Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-24@06:29:09 GMT

آیا موج دوم کرونا از راه می‌رسد؟

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۱۲۶۲۲

آیا موج دوم کرونا از راه می‌رسد؟

هنوز در هیچ کشوری اتفاق نیفتاده است ولی ترس آن در همه کشورها وجود دارد. آمریکایی‌ها وقوع «موج دوم کرونا» در پاییز و زمستان امسال را محتمل‌ترین سناریوی جهانی کرونا می‌دانند ولی محققان فرانسوی می‌گویند اصلا موج دومی در کار نیست!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نظریه موج دوم کرونا از کجا آمد؟ این نظریه‌ای رایج درباره بیماری‌های همه‌گیر است؛ در گذشته اغلب بیماری‌های واگیر معمولا در 2 موج اصلی شیوع یافته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معروف‌ترین موج دوم یک بیماری واگیر در دنیای معاصر نیز به شیوع آنفلوآنزای اسپانیایی در سال 1918 میلادی مربوط است. موج اول این بیماری تلفات زیادی داشت اما نادیده گرفتن آن و اجرا نکردن تمهیدات بهداشتی به بروز موج دوم منجر شد که تلفاتی به مراتب بیشتر داشت و در نهایت آنفلوآنزای اسپانیایی بیش از 500 میلیون نفر یعنی یک‌سوم جمعیت جهان در آن زمان را مبتلا کرد و 20 تا 50 میلیون کشته بر جا گذاشت. البته برخی تخمین‌ها شمار قربانیان را تا 100 میلیون نفر نیز برآورد می‌کنند. در آن سال‌ جهان هنوز درگیر جنگ‌جهانی‌اول بود و جا‌به‌جایی سربازان در مقیاس بین‌المللی به شیوع سهمگین موج دوم بیماری منجر شد. درباره کرونا، موج دوم یک سناریوی محتمل است که بر ترس‌ها می‌افزاید و البته باید بر آمادگی‌ها نیز بیفزاید. ولی گروهی از محققان فرانسوی نظریه‌ای دارند که در مجامع علمی مطرح است و می‌تواند پس از ماه‌ها دشواری و ترس، یک خبر آرامش‌بخش برای خلاصی از دست کرونا باشد.

نظریه جدید درباره «مصونیت»

مخالفان وجود موج دوم کرونا سناریوهای متفاوتی دارند. برای مثال گروهی معتقدند موج دوم کرونا شدت بیشتری از موج اول ندارد و در میانه بحران کرونا در برخی کشورها روی داده است؛ برای مثال آنچه در سنگاپور، هنگ کنگ و هوکایدو ژاپن رخ داد و بیماری پس از آنکه گمان می‌شد کنترل شده دوباره بازگشت. برخی دیگر معتقدند به دلیل وجود آمادگی در مقیاس جهانی موج دوم کرونا مجالی برای بازگشت نخواهد داشت و اگر هم موج دومی در کار باشد چندان خسارت‌بار نخواهد شد و مشکل اصلا جدی نیست. گروهی از محققان فرانسوی نیز دریچه امید دیگری گشوده‌اند و پیش‌بینی کرده‌اند به دلیل ایجاد «مصونیت مضاعف» موج دومی در کار نخواهد بود. «مصونیت مضاعف» به این معناست که بدن بیمار پس از ابتلای اولیه به یک ویروس یا باکتری در برابر ویروس و باکتری دیگری هم ایمن می‌شود. پادتن یا آنتی‌بادی که در بدن تولید می‌شود اغلب تنها مختص مقابله با یک ویروس یا باکتری خاص است اما گاهی پادتن‌ها می‌توانند در برابر ویروس‌ها یا باکتری‌های مشابه نیز ایمنی ایجاد کنند. بر این اساس بخشی از جمعیت پس از ابتلا به انواع کم خطرتر ویروس کرونا در گذشته، اکنون در برابر نوع جدید این ویروس مصون هستند.

لازم به توضیح است که «کرونا ویروس‌ها» انواع متفاوتی دارند و ویروس کرونا فعلی که ویروس جدید کرونا نیز نامیده می شود تنها یکی از آنهاست. برخی دیگر از انواع «کرونا ویروس‌ها» قبلا در گوشه‌و‌کنار دنیا همه‌گیری‌های خفیف ایجاد کرده‌اند و به این ترتیب برای بخش بزرگی از جامعه انسانی مصونیت ایجاد شده است. فرضیه «مصونیت مضاعف» در برابر ویروس کرونا قبلا نیز از سوی دانشمندان آمریکایی در مقاله‌ای در نشریه علمی «سل» (cell) مطرح شده بود. بر اساس آن مقاله ممکن است ۴۰ تا ۶۰ درصد جمعیت بدون اینکه به ویروس جدید کرونا مبتلا شده باشند در برابر آن ایمن باشند.

ماجرا چیست؟

پیش از این تصور می‌شد برای دستیابی به مصونیت جمعی در برابر کرونا باید 60 درصد جمعیت به کرونا مبتلا شوند. حالا فرضیه «مصونیت مضاعف» اعتبار چنین فرضی را نقض کرده است. «مصونیت مضاعف» به این معناست که افراد به یک اندازه در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار ندارند پس نیازی به ابتلای 60 درصدی جمعیت نیست بلکه ابتلای 10 تا 20 درصد جمعیت کافیست تا در برابر کرونا «مصونیت جمعی» ایجاد شود. بر اساس مدل‌سازی آماری و البته در نظر گرفتن این موضوع که افراد بسیار زیادی به کرونا مبتلا می‌شوند و بهبود می‌یابند بدون اینکه از آنان حتی تست کرونا گرفته شود این دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که کرونا در فرانسه در روزهای پایانی است و دیگر موج دومی از راه نمی‌رسد. چنین فرضیه‌ای برای سایر کشورهای جهان نیز قابل تعمیم است. البته «مصونیت مضاعف» هنوز تنها یک فرضیه است اما فرضیه‌ای معتبر که می‌تواند آسیب‌پذیری بیشتر گروه‌هایی از جمعیت در برابر کرونا را توضیح دهد و همچنین نشان دهد چرا برخی افراد بیش از سایرین ناقل این ویروس هستند.

«دیدیه رائولت»، دانشمند فرانسوی طرفدار این نظریه است و بر اساس داده‌های آماری نتیجه گرفته که کرونا رو به پایان است چرا که بر خلاف انتظار تا به حال هیچ جای جهان موج دوم کرونا رخ نداده است. «ژان فرانسوا توسن» دانشمند فرانسوی دیگری است که می‌گوید کرونا مانند یک «قهرمان دو سرعت» عمل می‌کند و یک «قهرمان دو استقامت» نیست. وی احتمال وقوع «موج دوم کرونا» را رد می‌کند و معتقد است این ویروس در جریان روند شیوع خود «بسیار سریع» از نفس می‌افتد!

یک تحقیق و تایید بیشتر «مصونیت مضاعف»

نظریه «مصونیت مضاعف» با تحقیق دیگری که به تازگی در میان کارکنان 2 بیمارستان در استراسبورگ فرانسه انجام شد به تأیید بیشتری رسید. این تحقیق به صورت مقدماتی نشان داد حتی افرادی که به بیماری خفیف کرونا مبتلا می‌شوند در بدن‌شان آنتی‌بادی‌هایی تولید می‌شود که آنان را در برابر کرونا مصون می‌کند. «آرنو فونتانه»، دانشمندی که مدیریت این پژوهش را برعهده داشت درباره نتایج آن می‌گوید:«ما می‌دانستیم که افرادی که به علائم شدید کرونا مبتلا شده‌اند بدن‌شان تا ۱۵ روز پس از شروع علائم، آنتی‌بادی لازم را تولید می‌کند. اکنون می‌دانیم که این موضوع درباره افرادی که دچار علائم جزئی بیماری می‌شوند هم مصداق دارد. هرچند میزان آنتی‌بادی‌ها احتمالاً کمتر است». یکی دیگر از نتایج این پژوهش هم اینکه به نظر می‌رسد فعالیت این آنتی‌بادی‌های مصونیت‌بخش با افزایش زمان بیشتر می‌شود. با این شرایط شاید به‌زودی با ایجاد «مصونیت جمعی» در سراسر جهان بتوان با کرونا وداع کرد بدون اینکه موج دومی در راه باشد.

انتهای پیام/ا

منبع: دانا

کلیدواژه: برابر کرونا موج دوم کرونا کرونا مبتلا ویروس کرونا آنتی بادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۱۲۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سپاه پاسداران در عرصه سلامت گره‌گشا است / دوران کرونا جلوه‌ای از خدمت‌رسانی به مردم

مسئول بسیج جامعه پزشکی استان اصفهان با بیان اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عرصه سلامت هم‌دوش دیگر خواهران و برادران خود، سعی کرده است که گره‌گشای کار مردم باشد، گفت: مصداقی‌ترین موضوعی که جلوه‌گر افتخارات سپاه پاسداران است، دوران همه‌گیری بیماری کرونا است.

مهرداد اسدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: دوم اردیبهشت‌ماه، سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و اگر امام راحل (ره) مبدا بسیاری از حرکت‌ها و جریان‌های مؤثر در یک تا دو قرن اخیر باشند، یکی از مهم‌ترین و اثرگذارترین ابداعات ایشان، تشکیل سپاه پاسداران است.

وی با بیان اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بنا است که آشکار انقلاب اسلامی باشد، افزود: انقلاب اسلامی متعلق به مردم است و به گفته امام (ره)، مردم ولی‌نعمتان ما هستند و می‌توان نتیجه گرفت که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جان فدا و پاسدار یکایک آحاد مردم در سطح کشور باشد.

مسئول بسیج جامعه پزشکی استان اصفهان با بیان اینکه مأموریت‌های سپاه پاسداران معطوف به انقلاب اسلامی و مربوط به چهارچوب جغرافیایی جمهوری اسلامی نیست، تصریح کرد: به واسطه مدد حضرت حق و همت و تلاش فعالان عرصه سازمان بسیج جامعه پزشکی و یگان‌های سلامت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سراسر کشور و خارج از آن، به مشابه وضعیت بی‌مانند سلامت در کشور که یکی از نمادهای تبلوریافته «ما می‌توانیم» انقلابی است، در فضای دفاع زیستی، بهداری و سلامت سپاه نیز شاهد نقاط سرآمد و درخشان بسیاری هستیم.

اسدی با اشاره به حضور و مشارکت بسیجیان و پاسداران در حرکت‌هایی ویژه در مقاطعی از طول عمر انقلاب اسلامی ایران برای حمایت از مردم و آسایش و آرامش آنها ادامه داد: رقم قابل توجهی از شهدای هشت سال دفاع مقدس از شهدای داروساز، جهادگر، امدادگر، پزشک بودند که این موضوع خود نشان افتخاری بر سینه جامعه سلامت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

وی با بیان اینکه ریشه‌کنی فلج اطفال و واکسیناسیون‌های سراسری که به صورت بسیج انجام شد، از دیگر مواردی است که به عنوان نقاط پرافتخاری محسوب می‌شود که کشور را به یکی از کشورهای سرآمد سراسر جهان تبدیل کرده است، گفت: در رخدادهای تلخی مانند زلزله و سیل که ممکن است برای هر ملتی در هر پهنه جغرافیایی حادث شود، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عرصه سلامت هم‌دوش دیگر خواهران و برادران خود، سعی کرده است که گره‌گشای کار مردم باشد.

مسئول بسیج جامعه پزشکی استان اصفهان با بیان اینکه مردم‌یاری‌ها در فضای حوادث، رخدادهای خاص و بلایا به صورت گروه‌های جهادی و سازماندهی آنها، تأمین نیازهای تخصصی مورد نیاز، خود را نشان می‌دهد، اضافه کرد: از دیگر محورهایی که سپاه پاسداران با حمایت مردم در آن پیشتاز بوده است، بیمارستان‌های صحرایی است که در سازه‌های مختلفی در مواقع بحرانی، حوادث و بلایا در محیط‌های نیازمند برپا و نیروهای سپاه پاسداران دوشادوش گروه‌های جهادی به صورت داوطلبانه مستقر می‌شوند.

دوران همه‌گیری بیماری کرونا، جلوه‌گر افتخارات سپاه پاسداران

اسدی افزود: مصداقی‌ترین موضوعی که جلوه‌گر افتخارات سپاه پاسداران است، دوران همه‌گیری بیماری کرونا است؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فضل الهی و برکت خون شهدا، در طول همه‌گیری بیماری کرونا با سرخط کردن مراکز تخصصی مستقر خود از جمله بیمارستان صدوقی در استان اصفهان به عنوان یکی از زیرشاخه‌های توانمند، توانست یاری‌گر مردم کشور باشد.

وی با بیان اینکه نقاهتگاه‌ها و مجموعه‌های بهداشتی سرپایی بسیاری توسط سپاه پاسداران طی دوران همه‌گیری ویروس کرونا برپا و تبدیل به برگ زرین دیگری بر لوح خدمت‌رسان بودن سپاه شد، تصریح کرد: در سال‌های اخیر شاهد رخداد مشکل جدی و فراگیری مانند دوران کووید ۱۹ نبودیم، اما هوشیاری در فضای نیروهای مسلح و سپاه پاسداران، تمام افراد را بر این روال استوار کرده است که شبانه روز گوش به زنگ و آماده خدمت‌رسان برای رفع نیازهای مردم کشور باشند.

مسئول بسیج جامعه پزشکی استان اصفهان ادامه داد: از شاخص‌ترین موارد حضور نیروهای سلامت محور سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شرایط برون مرزی نیز می‌تواند به راهپیمایی عظیم و مردمی اربعین اشاره کرد، در سال ۱۴۰۲ بسیج جامعه پزشکی استان اصفهان نیز برای ادای دین حداقلی خود با سازماندهی قرارگاه اربعین حسینی، نسبت به اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی‌های تخصصی در سطح استان و اعزام تیم تخصصی متشکل از بیش از ۲۰ پزشک در سطح شهر کربلا اقدام کرد و ده‌ها هزار ویزیت تخصصی و عمومی را در ایام اربعین حسینی انجام داد.

اسدی گفت: سیاست کلی حاکم بر معاونت سلامت و دفاع زیستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مبنی بر مقدم بودن بهداشت و پیشگیری بر درمان است و جهت‌گیری‌های کلی در سیاست‌گذاری‌ها در این خصوص است، ساختاری تحت عنوان قرارگاه جهادی سلامت استان تشکیل شده و بنا بر این است که با آگاهی‌بخشی و مقدم دانستن عملی بهداشت، اقدامی انجام شود تا سطح سلامت به معنای واقعیت کلمه افزایش یابد و بتوانیم بر معیار ایران قوی استوار باشیم.

وی اضافه کرد: یکی از دغدغه‌های بر حق نظام اسلامی و حضرت امام خامنه‌ای، جوانی جمعیت است؛ جوانی جمعیت و رشد جمعیت قدرت آفرین و ارزش‌ساز است و ابعاد مختلف و متعددی دارد که جامعه پزشکی بر حسب سیاست‌های بالادستی مأمور به این است که با سازماندهی و حمایت جدی در قالب مرکز مردمی نفس به بخشی از مواردی که می‌تواند منجر به فرزندآوری بهتر و بیشتر شود، کمک کند و در ساختار استان اصفهان نیز با همکاری دانشگاه علوم‌پزشکی، کمک‌کار و همراه مرکز نفس هستیم.

کد خبر 746573

دیگر خبرها

  • لزوم انجام کار مطالعاتی دقیق بر روی پل‌ها و جاده‌ها
  • هشدار دانشمندان؛ همه‌گیری آنفلوانزا در جهان (فیلم)
  • شایع‌ترین اختلالات روانی در مبتلایان به کرونا را بشناسید
  • حجاج این ۲ توصیه پزشکی را جدی بگیرند
  • آغاز به کار آزمایشی «سینما دانش» شهرستان قوچان 
  • (ویدئو) انتشار ویروس جدیدی به نام پزشک‌بلاگری
  • از برهم‌ خوردن مصونیت پروژه سیاسی تا تضعیف اراده دشمن صهیونیستی
  • سندروم پس از کرونا چیست؟
  • سپاه پاسداران در عرصه سلامت گره‌گشا است / دوران کرونا جلوه‌ای از خدمت‌رسانی به مردم
  • سپاه پاسداران؛ از سربلندی در آزمون کرونا تا امداد به سیل‌زدگان