Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-23@18:12:30 GMT

پرورش ایده‌های شهروندان در شهرسازی تاکتیکی

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۳۸۲۲۸

پرورش ایده‌های شهروندان در شهرسازی تاکتیکی

شهرسازی تاکتیکی ابزاری است برای فضاسازی اصولی که شهروندان را در شکل دادن محیط اطراف خود سهیم می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، شهرسازی تاکتیکی نوعی اقدام کوتاه مدت است که رویکرد درازمدت را برای احیای شهر و توسعه دائمی با استفاده از مداخلات کم هزینه و و فضاسازی‌های مقیاس‌پذیر در بر می‌گیرد. این روش توسط شهروندان، تاجران، مراکز غیر انتفاعی و دولت‌ها به کار گرفته می‌شود و در آن یک فرآیند توسعه‌ای با خلاقیت ناشی از تعاملات اجتماعی ترکیب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نتیجه این رویداد، در تصمیمات شهری برای فضاسازی مزایای اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی هر سه در کنار هم از اهمیت بالایی برخوردار می‌شود.

چرا شهرسازی تاکتیکی؟

این روزها در تمام شهرهای جهان زمین‌های خالی، فضاهای مقابل فروشگاه‌ها، خیابان‌های وسیع، بخش زیرین گذرگاه‌ها، پارکینگ‌های متروکه و دیگر فضاهای عمومی بدون استفاده به وفور یافت می‌شود. در چند سال اخیر کارآفرینان، هنرمندان و مقامات ارشد شهری این فضاهای عمومی را به طور ویژه‌ای مورد توجه قرار داده‌اند و به شهر به عنوان آزمایشگاهی برای بررسی و پرورش ایده‌ها در زمان واقعی نگاه کرده‌اند و در نهایت اقداماتی خلاقانه و کارآفرین را برای بیشترین بهره از این فضاها در پیش گرفته‌اند.

نمونه‌هایی از فضاهای شهری برای شهرسازی تاکتیکی

شهرسازی تاکتیکی از جنبه‌های مختلف می‌تواند به استفاده از فضاهای شهری بپردازد. به عنوان مثال، برنامه‌ریزان شهری می‌توانند خیابان‌هایی را که به ندرت مورد استفاده قرار می‌گیرد موقتاً به روی خودروها ببندند و پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری در آن ترویج دهند. علاوه بر این، معماران می‌توانند در این خیابان‌های بسته وسایل سرگرمی نصب کنند تا کودکان آزادانه و در فضایی امن در اطراف خانه خود به سرگرمی بپردازند. مهم‌تر از همه اینکه اگر در چهارراه‌ها از طریق رنگ‌آمیزی یا بستن خیابان میدانی احداث شود، جذابیت منطقه را دو چندان می‌کند.

فضاهای خالی نیز از ظرفیت بالایی برای شهرسازی تاکتیکی برخوردار است؛ می‌توان در چنین فضاهایی باغ‌هایی سبز احداث کرد و از این طریق تعامل اجتماعی بین ساکنان یک منطقه را افزایش داد.

مردم لهستان اغلب در روزهای خاصی از سال فضاهای خالی را به مکان‌هایی برای برگزاری رویدادهای خاص تبدیل و بعضی از فروشندگان نیز در چنین فضاهایی غرفه‌هایی را به طور موقت دایر می‌کنند. این روزها کمبود فضای سبز در بسیاری از شهرهای سراسر دنیا معماران را به استفاده از فضاهای خالی شهرها برای احداث تفرجگاه‌هایی با پوشش سبز سوق داده است.

مزایای شهرسازی تاکتیکی چیست؟

شهرسازی تاکتیکی واکنشی آموخته شده به فرآیند کند و قراردادی شهرسازی است که به شهروندان امکان احیا یا طراحی دوباره فضاهای عمومی اطراف خود را می‌دهد. این فرآیند برای سازمان‌های حمایتی روشی است که نشان می‌دهد چگونه می‌توان پشتیبانی سیاسی و عمومی را جلب کرد و از سوی دیگر شهرسازی تاکتیکی برای توسعه دهندگان و کارآفرینان وسیله‌ای برای جمع‌آوری استعدادهای طراحی از مردمی به شمار می‌رود که قرار است در محل سکونت آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. شهرسازی تاکتیکی برای دولت نیز مزایای زیادی به دنبال دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به امکان پیاده‌سازی بهترین ایده‌ها در کم‌ترین زمان ممکن در زیباسازی شهری اشاره کرد. این مداخلات که هیچ‌گاه شاهکار معماری به شمار نمی‌رود، حس خلاقیت و نوآوری را در شهروندان زنده می‌کند و آن‌ها را به ارائه خواسته‌ها و علاقمندی‌های خود از محیط‌های اطراف محل سکونت برمی‌انگیزد.

بهترین نمونه شهرسازی تاکتیکی در بوستون

معماران می‌توانند از شهرسازی تاکتیکی برای ایجاد مکان‌های جدید یا نوسازی فضاهای قدیمی بهره گیرند؛ پارک رز کندی گرین وی (Rose Kennedy Greenway) در ایالت ماساچوست آمریکا یکی از بهترین نمونه‌های شهرسازی تاکتیکی است که در شهر بوستون واقع شده است. این پارک در یکی از بزرگراه‌های شهر و با هدف افزایش فضاهای سبز شهری احداث شد. بزرگراه فوق سال‌ها به صورت متروکه باقی مانده بود و تردد زیادی از آن صورت نمی‌گرفت. به همین دلیل معماران تصمیم گرفتند در این مکان فضایی پویا ایجاد کنند و با استفاده از هنرهای خیابانی، باغ‌های زیبا، رستوران‌ها و میز و صندلی‌های سیار ارزان‌قیمت به آن روحی دوباره ببخشند. معماران با طراحی دوباره این بزرگراه نشان دادند که برای ایجاد فضاهای سبز و پرشور نیازی به صرف هزینه بالا نیست و تنها می‌توان از طریق اصلاحاتی کم‌خرج به زیباسازی شهرها کمک کرد.

کد خبر 426579

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهر سازی ایده شهر زیباسازی خلاقیت شهری خلاقیت شهرهای جهان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۳۸۲۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از بین رفتن جان شهروندان در سایه نبود HSE

سید جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران در تذکر پیش از دستور دویست و بیست نهمین جلسه شورای شهر تهران و با اشاره به حادثه آتش سوزی در پایانه شرق تهران گفت: پنجشنبه هفته گذشته حادثه تلخی در پایانه شرق در دست ساخت رخ داد و متاسفانه در اثر این حادثه ۶ نفر از اتباع افغانستانی و کسانی که برای کار به تهران آمده بودند جان خود را از دست دادند و یک نفر نیز با سوختگی شدید در بیمارستان بستری است و ظاهراً حال خوبی ندارد. 

وی ضمن اشاره به سایر حوادث تلخی که در دوره مدیریت ششم شهری تهران رخ داده است اظهار کرد: حادثه فوت دو کودک در استخر، مجروح شدن کودکان در اثر ترکیدن بالن و حادثه افتادن یک کودک در چاه نتیجه نبود آموزش‌های شهروندی و HSE است. 

تشکری هاشمی ضمن عرض تسلیت به خانواده افرادی جان خود را در حادثه آتش سوزی پایانه شرق از دست داده‌اند گفت: تقاضای بنده از شهردار و شهرداری تهران این است که در تبلیغات محیطی به آموزش‌های شهروندی توجه بیشتری داشته باشند و HSE را در تمام پروژه‌ها رعایت کنند. 

رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: متاسفانه کمتر می‌بینیم که شهرداری تهران از ابزار‌های لازم و متخصصان برای آموزش‌های شهروندی استفاده کند، باید HSE در پروژه‌های شهری به عنوان بخشی از الزامات مد نظر قرار گیرد و ابزار‌ها و امکانات مورد نظر در کارگاه‌ها برای مبارزه با چنین حوادثی فراهم شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • مسیرگشایی ۴۵ متری انقلاب پروژه شاخص در حوزه بازآفرینی شهری است
  • بافت ناکارآمد شهری بوشهر یک‌ هزار و ۸۳۷ هکتار است
  • مسیرگشایی‌های تبریز از پروژه‌های شاخص کشور در حوزه بازآفرینی است
  • ۱۶ هزار و ۹۶۶ هکتار بافت ناکارآمد در استان خراسان رضوی شناسایی شد
  • مسیرگشایی‌های مدیریت شهری در خوی طی ۳۰ سال گذشته بی‌سابقه است
  • انجام بیش از ۳۶ هزار استعلام بانک و دفترخانه توسط دفاتر پیشخوان طرف قرارداد شهرداری اصفهان
  • شناسایی ۱۷ هزار هکتار بافت‌ ناکارآمد شهری در خراسان رضوی
  • از بین رفتن جان شهروندان در سایه نبود HSE
  • شناسایی ۱۶ هزار هکتار بافت ناکارآمد در خراسان رضوی
  • بانک ایده‌ها و تجارب نظام آموزشی در بوشهر ایجاد می‌شود