Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-04-20@03:25:30 GMT

توضیح درباره «خاکسپاری در مزار مهرداد بهار»

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۲۱۷۰۴

به گزارش ایلنا، سحر قدیمی، مترجم و همسر دکتر امیرکاووس بالازاده، در یادداشتی در این باره  نوشته است:

«راستی و مهر و محبت فسانه شد

در پی انتشار خبری مبنی بر "خاکسپاری بی‌اجازۀ شخصی گمنام در مزار دکتر ملک مهرداد بهار و برداشته شدن سنگ مزار ایشان"، ضروری است ملاحظات زیر از جانب خانواده ایشان و دیگر دلواپسان فرهنگ و ادب این دیار مورد توجه قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

1. شب گذشته، خواهر و خواهرزادۀ دکتر بهار در تماسی تلفنی، اعتراضشان را مبنی بر دفن پیکر همسرم در مزار دکتر بهار بدون کسب اجازه از خانوادۀ ایشان عنوان کردند و با وجود توضیحات اینجانب تصمیم گرفتند موضوع را رسانه‌ای کنند. در آغاز صرفاً متأسفم که این خانوادۀ فرهیخته به رغم شنیدن آن توضیحات، خبر را طوری جلوه داده‌اند که گویی شبانه عده‌ای سودجو به قطعۀ هنرمندان بهشت‌زهرا هجوم برده‌اند و پیکر عزیز گمنامشان را در ملک خصوصی ایشان به خاک سپرده‌اند.

2. شخصی که از او به عنوان "گمنام" یاد شده، دکتر امیرکاووس بالازاده است: روزنامه‌نگار، کتابشناس، اسطوره‌پژوه و استاد نمونۀ دانشکدۀ هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی که سالها شاگرد و همدم زنده‌یاد دکتر بهار بود و پس از فوت ایشان یادنامۀ درخشانی در ستایش شخصیت علمی ایشان منتشر کرد ( مهر و داد و بهار، انجمن آثار و مفاخر ملی، 1377) و بیشتر از دو دهه در راستای شناساندن و معرفی آثار ایشان در نزد شاگردان خود کوشید تا نسلهای جوانتر هم از میراث علمی ایشان بهره‌مند شوند.

3. پس‌زمینۀ خانوادگی این شخصیت گمنام از خاندان محترم بهار چیزی کم ندارد؛ از جد بزرگ ایشان، "حاجی محمد بالا" در کتاب ارزندۀ احمد کسروی (تاریخ مشروطۀ ایران) به عنوان یکی از ارکان اصلی انقلاب مشروطه در تبریز یاد شده است و تمام نوادگانش نیز از خدمتگزاران این آب و خاک بوده‌اند.

4. این شخصیت گمنام، روزنامه‌نگار نمونۀ روزنامه‌های گوناگون و استاد برجسته و محبوب نسلی از دست‌اندرکاران و هنرمندان درخشان سینما و تئاتر این دیار بوده است، کسانی که باور دارند آموزه‌های ایشان مسیر زندگیشان را عوض کرد و هویت تازه‌ای به آنها بخشید ( چنانکه گروهی از آنها مقدمات یادنامۀ خود استاد بالازاده را مهیا کرده‌اند که قرار است همزمان با سالگرد فوت ایشان چاپ شود).

5. این شخصیت گمنام ( با کتابخانه‌ای بیشتر از بیست هزار جلد کتاب)، در حوزه‌های فرهنگ و ادب و هنر، کتابشناسی متخصص بود و اساتید بسیاری در موارد بیشمار به نظر کارشناسی ایشان مراجعه می‌کردند.

6. گذشته از شخصیت علمی، بزرگمردی، منش والا، فن بیان، هوشمندی، عطوفت و تواضع ایشان زبانزد اهل فن بود. به ویژه آن که در مطالعات میان‌رشته‌ای (با توجه به رشتۀ تحصیلی فرهنگ و زبانهای باستانی و رشتۀ کاری‌اش، تئاتر) نیز فعالیت بسیاری داشت.

7. پس از درگذشت ایشان ( بر اثر بیماری نادر آمیلوایدوسیس در سن 61 سالگی) ، دوستان، همکاران، اساتید و شاگردان ایشان از چند کانال گوناگون دست به کار شدند تا در جایگاهی شایستۀ شخصیت علمی و فرهنگی‌شان به خاک سپرده شود: دانشگاه آزاد اسلامی (واحد تهران مرکز)، انجمن هنرهای نمایشی و خانۀ کتاب به صورت جداگانه با وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی تماس گرفتند و نامه‌نگاری کردند تا جایی مناسب برای خاکسپاری ایشان در قطعۀ هنرمندان پیدا کنند و چه جایی بهتر از مزار استادش که شبها و روزهای بسیاری را با هم گذرانده بودند و مهر زیادی به هم داشتند.

8. تعداد زیاد افراد حاضر در مراسم خاکسپاری استاد بالازاده، در اوج هوای سرد دیماه پارسال تهران حاکی از نام و جایگاه ایشان بود.

8. قطعۀ هنرمندان بهشت‌زهرای تهران، مالکیت شخصی ندارد، ملکی دولتی است که درگذشتگان با توجه به سابقۀ علمی و فرهنگی و هنری و پس از بررسی دستاوردهای حرفه‌ای و با نظر گروهی از کارشناسان و اجازۀ مستقیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آنجا به خاک سپرده می‌شوند. طبعاً چنین اشخاصی متعلق به چند نفر و یکی دو خانواده نیستند؛ جزیی از فرهنگ این دیار هستند و در دل و ذهن آدمهای بسیاری زنده. از این رو، شخصی کردن چنین موضوعی و نادیده گرفتن واقعیات و داوری‌های احساسی پسندیده نیست؛ مخصوصاً گروهی از ما که خود را اهل ادب و دانش و تفکر می‌دانیم.

9. غرض‌ورزی‌های شخصی و استفاده از نام نیکمردانی که ذره‌ای به محل دفن خود اهمیت نمی‌دادند، آن هم شش ماه پس از درگذشت استاد بالازاده دل هر کسی را به درد می‌آورد، آن هم من که خود، شاگرد همسرم بودم و از اهمیت رابطۀ شاگرد و استادی نزد ایشان بیشتر از هر کسی باخبرم. هنوز در شوک درگذشت همسرم هستم که باید با اینگونه نامهربانی‌ها روبه‌رو شوم، چون واقعاً چه کسی به جز من می‌دانست که استاد بالازاده هر بار که به بهشت‌زهرا می‌رفت، قبل از حاضر شدن بر سر مزار پدر و مادرش، بر سر مزار استاد بهار حاضر می‌شد. اطمینان دارم به خاک سپردنش در آنجا از مدتها پیش مقدر شده بود.

10. به آدم‌ها احترام بگذاریم. "گمنام" خواندن کسی نه چیزی از شأن او کم می‌کند و نه به بزرگی استاد بهار می‌افزاید. بکوشیم مثل آنها متواضع باشیم.

10. برخلاف ادعای خانوادۀ محترم بهار، سنگ مزاری در خور توجه در جای سنگ قبلی نصب شده است که به شهادت کسانی که آن را دیده‌اند، شایستۀ نام این دو مرد بزرگ است. اطمینان دارم این دو عزیز که عمری در راه تاریخ و فرهنگ این بوم و بر کوشیدند و در زندگی به دنبال نام و نان نبودند، مایل نیستند پس از مرگ نیز آماج ناراستی و نامهربانی قرار بگیرند، آن هم از سوی ما که از ماهیت واقعی رابطۀ ایشان بی‌خبریم.

با مُردگان خویش مروت کنید از آنک

او نیست تا جواب شما را بیاورد

"ملک‌الشعرای بهار"

با احترام

سحر قدیمی (مترجم و همسر دکتر امیرکاووس بالازاده)»

گفتنی است؛ سازمان بهشت زهرا(س) بر اساس مکاتبه و تایید معاونت هنری وزارت ارشاد اقدام به دفن هنرمندان می نماید و اخیرا در جهت حفظ هویت  قطعه هنرمندان که اکثرا مزارها ۲ یا ۳ طبقه است، طبقات بالایی نیز بر اساس تایید و مکاتبه وزارت ارشاد صرفا به هنرمندان نام آوران و بزرگان این سرزمین اختصاص می یابد و این اقدام از طرفی در جهت تکریم هنرمندان و بزرگان کشور و از طرف دیگر حفظ هویت ارزشمند قطعه هنرمندان صورت گرفته است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: استاد بالازاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۱۷۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید شهدا بر «ولایت مداری» است

به گزارش خبرگزاری مهر، جلسه شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت صبح امروز با حضور امام جمعه شهرستان بهار، فرماندار شهرستان بهار، معاون سیاسی امنیتی فرمانداری، امام جمعه مهاجران، معاون بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس و مدیران دستگاه‌های اجرایی برگزار شد.

امام جمعه شهرستان بهار در جلسه شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت شهرستان بهار گفت: شهدا دوری از شعار و اقدامات کلیشه‌ای و توجه به کار عملیاتی را به ما آموختند و خداوند نیز ما را به احسان، عدل و خوبی امر می‌کند که باید نیت و فعل خوب باشد تا نتیجه خوب، حاصل شود.

حجت الاسلام رضا مصباح با اشاره به دفاع مشروع و عملیات وعده صادق گفت: این عملیات دنیا را متوجه فرهنگ شهادت کرد و به مخاطبین القا کرد که مرگ پایان زندگی نیست و مرگ اتصال از دنیای پر از آشوب و استرس به مکانی امن است و این نگاه را شهدا به ما آموختند.

وی اظهار داشت: «امید» برای انسان حیات بخش است و با انتظار معنا می‌یابد و در صورت اعتقاد به انتظار، هیچکس بر ما نمی‌تواند فائق آید.

وی افزود: اسرائیل از سال ۱۹۶۸ یک حکومت و قدرت بلامنازع نظامی بود که امروز با تحقیر و از سوی جمهوری اسلامی ضربه‌ای به پهنای تاریخ خورد.

امام جمعه شهرستان بهار تصریح کرد: شهدا بر «ولایت مداری» و اطاعت از ولی امر به عنوان مغز متفکر جهان تشیع تاکید داشتند و امروز اطاعت از ولی فقیه بر همگان واجب است.

حجت الاسلام مصباح با تاکید بر انتقال نگاه و تفکر شهدا به نسل جدید گفت: یادواره‌های شهدا باید انتقال دهنده ی مفاهیم، محتوا و دغدغه مندی شهدا به مخاطبین باشند و مکتب حاج قاسم؛ با نگاه نخبه گونه و افکار منتج و زاینده استمرار یابد.

وی اظهار داشت: جبهه مقاومت و پایداری از شهدای ایران اسلامی درس گرفتند و امروز در مقابل ظلم و زور ایستادگی کرده اند.

سپس فرماندار شهرستان بهار با تبریک حماسه غرورآفرین نیروهای نظامی و تنبیه رژیم غاصب گفت: دفاع مشروع ایران، مایه‌ی استحکام و ارتقای موقعیت اجتماعی نظام جمهوری اسلامی و خوشحالی محور مقاومت و دنیای مسلمین شد و رژیم صهیونیستی هیچ غلطی نتوانست بکند.

مجتبی فیض اللهی با تاکید بر تکریم خانواده‌های شهدا و ایثارگران گفت: امنیت امروز ما به برکت مجاهدت و از خود گذشتگی این عزیزان است و تکریم خانواده شهدا کمترین کاری است که در قبال ایثار آنها، باید انجام دهیم.

وی تصریح کرد: نیازهای خانواده شهدا و ایثارگران احصا شود و برنامه ریزی خوبی در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت انجام دهیم.

وی افزود: مردم شهرستان بهار پس از نماز جمعه در راستای حمایت از پاسخ قاطع به رژیم صهیونیستی راهپیمایی خواهند کرد.

کد خبر 6082365

دیگر خبرها

  • اولین مقاله اش: تقصیر با مردان است نه زنان / اولین کتابش: پیغمبر دزدان / آنچه محقق داماد در باره باستانی پاریزی گفت
  • عدالت فرهنگی یعنی همه جای ایران سرای من است
  • پیام تسلیت رئیس‌کل بانک مرکزی در پی درگذشت دکتر پرویز داوودی
  • تاکید شهدا بر «ولایت مداری» است
  • برگزاری رویداد بهار هنر انقلاب در آذرشهر
  • رویداد هنری "بهار هنر انقلاب" در آذرشهر
  • دیدار با ۲ تن از پیشکسوتان هنر انقلاب اسلامی در خوزستان
  • ببینید | سالروز تولد استاد دکتر سیدعلی موسوی
  • تجلیل از هنرمندان برتر استان مرکزی
  • برگزاری یادبود دهمین سال درگذشت استاد باستانی پاریزی