Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا قنادان مدیر عامل سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران در تشریح اجرای فاصله گذاری اجتماعی و ممنوعیت مسافر گیری بیش از ۳مسافر در ناوگان تاکسیرانی گفت: نرخ مصوب کرایه هر مسافر  بر مبنای فاصله گذاری اجتماعی است و راننده اجازه ندارد بیش از ۳مسافر سوار و کرایه بیش از نرخ مصوب اخذ کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر عامل سازمان تاکسیرانی شهرداری تهران افزود: توصیه من به شهروندان و مسافران ناوگان تاکسیرانی شهرداری تهران این است که اگر با شرایطی برخورد کردند که راننده بیش از ۳ مسافر سوار کرد و یا قصد اخذ کرایه بیش از نرخ مصوب داشت مراتب را جهت پیگیری به سامانه ۱۸۸۸ گزارش کنند.

قنادان ادامه داد: نرخ کرایه مصوب ۳ مسافر است و کرایه چهارم بین ۳ مسافر تقسیم می شود.

بیشتر بخوانید:

آخرین اخبار از فعال کردن یک میلیارد تومان اوراق مشارکت شرکت مترو/ ۱۲ ایستگاه تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد

اصرار شهرداری به اجرای طرح ترافیک همزمان با افزایش ۱۰۰ درصدی کرایه تاکسی در تهران

تحریم و نوسانات نرخ ارز سد راه نوسازی ناوگان اتوبوسرانی

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: شهرداری تهران شورای شهر نرخ مصوب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۱۷۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکسی های برقی در راه تهران | آماده سازی زیرساخت های شهری برای ۴۰ هزار تاکسی برقی

تین نیوز

تهران هیچ گاه به اندازه امروز به رویای تردد هزاران خودروی تمام برقی نزدیک نبوده، قرار است ۴۰هزار خودروی برقی در قالب تاکسی در معابر عمومی شهر مردم را جابه جا کنند و شهرداری برای تحقق این رویا درحال آماده کردن زیرساخت هاست.

راه‌ اندازی تعمیرگاه مخصوص خودروهای برقی در پایتخت

به گزارش تین نیوز به نقل از همشهری آنلاین،  ورود تاکسی های برقی قرار است در ماه های پیش رو انجام شود. این ناوگان تمام برقی شامل ۲۵هزار خودروی سدان، ۲۵۰۰دستگاه خودروی اس یووی و ۱۰هزار دستگاه خودروی ون برقی است که به زودی با رنگ فیروزه ای در تهران دیده خواهند شد. شادی مالکی، سرپرست سازمان تاکسیرانی شهر تهران می گوید: طبق قراردادی که شهرداری تهران با طرف چینی منعقد شده است از ماه جاری به مرور شاهد ورود نخستین خودروهای برقی به ناوگان تاکسیرانی خواهیم بود. علاوه بر خودروهایی که شهرداری تهران رأسا برای واردات آن از چین اقدام کرده، براساس توافقات شهرداری با وزارت صمت، تعدادی خودرو نیز که آمار دقیق آن متعاقبا اعلام خواهد شد، دریافت و وارد مدار حمل ونقل عمومی می کنیم.

اولویتی به نام برقی سازی ناوگان

برقی سازی ناوگان حمل ونقل تهران یک اولویت شهری است. محسن هرمزی، معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران در این باره می گوید: متأسفانه سال هاست شهرداری ها در نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی دچار مشکلاتی هستند که برای حل این مشکلات بررسی های لازم انجام شده است. البته در شورای ششم توجه ویژه ای به حمل ونقل عمومی شده و در سال جاری بیش از ۵۰درصد از بودجه شهر تهران به موضوع حمل ونقل اختصاص یافته است و برقی سازی ناوگان و ایجاد شبکه نظارتی هوشمند در شهر در اولویت قرار گرفته است. هرمزی درباره برقی سازی ناوگان حمل ونقل شهر تهران می گوید: در پایتخت یکی از معضلات مهم برقی سازی بوده است که با کمک دولت قرارداد بیش از ۶۵هزار تاکسی برقی منعقد شده که در هفته آینده برای هزار دستگاه، فراخوان متقاضیان تاکسی انجام می شود. ۲۵۰۰دستگاه اتوبوس برقی و ۱۵۰هزار موتورسیکلت برقی به ناوگان شهر تهران اضافه می شود تا از این طریق کاهش آلودگی هوا در نیمه دوم سال را شاهد باشیم. هرمزی می افزاید: در توسعه برقی سازی تنها به انتقال تجهیزات بسنده نکرده ایم بلکه سازوکاری ایجاد شد که تولید خودرو و موتورسیکلت برقی را در شهر تهران داشته باشیم. معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران می افزاید: شهرداری تهران آمادگی دارد تجربیات خود را در برقی سازی ناوگان در اختیار سایر کلانشهرها قرار دهد.

حکایت تأمین برق خودروها

بخش های اولیه مربوط به زیرساخت های تأمین برق این خودروها انجام شده و فعلا ۷۴نازل در سطح شهر، برق خودروهای برقی را تأمین خواهند کرد؛ براساس قراردادهایی که با مپنا منعقد شده نیز تعدادی ایستگاه شارژ در حال نصب است که تأمین برق آنها با مساعدت و همکاری وزارت نیرو انجام خواهد شد. از سویی با توجه به مدت گارانتی تعیین شده، این باتری ها تا حدود ۷سال نیاز به تعویض ندارند و این قابلیت را دارند که با یک بار شارژ، ۳۵۰ تا ۵۰۰ کیلومتر پیمایش داشته باشند. اما از آنجا که باتری این خودروها موضوع مهمی است شهرداری خواستار تضمین عملکرد باتری ها از شرکت خودروساز و تولیدکننده است که البته علاوه بر شهرداری، وزارت صمت نیز نسبت به تضمین عملکرد آنها تأکید کرده است.

تهران در کلاس جهانی

به کارگیری تاکسی های برقی در تهران اگرچه اقدام جدیدی است اما بسیاری از شهرهای دنیا نیز به سمت استفاده از موتورهای غیراحتراقی در حرکت هستند. این اقدام گامی مؤثر برای کاهش مصرف سوخت و به تبع آن کاهش آلودگی هوای تهران است. همچنین هزینه تردد تاکسی ها را نیز کاهش می دهد. از سوی دیگر نگاه شهرداری این است که خودروهای فرسوده از رده خارج شوند. خودروهای برقی نیز به تدریج جایگزین خودروهای فرسوده خواهند شد؛ این در حالی است که خروج تعدادی از خودروهای فرسوده طی هر سال، جزو تکالیف تعیین شده از سوی شورای شهر است اما محدودیت هایی در تولید خودروهای مناسب تاکسی توسط خودروسازان داخلی وجود دارد.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • سازمان تاکسیرانی تهران پیگیر بیمه کردن رانندگان تاکسی
  • سرپرست سازمان تاکسیرانی تهران: ۱۰هزار راننده تاکسی بیمه تامین اجتماعی ندارند
  • بازبینی ادواری همه خطوط تاکسیرانی 
  • افزایش ۴۱ درصدی کرایه تاکسی در قزوین
  • شوک به رانندگان اسنپ و تپسی | صفر تا صد افزایش کرایه تاکسی در ۱۴۰۳
  • ۷۰ درصد تاکسی های قزوین فرسوده هستند
  • افزایش خارج مصوب نرخ کرایه تاکسی در شهرستانِ ملارد
  • ◄ گرانی 45 درصدی کرایه تاکسی به نام رانندگان به کام دیگران!
  • واگذاری ۱۰ هزار خودروی برقی به ناوگان عمومی
  • تاکسی های برقی در راه تهران | آماده سازی زیرساخت های شهری برای ۴۰ هزار تاکسی برقی