Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-20@02:40:00 GMT

واکاوی یک قتل

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۹۴۶۲۰

واکاوی یک قتل

قتل‌های ناموسی در حالی در کشور ما رواج یافته که وقتی از ناموس صحبت می‌کنیم مقصودمان در برگیرنده افرادی است که ویژگی قرابت و نزدیکی با ما دارند و به همین دلیل نیز باید مورد حمایت ما قرار گیرند. به تعبیر دیگر آن‌ها باید در سخت‌ترین و دشوارترین شرایط زندگی احساس کنند فرد یا افرادی همواره از آن‌ها حمایت خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در خانواده ایرانی این وظیفه بر دوش پدر، برادر و در سطح جامعه مردان جامعه سنگینی می‌کند.

امیر محمود حریرچی/ استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی

قتل‌های ناموسی در حالی در کشور ما رواج یافته که وقتی از ناموس صحبت می‌کنیم مقصودمان در برگیرنده افرادی است که ویژگی قرابت و نزدیکی با ما دارند و به همین دلیل نیز باید مورد حمایت ما قرار گیرند. به تعبیر دیگر آن‌ها باید در سخت‌ترین و دشوارترین شرایط زندگی احساس کنند فرد یا افرادی همواره از آن‌ها حمایت خواهند کرد. در خانواده ایرانی این وظیفه بر دوش پدر، برادر و در سطح جامعه مردان جامعه سنگینی می‌کند.

طبق آموزه‌های ملی و مذهبی ما این مفهوم با تعابیری همچون «تکیه گاه بودن» و منبع رأفت و مهربانی همراه است. بر همین اساس است که تمامی اعضای خانواده به‌ویژه دختران می‌توانند در سختی‌ها و دشواری‌ها به او تکیه کنند. به تعبیر دقیق‌تر مفهوم واقعی ناموس‌پرستی احترام به زن و دفاع از حریم اوست، نه سلاخی او.

حادثه‌ قتل رومینا صرف‌نظر از آنچه گفته شد از چند منظر قابل توجه است؛ به‌ویژه آنکه متأسفانه مشکل اساسی جامعه ما در این است که از یک سو جوانان و نوجوانان خود را مدرن می‌دانند و به همین بهانه خواهان آزادی بیشتر هستند و از سوی دیگر، به‌ویژه در روستاها و برخی از مناطق شرقی و جنوبی کشور، جامعه از ساختارهای سنتی خود پیروی می‌کند.

همین نگاه بینابینی و البته نبود آگاهی لازم در جامعه، زمینه سوءاستفاده شبکه‌های مجازی را در خصوص این اتفاق و اتفاقات مشابه آن فراهم می‌سازد.

شبکه‌های مجازی و رسانه‌های بیگانه در چنین شرایطی می‌کوشند با زیرسؤال بردن اصالت جامعه ایرانی و با به کار بردن عناوینی نظیر نبود مقوله عشق در این جامعه، موضوع را به‌گونه‌ای وارونه جلوه دهند، حال آنکه می‌توان از گردانندگان این شبکه‌ها که این رابطه را محصول عشق و دوست داشتن   می‌دانند پرسید آیا یک دختر 13 یا 14 ساله آن‌قدر به بلوغ فکری، عاطفی و اجتماعی رسیده است که بتواند در نخستین ارتباط، عشق و دوست داشتن واقعی را تجربه کند؟ اگر پاسخ آن‌ها مثبت است باید بگویند دلیل تناقض رفتاری آن‌ها و مخالفت با ادعای کودک همسری چیست؟

از منظر دیگر ارتباط عاشقانه دختر 13 ساله با مردی 30 ساله را می‌توان متأثر از خلأهای قانونی در کشور دانست. چه بسا در این صورت، هیچ فردی از ترس قانون به خود اجازه نمی‌داد به دختری که کمتر از 15 سال دارد، نزدیک شود چه برسد به اینکه او را ترغیب به فرار از خانه کند.

متأسفانه علاوه بر خلأ‌های قانونی دیدگاه‌های سنتی جامعه ما نیز دچار اشکال است به طوری که همواره در بحث‌های ناموسی سراغ زن‌ها و دختران می‌روند، درحالی که اگر بخواهند از ناموس خود حمایت کنند پیش از اینکه این اتفاقات بیفتد باید از طریق قانون از مردی شکایت کنند که برای خانواده آن‌ها ایجاد مزاحمت کرده و بدون خون و خون‌ریزی مشکل را حل کنند.

اما آنچه واضح است اینکه با توجه به شرایط موجود باید قانون اصلاح شود، زیرا زندگی شهری و زندگی مدرن نیازمند قوانینی است که حقوق تک تک افراد جامعه محفوظ باشد تا اگر فردی خواست خطایی مرتکب شود و دست به چنین جنایتی بزند پیش از ارتکاب به آن، به مجازات آن نیز بیندیشد و از روی احساسات عمل نکند.

باید با توجه به شرایط روز جامعه اصلاحاتی در قوانین انجام شود تا هیچ پدری خود را مالک زندگی دخترش نداند و چنین جنایتی را مرتکب نشود.

از منظری دیگر، اگر بخواهیم به لحاظ جامعه شناسی این حادثه را بررسی کنیم، ابتدا باید ریشه فرار رومینا را مورد واکاوی قرار دهیم.

جامعه ما نمی‌تواند هم مدرنیته باشد در حدی که یک دختر روستایی به خاطر اینکه فریب خورده با مردی همسن و سال پدر خودش فرار کند و هم سنتی عمل کند که بر اساس آن پدری بدون ترس از مجازات، دختر معصوم و فریب خورده خودش را به قتل برساند.

البته در مواردی اینچنین لازم است مسئولان فرهنگی جامعه با ارائه آموزش‌های لازم از طریق رسانه‌ها و با برگزاری دوره‌های آموزشی مهارت‌های زندگی و پرورش فرزند و با استفاده از ظرفیت‌های مختلف اجتماعی نظیر مساجد، فرهنگ‌سراها و... خانواده‌ها را در تربیت فرزندانشان توانمند سازند تا کودکان و نوجوانان علاوه بر کسب مهارت‌های لازم برای زندگی سالم، به اهمیت خانواده و ضرورت حفظ آبروی خانواده پی ببرند و به خود اجازه ندهند پیش از رسیدن به سن قانونی بدون مشورت با والدین به شکل‌گیری چنین روابطی رضایت دهند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: قتل دختر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۹۴۶۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه‌های ویژه‌ای برای نشاط اجتماعی بانوان قزوین داریم

کبری علیخانی مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین و دبیر کمیته جامعه، زن و خانواده در حاشیه برگزاری پنجمین جلسه برش استانی مهندسی فرهنگی کشور گفت: برنامه‌های ویژه‌ای برای افزایش سطح نشاط اجتماعی در سند برش استانی مهندسی فرهنگی کشور به ویژه در مباحثی مانند ازدواج، کاهش طلاق، فرزندآوری و افزایش مهارت‌های زندگی تدارک دیده شده است.

علیخانی افزود: سبک زندگی ایرانی - اسلامی بین خانواده‌های زیادی در قزوین وجود دارد، چراکه خانواده‌های معتقد و متقید زیادی در این استان زندگی می‌کنند، اما با این وجود همچنان نیازمند همت مضاعف در این زمینه هستیم.

وی با اشاره به اینکه سبک زندگی ایرانی - اسلامی بایستی در قزوین نهادینه شود، تصریح کرد: جمع بندی آسیب‌های اجتماعی به ما نشان داد که این سبک از زندگی بین خانواده‌ها تا حدودی ضعیف شده است.

علیخانی در رابطه با طرح استانی برش مهندسی فرهنگی کشور، بیان کرد: با توجه به اینکه کار‌های پراکنده‌ای در حوزه مسایل فرهنگی - اجتماعی صورت می‌گیرد، تاکید مقام معظم رهبری همواره بر این بوده تا نقشه‌ای تدوین شود که بتوانیم راهبرد‌های اساسی کشور را در این حوزه پیگیری و به سرانجام برسانیم.

وی ادامه داد: نقشه ملی متفاوت است و مقرر شده تا برش‌های استانی براساس زیست بوم هر استانی نوشته شود تا مسایل و اولویت‌های هر منطقه براساس تشخیص کارشناسان همان استان برنامه ریزی شود.

علیخانی با اشاره به اینکه دبیر کمیته اجتماعی زنان و خانواده برعهده دفتر امور بانوان و خانواده استانداری است، اظهار کرد: با همراهی دستگاه‌های فعال عضو کمیته استان، مسایل این حوزه بررسی و پنج اولویت اصلی در این حوزه مطرح شد و در ادامه نیز نظر و راهکار‌هایی نیز توسط کارشناسان میدانی ارایه گردید.

وی با ابراز امیدواری از نتیجه جمع بندی راهکار‌های این پنج کمیته توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین، افزود: با تدوین این سند می‌شود در سطح دستگاه‌های اجرایی استان به صورت یکپارچه عمل کرد و از کار‌های پراکنده و جزیره‌ای جلوگیری کرد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین با اشاره به مساجد و کودکستان‌ها به عنوان ۲ محور مهم مورد توجه این کمیته، توضیح داد: ساماندهی مساجد جزو موارد دیگری هستند که باید به آن توجه شود و همچنین کودکان زیر هفت سال که تاثیر پذیری زیادی در این سن دارند و تاکنون توجه به آنان مغفول مانده هم مورد توجه قرار خواهد گرفت.

علیخانی ابراز امیدواری کرد که برای بسیاری موارد دیگر با برنامه ریزی بتوانیم اقداماتی انجام دهیم تا در شورای برنامه ریزی استان و سازمان برنامه و بودجه به نتیجه برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان قزوین قزوین

دیگر خبرها

  • برنامه‌های ویژه‌ای برای نشاط اجتماعی بانوان قزوین داریم
  • منظور از تاب‌آوری زنانه چیست؟
  • زمینه زندگی خوب را برای شهروندان فراهم کنیم
  • پاکو خمس: پروژه بزرگی در تراکتور داشتیم
  • سبک زندگی ایرانی - اسلامی باید در جامعه نهادینه شود
  • برگزاری ۳۷۴ پاتوق گفت وگو در گلستان
  • نقش سلبریتی‌ها و فضای مجازی در موج گرایش به جراحی‌ها و خدمات زیبایی
  • روایت زندگی شهید حسین نیا از زبان خانواده شهید
  • فیک بیوتی
  • حمله دشمن به باورها و اعتقادات جامعه پیچیده و خطرناک است