Web Analytics Made Easy - Statcounter

بَلَم وسیله‌ای شبیه به کَلَک است که از چندین مشک باد شده که با طناب و چوب‌ بهم وصل شده، ساخته می‌شود و عشایر بختیاری برای آنکه از پُل رودخانه خداآفرین و پلکان مخوف دژپارت عبور نکنند مجبورند با استفاده از بَلَم یا به گفته اهالی سینی از روی رودخانه بازفت عبور کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از جهانبین‌نیوز؛ عشایر چهارمحال و بختیاری برای کوچ نه‌تنها باید از ارتفاعات صعب‌العبور و پرمخاطره گذر کنند بلکه با چالش‌هایی همچون عبور از رودخانه‌های خروشان نیز مواجه هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



عشایر بختیاری طبق رسمی قدیمی برای آنکه از پُل رودخانه خداآفرین و پلکان مخوف دژپارت عبور نکنند مجبورند با استفاده از بَلَم یا به گفته اهالی سینی از روی رودخانه بازفت عبور کنند.

بَلَم وسیله‌ای شبیه به کَلَک است که از چندین مشک باد شده که با طناب و چوب‌ بهم وصل شده، ساخته می‌شود و یک نفر نیز مسؤول هدایت آن است.

 


استفاده از بَلَم سابقه چند هزار ساله دارد

یحیی حسین‌پور در گفت‌وگو با جهانبین نیوز گفت: بَلَم وسیله‌ای است که عشایر استان چهارمحال و بختیاری آن را با استفاده از پوست حیواناتی مثل گوسفند می‌سازند.

مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری افزود: برای ساخت بَلَم پوست گوسفندان را دوخته و داخل آن را پُر از باد می‌کنند، همچنین در ساخت بَلَم از چوب نیز استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: یک نفر داخل آب رفته و با پا زدن در آب بَلَم را کنترل کرده و آن را در آب حرکت می‌دهد.
 


حسین‌پور با اشاره به اینکه در محدوده روستای گزستان در بازفت شهرستان کوهرنگ عرض رودخانه بازفت کم و شدت آب آرام‌تر است، خاطرنشان کرد: بَلَم‌داران در این قسمت از رودخانه عشار، اسباب و اثاثیه و احشام آن‌ها را با استفاده از بَلَم از رودخانه عبور می‌دهند.

مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: بَلَم به دلیل آن که با استفاده از پوست گوسفند باد شده که در زیر آن تعبیه شده است ساخته می‌شود امنیت به نسبت مناسبی دارد و امکان واژگون شدن آن نیز کم است.

وی با بیان اینکه عملیات ساخت یک پُل بروی رودخانه بازفت در منطقه بادره در حال انجام است و به زودی در نقطه جانمایی شده پُلی برای عبور عشایر و مردم منطقه ساخته می‌شود، تاکید کرد: منطقه صعب‌العبور است، اما برخی از طبیعت‌گردان که وارد آن منطقه می‌شود بعضا سوار بَلَم شده و از لذت سواری با این وسیله بهره‌مند می‌شوند.

حسین‌پور یادآور شد: بَلَم یا در زبان محلی سینی در واقع همان کَلَک است که استفاده از آن سابقه چند هزار ساله دارد و از قدیم مورد استفاده عشایر استان چهارمحال و بختیاری قرار می‌گرفته است.
 



به گزارش جهانبین نیوز؛ عشایر استان چهارمحال و بختیاری برای کوچ در این استان مجبور هستند از مسیرهای پُر پیچ و خم و صعب‌العبور زیادی گذر کنند، اگرچه ایل‌راه‌های زیادی برای تردد این افراد ایجاد شده است.

عشایر این استان از سه مسیر در اردیبهشت‌ماه هر سال  حوالی 20 این ماه وارد استان شده و در مناطقی از شهرستان‌های اردل و کوهرنگ ساکن می‌شوند.

عشایر عموما مسیر حرکت خود به سمت ییلاق و قشلاق را تغییر نمی‌دهند و مسیر کوچ آن‌ها ثابت است.
 



یکی از مسیرهای تردد عشایر در استان چهارمحال و بختیاری پل رودخانه خداآفرین و پلکان دژپارت در مرز بین شهرستان اردل و کوهرنگ است، مسیر بسیار صعب‌العبور و باریک به اندازه عبور یک نفر که هرساله تلفات زیادی چه به لحاظ جانی و چه به لحاظ مالی از عشایر می‌گیرد.

پل رودخانه خداآفرین و پلکان دژپارت در منطقه بازفت قرار دارد، آب در برخی از مناطق بسیار بالا است، این در حالی است که در سال‌های گذشته بخشی از کوه مجاور رودخانه بازفت بر روی رودخانه ریزش کرد و عشایر مجبور شدند با تراشیدن بخشی از این کوه، مسیری برای تردد خود برای انتقال احشام ایجاد کنند، این مسیر قدمتی حدود ۵۰۰ ساله دارد.




 

برخی عشایر ازجمله زنان، کودکان، سال‌خوردگان با احشام و بار و بُنه خود از سمت بازفت و روستای گزستان وارد شهرستان کوهرنگ می‌شوند، به همین دلیل مجبور می‌شوند با استفاده از بَلَم از روی رودخانه بازفت عبور کنند.

در هر حال شاید با احداث پُل بر روی رودخانه کمی از مشکلات عشایر و همچنین مردم منطقه برای عبور از روی رودخانه بازفت کاسته شود، اما همه این‌ها هستند که کوچ را زیبا و پُرشور می‌کند، وقتی از هر راهی استفاده می‌کنی تا سنت چند هزار ساله کوچ با حیوانات را حتی در عصر هواپیما، قطارهای سریع‌السیر و ماشین‌های تندرو حفظ کنی.

انتهای پیام

منبع: دانا

کلیدواژه: استان چهارمحال و بختیاری استفاده از ب ل م ساخته می شود صعب العبور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۹۶۲۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو کابینه جنگ اسرائیل : باید جایگزینی برای حماس در غزه پیدا کنیم

عضو کابینه جنگ اسرائیل اعلام کرد: «ما متعهد هستیم جایگزینی برای حماس برای به دست گرفتن قدرت در نوار غزه پیدا کنیم.»

به گزارش ایسنا، «بنی گانتس» عضو کابینه جنگ اسرائیل گفت در حال کار بر روی ابزارهای فشار سیاسی، اقتصادی و نظامی جدید برای بازگشت «ربوده شدگان» است.

بنی گانتس افزود: «ما متعهد هستیم جایگزینی برای حماس برای به دست گرفتن قدرت در نوار غزه پیدا کنیم.»

وی با اذعان به اینکه اسرائیل بعد از گذشت چند ماه از جنگ غزه، هنوز به اهداف اعلامی خود دست پیدا نکرده‌ است، ادامه داد: «ما هنوز به همه اهداف جنگی در غزه نرسیده‌ایم، اما از هیچ کدام از این اهداف دست نکشیده‌ایم.»

عضو کابینه جنگ اسرائیل تأکید کرد: کلید بازگشت افراد ربوده شده، خود یحیی سنوار است و باید فشارها بر او و رهبری حماس ادامه یابد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • پهپادهای مهاجم به اسرائیل تسلیحاتی ویرانگر و مخوف هستند
  • یورونیوز: پهپادهای مهاجم ایران به اسرائیل تسلیحاتی ویرانگر و مخوف هستند
  • تصویری از عبور مردم از عرض رودخانه سدیج به دلیل نبود پل
  • تبدیل دره مخوف تهران به بزرگترین مرکز تفریحی شهر | پاتوق معتادها به اکوپارک تبدیل می‌ شود
  • ‌انتقال آب رودخانه کرج به البرز برای عبور از تنش تابستان
  • از جان گذشتگی در عمق چاه
  • هشدار نارنجی هواشناسی برای چهارمحال و بختیاری
  • هشدار هواشناسی چهارمحال و بختیاری در خصوص فعالیت سامانه بارشی
  • صدور موافقت اصولی برای راه‌اندازی یک مجتمع گردشگری در چهارمحال و بختیاری
  • عضو کابینه جنگ اسرائیل : باید جایگزینی برای حماس در غزه پیدا کنیم