغچلی است.

در ماه‌های اخیر٬ مرال آکشنر رهبر حزب خوب که او نیز روزگاری از یاران و همراهان نزدیک باغچلی بوده٬ اصطلاح جدیدی را به نام «شریک کوچک حکومت» وارد ادبیات سیاسی ترکیه کرده و برای وصف جایگاه و اهمیت باغچلی و حزب او٬ از این اصطلاح استفاده می‌کند.

علی باباجان از موسسین سابق حزب عدالت و توسعه نیز که حالا با رهبری حزب جهش و دموکراسی٬ به یکی از مخالفین سرسخت اردوغان تبدیل شده٬ همین اصطلاح را به کار می‌برد و به همین خاطر از تیم باغچلی٬ واکنش‌ها و پاسخ‌های بسیار تندی گرفته است.

باباجان دو روز پیش در یک مصاحبه اعلام کرد: «واقعاً نمی‌فهمم فردی همچون دولت باغچلی٬ چه فایده‌ای برای این کشور دارد؟» همین سوال کوتاه باباجان٬ موجب نوشتن چندین مقاله و انتشار ده‌ها پیام توییتری از سوی سران حزب حرکت ملی شده و او را خائن و رهرو فتح‌الله گولن دانستند.

در یک جمع‌بندی کوتاه می‌توان گفت٬ در حال حاضر دولت باغچلی و حزب او در نظام سیاسی و اجتماعی ترکیه 4 کارکرد مهم دارند:

1.حفظ ائتلاف جمهور و کمک برای تداوم قدرت حزب عدالت و توسعه.

2.رادیکالیزه کردن فضا و دادن پاسخ‌های بسیار تند به مخالفین اردوغان.

3.تقویت بیش از پیش گفتمان ملی‌گرایی ترکی و آرمان‌های قومی و نژادی.

4.حمایت از دولت اردوغان در تمام مداخلات نظامی در سوریه٬ عراق٬ لیبی و شرق مدیترانه و هموارسازی راه تصویب قوانین دلخواه حکومت٬ در پارلمان.

انتهای پیام/

R7650/P/S8,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه حزب عدالت و توسعه حزب حرکت ملی سیاسی ترکیه دولت باغچلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۸۵۴۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اخبار سیاسی ۷ فروردین؛ کاهش تلفات جاده‌ای/حمایت رئیسی از خیرین

«حکم دیگر رهبر انقلاب برای روزه داران»، «نشست رئیس جمهور با جمعی از خیرین»و «کاهش تلفات جاده‌ای» از موضوعات مهم خبری هفتم فروردین ۱۴۰۳ حوزه سیاست بود که می‌توانید در گزارش زیر مشروح آنها را بخوانید.

به گزارش ایسنا، حضرت آیت الله خامنه‌ای در قالب پاسخ به پرسشی حکم روزه شخص روزه‌دار را در برگشت به وطن خویش بیان کردند.

در متن این پرسش و پاسخ آمده است : اگر مسافر، قبل از اذان ظهر ماه رمضان، به وطن برسد، آیا واجب است روزه را بگیرد؟

انسان در ماه رمضان، می‌تواند در سفر (مشروط به اینکه از شب قبل، قصد سفر داشته باشد) روزه خود را افطار کند، هر چند که یقین دارد قبل از ظهر به وطن می‌رسد؛ اما اگر در سفر روزه خود را افطار نکرد، در صورتی که قبل از ظهر به وطن رسید، واجب است روزه را ادامه دهد.

****

سید ابراهیم رئیسی در شب میلاد با سعادت امام حسن مجتبی، کریم اهل بیت (ع) میزبان جمعی از خیرین کشور بود و در نشستی صمیمی ضمن شنیدن سخنان آنان، جهت رفع مشکلات و دغدغه‌های مطرح شده نکاتی بیان کرد.

رئیس جمهور در این نشست خیرین را شریکی راهبردی برای دولت دانست و با بیان اینکه دولت خود را موظف به حمایت از خیرین می‌داند، بر تسهیل مسیر انجام کارهای خیر از سوی همه دستگاه‌های اجرایی تاکید کرد.

وی با اشاره به کارکردهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مراکز خیریه، بر ضرورت آماده‌سازی زمینه افزایش مشارکت مردم در کارهای خیر و رفع موانع مردمی‌سازی و مشارکت عمومی در این زمینه تاکید کرد و از تدوین و ابلاغ آیین‌نامه‌های لازم برای حمایت دولت از خیرین در اسرع وقت خبر داد.

معاون اول رئیس جمهور هم صبح امروز با حضور در مرکز اطلاعات و کنترل هوشمند ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا (قرارگاه ترافیکی نصر) پس از ادای احترام به شهدای گمنام در این مرکز، گزارش روزانه رخدادهای ترافیکی نوروز را دریافت کرد و در جریان آخرین وضعیت محورهای مواصلاتی و سامانه‌های پلیس راهور برای نظارت بر جاده ها، تسهیل تردد مسافران نوروزی و ایجاد نظم و انضباط ترافیکی قرار گرفت.

محمد مخبر با اشاره به گزارش های ارائه شده مبنی بر کاهش تلفات جاده ای در نوروز امسال خاطرنشان کرد: اینکه میزان تلفات تاکنون ۲۸ درصد کاهش داشته یک موفقیت و دستاورد است و باید به همه دست اندرکاران خسته نباشید بگوییم اما نکته مهمتر این است که حتی یک تلفات و کشته در جاده ها نیز قابل تحمل و پذیرفته نیست و اینکه خانواده های جانباختگان حوادث ترافیکی در این ایام عزادار شوند موضوعی دردناک و دشوار است.

وی همچنین بر اهمیت ایمنی راه ها تأکید کرد و افزود تصمیمات خوبی از ابتدای دولت سیزدهم برای رفع نقاط حادثه خیز جاده ها اتخاذ شد و خوشبختانه تا امروز بیش از ۵۰ درصد اهداف تعیین شده در رفع نقاط حادثه خیز محقق شده است.

از طرف دیگر معاون حقوقی رئیس‌جمهوری در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ویراستی، تاکید کرد که جمهوری اسلامی تحت هیچ شرایطی از «حق مکتسبه» خود در میدان مشترک گازی آرش عقب‌نشینی نخواهد کرد.

محمد دهقان نوشته است که جمهوری اسلامی ایران تحت هیچ شرایطی از «حق مکتسبه» خود در میدان مشترک گازی آرش عقب‌نشینی نخواهد کرد. هرچند ما معتقد به حل‌وفصل موضوع در قالب گفت‌وگوی دوجانبه با کشور کویت در مورد میدان هستیم اما به هیچوجه به آن کشور و یا کشور دیگری اجازه اقدام خلاف موازین حقوقی بین‌المللی در برداشت یک‌جانبه و بدون لحاظ منافع کشورمان از این میدان مشترک را نخواهیم داد.

****

بعد از ظهر امروز ناوگروه رزمی، آموزشی ۹۵ نیروی دریایی ارتش در اسکله منطقه سوم دریایی نبوت واقع در بندر کنارک پهلو گرفت.

بنابر اعلام روابط عمومی ارتش، ناوگروه ۹۵ نداجا متشکل از ناو بوشهر و ناو تنب پس از ۷۰ روز مأموریت و سپری کردن بیش از ۶ هزار کیلومتر در اسکله منطقه سوم دریایی نبوت پهلو گرفت و مورد استقبال معاون هماهنگ کننده نیروی دریایی ارتش و فرمانده  قرارگاه مقدم نداجا و جمعی از مسئولین قرار گرفت.

امروز همچنین فرمانده منطقه پدافند هوایی شمال‍غرب با حضور در ایستگاه رادار تاکتیکی زرینه رود میاندوآب، ضمن بازدید از بخش‍های مختلف این یگان پدافندی، توان رزم و آمادگی دفاعی این سایت را مورد ارزیابی قرار داد.

امیرسرتیپ دوم عباس عظیمی در این بازدید، با قدردانی از اقدامات کارکنان پدافند هوایی ارتش، گفت: تلاش‍های ارزشمند دلاور مردان همیشه بیدار پدافند هوایی در اقصی نقاط کشور، موجب امنیت پایدار و مصون ماندن ایران اسلامی در برابر نفوذ و شیطنت‍های بیگانگان شده است.

****

ایسنا در گزارشی به بررسی معضلات تهیه بلیت هواپیما درسالی که گذشت پرداخته است. 

بر اساس این گزارش، در سالی گذشته مسافران هوایی نه تنها در تامین بلیت هواپیما با مشکل مواجه شدند که تاخیر و لغو پروازها هم آنها را دچار سرگردانی کرد؛ مشکلی که انتظار می‌رود در سال جدید با اجرای برنامه هفتم توسعه تا حدی رفع شود.

ایسنا در گزارشی دیگر با عنوان اعجوبه عرفان در قرن چهاردهم نیز به مرور تاریخی صد و پنجاه و پنجمین سالروز تولد آیت‌الله سید علی قاضی طباطبایی تبریزی پرداخت که در ابتدای این گزارش آمده است: عارف بالله و سالک طریق حقیقت، آیت‌الله سید علی قاضی طباطبایی تبریزی استاد عرفان و اخلاق به‌نام بسیاری از مراجع و بزرگان حوزه های علمیه قم و نجف معتقد بود که بعد از مقام عصمت و امامت، در میان رعیت احدی در معارف عرفانی و حقائق نفسانی در حد محی‌الدین عربی نیست و کسی به او نمی‌رسد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اردوغان با بایدن دیدار می‌کند
  • تلاش دوباره مخالفان ترکیه برای شکست اردوغان
  • ترکیه، رقابت انتخاباتی دشوار در استانبول و آنکارا
  • تناقض آشکار ترکیه در ادامه تجارت با رژیم اسراییل
  • حمله اردوغان به ساکتان در برابر جنایات رژیم صهیونیستی
  • اردوغان: به فرزند بی قانون غرب باید فشار بیاوریم | قطعنامه اجرایی خواهد شد
  • اردوغان: باید به فرزند بی‌قانون غرب فشار بیشتری وارد کنیم
  • انتخابات شهرداری استانبول / رقابت میان نامزدهای حزب حاکم و مخالف / رای تعیین کننده کردها
  • انتخابات شهرداری استانبول / رای کردها، تعیین کننده رقابت اصلی
  • اخبار سیاسی ۷ فروردین؛ کاهش تلفات جاده‌ای/حمایت رئیسی از خیرین