Web Analytics Made Easy - Statcounter

آغاز به کار دوره جدید مجلس شورای اسلامی بهانه‌ای شد تا «رادیکال سه» مسئله عدالت در جمهوری اسلامی را مورد بررسی قرار دهد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، برنامه دانشجویی «رادیکال سه» در تازه‌ترین قسمت خود همزمان با آغاز به کار دوره جدید مجلس شورای اسلامی به بررسی عدالت در جمهوری اسلامی و شفافیت در این زمینه پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عدالت سیاسی محقق نمی‌شود مگر با آزادی

در این قسمت از برنامه دکتر فرزاد جهان‌بین عضو هیات علمی دانشگاه به عنوان مهمان مقابل سجاد بلوکات مجری برنامه نشست. جهان‌بین در این برنامه با اشاره به اینکه حوزه‌های مختلف عدالت به هم پیوسته هستند، گفت: یکی از این حوزه‌های عدالت، عدالت سیاسی است. عدالت سیاسی محقق نمی‌شود مگر با آزادی. اگر آزادی نباشد، ریاکاری در مردم افزایش پیدا می‌کند.

وی افزود: برای اینکه این عدالت محقق شود، باید پایین‌ترین فرد جامعه بتواند در برابر بالاترین فرد کشور بدون لکنت زبان حرفش را بزند. همچنان که امیرالمومنین علی(ع) می‌فرمایند: هیچگاهی امتی پاکیزه نمی‌شود مگر اینکه افراد بتوانند بدون لکنت زبان حرفشان را بزنند. ممکن است که آن‌ها حرف نامربوطی هم بزنند ولی باید آن‌ها را تحمل کرد.

حدود آزادی با امنیت ملی مشخص می‌شود

این استاد دانشگاه در ادامه صحبت‌هایش در ارتباط با حدود آزادی از نگاه خود گفت: من معتقدم حدود آزادی، می‌شود امنیت ملی. یعنی تا زمانی که آزادی به امنیت ملی لطمه نمی‌زند، می‌توان آن را در محدوده آزادی دانست. در واقع به تعبیر امیرالمومنین(ع) این موضوع سه حالت دارد: توطئه، افساد (آزادی باعث ایجاد آشوب شوند) و مقاتله (آزادی باعث جنگ و خونریزی شود)؛ لذا اعتراض اصلا در هیچکدام از این دسته‌بندی‌های مخالف امنیت ملی قرار نمی‌گیرد.

زیست مردمی به جای ژست مردمی!

جهان‌بین در ادامه گفت: به نظر من باید به جای ژست مردمی، زیست مردمی داشت. الان یکی از پیشنهادات دوستان این است که جایی را برای تجمعات اعتراضی مردم مشخص کنیم؛ حالا بیایید این ایده را با هم بررسی کنیم. مثلا فرض کنید تپه‌های عباس‌ابد تهران محل تجمع اعتراضی مردم باشد و من به عنوان یک مدیر در اتاق خودم بنشینم و چایی‌ام را بخورم و مردم هم در آن محل تجمع اعتراضشان را بیان کنند تا خالی شوند! و این بزرگترین توهین به مردم و دانشجویان است.

اعتراضات مردم، سرمایه‌ای برای اصلاح کشور است

او در ادامه خاطرنشان کرد: اگر چنین تصوری در میان مسئولین باشد، بدترین فکر است؛ چرا که مردم و اعتراضات آن‌ها، سرمایه‌ای برای اصلاح کشور است. باید فضا را باز گذاشت تا حرف بزنند و شما اصلاحات را انجام دهید. حالا شما حساب کنید که مدیری با این تصور که بگذار مردم حرف بزنند تا خالی شوند، به مسئله اعتراضات نگاه کند. این از آن‌ حرف‌هایی است که شاید ظاهر زیبایی داشته باشد اما در بلندمدت باعث سرخوردگی می‌شود. کما اینکه عدالت‌طلبی‌های مصداقی و موردی نیز نتیجه جز ایجاد حس ناامیدی نخواهد داشت؛ چرا که تحقق عدالت تدریجی است.

همه چیز باید در محضر مردم شفاف باشد

این استاد دانشگاه در ادامه بحث‌های خود در «رادیکال سه» به مسئله شفافیت و ارتباط آن با عدالت نیز این‌گونه اشاره کرد: من از بحث‌هایی که درباره شفافیت شده به شدت حمایت می‌کنم و معتقدم همه چیز باید در محضر مردم شفاف باشد و بدترین آن است که مدیران با مردم برخورد و نگاهی از بالا به پایین داشته باشند.

وی افزود: البته ما بعضی وقت‌ها فکر می‌کنیم باید در رسانه‌هایمان تندتر از همه صحبت کنیم تا ما نماینده مردم بشویم ولی باید به این نکته میز توجه کنیم که باید حرف را به شکل کامل و درست به مردم منتقل کرد که در این صورت است که جامعه رشد می‌کند.

اما و اگرهای شفافیت آرا نمایندگان مجلس

او در ادامه به مسئله شفافیت آرا نمایندگان هم گریزی زد و گفت: من بعضی از این آقایانی که با شفافیت آرا نمایندگان مخالف هستند را درک می‌کنم. به خاطر اینکه وقتی ما از آزادی صحبت می‌کنیم باید زمینه‌های آزادی نیز فراهم باشد. اول باید فضا آرا آرام به این سمت برود که افراد بتوانند آزادانه صحبت کنند. از این نظر من این نمایندگان مخالف با شفافیت آرا را درک می‌کنم.

وی افزود: واقعیت این است که اگر شما می‌خواهید که آزادی ایجاد شود که در نتیجه آن حرف‌ها به شکل صریح و شفاف گفته شود و حق‌ از ناحق مشخص شود، باید زمینه‌های آزادی را فراهم کنید تا بتوان در پی آن انتظار شفافیت هم داشت. لذا اینکه می‌گویم این موضوع زمان بر است، منظورم همین است.

مسیر عدالت در جمهوری اسلامی، مسیر درستی است

جهان‌بین در جمع‌بندی بحث خود گفت: من معتقدم جمهوری اسلامی ایران در زمینه عدالت پیش رفته است ولی این کار سخت است و با صدها مسئله مختلف روبرو می‌شود که نباید از آن غافل شد. جمهوری اسلامی به دنبال اجرای عدالت بوده و هست ولی افتان و خیزان به سمت این هدف می‌رود. فراز و فرودهایی در این حوزه وجود داشته ولی مسیر، مسیر درستی است و با این بلوغی که در جامعه ایرانی در این زمینه ایجاد شده، روز به روز شرایط بهتر خواهد شد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: شفافیت آرا نمایندگان جمهوری اسلامی امنیت ملی جهان بین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۱۷۱۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معین الدین سعیدی: کاش رئیسی، بلوچ بود؛ انتظار دارند صرفا مجیزگوی دوستان باشیم

 معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس، بیان کرد: «با وجود این که من منتقد پر و پاقرص دولت قبل بودم، اما هیچ وقت چنین برخوردی و به این شکل با ما نشده بود، برخوردی که در آن به نمایندگان ملت انگ بزنند و انتظار داشته باشند که ما صرفا مجیزگوی دوستان باشیم، به‌نظرم قطعا چنین برخورد‌هایی جایگاه مجلس را به مخاطره خواهد انداخت.»

به گزارش خبرآنلاین، در ادامه مشروح گفتگوی معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس را می‌خوانید؛

آقای سعیدی، درپی انتقاد شما از عمکرد اقتصادی دولت، معاونت پارلمانی دولت یک بیانیه‌ای صادر کرده و به شدت از اظهارات شما و برخی دیگر از نمایندگان انتقاد کرده است. واکنش شما به این مسئله چیست؟

من واقعا تعجب کردم، البته نباید تعجب کرد، اما در این جو واقعا عمل عجیبی بود. نمایندگان بر مبنای اصل ۸۴ قانون اساسی واقعا حق دارند درباره مسائل کشور صحبت کنند و نمی‌شود دوستان بخواهند هر نوع انتقادی را به این شکل پاسخ دهند و سوال‌ها را پاک کنند.

به نمایندگان ملت انگ می‌زنند و انتظار دارند مجیزگوی دولت باشند

با وجود این که من منتقد پر و پاقرص دولت قبل بودم، اما هیچ وقت چنین برخوردی و به این شکل با ما نشده بود، برخوردی که در آن به نمایندگان ملت انگ بزنند و انتظار داشته باشند که ما صرفا مجیزگوی دوستان باشیم، به‌نظرم قطعا چنین برخورد‌هایی جایگاه مجلس را به مخاطره خواهد انداخت.

مجلس خانه ملت است و حتما باید درد‌های ملت آن‌جا عنوان شود. بنده در صحبت‌هایم همیشه از رویکرد‌های خوبِ دولت دفاع کرده‌ام، به عنوان مثال دولت در حوزه آبرسانی به مناطق محروم، در بخش فعال شدن بازارچه‌های مرزی، سفر‌های استانی عملکرد خوبی داشته، اما قرار نیست وقتی دلار رسید به حدود ۷۰ هزار تومان و ما صرفا فرمایشات رییس جمهور قبل انتخابات را مطرح کنیم، به این شکل و چنین پاسخ‌هایی از طرف دولت دریافت کنیم.

واقعا عجیب است این کار با شعار آزادی که جزء اصول مسلم انقلاب ما بوده در تضاد کامل است. مردم قطعا خواهند پرسید که وقتی نمایندگان ملت آزادی نداشته باشند، آن‌وقت چه انتظاری می‌توان از رسانه‌ها یا از دیگر ارکان مردم داشت که نقطه نظراتشام را عنوان کنند؟ "آیینه، چون نقش تو بنمود راست، خود شکن آیینه شکستن خطاست"

فکر می‌کنید علت این‌که دولت اشکالات و انتقادات را نمی‌پذیرد چیست؟

این موضوع بر می‌گردد به روحیه انتقادناپذیری ارکان دولت که واقعا در این سطح عجیب است. نکته بعدی این است که به هر حال دولت در کنار نکات مثبتی که من اعلام کردم، در حوزه‌های اقتصادی و معیشتی واقعا عملکرد قابل دفاعی نداشته است. من عرض کرده بودم، رئیس جمهور فرموده بود که خدا را شکر من رئیس جمهور نشدم که دلار پنج هزار تومان بشود، اما حالا دلار ۶۷ تا ۶۸ هزار تومانی را به رسمیت نمی‌شناسد.

با این وضعیت چه بلایی سر سفره‌های مردم آمده است؟ من و شما که نمی‌توانیم منکر شویم، سرانه مصرف گوشت مردم تا چه سطحی کاهش پیدا کرده است. تورم لجام گسیخته کالا‌ها که نکته‌ای نیست که بشود آن را انکار کرد. تمام عرض ما به دوستانمان در دولت همان فرمایش حضرت آقا بوده که شما که انقدر از آمار اقتصادی خودتان دفاع می‌کنید، این آمار باید خودش را در سفره‌های مردم نشان دهد، که قطعا نشان نمی‌دهد؛ لذا فکر می‌کنم که دلیل این که چرا دولت نمی‌تواند این سطح از انتقاد را تحمل کند، برای این است که متاسفانه دفاع جامعی از عملکرد خودش در حوزه معیشت مردم ندارد و این که از نظر برخی دوستان بهترین نحوه مواجهه با یک موضوع پاک کردن صورت سوال است.

دولتی‌ها سطح انتقادپذیری شان را بالا ببرند

آقای سعیدی، فکر می‌کنید که دولت نیاز به یک تغییر در بدنه کابینه یا تیم اقتصادیش دارد؟

دولت در برخی حوزه‌ها که نام بردم به نسبت خوب عمل کرده است، به‌عنوان مثال اخیرا وزارت جهاد کشاورزی در حوزه خودکفایی محصولات کشاورزی اقدامات خوبی را انجام داده که از نکات مثبت دولت است؛ اما مسلما باید وزرای اقتصادی در خصوص آن‌چه که در حوزه تورم لجام گسیخته و نرخ ارزی که روز به روز در حال افزایش است، پاسخ‌گوی این قضیه باشند.

من فکر می‌کنم که بیشتر رویکرد‌های اساسی خود دولت است که باید تغییر کند و ممکن است با رفتن یک یا دو وزیر ماهیت امر تغییر نکند. من باز هم می‌گویم در عین حال که نقاط مثبت وجود دارد این انتفادات هم وارد است؛ به عنوان مثال اخیرا دولت در حوزه وزارت کار و اشتغال کار‌های خوبی انجام داده، اما آن‌چه در سفره‌های مردم وجود دارد قابل توجیه نیست و دوستان باید مقداری سطح انتقادپذیریشان را افزایش دهند.

مجلس به شئون نظارتی خود عمل نکرده‌

با توجه به انتقادات نمایندگان که یا از تریبون مجلس بیان می‌شود یا در مصاحبه‌ها و توئیت‌های آنان مشاهده می‌کنیم، چرا تاکنون وزرا به مجلس دعوت نشدند؟

اگر به نقد‌های بنده عنایت فرمایید، همیشه مجلس را هم مورد نقد قرار داده و این نقد را کاملا به مجلس وارد دانسته‌ام؛ یعنی اگر ما معتقدیم که مسیر اقتصاد کشور روش و رویکرد صحیحی ندارد، پس حتما مجلس باید از شئون نظارتی خود هم در بحث استیضاح وزراء و هم در اعمال ماده ۲۰۳ یا ۲۰۴ و هم دیگر اهرم‌هایی که دارد، استفاده کند.

متاسفانه این نقد کاملا به مجلس هم وارد است و مردم از نمایندگانشان نمی‌پذیرند و می‌گویند شما نمی‌توانید که فقط بیان مشکل کنید و با این حجم از اختیارات خودتان باید عملا تغییرات را اجرایی می‌کردید یا دولت را مکلف به آن می‌کردید. واقعیت امر این است که در این وضعیتی که حالا هستیم به لحاظ مشکلات اقتصادی که مردم دارند، قطعا مجلس هم به شئون نظارتی خود عمل نکرده است و نمایندگان مردم هم باید در این زمینه پاسخگو باشند.

شاخص‌های اقتصادی حرف می‌زنند و نمی‌شود منکر شد

 آقای سعیدی، در طی این مدت دولتمردان سیزدهم پاسخ واضح و روشنی به علت گرانی‌های اخیر، ندادند و حتی گاه فرافکنی یا سفیدنمایی کردند. به نظر شما این سفیدنمایی‌های دولت و انکار واقعیت ها، چقدر می‌تواند آسیب‌زا باشد؟

قطعا وقتی اصل یک موضوع یا مسئله را به رسمیت نشناسیم، نمی‌توانیم برای رفع آن معضل چاره‌اندیشی کنیم مانند به رسمیت نشماردن ارز توسط دولت. مردم می‌پرسند چطور در بانک مرکزی شمش طلا با همین قیمت دلار به مردم فروخته می‌شود؟ این‌که ما بگوییم قیمت دلار را به رسمیت نمی‌شناسیم که اصل موضع را دچار تغییر نمی‌کند.

آقای رئیسی در هنگامه انتخابات ۱۴۰۰ به درستی گفتند که؛ «دولت روحانی می‌گوید اگر ما نبودیم چنان مشکلاتی درست می‌شد؛ این حرف مثل این است که دروازه بانی ۱۷ گل بخورد و بگوید اگر من نبودم ۳۰ گل می‌خوردیم.» این وضعیت کنونی هم دقیقا مشابه همین اتفاق است.

به هرحال، در حال حاضر شاخص‌های اقتصادی حرف می‌زنند و نمی‌شود منکر شد که نرخ دلار به ۷۰ هزار تومان رسیده است. افزایش قیمت دلار در قیمت تمام کالا‌ها و خدمات اثر خود را نشان می‌دهد لذا صرفا با سفیدنمایی و این‌که بگوییم مشکلی وجود ندارد اتفاقی رخ نمی‌دهد و صورت مسئله به قوت خود باقی است.‌ای کاش آقای رئیسی، بلوچ بودند.

من روز گذشته در نطق خود خطاب به آقای رئیسی بیان کردم که‌ای کاش آقای رئیس جمهور بلوچ بودند، چون آن‌ها وقتی وعده‌ای می‌دهند و می‌بینند آن وعده عملی نمی‌شود نمی‌توانند چشم در چشم مردم و مخاطبشان بگذارند و بگویند که همه چیز گل و بلبل است. متاسفانه با پدیده‌ای مواجهیم که علی‌رغم این که خیلی از شعار‌های اقتصادی عمل نشده، اما دوستان در حالتی هستند که فکر می‌کنند همه چیز گل و بلبل است و همه مشکلات حل شده است.

مگر رئیسی نگفته بود حقوق کارگران به اندازه تورم باشد، خب چرا الان نیست؟

البته بعضا هم می‌گویند که ما می‌دانیم مشکلاتی وجود دارد، اما دولت دارد کارو تلاش می‌کند. من منکر کار و تلاش دولت نیستم، به عنوان مثال من خودم سفر‌های استانی دولت را بسیار قبول دارم، اما برخی عملکرد‌های دولت نتیجه‌اش این شده که سفره مردم دارد روز به روز تنگ‌تر و محقرتر می‌شود.

آقای رییس جمهور قبل از انتخابات فرمود که چرا نباید حقوق کارگران به اندازه تورم افزایش پیدا کند؟ خب این سوال را اگر در حال حاضر از ایشان بپرسیم چه پاسخی دارند، در حال حاضر افزایش حقوق کارگران چیزی حدود بیست درصد است، در حالی‌که در بهترین شرایط می‌توان گفت تورم بالای ۴۰درصد بوده است. به‌نظرم این دوگانگی‌ها چه از دولت قبل باشد که من منتقد آن بودم چه از دولت فعلی باشد، قابل قبول نیست.

دوستان نباید از اینکه مشکلات را عنوان کنیم، بهراسند

با این روند فکر می‌کنید که آقای رئیسی ممکن است که برای ۱۴۰۴ دوباره رئیس‌جمهور شود؟

در کشور ما متغیر‌های سیاسی فقط تا قدری قابل پیش‌بینی هستند و تا ماه‌های آخر نمی‌شود چنین چیز‌هایی را پیش‌بینی کرد و تحلیل‌گران سیاسی تا لحظه آخر صبر می‌کنند. مسئله این است که چه ایشان رئیس جمهور شود یا خیر همه ما واقفیم و باید اعلام کنیم که این جهت‌گیری سیاسی قطعا مشکل خواهد داشت.

این دولت در مقطعی گفت باید ارز ترجیحی حذف شود و کار درستی هم بود، ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردند، اما ارز نیمایی جایگزینش شد. اگر قرار باشد واقعا با ریشه‌های رانت و فساد مقابله شود، پس اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی مبنای اقتصادی ندارد به همان نسبت ارز نیمایی ۱۵۰۰ تومانی هم مبنای اقتصادی ندارد.

این دوگانگی‌ها واقعا قابل پذیرش نیست. اما باز هم تاکید می‌کنم ضمن احترام به رویکرد‌های خوب این دولت، من همیشه عنوان کرده‌ام که دوستان نباید از این‌که چالش‌ها و مشکلات را عنوان کنیم بهراسند، بلکه باید در صدد چاره‌اندیشی باشند.

دیگر خبرها

  • آغاز انتخابات مجلس هندوستان
  • لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم به نفع جهش تولید است
  • ۵ وزیر دولت در صفِ اول «اصلاح کابینه» از نگاه محمودزاده /رئیسی با این وزرای ضعیف و ناکارآمد نمی تواند کاری از پیش ببرد
  • مطالبات دانشگاهیان دانشگاه آزاد مشهد از منتخبان مردم در مجلس
  • منتخبان مجلس دوازدهم باید مکلف به پاسخگویی باشند/ ضرورت نظارت سخت گیرانه بر ثروت‌های ملی در استان
  • نماینده مجلس: کاش رئیسی، بلوچ بود
  • معین الدین سعیدی: کاش رئیسی، بلوچ بود؛ انتظار دارند صرفا مجیزگوی دوستان باشیم
  • مسئولان به جای صندلی «مداخله‌جویی» روی صندلی «حکمرانی» بنشینند
  • صدور اعتبار نامه نمایندگان منتخب تهران در مجلس دوازدهم
  • معین الدین سعیدی: کاش رئیسی، بلوچ بود / با دلار ۶۷، ۶۸ هزار تومانی چه بلایی سر سفره مردم می آید؟