Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@09:26:51 GMT

صدای آزادیخواهی

تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۰۷۳۰۶

انتشار صوراسرافیل تا روزهای منتهی به کودتا ادامه داشت و یکی از سنگرهای اصلی مبارزه با ارتجاع و استبداد محسوب می‌شد، اما بعد از اعدام میرزا جهانگیرخان و فرار دهخدا از ایران، کار نشریه هم متوقف شد.

به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: «هشتم خرداد ۱۲۸۶ نخستین شماره از نشریه صوراسرافیل منتشر شد. حامی مالی آن میرزا قاسم‌خان تبریزی بود که هم به انقلاب و مشروطیت دلبستگی داشت و هم ـ  مثل اغلب مدیران نشریات آن مقطع ـ  به تصاحب کرسی‌های ریاست و وزارت فکر می‌کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما صوراسرافیل را میرزا جهانگیرخان شیرازی و میرزا علی‌اکبرخان قزوینی اداره می‌کردند. اولی به اعتبار مدیریت بر این نشریه، به میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل مشهور شد و در کودتای محمدعلی‌شاه، فردای به توپ بسته شدن مجلس به قتل رسید. دومی اما از تلاطم‌های زمانه گذشت و بعدها با نام‌خانوادگی دهخدا یکی از ادیبان سرشناس عصر ما شد.

صوراسرافیل تشکیلات گسترده و هیات تحریریه بزرگی نداشت اما سختکوشی و صداقت میرزا جهانگیرخان و عشق خالص او به انقلاب و آزادی و عدالت و سعادت کشور و نیز نبوغ کم‌مانند دهخدا در نویسندگی و نکته‌سنجی - که نوشته‌هایش را بیشتر اوقات با نام مستعار دخو  امضا می‌کرد - این نشریه را به یکی از مهم‌ترین و موثرترین نشریات آن سال‌ها تبدیل کرد. چهار صفحه‌ای بود و تیراژ آن در چند شماره به ۲۴ هزار نسخه هم رسید. گردانندگان صوراسرافیل مدام به خطاها و بدکاری‌های مردان سیاست انتقاد می‌کردند و هر کنش و واکنش آنان را با معیار، اصول و آرمان‌های انقلاب می‌سنجیدند... .

البته انتقادات فقط به سیاستمداران و تصمیم‌گیران بالادستی محدود نمی‌شد و همیشه در نشریه صوراسرافیل یادداشت‌هایی در نکوهش عادت‌های بد و مخرب جامعه، از تنبلی و خرافه‌پرستی گرفته تا بی‌توجهی به بهداشت فردی و دلبستگی به بنگ و افیون وجود داشت... انتشار صوراسرافیل تا روزهای منتهی به کودتا ادامه داشت و یکی از سنگرهای اصلی مبارزه با ارتجاع و استبداد محسوب می‌شد، اما بعد از اعدام میرزا جهانگیرخان و فرار دهخدا از ایران، کار نشریه هم متوقف شد. کوشش‌های بعدی دهخدا برای احیای آن نتیجه چندانی داشت و از دوره جدید آن جز سه شماره که آن هم تقریبا همه‌اش فحش و حمله به محمدعلی‌شاه بود، منتشر نشد. صوراسرافیل، تجربه موفق اما بی‌دوامی بود. عبدالله مستوفی می‌نویسد خیلی‌ها پس از آن دوره می‌خواستند از «چرند و‌پرند» دهخدا تقلید کنند ولی آن اتفاق دیگر تکرار نشد و حتی خود دهخدا هم در نوشته‌های بعدی‌اش به‌اندازه روزهای اوج و رونق صوراسرافیل موفق نبود؛ «بلی! نویسنده باید موقع مناسب هم به دستش بیفتد. آزادیخواهی بی‌آلایش آن دوره بود که این قبیل نوشتجات را به وجود می‌آورد.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: صوراسرافیل میرزا جهانگیرخان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۰۷۳۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پای حرف شما در بسته صدای مردم 

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، درخواست یکی از هم استانی‌ها برای حل مشکلات روستای شبانک، اجرایی نشدن طرح قبوض رایگان برای برخی مددجویان و دست انداز‌های مسیر محمود آباد به حسین آباد، موضوعاتی که در بسته صدای مردم به آن پرداخته شده است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • (ویدیو) صدای ترسناک زمین را بشنوید
  • زلنسکی: اوضاع در دونتسک وخیم است
  • نشریه علمی «آموزش زبان دوم» دانشگاه آزاد مشهد مجوز انتشار گرفت 
  • نشریه علمی «آموزش زبان دوم» دانشگاه آزاد مشهد مجوز نشر گرفت 
  • اتفاق نظر مدیران بارسلونا در مورد جانشین ژاوی
  • پای حرف شما در بسته صدای مردم 
  • مقامات اسرائیلی: ایران ۳۳۱ پهپاد و موشک شلیک کرد
  • این پدر و پسر خیر بودند و مردمدار | یادگارهای میرزا موسی و میرزا عیسی در تهران
  • مهلت کوتاه میلان به پیولی برای ادامه کار
  • شماره ویژه نشریه حضور، یادنامه آیت الله موسوی بجنوردی منتشر شد + فایل خواندنی