Web Analytics Made Easy - Statcounter

‌به گزارش خبرنگار  حوزه  دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، طراحی و ساخت جنگنده دانش بالایی می‌خواهد، چرا که باید در آن از پیشرفته‌ترین دانش روز جهان استفاده شود که جمهوری اسلامی ایران در چند سال اخیر به آن دست پیدا کرده است، جوانان ایرانی توانسته‌اند تا امروز پرنده‌هایی چون کوثر، صاعقه و یاسین را بسازند و امروز هم در حال ساخت جنگنده نسل پنجم هستند که اسم آن قاهر ۳۱۳ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ساخت یک پرنده نظامی از ساخت کوچک‌ترین پیچ تا بدنه، کار بسیار دشوار است؛ چرا که در صورت عدم کارایی لازمِ هر قطعه فرآیند ساخت متوقف می‌شود، نکته جالب این است که در این زمینه متخصصان کشورمان تا حد زیادی به دانش بومی خود اتکا دارند و امروز بیش از ۹۰ درصد قطعات جنگنده‌های کشور بومی هستند.

یک جنگنده نظامی از چند بخش اصلی چون موتور، سیستم هدایت و تسلیحات تشکیل می‌شود؛ در کنار این بخش‌ها یک قسمت مهم دیگر هم وجود دارد که ضامن جان خلبان است و آن هم صندلی خلبان است که در زمان پرواز و در صورت وجود خطر می‌تواند خلبان را از مرگ نجات دهد.

صندلی که جان ده‌ها هزار خلبان را نجات داده است

Ejection Seat یا صندلی اِجکت سامانه‌ای است که از آن برای نجات خلبان یا سایر سرنشینان یک هواپیما نظامی در موقعیت اضطراری استفاده می‌شود؛ نکته مهم درباره صندلی اجکت این است که وقتی در سال ۱۹۴۶ میلادی ساخته شد این تصور که باعث پیشرفتی شگرف در صنعت هواپیما‌های نظامی شود وجود نداشت، اما جالب است که بدانیم تا امروز این صندلی جان بیش از ۱۰ هزار خلبان از حدود ۱۰۰ نیروی هوایی جهان را نجات داده است.

ایده صندلی‌پران در سال ۱۹۳۴ میلادی توسط جیمز مارتین و والنتین بیکر موسسان شرکت هواپیما سازی مارتین- بیکر ارائه و حدود ۱۰ سال بعد مطالعات روی آن انجام شد و در سال ۱۳۴۶ اولین نمونه آن ساخته شد؛ در ماه جولای همان سال برنارد لینچ با یک فروند هواپیمای گلستر متئور در ارتفاع ۸ هزار پایی و سرعت ۵۱۰ کیلومتری بر فراز فرودگاه چلگروو این صندلی را تست کرد و از آن پس تا امروز همه نیرو‌های هوایی در پرنده‌های نظامی خود و برای حفظ جان خلبان از صندلی اجکت استفاده می‌کنند.

خلبان زمانی از سیستم اجکت استفاده می‌کند که دیگر هیچ شانسی برای ادامه پرواز نداشته باشد، یعنی جنگنده هدف قرار گرفته باشد یا به دلیل نقص فنی توان کنترل پرنده وجود نداشته باشد، در این صورت طبق دستورات چون حفظ جان خلبان اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند فرآیند اجکت انجام می‌شود.

در فرآیند eject ابتدا خلبان با کشیدن یک ضامن شیشه کابین خلبان را به وسیله راکت‌های مخصوصی که در بدنه تعبیه شده از جنگنده جدا می‌کند، سپس ضامن صندلی را کشیده که در این زمان راکت‌های تعبیه شده در زیر صندلی عمل کرده و خلبان را از پرنده خارج می‌کند.

راکت‌ها پس از عمل کردن، خلبان را در عرض ۱.۸ ثانیه به ارتفاع ۱۰۰ متری پرتاب می‌کند و پس از آن خلبان به وسیله چتری که در پشت صندلی نصب شده فرآیند فرود را آغاز می‌کند و به همین دلیل است که پیش از پرواز خلبان به وسیله چند کمربند به صندلی متصل می‌شود؛ نکته مهم این است که در صورت اجکت ارتفاع نقش ویژه‌ای دارد، اگر خلبان زیر ارتفاع ۵ کیلومتر از سطح دریا اجکت کند صندلی از خلبان جدا می‌شود، اما اگر ارتفاع بیشتر باشد چون اکسیژن کمی در هوا وجود دارد خلبان از کپسول اکسیژن تعبیه شده در صندلی استفاده می‌کند.

فشار کشنده‌ای که خلبان تحمل می‌کند

در صورت اجکت نیرویی بیش از ۱۸ جی به خلبان وارد می‌شود که در صورت نپوشیدن لباس جی سوت که مخصوص خلبانی است به خاطر افت کلی فشار خون نفر در لحظه جان خود را از دست می‌دهد؛ البته فرآیند اجکت بسیار به حالت هواپیما بستگی دارد، در بیشتر جنگنده‌ها خلبان برای اجکت باید در سرعت و ارتفاع مناسب باشد و هواپیما در حالت افقی قرار گرفته باشد.

در صورتی که جنگنده حالتی غیر از افقی داشته باشد به دلیل فشار جی وارده آسیب‌های جدی به خلبان وارد می‌شود مانند اتفاقی که برای خلبان F-۱۵ آمریکایی در خلیج مکزیک رخ داد، در این پرواز خلبان در زمانی که دماغه پرنده به سمت زمین بود و سرعتی نزدکی ۱.۵ ماخ داشت بیرون پرید که باعث شد از ۲۳ نقطه دچار شکستگی شدید شود؛ از طرف دیگر خلبان در هنگام اجکت باید سر‌ خود را تقریباً تا میان پاهایش بیاورد تا گردن او در هنگام اجکت از جا کنده نشود.

بهترین حالت برای اجکت مناسب زمانی است که سرعت پرنده بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلومتر است و در حال سقوط سریع هم نیست؛ البته شرکت زوزدای روسیه ادعا کرده صندلی‌های پرتاب شونده پرنده‌های روسی مانند نوعی که در میگ ۲۹ یا ۳۱ به کار برده شده به خلبان اجازه می‌دهد در هر ارتفاع و سرعتی فرآیند اجکت را انجام دهد، به شرط آن که لباس و کلاه مخصوص فشار پوشیده باشد موضوعی که برای متخصصان ایرانی هم بسیار مهم است.

صندلی سریر؛ حافظ جان خلبانان ایرانی

با ورود میگ ۲۹ به ایران و روحیه بالای متخصصان کشورمان کار اورهال این جنگنده توسط جوانان انقلابی شروع شد و همین موضوع باعث شد تا افسران نیروی هوایی توانایی‌های خود را بار دیگر به جهانیان نشان دهند؛ آن‌ها توانستند از روی صندلی‌پران جنگنده روسی صندلی اجکت سریر ایرانی را آن هم با قابلیت بهتر بسازند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

این صندلی تماما بومی که نمونه صندلی کا-۳۶دی ام۲ نصب شده بر روی هواپیما‌های میگ، سوخو و بالگرد کاموف ۵۰ است می‌تواند عقاب‌های تیز پرواز کشورمان را در سرعت تا ۲.۵ ماخ و ارتفاع ۲۰ کیلومتر بدون هیچ مشکلی از پرنده خارج و جان آن‌ها را حفظ کند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

نکته مهم این است که پیش‌تر نیز متخصصان نیروی هوایی کشورمان توانسته بودند شبیه‌ساز صندلی اجکت را بومی سازی و کمک شایانی به آموزش خلبانان جوان کشور کنند، این شبیه‌ساز که طول ریلی ۷.۵ متر دارد کارآموز را در زاویه ۱۵ درجه پرتاب می‌کند و نیروی ۱۰ جی را وارد می‌کند.

در حال حاضر صندلی‌پران سریر روی تعدادی از جنگنده‌های صاعقه ۱، صاعقه ۲، کوثر و یاسین نصب شده است و احتمالا از آن در جنگنده نسل پنجم قاهر ۳۱۳ هم استفاده خواهد شد که این نشان از توانمندی بالای متخصصان ایرانی دارد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

نکته جالب این است که این دستاورد در نمایشگاه اقتدار ۴۰ که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار شده بود در معرض نمایش عمومی قرار گرفت که علاوه بر مردم توجه بسیاری از مقامات خارجی را به خود جلب کرد؛ نکته جالب دیگر این که این صندلی تمام مراحل خود از ساخت تا تست را در داخل کشور گذرانده است.

نمایش این دستاورد در معرض عموم نشان از این موضوع دارد که جوانان ایران اسلامی سال‌هاست که به چنین توانایی رسیدند و حتما در راستای ارتقای آن حرکت کردند که این موضوع دشمن را می‌ترساند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران جنگنده ایرانی انقلاب اسلامی جان خلبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۴۱۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در شب عملیات ۱۰۳ جنگنده خارجی درگیر نبرد با پهپادها و موشک های ایرانی بودند | ۱۲ موشک هاپیرسونیک شلیک کردیم که...

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خبرگزاری قدس (قدسنا) در نشست تحلیل و بررسی عملیات"وعده صادق" به همراه ناگفته هایی از این عملیات که امروز سه شنبه برگزار شد، سید مجتبی ابطحی دبیرکل کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین مجلس گفت: رهبر معظم انقلاب پس از جنایت صهیونیست ها در حمله به کنسولگری ایران در دمشق و شهادت مستشاران نظامی ایران، چهار مرتبه در سخنان خود بر تنبیه رژیم صهیونیستی تاکید داشتند که نشان از اهمیت این امر بوده و بی سابقه است.

ابطحی افزود: دشمنان ابتدا برای اینکه این موضوع تحقق نیابد، اقدام به افزایش فشار حداکثری کردند؛ بر این اساس وزرا و سفرای متعددی با کشورمان تماس داشتند که آخرین تلاش مربوط به چند ساعت قبل از عملیات بود. در واقع آخرین پیشنهاد مربوط به مصری ها بود که مطرح کردند ما آتش بس کامل را در غزه محقق می کنیم؛ کشورمان پاسخ داد این آتش بس از شدت عملیات می کاهد اما عملیات را لغو نمی کند و این نشان از اقتدار ایران دارد.

دبیرکل کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین افزود: بر اساس گزارشات اطلاعات عملیات، متوجه شدیم پنتاگون فرماندهی کامل را پذیرفته و سنتکام وارد منطقه شده و ۸ منطقه دفاع ضد موشکی را طراحی کردند؛ زاگرس، قفقاز، ترکیه، خلیج فارس، دریای سرخ و مدیترانه از جمله این مناطق بودند. همچنین ۵ قدرت موشکی جهان شامل آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان و رژیم صهیونیستی با تمام توان و آخرین فناوری‌های خود به میدان آمدند و تمام سیستم‌های مافوق پیشرفته ضد موشکی قطر که در اختیار آمریکایی‌هاست کاملا در اختیار آن‌ها قرار گرفت و همه سیستم‌هایی که به عنوان هشدار سریع طی سالیان دراز پایه‌ریزی کردند پای کار آمدند و قصد این بود که اگر ایران خواست اقدام کند، هیچ کدام از اهداف را نتواند بزند.

ابطحی با اشاره به اینکه شش ناو ضد موشک به منطقه وارد شد و دشمنان شبکه زمینی و هوایی راه اندازی کردند، افزود: در این میان پانزده هواپیمای اطلاعاتی به پرواز درآمدند و همچنین سیستم ضد اطلاعاتی عملیاتی شد تا کشورمان به هدف های خودش دست نیابد؛ باید یادآور شد ۱۰ کشور در میدان نبرد بودند که قابل تامل است.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور فلسطین ادامه داد: ۱۲ موشک هاپیرسونیک (مافوق صوت) شلیک شد که همگی به شدت به هدف خوردند و این موج اصلی و نهایی این عملیات بود.

وی افزود: در شب عملیات، ۷۰ جنگنده دشمن برای رهگیری پهپاد ها به پرواز درآمدند و برای اطمیان بیشتر ۳۳ فروند جنگنده دیگر از قبرس و ترکیه عازم منطقه درگیر شدند که در مجموع در شب عملیات ۱۰۳ جنگنده درگیر نبرد با پهپادها و موشک های ایرانی بودند.

ابطحی افزود: پهپادها به عنوان مرحله اول عملیات و فقط و فقط برای عملیات مشغول کردن جنگنده ها و سامانه های دفاعی به پرواز درآمدند نه انهدام هدفی و از این رو ۱۰۰ درصد به اهداف خود دست یافتند. پهپادها پنج منطقه از هشت منطقه پدافندی دشمن از شرق اردن تا غرب عراق را مشغول کردند.

دبیرکل کنفرانس بین‌المللی حمایت از مردم فلسطین خاطرنشان کرد: در این میان باید اذعان کرد موشک های بارشی یا خوشه ای نیز عملیات خودشان را انجام دادند؛ آنها نیز سپر دوم برای موفق شدن هایپرسونیک ها بودند. بنابراین باید اذعان کرد صددرصد موفق عمل کردند.

دستیار ویژه وزیر کشور در امور فلسطین و محور مقاومت تصریح کرد: نباید فراموش کرد که دشمن در درگیری با لبنانی ها، یمنی ها و عراقی ها نسبت به سیستم موشکی و پهپادی کشورمان اطلاعات بدست آورده بود درحالی که ما هنوز سیستم راداری آنها را امتحان نکرده بودیم اما اثربخشی ها کاملا مشهود بود.

دبیرکل کنفرانس بین‌المللی حمایت از مردم فلسطین با اشاره به اینکه دو طرح برای اجرای این عملیات تهیه شد، گفت: طرح های کم شدت و نیابتی و پرشدت مستقیم دو برنامه بود؛ بنا شد مقاومت در سطحی که تا الان وارد عرصه شده، اقدام کند و بیشتر ورود نکند.

ابطحی خاطرنشان کرد: این عملیات سپرموشکی و سیستم راداری دشمن را درهم شکست و این سپر را از نظر تاکتیکی، تکنیکی، عملیاتی و نظامی فاقد ارزش کرد که امری مهم تلقی می شود.

وی با اشاره به دستاوردهای عملیات وعده صادق گفت: شکستن سپر موشکی رژیم صهیونیستی از دستاوردهای ما در این عملیات بود؛ بعد از وعده صادق هم در سطح تاکنیتی و تکنیکی و هم در سطح عملیاتی و نظامی این سپر موشکی امروز برای کل جهان فاقد ارزش شد. همچنین در حوزه تکنیکی مطمئن شدیم که سیستم‌های ما به چه صورت کار می‌کنند و در واقع این تازه اولین مانور ما با فشنگ جنگی بوده است. ما ثابت کردیم جمهوری اسلامی ایران به تنهایی می‌تواند با تمام دنیا درگیر شود؛ فرماندهان ما در ۷ ساعت در یک اتاق عملیات نشستند و با همه اتاق‌های فکر منطقه‌ای، فرامنطقه‌ای و جهانی درگیر شدند.

ابوشریف: عملیات وعده صادق یک تحول استراتژیک بود
ناصر ابوشریف، نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران در این نشست گفت: به جمهوری اسلامی ایران بخاطر این دستاورد تبریک می‌گوییم؛ این حق مشروع ایران است که در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی خصوصا حمله به کنسولگری در سوریه واکنش نشان دهد. همانطور که ما در جنبش های مقاومت اعلام کردیم، در کنار ایران برای احقاق حق مشروعش ایستاده ایم.

نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران تصریح کرد: این عملیات تبعات مثبتی بر روحیه ملت فلسطین ایجاد کرد و نشان داد کسانی هستند که در کنارشان قرار دارند؛ همچنین برای کل منطقه پیام داشت و بدون شک نقطه عطفی در همکاری های منطقه ای خصوصا میان مقاومت خواهد بود.

ابوشریف با تاکید بر اینکه عملیات وعده صادق برای کل جهان نیز پیام مهمی به همراه داشت، گفت: کشورهای شرق دریای مدیترانه و کشورهای حاضر در دریای سرخ در ‌این عملیات مشارکت داشتند؛ در واقع تمامی این کشورها شرایط خاصی را تجربه کردند بنابراین باید اذعان کرد این عملیات بنیانگذار مرحله جدیدی بود و تحول راهبردی و استراتژیک مهمی را رقم زد که در تاریخ جاودان خواهد شد.

وی افزود: از زمان هدف قرار گرفتن کنسولگری ایران در سوریه، به نوعی حملات علیه ملت فلسطین کاهش یافته است . این مهم در حالیست که پس از عملیات اخیر، ورود مواد غذایی به نوار غزه بیشتر شده و حتی مسئله یورش به رفح نیز برای چند روز مسکوت گذاشته شده است.

ابوشریف با اشاره به اینکه عملیات وعده صادق یک تحول استراتژیک محسوب می شود، گفت: این عملیات همانند طوفان الاقصی در تاریخ ملت ها ثبت خواهد شد چرا که رژیم صهیونیستی از داخل خاک جمهوری اسلامی تنبیه شد.

نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران با اشاره به اینکه دلایل زیادی برای دفاع مشروع ایران در مقابل جنایت های رژیم صهیونیستی وجود دارد، افزود: یکی از نمادهای این عملیات که در جنگ مردم غزه نشان داده شد، این است که صهیونیست‌ها به تنهایی در حال جنگ نیستند بلکه استبکار جهانی را در کنار خود دارند و خودشان هم نماد این استبکار هستند.

وی ادامه داد: یمنی ها این روزها صهیونیست ها را هدف قرار می‌دهند، حزب الله از شمال، نوار غزه نیز شش ماه در جنگ است اما امروزه ایران اهدافی را در عمق رژیم غاصب اسرائیل قرار داد که ثابت کند این رژیم در ضعیف ترین زمان ها قرار دارد.

ابوشریف تصریح کرد: رژیم صهیونیستی ادعا کرد فقط ۹ فروند موشک به اهدافش اصابت کرده و تلاش کرده با انتشار تصاویر ساختگی حجم تلفات خود را کم نشان دهد اما حداقل ۱۲ موشک اصابت کرده است؛ البته مسئله اصلی اصابت موشک نیست بلکه بعد روانی ایجاد شده در داخل رژیم صهیونیستی مهم است.

وی بیان کرد: رژیم صهیونیستی شکننده است و توان و تاب آوری جنگ داخلی را ندارد؛ بعد شهادت فرماندهان در کنسولگری و سپس تهدید ‌ایران به پاسخ، رعب و وحشت جامعه صهیونیست ها را فرا گرفت. در واقع مشاهده کردیم که به فروشگاه ها حجمه وارد کردند و مواد غذایی انبار کردند که نشان از وحشت است؛ البته این فقط بخشی از بازخوردهای است که موجب ترس صهیونیست ها شد.

ابوشریف با اشاره به اینکه بازتاب های اقتصادی این عملیات نیز گسترده تر خواهد بود، بیان کرد: در واقع شاهد خروج سرمایه ها از فلسطین اشغالی خواهیم بود که قابل تامل است.

کد خبر 845046 برچسب‌ها ایران و اسرائیل خبر ویژه

دیگر خبرها