Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-24@01:04:46 GMT

چرا آتش همیشه ما را غافلگیر می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۴۲۵۹۰

چرا آتش همیشه ما را غافلگیر می‌کند؟

محمد درویش فعال محیط زیست در روزنامه ایران نوشت: امسال یکی از سال‌های کم نظیر از نظر میزان ریزش‌های آسمانی در کشور ما بود. ما برای دومین سال پیاپی است که تقریباً در تمام کشور با دوره‌ای که به اصطلاح به آن «ترسالی» می‌گویند روبه‌رو هستیم. میانگین ریزش‌های آسمانی امسال بین ۴۰ تا ۷۰ درصد بیشتر از میانگین درازمدت ۵۱ ساله در اغلب مناطق کشور بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهترین وضعیت را ما در مرکز و شرق کشور داشتیم. دریاچه ارومیه هم برای سومین سال پیاپی دوره ترسالی را تجربه کرد. این‌ها همه اتفاقات خوبی است که به وقوع پیوست.

همچنین با تجربه‌ای که همه کارشناسان حوزه منابع طبیعی و محیط زیست داشتند هشدار داده بودند که ما امسال با پدیده آتش‌سوزی رویشگاه‌های جنگلی و مرتعی روبه‌رو خواهیم بود. به خاطر اینکه پوشش‌های علفی یک ساله امسال در بهترین وضعیت خودشان خواهند بود و به مجرد گرم شدن هوا و بعد از اینکه پوشش‌های علفی از مرحله گل‌دهی و بذردهی عبور می‌کنند، خشک می‌شوند و آن وقت صحنه طبیعت ایران را می‌توانند به یک انبار باروت تبدیل کنند که با یک جرقه یا پرتاب یک فیلتر سیگار و وقوع یک رعد و برق مشتعل شود.

همان‌طور که ملاحظه کردیم این اتفاق از جنوب زاگرس شروع شد، جایی که هوا زودتر گرم شد. نخستین آتش‌سوزی‌ها در گچساران در جنوب کهگیلویه و بویراحمد و دامنه‌های کوهستانی بوشهر در بیرمی اتفاق افتاد که مناطق بسیار گرمی است. بعد هم آتش‌سوزی در خوزستان، ایلام و خائیز در مرز بهبهان و دهدشت اتفاق افتاد.

ما همچنان با گرم شدن هوا رو به رو خواهیم بود که تمام عرصه‌های رویشگاه زاگرس در ۱۴استان کشور به‌همراه رویشگاه ارسباران و هیرکانی در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان را متأسفانه درگیر آتش خواهد کرد. انتظار می‌رفت با توجه به این پیش‌بینی‌ها امسال یگان‌های مجهز از سازمان جنگل‌ها، منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان محیط زیست مناطق حساس را رصد کرده با ستاد حوادث غیرمترقبه کشور و نیرو‌های مسلح هماهنگ می‌شدند تا در کمترین زمان ممکن می‌توانستند این آتش را کنترل و خاموش کنند.

اما باز هم طبق معمول غافلگیر شدیم. امسال حتی ممکن است رقم عرصه‌هایی که در اثر آتش‌سوزی از دست می‌دهیم، از حدود ۴۵ تا ۵۰ هزار هکتار که هر ساله اتفاق می‌افتاد هم عبور کند. به طور متوسط حدود ۸ هزار هکتار از جنگل‌های ایران هر سال می‌سوزد، ولی در سال‌هایی که با ترسالی روبه‌رو هستیم این رقم افزایش پیدا می‌کند. امسال کرونا اجازه نداد مردم در طبیعت حضور بیابند و این مسأله سبب شد تا کیفیت پوشش گیاهی بهتر و متراکم‌تر از هر سال باشد.

هنوز هم دیر نشده است. تازه در ابتدای فصل موسوم به آتش‌سوزی هستیم و این فصل تا اواخر آبان‌ماه ادامه خواهد داشت. باید از ظرفیت تشکل‌های مردمی استفاده کنیم. تجربه‌ای که به تازگی در سردشت داشتیم و یگان مردمی حفاظت از جنگل‌های سردشت را شکل دادیم. دولت باید از این تشکل‌ها حمایت کند. باید برای مردم داوطلب تجهیزاتی مثل دمنده، آتش‌کوب، لباس‌های ضدحریق، کفش‌ها و دستکش‌های مناسب تهیه کند و با آموزش، آن‌ها را تبدیل به حامی جدی جنگل‌ها کند. نیرو‌های مسلح در این شرایط باید تصمیم بگیرند که منتظر ارسال پول نباشند و قبل از ارسال اعتبار، اطفای حریق جنگل را در شمول وظایف امنیتی خود بدانند و داوطلبانه به سمت خاموش کردن آن‌ها بروند. همچنین امیدوارم اجازه بدهند سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل‌ها یگان‌های هوایی مختص اطفای حریق خودشان را داشته باشند. ما نیاز به «کانادایر» داریم. وسیله هوایی مخصوص که براحتی می‌تواند در این مواقع به کمک جنگل‌ها بیاید. باید نگاه‌های امنیتی را به فعالیت تشکل‌های مردم نهاد برداریم و اجازه بدهیم مردم با تجهیزاتی که به آن‌ها داده می‌شود به صحنه بیایند و در کنار دولت قرار بگیرند تا ان‌شاءالله آتش در کسری از ثانیه مهار شود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: آتش سوزی محیط زیست محمد درویش محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۴۲۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش ناترازی در الگوی کشت برنامه راهبردی تات

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدمجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در نشست خبری پنجاه سالگی تات درباره­وضع اجرای الگوی کشت، گفت: الگوی کشت با محوریت معاونت زراعت و همکاری شرکت بازرگانی دولتی صورت می‌گیرد و تمرکز آن بیشتر بر محصولات راهبردی است، منتهی نکته‌ای که هست وظیفه سازمان تحقیقات آموززش و ترویج کشاورزی، تدوین و به روزرسانی و نظارت بر الگوی کشت است ما هر ساله الگوی کشت را تدوین و به روزرسانی می‌کنیم و گزارشی از میزان پیشرفت را به مسئولان کشور تقدیم می‌کنیم.
وی افزود: امسال که دامنه الگوی کشت را از محصولات زراعی به محصولات باغی تعمیم دادیم اگر حمایت ویژه‌ای بشود، امیدواریم مثل سال گذشته میزان ناترازی را به حداقل برسانیم، سال گذشته تلاش ­که شد میزان ناترازی در الگوی کشت که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد بود ولی به میزان حمایتی که صورت می‌گیرد این ناترازی کاهش پیدا می‌کند­ اگر حمایت ویژه‌ای بشود از لحاظ دانش، ­فناوری و محققان ما در نظارت که ۲ هزار نفر درگیر الگوی کشت هستند سازمان‌های جهاد کشاورزی استان‌ها هم همکاری می‌کنند امسال شرایط الگوی کشت عملکرد قابل قبول تری در مقایسه با سال گذشته خواهد داشت.
خیام نکویی اضافه کرد: همین که بعد از ۵۱ سال در کشور الگوی کشت و اجرای آن ­دارد تبدیل به یک گفتمان غالب می‌شود مطلوب است و اگر سالی ۵ درصد میزان پیشرفت مان نسبت به سال قبلش در الگوی کشت عملیاتی بشود، حداکثر ظرف ۷ تا ۸ سال به میزان الگوی کشت واقعی دست پیدا خواهیم کرد.
وی درباره برنامه امسال تات با توجه به ماده ۳۳ برنامه هفتم که به ­کوچک سازی، ­ اثربخشی و پژوهش و فناوری بخش کشاورزی اشاره شده چیست، تصریح کرد­: برای چابک سازی مجموعه تات برنامه ما این است که امسال تعداد هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش بنیان بخش کشاورزی را مستقر در پارک‌ها و دهکده‌های فناوری و نوآوری افزایش بدهیم، الان حدود ۶۲۱ شرکت دانش بنیان و هسته‌های فناور در بخش کشاورزی داریم و انتظار رهبر انقلاب از بخش کشاورزی این هست که تعداد شرکت‌های دانش بنیان ۲۰ درصد کل شرکت‌ها بشوند.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: امسال با همکاری وزارت علوم و تحقیقات­، صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تلاش کردیم نسبت به بخش کشاورزی و استقرار هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش بنیان به شکل ویژه تری برخورد کنیم ­وزارتخانه تسهیلات مناسب و بهتری در نظر بگیرد و سازمان تحقیقات در زمینه در اختیار گذاشتن عرصه‌های مورد نیاز شرکت‌های دانش بنیان برای امر تجاری سازی آنها کمک کند هم در پارک علمی و فناوری البرز و هم در ۱۳ تا ۱۴ استان کشور و ما این تعداد دهکده‌های فناوری را در سایر استان‌های کشور گسترش بدهیم اگر این اتفاق بیفتد بتوانیم تعداد شرکت‌ها را امسال به ۱۰۰۰ شرکت افزایش بدهیم و با این اتفاق می‌توانیم بگوییم بخش خصوصی در سالی که به دنبال جهش تولید هستیم مشارکت شان یک مشارکت قابل قبولی هست راهبرد ما امسال حمایت از شرکت‌های نوآور بهره ­ور در بخش کشاورزی و شرکت‌های دانش بنیان هست که این کمک می‌کند به چابک سازی و انتقال دانش‌های فنی تولیدی سازمان تات به شکل رایگان به شرکت‌های خصوصی است.
خیام نکویی افزود: فازغ التحصیلان بخش خصوصی که مایل به ایجاد هسته‌ها و­واحد‌های فناور و شرکت‌های دانش بنیان هستند در اولویت واگذاری دانش فنی به صورت رایگان در بخش خصوصی و تجاری سازی هستند و آنها می‌توانند در پارک و دهکده‌های فناوی و نوآوری ما مستقر بشوند برای اینکه امر توسعه بخش کشاورزی را با مشارکت خودشان افزایش بدهند این راهبرد کلان ماست.
وی درباره چگونگی و مبنای طراحی الگوی کشت، اضافه کرد­: الگوی کشت را برای کل کشور تدوین کردیم و به تفکیک برای کل استان‌های کشور متناسب با اقلیم و مزیت‌ها و شرایط منطقه‌ای و حتی برای شهرستان و دهستان، بنابراین کل مناطق کشور به تفکیک مشخص است که در هر استانی به تفکیک شهرستان و دهستان برای آنجا چه کشت‌هایی و به چه شکل داشته باشیم.
خیام نکویی درباره تدوین ۳ سناریو بدبینانه، خوش بینانه و روند رو به رشد و ارزیابی الگوی کشت، گفت: ارزیابی ما گزینه واقع بینانه است یعنی آنچه پیش بینی کردیم محقق شد و حتی یک مقدار فراتر رفتیم، ­اما ­­سرجمع واقع بینانه بوده در برخی محصولات بیشتر از انتظار حاصل شد و در برخی محصولات کمتر بوده ولی برایندش واقع بینانه بود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • هدفگذاری صادرات ۶۵۸ میلیون دلاری از زنجان
  • رشد ۸.۶ درصدی تخلیه و بارگیری کالای کانتینری
  • نماینده مجلس لبنان: پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی، غافلگیر کننده و برخلاف تمام پیش‌بینی‌ها بود
  • افزایش ۲۲ درصدی حوادث غرق‌شدگی در فروردین امسال
  • با ارزش ترین خودروساز جهان بازار را غافلگیر کرد
  • کاهش ناترازی در الگوی کشت برنامه راهبردی تات
  • احداث آتش بُر در روستای بیشه لرستان
  • شتر مار خانواده ورامینی را غافلگیر کرد
  • حمله رگباری ایران به اسرائیل، آمریکا را غافلگیر کرد
  • باارزش‌ترین خودروساز جهان بازار را غافلگیر کرد