Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-25@01:53:43 GMT

«پنج گفتار درباره اخبار جعلی» منتشر شد

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۲۴۵۴۷

«پنج گفتار درباره اخبار جعلی» منتشر شد

نویسنده «پنج گفتار درباره اخبار جعلی» گفت: در این کتاب به شکل‌های گوناگون اخبار جعلی از قالب‌های نوشتاری و تصویری گرفته تا فیلم‌ها و نقش هوش مصنوعی در تولید دیپ فیک و آثار زیان‌بار آن‌ها بر افکار عمومی اشاراتی رفته است.

سیدغلامرضا فلسفی نویسنده کتاب «پنج گفتار درباره اخبار جعلی»، در گفت و گو با خبرنگار رسانه خبرگزاری فارس، با اشاره به بخش های مختلف این کتاب گفت: این کتاب دارای پنج گفتار است که می توان به آیا سواد رسانه ای یارای هماوردی با اخبار جعلی را دارد، اطلاعات نادرست واژه برگزیده سال 2018، جهان در خطر بازگشت به عصر تاریکی، فرجام اخبار جعلی، اطلاعات نادرست و سواد دیجیتالی در گرو دود دودکش ساختمان شماره 10 خیابان داونینگ و قصه پرغصه بازگرداندن غول دیپ فیک به بطری:‌ما سپر انداختیم اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در این کتاب به شکل‌های گوناگون اخبار جعلی از قالب‌های نوشتاری و تصویری گرفته تا فیلم‌ها و نقش هوش مصنوعی در تولید دیپ فیک و آثار زیان‌بار آن‌ها بر افکار عمومی اشاراتی رفته است. همچنین سعی شده در حد امکان به شیوه‌های شناسایی این جعلیات چه برای مخاطب عام و چه خبرنگاران و سازمان‌های رسانه‌ای پیشنهاد‌هایی سخت افزارانه و نرم افزارانه ارائه شود.

نویسنده کتاب «پنج گفتار درباره اخبار جعلی» تصریح کرد:‌ نقش سواد رسانه‌ای، دیجیتالی و خبری در قالب سوادهای نوین در مواجهه با اطلاعات نادرست و اخبار جعلی، از دیگر موضوع‌هایی بوده که در این کتاب به آن اشاره‌ شده است. 

وی افزود: در گذشته‌های دور با‌سواد به کسی می‌گفتند که خواندن، نوشتن و حساب کردن می‌دانست، اما امروزه با‌سواد به کسی می‌گویند که بتواند از خوانده‌ها و آموخته‌های خود تغییری در زندگی خود ایجاد کند. تغییری که در گرو کاهش حداکثری ورود اطلاعات نادرست و اخبار جعلی به فرایند تصمیم‌گیری‌های خرد و کلان افراد به مدد سوادهای نوین در روند زندگی است.

فلسفی اظهار داشت:‌ نگارش این کتاب را از سال 95 و با مقاله مشترک آقای دکتر سلطانی فر و خانم دکتر مریم سلیمی آغاز کردم. البته این مقاله مشترک میان ما در فصلنامه رسانه در سال 95 منتشر شد. همچنین از سال 96 تا 98 سعی کردم پنج مقاله دیگر با موضوع اخبار جعلی، اطلاعات نادرست، موارد و محتوای نادرست و جعلی نوشته و آن را در فصلنامه رسانه منتشر کنم. درواقع آن مقاله مشترک بستری برای نوشته این پنج مقاله و کتابی به نام «پنج گفتار درباره اخبار جعلی» شد.

وی بیان کرد:‌ چاپ اول کتاب «پنج گفتار درباره اخبار جعلی» در 70 صفحه و به قیمت 20000 تومان اردیبهشت‌ماه 99 توسط انتشارات آرین روانه بازار نشر شده است.

در بخشی از این کتاب آمده است: طی چند سال اخیر، رابطه‌ میان اطلاعات و اخبار و سازمان‌های رسانه‌ای با بروز و ظهور رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی به‌شدت پیچیده شده است تا جایی که هیچ‌کس حتی مدیران شرکت‌های بزرگ رسانه‌ای مانند فیس‌بوک و توییتر هم میزان و دامنه تأثیر این پدیده‌ها بر یکدیگر و همچنین بر مخاطب را در این حد و اندازه پیش‌بینی نمی‌کردند. طبق گزارشی که در سال 2017 با عنوان «خبرها و کودکان و نوجوانان آمریکا» منتشر شد، نیمی از کودکان و نوجوانان 10 تا 18 ساله آمریکایی، اخبار را از طریق رسانه‌های آنلاین دنبال و دریافت می‌کردند. این در حالی است که اطلاعات و اخبار، بی‌شک مخاطبان را در حوادث جاری درگیر می‌کند و بعضی وقت‌ها موجبات اختلاف و سو تفاهمات دیجیتالی را فراهم کرده، احتمال گسترش اطلاعات نادرست و اخبار جعلی را افزایش می‌دهند. البته باید اذعان کرد که این رسانه‌ها به‌طور هم‌زمان به افراد مجال می‌دهند تا با آگاهی از دیدگاه‌های مختلف، گروه‌هایی اجتماعی متشکل از همفکران خود را چه در دنیای واقعی و چه مجازی تشکیل دهند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: کتاب اخبار جعلی گفتار اطلاعات نادرست رسانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۲۴۵۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «فقه و حکمرانی قاعده لا ضرر و لاضرار» منتشر شد

کتاب «فقه و حکمرانی قاعده لا ضرر ولاضرار» اثر حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه دزفولی در ۷۸۴ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.

حکمرانی حِکمی در عرصه مباحث فقهی، افزون بر به کارگیری استراتژی اجتهاد قسم اول و دوم و سوم، شدیداً به قواعد فقهیه نیازمند است و مهم‌ترین قاعده از قواعد فقهیه قاعده لا ضرر است که سراسر فقه را در بر می‌گیرد.

اثر حاضر با عنوان «فقه و حکمرانی قاعده لا ضرر و لاضرار» حاصل تدریس یک سال تحصیلی استاد خسروپناه است که بخش نخست، یعنی فقه قاعده لا ضرر، به تبیین و تحلیل فقهی قاعده لا ضرر و بیان انتقادی نظرات فقها و ارائه دیدگاه برگزیده اختصاص دارد.

بخش حکمرانی قاعده لاضرر نیز به کاربست این قاعده در ابواب مختلف فقه از طهارت تا دیات و فقه معاصر و مباحث حقوقی مربوط است.

نگارنده بر این باور است که بدون نگرش حکمرانی اسلامی، دولت اسلامی که مقدمه جامعه اسلامی و تمدن اسلامی است، شکل نمی‌گیرد.

ساختار اثر

این کتاب در دو بخش تألیف شده است؛ بخش اول با عنوان «فقه قاعده لا ضرر و لاضرار» مشتمل بر پنج فصل است؛ فصل اول با عنوان «کلیات قواعد فقهی» چیستی فقه، تنبیهات تعریف قواعد فقهیه و تقسیم قواعد فقهی را بیان کرده و منابع و مصادر قواعد فقهی، اهمیت و فواید قواعد فقهی و تعداد قواعد فقهی را به نگارش درآورده است.

فصل دوم با عنوان «مقدمات قاعده لا ضرر و لاضرار» تعبیرها و چیستی قاعده لا ضرر و لاضرار، اهمیت قاعده لا ضرر و لاضرار و ساختار مباحث قاعده لا ضرر و لاضرار را بررسی می‌کند.

نویسنده در فصل سوم با عنوان «مدارک قاعده لاضرر و لاضرار» دلیل عقلی و سیره عقلا بر قاعده لا ضرر و لاضرار، دلایل قرآنی قاعده لا ضرر و لاضرار و دلایل روایی قاعده لا ضرر و لاضرار نزد شیعه را تبیین می‌کند.

«فقه الحدیث قاعده لا ضرر و لاضرار» عنوان چهارمین فصل از بخش اول کتاب حاضر است که در آن تهافت در حدیث سمره، معنای ضرر و ضرار و تطبیق معنای هیئت لا ضرر بر قصه سمره بیان شده و شمول حدیث نسبت به احکام عدمی، ضرر شخصی یا نوعی و نفی ضرر، رخصت یا عزیمت به رشته تحریر درآمده است.

فصل پنجم با عنوان «تنبیهات قاعده لا ضرر و لاضرار» اشکال تخصیص اکثر در قاعده لاضرر و لاضرار، توجیه تقدیم قاعده لا ضرر و لاضرار بر ادله احکام اولی و ضرر واقعی یا ضرر علمی را تشریح کرده و حرمت یا عدم حرمت اضرار به نفس، حکم سازی قاعده لا ضرر و لاضرار و تعارض قاعده لا ضرر و لاضرار با قاعده سلطنت را مورد تأکید قرار داده است.

بخش دوم با عنوان «حکمرانی قاعده لا ضرر و لاضرار» مشتمل بر دو فصل است؛ نویسنده در فصل اول با عنوان «کاربست قاعده لا ضرر و لاضرار در فقه» کاربست قاعده لاضرر در فقه عبادات، کاربست قاعده لا ضرر در فقه خانواده و کاربست قاعده لا ضرر در فقه اقتصاد را تبیین کرده، کاربسته قاعده لاضرر در فقه قضاء و شهادات، کاربست قاعده لا ضرر در فقه سیاسی - اجتماعی و کاربست قاعده لاضرر در فقه اخلاق - تربیت را بررسی کرده و کاربست قاعده لا ضرر در فقه پزشکی، کاربست قاعده لا ضرر در فقه هنر و کاربست قاعده لا ضرر در فقه محیط زیست را به نگارش درآورده است.

دومین و آخرین فصل از این کتاب با عنوان «کاربست قاعده لا ضرر و لاضرار در حقوق» به تشریح کاربست قاعده لا ضرر در قانون اساسی، کاربست قاعده لا ضرر در منشور حقوق شهروندی و کاربست قاعده لا ضرر در حقوق مدنی پرداخته و کاربست قاعده لا ضرر در قانون تجارت، کاربست قاعده لا ضرر در قوانین بین المللی و کاربست قاعده لا ضرر در قانون حریم آب‌های زیرزمینی را مورد تأکید قرار داده است.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • فرانسه خواستار تحریم روسیه به اتهام انتشار اخبار جعلی شد
  • سخنگوی وزارت خارجه: مفاد بیانیه مشترک سفر امیر کویت به اردن در خصوص میدان آرش را مردود است/ این گونه بیانیه‌ها هیچ حقی را برای مدعی ایجاد نمی‌کند/ به کویت توصیه می‌کنیم از مسیر نادرست هیاهوی رسانه‌ای در این موضوع اجتناب کند
  • کتاب آداب آبادانی منتشر شد
  • مجموعه شعر طنز «دیزی در پنت هاوس» منتشر شد
  • کتاب «فقه و حکمرانی قاعده لا ضرر و لاضرار» منتشر شد
  • تشخیص خبرهای جعلی از خبرهای واقعی با سواد رسانه‌ای + فیلم
  • بارگذاری اطلاعات مربوط به مراکز انتفاعی در سایت شفافیت شهرداری
  • درس‌گفتار‌های سعدی‌خوانی، به مناسبت بزرگداشت سعدی برگزار شد
  • نخستین اطلس کامل تنها قمر زمین منتشر شد
  • کتاب شعر «من خیالم تخت است» برای بچه‌ها منتشر شد