Web Analytics Made Easy - Statcounter

اگر زنجیره و شبکه صادرات کالاها و محصولات تولید شده هم در داخل استان و هم در سطح ملی، به درستی مدیریت شود، هم شاهد رونق تولید، هم جهش تولید و هم افزایش نقدینگی حاصل از صادرات محصولات غیرنفتی، اشتغال زایی، کاهش دغدغه‌های اقتصادی تولیدکنندگان و آحاد مردم و در نهایت توسعه استان مازندران در سایر حوزه‌های کاری خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرگزاری فارس مازندران، یادداشت| بهزاد پورمحمد/ استان مازندران بخاطر ظرفیت‌های فراوان تولیدی در حوزه صنعتی، معدنی، گل و گیاه، محصولات کشاورزی و دامی، صنایع دستی و غیره، همواره نقش مهمی در توسعه صادرات کشور دارد به نحوی که محصولات این استان بخاطر کیفیت بالا و ارزان بودن برای مصرف کننده نهایی، همواره در سبد کالاهای صادراتی ایران به کشورهای همسایه و سایر نقاط جهان قرار دارد. 

هر چند که به کالاها و محصولات مرغوب تولیدی این استان همواره ظلم شده و چه صادرکنندگان داخلی و چه کسانی که این کالاها را به صورت خام خریداری می‌کنند آن‌ها را با برندهای دیگر صادر و یا در اختیار مصرف،کننده قرار می‌دهند، ولی تولیدات استان مازندران حضور پررنگ و نقش بسزایی در سبد کالاهای مصرفی و صادراتی غیر نفتی ایران دارد.

انگیزه و تلاش فراوان تولیدکنندگان مازندرانی، چه در غالب واحدهای صنعتی کوچک و بزرگ و چه به صورت تشکل‌ها و تعاونی‌های تولیدی و چه خود مردم بومی اقصی نقاط استان از یک سو و ضرورت برنامه ریزی، مدیریت و حمایت از صادرات کالاهای تولیدی استان از سوی دولت، زنجیره‌ای انکار ناپذیر و بهم پیوسته در جهت رونق تولید و تقویت صادرات و جهش تولید در استان مازندران است.

اگر زنجیره و شبکه صادرات کالاها و محصولات تولید شده هم در داخل استان و هم در سطح ملی، به درستی مدیریت شود، هم شاهد رونق تولید، هم جهش تولید و هم افزایش نقدینگی حاصل از صادرات محصولات غیرنفتی، اشتغال زایی، کاهش دغدغه‌های اقتصادی تولیدکنندگان و آحاد مردم و در نهایت توسعه استان مازندران در سایر حوزه‌های کاری خواهیم شد.

امروزه شبکه حمل و نقل بخصوص حمل و نقل جاده‌ای "در کنار حمل نقل ریلی، دریایی و هوایی با توجه به عدم امکان دسترسی به تمامی آن‌ها در داخل یک استان و یا هزینه‌های بالای آن"  نقش فراوانی در جابجایی کالاها و تولیدات استانی به استان‌های دیگر جهت مصرف داخلی و نیز حمل کالا به پایانه‌ها، بنادر و مرزهای رسمی و حتی حمل مستقیم به کشورهای همسایه در راستای صادرات و کسب درآمد دارد.

در این بین ضعف و یا ناکافی بودن ظرفیت‌های حمل و نقل جاده ای استان مازندران، چه در حوزه زیر ساختی شبکه حمل و نقل جاده‌های اصلی و فرعی و چه در حوزه ناوگان حمل و نقل که استاندار مازندران در جلسه شورای گفت‌و‌گوی دولت و بخش خصوصی در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ به بخش‌هایی از آن اشاره کرده است، یکی از موانع جابجایی کالاهای تولیدی استان و صادرات آن است.

تعداد و ظرفیت‌های عبور راه‌های ارتباطی اصلی و فرعی استان، ناکافی بودن شبکه حمل و نقل جاده ای، سطح پایین ایمنی جاده‌های استان، نامناسب بودن ناوگان حمل و نقل جاده‌ای از نظر کمی و کیفی "تعداد و کیفیت ماشین آلات" چه در حوزه جابجایی کالا در داخل کشور برای مصرف داخلی و چه در حوزه حمل کالا به مبادی خروجی و یا صادرات مستقیم آن به کشورهای همسایه همواره از جمله دغدغه اصلی تولید کنندگان، مشتریان و حتی صادرکنندگان کالاها و محصولات تولیدی استان مازندران است.

اگر ناوگان حمل و نقل جاده‌ای استان مازندران منسجم‌تر و از نظر کمی و کیفی با ورود بیشتر بخش خصوصی و حمایت مؤثرتر دولت تقویت شود و شاهد توسعه و تقویت شرکت‌ها و تعاونی‌های حمل و نقل جاده‌ای فعال، منسجم و پویا در سطح منطقه‌ای و یا بین المللی در استان باشیم، قطعاً به تناسب تولید، جابجایی و حمل کالا و صادرات آن سریعتر، مناسبتر و ارزان‌تر بوده و در راستای آن با توجه به میزان تقاضا، شاهد جهش تولید کالاها و محصولات در سطح استان مازندران که آن نیز نقش مؤثری در سطح کشور دارد، خواهیم بود.

قطعاً با تقویت شبکه حمل و نقل جاده‌ای استان (اصلی و فرعی) هم از منظر زیرساختی و هم از منظر ناوگان حمل و نقل علاوه بر کاهش دغدغه های تولید کنندگان جهت حمل و نقل کالاها برای مصرف داخلی سایر استان‌ها و صادرات آن به خارج کشور، تقویت این شبکه نقش مؤثری در توسعه استان در سایر حوزه ها از جمله حوزه گردشگری و حتی حمل و نقل و ترددهای درون استانی و بین استانی خواهد داشت.

نکته‌ای که در این خصوص بسیار حائز اهمیت است، توجه ویژه دولت به این مسئله و حمایت مؤثر و مناسب از آن است، یعنی حمایت‌های قطره چکانی کارساز نبوده و یا اگر هم کارساز باشد به عمر ما کفاف نمی‌کند، نیاز است دولت هم در زمینه توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل جاده‌ای استان و هم در حوزه توسعه و تقویت ناوگان حمل و نقل جاده‌ای استان توسط بخش خصوصی با صدور و تسهیل مجوز های مورد نیاز و نیز حمایت‌های مؤثر بعدی از آن‌ها، چه برای حمل کالا در داخل کشور و چه جهت حمل و نقل آن در سطح منطقه‌ای و در راستای شعار حمایت از بخش خصوصی همت بیشتری داشته باشد.

 هر چند که با توجه به ظرفیت‌های بالای تولیدی استان، هدایت و ورود بخش خصوصی در صنعت حمل و نقل جاده‌ای استان مازندران برای آن‌ها نیز بسیار مفید و درآمدزایی خوبی خواهد بود.

سخن آخر اینکه ظرفیت‌های اقتصادی و صادراتی ایجاد شده در منطقه اوراسیا و کشورهای همسایه که استان مازندران می‌تواند نقش مؤثری در آن داشته باشد، را باید غنیمت شمرد و با تقویت زیر ساخت‌های حمل و نقل جاده‌ای، ریلی و دریایی استان، از این فرصت برای تقویت تولید، اشتغال‌زایی، صادرات و متناسب با افزایش تقاضا برای جهش تولید و در نهایت توسعه استان مازندران در سایر حوزه‌ها استفاده کرد.

 این مهم و این هدف محقق نخواهد شد، مگر با حمایت‌های مؤثر و مناسب دولت و مجلس و مشارکت فعال بخش خصوصی در استان دارای پتانسیل بالقوه فراوانی همچون مازندران که نیاز است بنا به ضرورت کشور به بالفعل تبدیل شود.
 
انتهای پیام/۸۶۰۴۸/

منبع: فارس

کلیدواژه: استان مازندران صادرات حمل و نقل تولید حمل و نقل جاده ای استان حمل و نقل جاده ای کالاها و محصولات ناوگان حمل و نقل استان مازندران سایر حوزه ها کشورهای همسایه شبکه حمل و نقل تولیدی استان توسعه استان چه در حوزه جهش تولید بخش خصوصی حمل کالا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۸۷۱۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ واحد تولیدی ورشکسته در مازندران به تولید برگشتند

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام محمد صادق اکبری ظهر چهارشنبه در حاشیه بازدید از واحدهای تولیدی اظهار کرد: با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب درحوزه تولید ورفع موانع وبه ویژه کمک به رشد اقتصاد در شرایط فعلی وظیفه داریم دربخش‌های حقوقی وقضایی با حداکثر توان به مسائل ومشکلات واحدهای تولیدی رسیدگی و بر اجرای صحیح قوانین نظارت کنیم.

رئیس کل دادگستری مازندران خاطرنشان کرد: ضرروت دارد ستاد اقتصاد مقاومتی با توان بیشتر و پیگیری مستمر و ویژه نسبت به مسائل این حوزه ورود کند البته درحال حاضر کارگروه‌ها مسائل و موضوعات را به صورت تخصصی دنبال می‌کنند نشست‌هایی طی سال گذشته با حضور مدیران شرکت‌ها و شهرک‌های صنعتی، همکاران قضائی و مجموعه رفع موانع تولید داشتیم، اقدامات خوبی انجام شد و مشکلات بسیاری از واحدهای تولیدی در حوزه آب، برق و.. با نظارت دستگاه‌های نظارتی مرتفع شده است.

وی تصریح کرد: همکاران ما در مجموعه دستگاه قضائی با تمام توان اهتمام ویژه در جهت کمک به این حوزه را داشتند با تلاش اداره تصفیه امور ورشکستگی ۲۶ شرکت تحت حمایت و نظارت اداره تصفیه در حال انجام امور خود هستند و ۲ هزار و ۲۰۹ کارگر به سرکارخود برگشته یا ازبیکاری آن‌ها جلوگیری شده است.

حجت‌الاسلام اکبری عنوان کرد: از ابتدای سال گذشته تا پایان بهمن ماه حدود ۶ شرکت ورشکسته که درحالت تعطیلی قرار داشتند که با پیگیری‌هایی انجام شده احیا و به چرخه تولید بازگشتند و ۲۳۴ نیرو حفظ وبا احیای ۸ واحد تولیدی برای تعداد ۷۷۲ نفر اشتغال جدید ایجاد شد.

کد خبر 6063566

دیگر خبرها

  • دولت برای تحقق شعار سال باید موانع تولید را از سر راه بردارد
  • ◄ فقط چند قدم تا افتتاح فاز نخست محور قزوین الموت تنکابن
  • با صرفه‌جویی روزانه حدود ۵۰ میلیون لیتر می‌توان به‌سوی صادرات بنزین حرکت کرد
  • افزایش ۲۵ درصدی جوجه ریزی و ۱۰ برابری صادرات میوه در مازندران
  • با صرفه‌جویی روزانه حدود ۵۰ میلیون لیتر می‌توانیم به ‌سوی صادرات بنزین برویم
  • افزایش ۲۵ درصدی جوجه‌ریزی در مازندران
  • ۶ واحد تولیدی ورشکسته در مازندران به تولید برگشتند
  • حمایت از تولید، نیازمند تخفیف‌های بیشتر در حوزه مالیاتی است
  • جهش تولید با تامین منابع مالی اتفاق می‌افتد
  • توسعه مشاغل خانگی راهی برای ایجاد اشتغال و رونق تولید