Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-25@16:38:31 GMT

مجلس مظلوم دهم

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۰۹۹۷۵۷

مجلس مظلوم دهم

مجلس دهم در حالی به پایان کار خود رسیده که تیغ تیز انتقادات بر عملکرد آن فرود آمده و تکاپوی وافری را در افکار عمومی برای دیدن یک سویه نیمه خالی لیوان شاهد هستیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، این پدیده تازه‌ای نبوده و در سال‌های جاری نیز به دلیل حکم‌فرما شدن نوعی ناکامی اجتماعی، شاهد خشم متراکم اجتماعی هستیم و شاید بخشی از قضاوت‌های این روزها در خصوص عملکرد مجلس دهم نیز ناشی از همین خشم متراکم اجتماعی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جامعه ما دچار ناکامی اجتماعی شده است؛ این یک واقعیت بوده و خشمی که این روزها جامعه از‬ خود‬ بروز می‏‌دهد ناشی از همین ناکامی‌ست. بر اساس جدیدترین آمارها، رشد تعداد خانوارها در ایران ۲.۷ درصد است درحالی‌که رشد جمعیت رقمی در حدود ۱.۲۴ درصد را نشان می‌‏دهد و این به معنای یک تغییر اجتماعی و نشانه افزایش تمایل به زندگی مجردی است؛ وقتی که طبق آمار سازمان ثبت احوال کشور بیش از ۱۱ میلیون جوان ایرانی مجرد داریم که سن متعارف ازدواج را رد کرده‌اند و هرگز ازدواج نکرده‌اند؛ وقتی که بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جوانان ۲۴-۱۵ ساله، ۲۷ درصد اما نرخ بیکاری کل ۱۱.۷ درصد است‬ جوان ما از ازدواج و اشتغال ناکام می‌ماند.

وقتی که هزینه ماهانه زندگی خانوارهای کارگری سه میلیون و ۷۶۰ هزار تومان تعیین می‌‏شود و این میزان با حداقل دستمزد کارگران فرسنگ‌ها فاصله دارد؛ وقتی که بعد از چهل سال برای اصلاح قانون کار و حذف قراردادهای موقت و امنیت شغلی‌اش پیشرفتی حاصل نشده‬ کارگر ما ناکام می‌ماند.

وقتی که نرخ مشارکت اقتصادی زنان تنها ۱۲ درصد است و حتی با کشورهای خاورمیانه ۱۰ درصد فاصله داریم.؛وقتی که نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان زن بعضاً به ۶۰ درصد می‏‌رسد و بیش از ۲ میلیون زن مجبورند در اقتصاد غیررسمی مشغول باشند و در حاشیه‌های پرخطر اقتصاد غیررسمی اشتغال داشته باشند، ‬ زنان ما ناکام می‌مانند.

وقتی که حجم کالای قاچاق در حال‏‌‬ حاضر سالانه حدود ۱۵ میلیارد دلار است که چیزی حدود یک‌پنجم بودجه کشور است، ‬صنعتگر و تولیدکننده ما ناکام می‌ماند.

از دل همین ناکامی‌هاست که می‏‌بینیم خشم متراکم اجتماعی تولید می‏‌شود؛ از دل همین ناکامی‌هاست که می‏‌بینیم سالیانه ۱۶ میلیون پرونده وارد دستگاه قضائی می‌‏شود؛ از دل همین ناکامی‌هاست که می‏‌بینیم بر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی، در هشت ماه ابتدایی سال گذشته بیش از ۴۱۶ هزار پرونده نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور ارجاع شده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته، ۶.۶ درصد افزایش داشته است. همین ناکامی‌‏ها خود را به شکل موج‌های مهاجرت نشان می‌‏دهد. باید هشدار بدهم اگر جلوی این ناکامی‌‏ها را نگیریم و آن را به امید اجتماعی تبدیل نکنیم، خشم متراکم اجتماعی، ایران و امنیت و ثبات آن را با خود خواهد برد. اگر جلوی این ناکامی‌ها را نگیریم هیچ وقت نیمه پر لیوان دیده نمی‌شود و همواره با جامعه‌ای مواجهیم که تنها به دیدن نیمه خالی لیوان بسنده می‌کند.

اگرچه بخشی از قضاوت‌های این روزها در خصوص عملکرد مجلس دهم ناشی از نوعی ناکامی اجتماعی و به تبع آن خشم متراکم اجتماعی است، اما بخش پر رنگی از آن نیز ناشی از اطلاع نداشتن جامعه از دستاوردهای مجلس دهم است.

حقیقت آنست که اساساً مجلس دهم در شرایط خاصی شکل گرفت، در شرایطی که دو بحران مشروعیت و کارآمدی به تعبیر کارشناسان به عنوان دو ابر بحران استراتژیک پیش روی کشور بود و شش ابر چالش "نظام بانکی"، "بحران منابع آبی"، "بحران‌های زیست محیطی"، "بودجه"، "بیکاری" و "صندوق‌های بازنشستگی" برای ما بحران اقتصادی در پی داشت و شکاف‌ها و آسیب‌های اجتماعی حکایتگر بحران اجتماعی بود، در شرایطی که بحران‌های بین‌المللی به وضعیت ناهنجاری رسیده بود و بحران‌های داخلی که مرکز ثقل آن بحران سرمایه اجتماعی است در وضعیت هشدار قرار داشت. در عصری قرار داشتیم و داریم که به آن عصر انباشت مسئله یا عصر همایندی بحران‌ها می‌گفتند.

عصری که با هیچیک از مجالس گذشته حتی مجلس اول و دوم به لحاظ انباشت و پیچیدگی بحران‌ها قابل قیاس نبود. وقتی که ما به عنوان نمایندگان مردم در مجلس دهم پا به پای آن‌ها در فقدان اصلی‌ترین سرمایه نمادین انقلاب، یعنی آیت الله هاشمی گریستیم، پا به پای آنها از حماسه سرمایه اجتماعی در دو انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم و شورای اسلامی پنجم مشعوف شدیم، دل به دل مردم، کاممان از شرنگ دو حادثه ِ ناآرامی‌های دی ماه ۹۶ و ناآرامی‌های آبان ماه ۹۸ تلخ شد، ترور سردار رشید اسلام سپهبد قاسم سلیمانی، پلاسکو و حادثه هواپیمای اوکراینی و حادثه هواپیمای تهران یاسوج ما را در سوگی عمیق و عظیم فروبرد، التهاب روزهایی را تجربه کردیم که داعش به مجلس به عنوان نماد مشروطیت و جمهوریت حمله کرد.

با این همه و با تصویب و بررسی قوانینی چون همسان سازی حقوق بازنشستگان و منع بکارگیری بازنشستگان، حمایت از حقوق معلولان، حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان، اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی و درآمد پایدار شهرداری‌ها و اصلاح قانون کار، اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری و … خستگی از تنمان رفت و احساس گشایش کردیم، گرچه برای نظارت بر حسن اجرای آن هنوز هم بیمناک هستیم.

در حال حاضر با پدیده‌ای به نام تورم کیفری مواجهیم و این ناشی از تورم قانون است. نکته جالب این است که با گذشت حدود ۱۱۰ سال از تأسیس نهاد قانون‌گذاری در ایران، حدود ۱۱ هزار قانون تصویب شده اما فرانسه با حدود ۲۰۰ سال سابقه نهاد قانون‌گذاری دارای ۲۸۰۰ قانون است که به خاطر همین تورم قانون، در حال حاضر شاهد تورم کیفری نیز هستیم؛ وجود بیش از ۱۸۰۰ عنوان مجرمانه و بیش از ۱۸ میلیون پرونده بر روی میز دادگستری در کشور خود شاهد این ادعا است.

مجموعه این شرایط و تحلیل‌ها ما را به این نکته رساند که در مجلس دهم به جای موفقیت‌های کلان و دست نیافتنی، به دنبال موفقیت‌های کوچک و دست یافتنی باشیم و به جای آنکه تورم قانون و تورم کیفری را بیشتر از این کنیم، به دنبال به سرانجام رساندن قوانین روی میز مانده برویم و از این حیث مجلس دهم کارهای بزرگی انجام داد.

مجلس دهم مجلس مظلومی بود. این مظلومیت به زعم من به دلیل دو امر حادث شد؛ نخست به دلیل محدودیت امکانات برای حل مسائل کشور و وجود شش ابر چالش اقتصادی و موانعی که این بحران‌ها بر سر راه مجلس برای اجرایی کردن قوانین می‌گذاشت. تنها یک قلم از این بحران‌ها، بحران صندوق‌های بازنشستگی بود که باعث عدم اجرای کامل قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان شد. دومین دلیل وجود بحران‌هایی مانند خروج دولت آمریکا از برجام، ناآرامی‌های دی ماه ۹۶، سیل‌های سال ۹۸، ناآرامی‌های دی ماه ۹۸ و شیوع بیماری کرونا شرایطی را حادث کرد که راندمان مجلس دهم را بیش از پیش تحت تأثیر خود قرار داد.

با این همه موفقیت‌های کوچک در این مجلس کم نبود. موفقیت‌هایی که برای من انگیزه‌ای شده تا با توجه به اهمیت نهادهای میانی در روند تصمیم سازی و سیاستگذاری، همچنان به عنوان یک کنشگر سیاسی و اجتماعی به فعالیت خود ادامه دهم و این کورسو امید را به قدر وسع روشن نگه دارم.

میراث کشوری و استانی مجلس دهم در حوزه تقنینی و نظارتی

ردیف

نوع دستاورد

جغرافیای دستاورد

عنوان قانون

جامعه هدف قانون

هدف قانون

مرحله قانونگذاری

۱

تقینینی

کشوری

همسان سازی حقوق بازنشستگان

کارگران بازنشسته و

مستمری بگیران

بهبود وضعیت سبد هزینه خانوار بازنشستگان

تخصیص بودجه برای اجرای قانون

اصلاح قانون کار

کارگران

امنیت شغلی کارگران

در حال بررسی و تصویب جزئیات

اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری

کارمندان قراردادی و پیمانی

کاهش تبعیض‌های شغلی

در حال بررسی تصویب جزئیات

منع بکارگیری بازنشستگان

جوانان

کاهش میانگین سن مدیریتی کشور و جلوگیری از هدررفت سرمایه انسانی

در مرحله اجرا

لایحه درآمد پایدار شهرداری‌ها

شهرداری‌ها

ایجاد توسعه پایدار شهری و جلوگیری از تراکم فروشی

در حال بررسی و تصویب جزئیات

قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران

ایثارگران

حمایت از فرهنگ ایثار و شهادت

در مرحله اجرا

قانون حمایت از حقوق معلولان

معلولان

توان افزایی معلولان

تخصیص بودجه برای اجرای قانون

اصلاح قانون حمایت از خانواده

خانواده

حمایت از حقوق زنان مطلقه

در مرحله بررسی

قانون حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان

کودکان و نوجوانان

مبارزه با کودک

آزاری

بررسی شورای نگهبان

قانون اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی

فرزندان مادران ایرانی

کاهش کودکان کار و کودک همسری و کودکان بازمانده از تحصیل

در مرحله اجرا

طرح رتبه بندی معلمان

معلمان

توان افزایی معلمان

در مرحله اجرا

تعین تکلیف استخدام معلمان حق التدریسی و آموزشیاران نهضت سواد آموزی

معلمان حق التدریسی

رفع تبعیض‌های شغلی در آموزش و پرورش

در مرحله اجرا

لایحه منع خشونت علیه زنان

زنان

مبارزه با خشونت‌های خانگی

در حال بررسی در کمسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی

قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزده دیدگان ناشی از آن

زنان بزه دیده

مبارزه با اسید پاشی

در مرحله اجرا

طرح افزایش حداقل سن ازدواج دختران

کودک همسران

مبارزه با کودک هسمری

در حال بررسی در فراکسیون زنان

۲

اجرایی / نظارتی

استانی

مصوبه تشکیل ستاد احیای زاینده رود در هیأت دولت

مردم اصفهان

احیای مدیریت طبیعی، اجتماعی و سیاسی آب در بحران زاینده رود

تخصیص بودجه ستاد

پیگیری‌ها برای تسریع ساخت تونل سوم و سد تونل سوم و پنج برابر شدن اعتبارات تخصیصی به تونل سوم

مردم اصفهان

ورود ۲۵۰ میلیون مترمکعب به حوضه آبریز زاینده رود

در مرحله اجرا

پیگیری تخصیص اعتبارات سد تونل سوم در بودجه

مردم اصفهان

ورود ۲۵۰ میلیون مترمکعب به حوضه آبریز زاینده رود

در مرحله اجرا

تسریع پروژه توسعه فرودگاه شهید بهشتی اصفهان و رفع موانع ارضی و اعتباری آن

مردم اصفهان

احیای اقتصاد گردشگری در اصفهان

توسعه و تملک اراضی و تخصیص ردیف بودجه

تسریع در انجام پروژه کنارگذر شرق اصفهان و رفع موانع اعتباری آن

مردم شرق اصفهان

کاهش آلودگی هوای اصفهان

توسعه شبکه حمل و نقل استان

در مرحله اجرا

تسریع در انجام قطار سریع السیر تهران – اصفهان

مردم اصفهان

کاهش آلودگی هوای اصفهان

توسعه شبکه حمل و نقل استان

در مرحله اجرا

تسریع در تکمیل ورزشگاه نقش جهان و رفع موانع اعتباری آن

مردم اصفهان

تبدیل اصفهان به قطب صنعت ورزش

در مرحله اجرا

پیگیری تخصیص اعتبارات ملی به پروژه مترو اصفهان

مردم اصفهان

کاهش آلودگی هوای اصفهان

توسعه شبکه حمل و نقل شهری

در مرحله اجرا

پیگیری اجرای مصوبات توسعه اشتغال روستایی از منابع صندوق توسعه ملی

مردم بخش‌های شش گانه شهرستان اصفهان

توسعه روستایی

جلوگیری از مهاجرت‌های شغلی به مرکز استان

در مرحله اجرا

** نماینده مردم اصفهان در مجلس دهم

کد خبر 425480

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی نماینده مجلس شورای اسلامی نماینده مردم اصفهان در مجلس ناهید تاج الدین مجلس دهم نگاهی به مجلس دهم شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حمایت از حقوق مرحله اجرا اصفهان توسعه حال بررسی مردم اصفهان اصلاح قانون همین ناکامی زاینده رود ناکامی ها تونل سوم بحران ها مجلس دهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۹۹۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم اصفهان از حقابه زاینده‌رود؛ تقریباً صفر/ بارگذاری بیش از اندازه آب در سد زاینده‌رود مشکل‌ساز می‌شود

خبرگزاری علم و فناوری آنا - حسین بوذری؛ میانگین بارش سالاانه در ایران حدود یک سوم میانگین بارش در جهان است و از دیرباز اکثر مناطق ایران با کمبود آب مواجه بوده‌اند، اما با سیری در تاریخ به این نکته پی می‌ ایرانیان به‌خوبی خود را با شرایط کم‌آبی سازگار کرده‌اند.

در حالی که با تغییر الگوی زندگی و حرکت به سمت توسعه شهری، صنعتی و کشاورزی، کمبود آب بیشتر خودنمایی می‌کند و زاینده‌رود یکی از این نمونه‌هاست.

استان اصفهان به‌لحاظ فرهنگی، سیاسی، تاریخی، گردشگری و صنعتی در رتبه‌‌های نخست کشور قرار دارد و و وقوع بحران آب در آن به‌خصوص زاینده‌رود می‌تواند کشور را با تهدید مواجه کند.

عمق فاجعه زاینده‌رود به‌حدی است که نیازمند عزم و اراده ملی است تا این بحران را مرتفع کند، اینگونه کشور هم از بحران آب خلاصی پیدا می‌کند.

خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در ادامه بررسی دلایل بحران آب در کشور به‌خصوص حوضه زاینده‌رود و تالاب بین‌المللی گاوخونی در قالب پرونده «آب در مسیل بحران» این بار با موضوع زاینده‌رود و تالاب گاوخونی گفت‌وگویی را با علی خوش‌فطرت، مهندس عمران (گرایش مدیریت منابع آب)، مجری برنامه علمی مهندسی و مدیریت منابع آب دانشگاه آزاد اسلامی، پژوهشگر حوزه آب و استاد دانشگاه ترتیب داده است که مشروح بخش دوم این گپ و گفت در پی می‌آید: (بخش نخست گفت‌و‌گو را اینجا بخوانید)

آنا: اصفهان با بیش از ۹ هزار واحد صنعتی و بزرگ‌ترین کارخانجات ازجمله فولاد مبارکه، ذوب‌آهن و ... براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران، در جایگاه سوم صنایع کشور قرار دارد، از سویی بیش از ۴۳۰ شهرک، ناحیه صنعتی یا واحد کارگاهی در این استان مستقراست که بخش زیادی ازآن درحوزه آبریز زاینده‌رود قرار دارد یا درنزدیکی آن احداث شده است، وابستگی صنایع به زاینده‌رود چقدر در خشک شدن این رودخانه و تالاب بین‌المللی گاوخونی مؤثر بوده است؟

خوش‌فطرت: البته توسعه صنعت در استان اصفهان و نیاز آبی تحمیل شده از سوی آن بر زاینده‌رود در بحران فعلی زاینده‌رود تأثیر داشته است؛ اما تأثیر آن کمتر از آبرسانی به اکثر شهر‌های استان اصفهان از طریق زاینده‌رود و به مراتب کمتر از توسعه کشاورزی و باغی بوده است.

در حقیقت بیشترین بار تحمیلی بر زاینده‌رود از سوی کشاورزی زراعی و باغی در استان‌های چهارمحال و بختیاری و اصفهان بوده است. خوشبختانه در سال‌های اخیر صنایع بزرگ استان اصفهان با اجرای طرح‌های بازچرخانی آب مصرفی و همچنین استفاده از پساب‌های شهری مناطق مجاور خود، میزان برداشت خود از زاینده‌رود را کاهش داده‌اند.

آنچه درمورد صنایع اصفهان باید به یک دغدغه ملی تبدیل شود آنکه ادامه فعالیت این صنایع که برخی از آنها مانند صنعت فولاد و پالایشگاه و نیروگاه نقش حیاتی در فعالیت دیگر صنایع کشور دارند، مستلزم وجود نیروی انسانی متخصص است و این نیروی انسانی باید محل زندگی مناسبی داشته باشد.

وضعیت شهر اصفهان از نظر اقلیم و آلودگی هوا و فرونشست زمین به گونه‌ای در حال تغییر است که در آینده‌ای نه‌چندان دور دچار مهاجرت معکوس شده و جذابیتی برای سکونت نیروی انسانی متخصص برای اداره صنایع نخواهد داشت.

دلایل تأمین‌نشدن حقابه سنتی کشاورزان شرق اصفهان

آنا: سهم حقابه‌ای کشاورزان شرق اصفهان از زاینده‌رود ۴۰۰ میلیون مترمکعب است، اما در سال‌های گذشته این میزان به کشاورزان اختصاص نیافته، شما احداث سد زاینده‌رود را در به بحران رفتن رودخانه زاینده‌رود تأثیرگذارمی‌دانید؟

خوش‌فطرت: احداث سد ابزار اصلی اعمال سیاست‌های مدیریت منابع آب در رودخانه‌ها است و اصولاً بدون وجود سد نمی‌توان جریان رودخانه را مدیریت کرد. اگر سد زاینده‌رود وجود نداشت امکان تأمین آب شرب مطمئن و پایدار حتی برای شهر اصفهان نیز وجود نداشت و هیچ توسعه صنعتی و کشاورزی در استان اصفهان رقم نمی‌خورد و توسعه بیش از ظرفیت منابع آبی موجود را نمی‌توان به وجود سد زاینده‌رود نسبت داد.

حجم آب تنظیم شده توسط سد زاینده‌رود مقدار مشخصی است و بارگذاری بیش از اندازه برروی آن اشتباه مدیریتی بوده است. مانند آن که اگر شما ساختمانی بسازید و بار اضافی بر آن تحمیل کنید و بر اثر این بار اضافی، ساختمان تخریب شود بگویید که علت تخریب، وجود ساختمان بوده و اگر ساختمان ساخته نمی‌شد، ساختمان تخریب نمی‌شد، بنابراین باید از ابتدا ساختمان ساخته نمی‌شد! این استدلال را هیچ عقل سلیمی نمی‌پذیرد.

علت تأمین‌شدن حقابه سنتی کشاورزان شرق اصفهان آن است که محل این حقابه‌ها در پایاب یا همان انتهای مسیر رودخانه بوده و برداشت‌های جدید در سراب یا همان بالادست رودخانه موجب شده آبی برای پایین‌دست باقی نماند.

درصد قابل توجهی از این برداشت‌ها در بالادست سد زاینده‌رود بوده است. در حقیقت سد زاینده‌رود تنها عامل امکان تأمین آب شرب، صنعت و باغات پایین دست سد بوده که در صورت تأمین‌شدن آنها با چالش‌های جدی مواجه می‌شدیم.

تنها راه نجات حقابه‌داران شرق و همچنین تالاب گاوخونی که حقابه زیست‌محیطی آن سال‌هاست فراموش شده، اینکه اولاً مدیریت یکپارچه رودخانه از سراب تا پایاب و ثانیا اعمال تخصیص‌ها از زاینده‌رود بر مبنای یک نظام تقدم و تأخر حقابه‌ها است.

طراحی علمی، عادلانه نظام تقدم و تأخر تأمین حقابه‌ها از اهمیت فوق‌العاده زیادی برخوردار است و باید براساس مبانی حقوقی متقن و در مراحل بعد براساس مبانی فنی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی صورت پذیرد. دراینصورت قرارگیری در سراب و پایاب تأثیری بر تأمین حقابه‌ها نخواهد داشت و اگر حقابه‌ای در پایاب دارای تقدم بالاتری باشد، نظام مدیریت رودخانه ملزم میشود که آن را تأمین کند.

به نظر می‌رسد در صورت رجوع به مبانی حقوقی و شرعی بتوان احقاق حقوق حقابه‌داران سنتی و حقابه زیست‌محیطی تالاب گاوخونی را محقق کرد، اما متأسفانه هنوز پژوهش‌های کافی در زمینه حقوق آب و محیط زیست برای تدوین مبانی حقوقی مربوطه براساس اصول حقوق ایران و اسلام انجام نشده، به‌خصوص آنکه این مبانی، قابل اقتباس از کشور‌های دیگر نیست، چراکه هر کشوری مبانی حقوقی خود را دارد.

همچنین می‌توان جریان آب رودخانه موردنیاز در شهر اصفهان برای تغذیه آب‌های زیرزمینی شهر برای پیشگیری از فرونشست را به‌عنوان یک حقابه تعریف کرد که تمام ساکنان شهر اصفهان باید بتوانند آن را از مراجع قانونی مطالبه کنند؛ چراکه در زمانی که رودخانه در این شهر جاری بوده و وضعیت خاک شهر قابل اعتماد بوده در این شهر سرمایه‌گذاری کرده‌اند و اکنون برداشت‌های جدید در بالادست موجب تهدید سرمایه آنها شده است، اما متأسفانه هنوز مبانی حقوقی کافی برای چنین پیگیری‌هایی در نظام قضائی کشور تعریف نشده که باید پژوهشگران علم حقوق در این زمینه فعالیت کنند.

آنا: آیا اجرای سیستم آبیاری نوین و گلخانه‌ای به‌تنهایی دررفع مشکل آب استان اصفهان و کشاورزان پاسخگو خواهد بود؟

خوش‌فطرت: اظهارنظر درباره سیستم‌های آبیاری نوین را به متخصصین علوم و مهندسی آب (آبیاری و زهکشی سابق) در دانشکده‌های کشاورزی ارجاع می‌دهم، اما در مورد واژه «به تنهایی» که در سؤال آورده‌اید، اینکه متأسفانه بارگذاری‌های بیش از اندازه بر زاینده‌رود فراتر از آن است که سیستم‌های آبیاری نوین به‌تنهایی بتواند مشکل آب استان اصفهان را رفع کند به‌خصوص اینکه برخی کشت‌های با نیاز آبی زیاد مانند کشت برنج نیازمند سیستم‌های آبیاری سنتی هستند.

درباره اجرای گلخانه نیز در صورت جایگزینی کشت‌های با نیاز آبی زیاد با گلخانه می‌توان اثرات مثبت را انتظار داشت؛ اما آنچه در عمل شاهد هستیم بارگذاری‌های جدید در اثر احداث گلخانه‌ها است.

به نظر می‌رسد آنچه در کاهش آب موردنیاز در بخش کشاورزی می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد، اصلاح الگوی کشت است که تنها در صورت وجود عزم و اراده جدی در کشاورزان قابل انجام است.

متأسفانه شاهد آن هستیم که کشاورزان شرق اصفهان هنوز در صورت تخصیص آب محدود از زاینده‌رود اقدام به کشت محصولات با نیاز آبی زیاد مانند برنج برای تحصیل سود بیشتر می‌‌کنند که باید با اقدامات ترویجی توسط متخصصین علوم کشاورزی، این رویه را اصلاح کرد.

رواج استفاده از محصولات کشاورزی با نیاز آبی زیاد دوام ندارد

آنا: نگاه غیرعلمی و ناعادلانه به مسئله آب حوضه آبریز زاینده‌رود چقدر در ایجاد بحران این حوضه دخیل بوده است؟

خوش‌فطرت: همانطور که پاسخ به سؤالات قبلی گفته شد، قطعاً نگاه غیرعلمی در اجرای طرح‌های توسعه شهری، صنعتی و کشاورزی عامل اصلی بحران زاینده‌رود بوده است و همچنین عدم در نظر گرفتن حقوق حقابه‌داران سنتی و حقوق زیست‌محیطی تالاب گاوخونی و آب‌های زیرزمینی شهر اصفهان ناعادلانه بوده است.

آنا: و کلام آخر...

خوش‌فطرت: ما در سرزمینی زندگی می‌کنیم که عبور از بحران آب در آن معنا ندارد و باید همیشه بحران آب را در کنار خود بدانیم و مدیران، نحوه مدیریت خود و سایر شهروندان، سبک زندگی خود را بر مبنای سازگاری با بحران آب تنظیم کنند، موضوعی که پیشینیان ما در طول تاریخ به‌خوبی آن را دریافته و هزاران سال با افتخار تمدن ایران را در کشوری کم‌آب به شکوفایی رسانده بودند.

اما اکنون سبک زندگی غالب ایرانیان به‌گونه‌ای است که گویا در کشوری با منابع آب نامحدود زندگی می‌کنند که علت آن، توسعه کشور، دسترس بودن آب شرب و انواع محصولات غذایی در تمامی فصول سال بوده است.

رواج استفاده از محصولات کشاورزی با نیاز آبی زیاد و حتی صادرات آن به کشور‌های همسایه در کشوری با اقلیم خشک نمی‌تواند خیلی دوام داشته باشد و متأسفانه به‌زودی با نابودی منابع آبی زیرزمینی که احیای آنها به هزاران سال زمان نیاز دارد، اکثر مناطق ایران غیر قابل سکونت خواهد شد که تهدیدی جدی برای کشور به حساب می‌آید؛ بنابراین وظیفه نخبگان و به‌خصوص فعالان رسانه آن است که با آگاهی‌بخشی عمومی، فرهنگ مصرف بهینه آب و سبک زندگی و تغذیه متناسب با آن را ترویج کنند.

انتهای پیام/

حسین بوذری

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی بارش‌های رگباری و تندباد برای ۱۱ شهرستان اصفهان تا آخر شب
  • ادامه بارش‌ها در شرق و شمال اصفهان
  • جزئیات جدید از سیلاب در اصفهان | اعلام آخرین وضعیت محورهای این استان
  • آخرین وضعیت بارش‌ها، سیلاب و آب‌گرفتگی در اصفهان / تداوم بارش‌ها در استان
  • سهم اصفهان از حقابه زاینده‌رود؛ تقریباً صفر/ بارگذاری بیش از اندازه آب در سد زاینده‌رود مشکل‌ساز می‌شود
  • بارش‌های رگباری و آب‌گرفتگی در شمال و شرق استان اصفهان + عکس
  • خبر خوش برای بازنشستگان/ زمان اجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان اعلام شد
  • راه‌حل‌های یک پژوهشگر علوم اجتماعی برای افزایش جمعیت
  • همسان‌ سازی حقوق بازنشستگان از چه زمانی اجرا می‌شود؟
  • عوامل بحران‌آفرین معرفی شوند