Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-03-29@02:32:53 GMT

رویای خانه‌دار شدن در شیراز

تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۴۷۸۲۶

رویای خانه‌دار شدن در شیراز

به گزارش سرویس صدای فارس، پایگاه خبری صدای ایران، به نقل از خبرگزاری ایرنا استان فارس: به طور طبیعی هر انسانی به دنبال دستیابی به نیازهای اولیه خود است که یکی از این نیازها تامین مسکن است و برای به دست آوردن آن تلاش می کند اما این روزها با افزایش بیش از اندازه قیمت مسکن دیگر، کمتر کسی است که امید به خانه دار شدن داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

   
به تناسب افزایش قیمت مسکن در شیراز، اجاره بها نیز افزایش پیدا کرده است و افراد به جای تلاش برای خرید خانه به فکر آن هستند تا اندوخته ای برای اجاره خانه به دست آورند و حتی در خواب هم فکر صاحبخانه شدن را نمی کنند.
حداقل قیمت مسکن متری پنج میلیون تومان و حداکثر متری ۳۵ میلیون تومان
افزایش قیمت مسکن در شیراز به قدری است که رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان می کند حداقل قیمت مسکن در شیراز هر متر مربع پنج میلیون تومان و حداکثر هر متر مربع ۳۵ میلیون تومان  است.
با این وضعیت به عنوان مثال اگر فردی در محروم ترین و ارزان ترین نقطه شیراز بخواهد یک خانه ۱۰۰ مترمربعی خریداری کند حداقل به ۵۰۰ میلیون تومان نیاز دارد.
در بهترین نقطه شهر شیراز نیز برای خرید خانه ۱۰۰ مترمربعی حداقل به سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.
وضعیت قیمت واحدهای مسکونی در شیراز نشان دهنده آن است که قشر متوسط و یا متوسط به پایین حتی با وام مسکن ۱۲۰ میلیون تومانی یا ۱۶۰ میلیون تومانی توان خرید یک واحد مسکونی را ندارند.
قیمت مسکن در نقاط مختلف شیراز چقدر است؟
بررسی های خبرنگار ایرنا نشان دهنده آن است که قیمت مسکن در برخی نقاط روستایی شهرستان شیراز نیز بیش از متری سه میلیون تومان است به عنوان مثال یک واحد مسکونی ۱۲۰ مترمربعی در روستای شاپورجان در جنوب شیراز به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است.
همچنین بررسی ها در مناطقی با سکونت افراد قشر متوسط نشانگر آن است که آپارتمان ۲۰۰ متری در بلوار عدالت شیراز یک میلیارد و ۳۷۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۴۱ متری در بلوار باهنر جنوبی یک میلیارد و ۵۰ میلیون تومان، واحد مسکونی ویلایی ۳۰۶ متری واقع در شهرک سجادیه ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۰۰ متری در محله فرگاز ۷۵۰ میلیون تومان و آپارتمان ۱۱۵ متری واقع در  بلوار سرباز ۷۸۰ میلیون تومان به فروش گذاشته شده است.
همچنین خانه ویلایی ۸۰ متری واقع در بلوار دلگشا با قدمت بیش از بیست سال ۴۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۴۵ متری واقع در شهر جدید صدرا ۸۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۴۲ متری در بلوار طلاییه ۹۹۴ میلیون تومان،  آپارتمان ۱۵۵ متری در محله عفیف آباد سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان و آپارتمان ۱۰۰ متری در بلوار قدوسی شرقی یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان(هر دو منطقه مرفه نشین) و آپارتمان ۱۰۰ متری واقع در بلوار فرصت شیرازی ۶۵۰ میلیون تومان به فروش گذاشته شده است.
فروشندگان همچنین آپارتمان ۱۷۵ متری واقع در بلوار قدوسی غربی را سه میلیارد تومان، منزل ویلایی ۲۰۰ متری در ورودی محله ده پیاله یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان، منزل ویلایی ۱۵۰ متری در محله ده پیاله با بیش از ۲۰ سال قدمت ۶۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۵۴ متری در بلوار ارم سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۲۳۰ متری در محله زرگری چهار میلیارد و ۱۴۰ میلیون تومان، آپارتمان ۹۰ متری در صدرا ۵۲۰ میلیون تومان و خانه ویلایی ۲۵۰ متری در محله پاسداران چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان قیمت گذاشته اند.
در بازار امروز مسکن آپارتمان ۱۷۵ متری در معالی آباد ۲ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان،  آپارتمان ۱۱۵ متری در بلوار میرزای شیرازی یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۰۴ متری در بلوار نصر ۷۵۲ میلیون تومان، آپارتمان ۱۱۵ متری در شهرک گلستان ۷۱۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۰۷ متری واقع در چهارراه مقر ۷۸۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۲۵ متری در بلوار سرداران ۸۴۰ میلیون تومان، آپارتمان ۱۱۰ متری در محله والفجر ۷۲۰ میلیون تومان و آپارتمان ۱۰۰ متری در بلوار ابوذر ۵۰۰ میلیون قیمت گذاشته شده است.
پایه های افزایش مسکن بر ستون اطلاعیه و دلار 
رییس اتحادیه مشاوران املاک شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان ‌کرد: افزایش قیمت مسکن براساس اطلاعیه صادر شده از سوی بانک مرکزی اتفاق افتاد که این بانک اعلام کرد مسکن ۳۸ درصد افزایش بها داشته است.
محمدقاسم تابنده افزود: نمی دانم بانک مرکزی این آمار را متناسب با چه معیاری اعلام کرد که این آمار مورد تایید ما نبود.
وی ادامه داد: زمانی یک ارگان رسمی چنین افزایشی را اعلام کند مردم این افزایش را ملاک قرار می دهند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: برخی مالکان نیز افزایش قیمت دلار را مدنظر قرار می دهند و متناسب با قیمت دلار قیمت ملک خود را افزایش می دهند و این هم به ضرر مردم و هم به ضرر مشاوران املاک است.
تابنده افزود: هر چه قیمت مسکن افزایش یابد به ضرر مشاوران املاک است چرا که خرید و فروش مسکن کاهش یافته است.
وی ادامه داد: معاملات در مشاوران املاک شیراز در حال حاضر ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
وام برای شش متر 
رییس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: برای خروج از وضعیت فعلی قیمت مسکن باید دولت همانند واحدهایی که اوایل انقلاب اسلامی ساخته و تحت عنوان اجاره به شرط تملیک تحویل مردم داده شد، اقداماتی را انجام دهد و مانع افزایش قیمت مسکن شود.
تابنده افزود: بانک ها نیز باید تسهیلاتی با مبالغ بالا و اقساط طولانی و بهره پایین ارایه کنند تا مردم بتوانند ساخت و ساز کنند یا املاکی را خریداری کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر با وام های فعلی مسکن که از سوی بانک ها ارایه می شود کسی نمی تواند خانه دار شود و این وام ها شاید پول پنج یا ۶ متر یک منزل مسکونی باشد.
رییس اتحادیه مشاوران املاک شیراز گفت: دولت باید تسهیلاتی معادل ۸۰ درصد قیمت یک واحد مسکونی را با بهره چهار درصد ارایه کند تا افراد بتوانند خانه دار شوند، در غیر این صورت با این وضعیت کسی نمی تواند صاحب خانه شود.
 
افسارگسیختگی در بازار مسکن
محمدرضا رضایی کوچی رییس کمیسیون عمران مجلس دهم و نماینده مردم جهرم در مجلس یازدهم نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: با نوعی افسار گسیختگی در بازار مسکن مواجه هستیم و این بازار رها شده است و هیچکس خود را در قبال این بازار مسوول نمی داند.
وی افزود: شرایط بازار مسکن به گونه ای است که انگار این حوزه متولی ندارد و هیچ نظارتی بر این حوزه وجود ندارد و همین امر باعث شده است که قیمت ها بیش از اندازه در حال افزایش یابد به گونه ای که مشاوران املاک نیز با سردرگمی مواجه شده اند و نمی‌دانند در بازار مسکن چه اتفاقی می خواهد رخ دهد.
رضایی کوچی ادامه داد: شرایط به گونه ای است که متاسفانه افرادی را که به تشکیل خانواده تشویق می‌کنیم  و آنهایی را که منزل اجاره ای دارند شرایط سخت و بحرانی پشت سر می گذارند و کسی در مقابل طیف گسترده بی خانمان ها احساس مسوولیت نمی کند و این یک تهدید جدی است که در حوزه مسکن در حال شکل‌گیری است.
مسکن را به امان خدا رها کرده ایم
رییس کمیسیون عمران دهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: به صورت کلان و اساسی باید به سمت تولید مسکن حرکت می کردیم و به این بخش به وسیله تسهیلات پرداختی و زمینه‌هایی که دولت مدیریت می‌کرد رونق می دادیم اما این اقدام ها انجام نشد.
رضایی کوچی افزود: امروز در شرایطی قرار داریم که تقاضا بالا و واحدهای مسکونی کم است و عرضه و تقاضا تناسب خود را از دست داده است و تعادلی بین آنها وجود ندارد و از طرفی نیز نظارتی در این حوزه وجود ندارد و این حوزه را به امان خدا رها کرده ایم.
وی ادامه داد: بسیاری از کشورهای دنیا که با شرایط کشور ما مواجه هستند یک شاخص در حوزه مسکن تعیین می کنند به عنوان مثال در  بخش اجاره یک درصد مشخص به قولنامه سال قبل اضافه می شود و یک چارچوب و یک فرمول دارد اما این موضوع در کشور ما پایه و چهارچوبی ندارد و این حوزه به امان خدا رها شده و هر کس هر چقدر زورش برسد قیمت را افزایش می دهد.
نماینده مردم جهرم و خفر در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی گفت: بازار مسکن بازار بی سر و صاحبی است و فضای روانی جدی برای بی خانمان ها و مستاجرها درست کرده و اگر این موضوع ادامه پیدا کند می‌تواند به یک بحران تبدیل شود.
رضایی کوچی افزود: به وزیر راه و شهرسازی گفته‌ام به حوزه مسکن رسیدگی کند و نظارتی و تولیدی در این زمینه صورت بگیرد چراکه این حوزه به صورت کامل رها شده و خیلی خطرناک است.
وی ادامه داد: تلاطمی در بازار وجود دارد و قیمت ارز و سکه افزایش یافته و درصدی از افزایش قیمت مسکن به این حوزه باز می‌گردد.
رییس کمیسیون عمران مجلس دهم گفت: در حال حاضر ثبات و آرامشی در بازار وجود ندارد، وقتی که قیمت همه اقلام در حال افزایش است، طبیعی است که قیمت مسکن افزایش می یابد.
 
حجم تعیین شده در طرح اقدام ملی مسکن تاثیری در بازار مسکن ندارد
وی با بیان اینکه باید به سمت تولید مسکن حرکت کنیم، گفت: دولت در طرح اقدام ملی مسکن ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را در برنامه یکساله و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را در برنامه ۲ ساله قرار داده است که حتی اگر این برنامه محقق شود تاثیری در بازار مسکن ندارد چرا که بیش از ۳ میلیون واحد مسکونی در کشور کمبود داریم.
نماینده مردم جهرم و خفر در مجلس یازدهم افزود: کشور باید سالانه ۷۰۰ هزار واحد تولید مسکن داشته باشد تا بتواند پاسخگوی نیاز در این حوزه باشد، هر سال که می‌گذرد بر میزان نیاز قبلی افزوده می شود.
رضایی کوچی ادامه داد: ما انتظار نداریم که دولت بخواهد خودش مسکن بسازد اما دولت باید ریل گذاری و سیاست گذاری درستی در حوزه مسکن انجام دهد.
وی اضافه کرد: ما باید بتوانیم تولید زمین کنیم چرا که در بسیاری از شهرها زمین محدود شده است و حتی در روستاها طرحهای هادی پر شده و مردم با مشکلات زیادی برای ساختن خانه مواجه هستند.
زمین های دولتی به تولید مسکن اختصاص یابد
رییس کمیسیون عمران مجلس دهم گفت: بارها به دولت اعلام کرده‌ایم که یکسری زمین‌های دولتی وجود دارد که دولت می‌تواند این زمین‌ها را به بحث تولید مسکن اختصاص دهد.
رضایی کوچی بیان کرد: همه دستگاه‌های اجرایی از جمله وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت آموزش و پرورش و غیره زمین دارند اما این زمین ها  برای تولید مسکن در نظر گرفته نمی شود.
وی ادامه داد: دولت در بافت فرسوده که امکانات و زیرساخت وجود دارد و این بافت از نظر منظر شهری و از نظر مقاومت در برابر بحران ضعیف هستند باید بخش خصوصی را تشویق کند تا در این بخش سرمایه گذاری انجام دهد، در این بخش می‌توان واحدهای جدید و قابل پذیرش برای جمعیت آنجا ایجاد کرد اما این گونه کارها رها شده است.
نماینده مردم جهرم و خفر در مجلس یازدهم گفت: در مجلس هشتم شورای اسلامی یک خط اعتباری از بانک مرکزی به بانک مسکن برای مسکن مهر اختصاص دادیم، درست است که مسکن مهر نیز ایراداتی داشت و در برخی نقاط مکان‌یابی درستی صورت نگرفت اما ۲ میلیون واحد مسکونی با تسهیلات ارزان قیمت ساخته شد و نیاز بسیاری از اقشار جامعه به خصوص اقشار متوسط به پایین حل شد.
رضایی کوچی افزود: در حال حاضر اقشار متوسط به پایین هستند که در این تلاطم بازار مسکن نابود می‌شوند و از بین می‌روند لذا دولت باید به بحث مسکن بپردازد و تسهیلات ارزان قیمت در اختیار مردم قرار دهد و اگر در این زمینه نیاز به مجوز دارد لایحه ای را به مجلس ارسال و مجوز را اخذ کند.
وی ادامه داد: مسکن به تنهایی یک واحد مسکونی نیست بلکه لوکوموتیو اقتصاد کشور محسوب می شود یعنی صدها شغل در بازار مسکن شکل می گیرد و واحدهای تولیدی فراوانی برای ساخت واحدهای مسکونی فعال می شوند اما متاسفانه این حوزه رها شده است.
وی به نامگذاری سال ۱۳۹۹ تحت عنوان جهش تولید اشاره کرد و گفت: فعال شدن فعالیت ها در حوزه مسکن جهش تولید را به دنبال دارد یعنی برای هر واحد مسکونی برای ۲ نفر اشتغال ایجاد می شود که اگر سالی یک میلیون واحد مسکونی در نقاط مختلف کشور ساخته شود بیش از یک و نیم میلیون نفر شغل ایجاد می شود اما ما این حوزه را به امان خدا رها کردیم.
رضایی کوچی بیان کرد: در حال حاضر به سرمایه گذار و تولید کننده در حوزه مسکن بها داده نمی شود و این باعث شده است که فعالان این حوزه به سمت ساخت خانه های لوکس می‌روند چون می‌دانند طرف آنان پولدار است و توان خرید را دارد اما برای اقشار متوسط به پایین واحدی درست نمی کنیم و این قشر امروز در شرایط سخت و بحرانی به سر می برند.
افزایش حبابی قیمت مسکن 
مدیرکل راه و شهرسازی استان فارس نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بحث افزایش قیمت مسکن یک مساله ملی است که در تمام نقاط شاهد این افزایش هستیم و محدود به فارس نیست.
جواد زاهدی افزود: اقداماتی که اداره کل راه و شهرسازی استان در حوزه مسکن انجام می دهد شاید یک مقدار به کُند کردن افزایش حبابی قیمت مسکن کمک کند؛ افزایش قیمت دلار باعث افزایش قیمت مسکن در نقاط مختلف شده است.
وی ادامه داد:  اقدام ملی مسکن که برای ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سطح کشور آغاز شده و در این زمینه تفاهم نامه هایی بین وزارت راه و شهرسازی و وزارتخانه های کار، رفاه و تامین اجتماعی، آموزش و پرورش و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منعقد شده، برای  کمک به کاهش قیمت مسکن و کند شدن روند افزایشی آن است.
وی اضافه کرد: برای استان فارس ۵۰ هزار واحد در طرح اقدام ملی مسکن پیش‌بینی شده است که این کار در استان آغاز شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان فارس بیان جزییات بیشتر و تخصصی تر در مورد مسایل مرتبط با افزایش قیمت مسکن  و اقدامات صورت گرفته برای مقابله با افزایش قیمت را به یک گفت و گوی تفصیلی تر در آینده‌ای نزدیک موکول کرد.
بانک های فارس تسهیلات مصوب در حوزه مسکن را ارایه می دهند
حسین عقیلی نماینده بانک مرکزی در استان فارس نیز در پاسخ به ادعای مطرح شده مبنی بر نقش بانک مرکزی در افزایش قیمت مسکن به خبرنگار ایرنا گفت: بانک مرکزی یک ارگان تخصصی است و بیان آمار در حوزه مسکن و شاخصهای اقتصادی بر عهده اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی قرار دارد.
وی افزود: بانک های استان فارس در چارچوب تسهیلات پیش بینی شده در سطح ملی برای خرید مسکن به افراد کمک می کنند.
اگر با این وضعیت قیمت مسکن، اقدامی برای کنترل و کاهش آن صورت نگیرد در آینده در اجاره منازل مسکونی نیز با بحرانی مشابه بحران خرید مواجه خواهیم شد که تبعات و آسیب های اجتماعی زیادی به دنبال دارد. البته آثار و شواهد این موضوع در قالب کوچ برخی اجاره نشینان از شهر شیراز به حاشیه‌ها اکنون نیز آشکار شده است.





پ/

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: صدای فارس صدای ایران رویای خانه دار شدن در شیراز استانها گفت و گو با خبرنگار ایرنا رییس کمیسیون عمران آپارتمان ۱۰۰ متری نماینده مردم جهرم افزایش قیمت مسکن ۵۰۰ میلیون تومان امان خدا رها اقدام ملی مسکن یک واحد مسکونی گذاشته شده واحد مسکونی متوسط به پایین میلیون تومان متری در بلوار بازار مسکن راه و شهرسازی قیمت مسکن متری واقع حوزه مسکن متری در محله یک میلیارد حال حاضر وجود ندارد سه میلیارد رضایی کوچی استان فارس تولید مسکن بانک مرکزی هزار واحد خانه دار زمین ها بانک ها رها شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۴۷۸۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار بی سرپناه مسکن

تین نیوز

سالی که با خیز قیمت مسکن آغاز شده بود در نیمه راه از مرز قدرت خرید متقاضیان گذشت تا سرمای رکود در فصل زمستان ۱۴۰۲ بر بازار مسکن سایه افکند و پیش بینی سرنوشت این بازار در سال جدید نیز به اما و اگرهایی گره بخورد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایمنا، سالی که با جهش قیمت مسکن آغاز شد با رکود کم سابقه در بازار ادامه یافت و تا ۱۴۰۲ به عنوان یکی از پرنوسان ترین سال ها در این بخش مهم و تأثیرگذار اقتصادی ثبت شود.

از نیمه سال ۱۴۰۲ قیمت مسکن تا جایی افزایش یافت که به نقطه دور از دسترس متقاضیان رسید و به همین دلیل، رکود بسیار شدیدی بر بازار مسکن سایه افکنده که سرعت رشد قیمت ها را کاهش داده اما با آرامش نسبی در بازار همراه است. این رکود در ماه های پایانی سال به اوج رسید و فروشندگان نیازمند نقدینگی، قیمت املاک خود را با تخفیف های متفاوت که گاهی به ۲۵ درصد زیر قیمت عرف بازار نیز می رسید، به فروش گذاشتند و بررسی های میدانی حکایت از افت قابل توجه تعداد خرید و فروش املاک است با وجود این بازار مسکن از میانه اسفندماه سال گذشته تعطیل شد و کارشناسان بر این باورند که تا پایان فروردین در حالت نیمه تعطیل باقی خواهد ماند بنابراین تا یک ماه و نیم آینده از این بازار انتظار رویداد خاصی نمی رود.

رکود در صنعت پیشران

صنعت ساختمان به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور شناخته می شود زیرا با افزایش اشتغال و کمک به اقتصاد خانوارها از ظرفیت بالایی برای رشد و حرکت اقتصادی برخوردار است و نزدیک به ۲۰ درصد درآمد ملی کشور از این بخش به دست می آید. این بخش همچنین پیوند بزرگی با صنایع و فعالیت های اقتصادی دیگر دارد و رونق آن می تواند رشد بخش های دیگر را به دنبال داشته باشد.

بیش از ۳۰۰ صنعت و رسته شغلی به بخش ساختمان وابسته هستند از این رو، رونق این صنعت می تواند چرخ بسیاری از کسب وکارهای تولیدی و خدماتی کوچک و متوسط را به گردش درآورد از سوی دیگر مسکن یکی از نیازهای اساسی افراد است و نقش مهمی در کیفیت زندگی خانواده ها دارد به همین دلیل دولت ها برای حل مشکلات این بخش سیاست های گوناگونی را در دستور کار قرار می دهند.

در سال گذشته نیز دولت طرح های مختلفی برای کنترل بازار مسکن اجرا کرد از جمله پلمپ دفاتر مشاوره املاک متخلف گرفته، قراردادهای آنلاین اجاره و مالیات بر خانه های خالی اما مشکل جهش های ناگهانی قیمت مسکن و سقوط قدرت خرید خانواده های متقاضی همچنان به قوت خود باقی است.

۹۶ سال یک جهش بزرگ قیمت در معاملات مسکن بود، پس از آن یک دوره ریسک غیراقتصادی در بازار آغاز شد و ادامه رشد قیمت میانگین ۷۰.۶ درصدی، افت شدید آمار معاملات مسکن را به دنبال داشت تا جایی که بر اساس آمارهای رسمی آمار فروش ۱۳ هزار واحدی میانگین ماهانه در یک دوره شش ساله به ۶ هزار آپارتمان رسید که کارشناسان و فعالان بازار بخش قابل توجهی از این رکود شدید را به دلیل خروج خریداران مصرفی از بازار می دانند.

سال پر افت و خیز در صنعت پیشران

در سال ۱۴۰۱ رشد قیمت مسکن با شیب ملایمی ادامه یافت و نرخ املاک ۴۶ درصد افزایش پیدا کرد اما ۱۴۰۲ سال پرنوسانی برای این بازار سرمایه ای و مصرفی بود تا جایی که در فصل بهار، قیمت ها تا ۱۰۰ درصد افزایش یافت در حالی که از نیمه سال افت شدید معاملات باعث رکود سنگین در بازار شد که تا پایان سال نیز ادامه پیدا کرد و بر اساس آمارهای رسمی سطح قیمت مسکن در تابستان و پاییز پارسال نسبت به فصل مشابه سال قبل ۷۸ درصد و ۶۳ درصد کاهش یافت.

افت و خیز این بازار تأثیرگذار در سال های اخیر امکان پیش بینی روند قیمت ها را برای فروشندگان، متقاضیان واقعی مسکن و حتی خریداران سرمایه ای املاک دشوار و ناممکن می کند. در شرایطی که سطح قیمت بسیار بالاتر از قدرت ناچیز خانه اولی ها است، تقاضای اجاره نشینی دست کم تا دو برابر سال های قبل از اواخر دهه ۹۰ افزایش یافته در حالی که سال های اخیر، میزان عرضه آپارتمان در بازار اجاره به این نسبت رشد نکرد به این ترتیب، رشد تصاعدی اجاره نشینی به افزایش قابل توجه اجاره بهای مسکن دامن زد و تورم اجاره در سال های اخیر با عبور از سطح ۴۰ درصد به دو برابر زمان قبل از سال های پایانی دهه ۹۰ رسید.

از سوی دیگر بازار مسکن در سال گذشته به شدت تحت تأثیر تثبیت نرخ دلار در رکود به سر برد و با رشد نرخ دلار و نوسانات ارزی پایان سال، کارشناسان نسبت به خیز دوباره قیمت در این بازار هشدار می دهند که زمان آن هنوز قابل پیش بینی نیست.

عوامل گوناگونی در رونق بازار مسکن نقش دارند که سیاست خارجی، قیمت نهاده های ساختمانی، قدرت خرید مصرف کنندگان و بهبود وضعیت اقتصادی از آن جمله است اما مهم ترین عامل را می توان افزایش قدرت خرید خانه اولی ها دانست در حالی که بررسی وضعیت پرداخت تسهیلات به متقاضیان خرید مسکن نشان می دهد حجم واقعی پرداخت وام خرید مسکن به متقاضیان خرید خانه نسبت به زمان قبل از جهش تاریخی قیمت مسکن در سال ۹۶ تا ۵۵ درصد کاهش یافته و حتی حضور سرمایه گذاران در این بخش نیز به دلیل کاهش صرفه و توجیه اقتصادی بسیار کمرنگ شده است.

سهم بالای مسکن و اجاره در تورم عمومی

گزارش مرکز آمار در اواخر زمستان سال گذشته حکایت از آن دارد که در بهمن ۱۴۰۲ بخش مسکن تورم ۲.۸ درصد را تجربه کرده و تورم ماهانه اجاره نیز در این ماه برابر با تورم ماهانه مسکن معادل ۲.۸ درصد ثبت شده است. تورم نقطه به نقطه در این بازار ۴۱.۴ درصد رشد داشته و تورم سالانه آن برابر با ۳۹.۴ درصد به ثبت رسیده است.

بررسی جزئی تر داده های مرکز آمار ایران از تورم نشان می دهد، ضریب اهمیت و سهم تورم مسکن و اجاره در شاخص کل تورم به ترتیب معادل ۳۳.۹ و ۳۳.۶ درصد است. این آمار نشان دهنده آن است که وزن سنگین مسکن و اجاره در تورم عمومی یکی از عوامل رشد این شاخص، موتوری محرک برای آن در دی ماه ۱۴۰۲ بوده است.

سقوط قدرت خرید و تقاضا

مجید گودرزی، کارشناس مسکن در گفت وگو با خبرنگار ایمنا در این باره اظهار کرد: با از دست رفتن قدرت خرید، به ویژه اولی ها تقاضای مصرف در بازار مسکن به شدت کاهش یافته است.

وی با اشاره به تأثیر برخی سیاست های دولت از جمله پرداخت ۲۷ هزار میلیارد تومان ودیعه مسکن برای کنترل قیمت در بازار رهن و اجاره گفت: یک رویه نادرست که به عرف بازار تبدیل شده اما از اساس نادرست است، محاسبه ودیعه مستأجران به شکل قرض الحسنه با ارزش زمانی صفر است این باعث می شود هر سال به دلیل تورم مستأجران بخشی از قدرت خرید و ارزش ودیعه خود را از دست دهند که امسال این عدد نزدیک به ۴۰ درصد بود.

این کارشناس مسکن ادامه داد: با توجه به اینکه قیمت ملک جاری است به جای پرداخت وام، باید ارزش ودیعه نیز جاری در نظر گرفته شود نه به شکل قرض الحسنه زیرا در هیچ کجای دنیا ارزش زمانی پول صفر نیست به جز ودیعه مستأجران در کشور ما و این رویه نادرست باعث می شود مستأجران هر سال زیر بار تسهیلاتی بروند که به تصویب می رسد اما پرداخت نمی شود.

پرونده ۹۵ هزار متقاضی به در بسته خورد

وی با اشاره به آماری که وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است، یادآور شد: از حدود ۱۴۷ هزار پرونده ای که برای دریافت وام ودیعه مسکن فرستاده شده ۹۵ هزار متقاضی تسهیلات موفق به دریافت آن نشده و به در بسته بانک خورده اند.

گودرزی تصویب این تسهیلات را راهگشای حل مشکلات مستأجران ندانست و گفت: چه بسا مستأجران مجبور هستند که علاوه بر هزینه رهن و اجاره، پرداخت سود تسهیلات بانکی را نیز بپذیرند اما با اصلاح این رویه وضعیت خانواده های فاقد مسکن بهتر می شود مثل کشور آلمان که در آن ودیعه برای جبران خسارات احتمالی یا عدم پرداخت اجاره، به اندازه سه برابر اجاره تعیین می شود که تنها با حکم دادگاه قابل برداشت است.

وی با انتقاد از روند تعیین ودیعه و اجاره مسکن افزود: تعیین نرخ رهن و اجاره در این بخش به طور کامل در اختیار صاحبخانه ها است و این موضوع فشار شدید و کمرشکنی را به خانواده ها تحمیل می کند در این شرایط تصمیماتی مانند تسهیلات رهن و اجاره که به صورت محدود اجرا می شود کارایی جز حفظ فشار و تورم در بازار مسکن ندارد اما مشکل مستأجران را حل نمی کند.

ضعف شدید قانونگذاری

این کارشناس مسکن درباره نقش دولت در ساماندهی این بازار توضیح داد: در سال های اخیر مصوبه ای از سوی سران قوا تصویب شد که کارشناسی نشده بود و ضمانت اجرایی لازم را نداشت، حتی کارشناسان شوراهای حل اختلاف نیز آن را نپذیرفتند در نهایت نیز به جای حل مشکلات مستأجران و جلوگیری از رشد تصاعدی قیمت ها از سوی مالکان، هیچ عایدی برای مستأجران نداشت و پای برخی از اجاره نشینان را به محاکم باز کرد.

وی با انتقاد از نظام مالک و مستاجری رایج گفت: از جمله مشکلات این نظام، آوارگی مستأجران است که در دنیا منسوخ شده و تنها قانون یا شرایطی مانند جنگ می تواند یک مستأجر و خانواده او را مجبور به جابه جایی کند اما در کشور ما به دلیل ضعف شدید قانونگذاری هنوز آوارگی مستأجر حق مالک است و هزینه آوارگی را صد در صد باید مستأجران پرداخت کند در حالی که هزینه این تصمیم باید بر عهده گیرنده آن باشد.

گودرزی بازار رهن و اجاره را به شدت نابسامان توصیف کرد و افزود: بازار مسکن کاملاً رها شده که تاکنون هر اقدامی دولت و مجلس برای ساماندهی آن انجام داده اند ناکافی بوده بنابراین شاهد افزایش فشار بر مردم هستیم در حالی که ظرفیت های بسیار زیادی در کشور ما وجود دارد.

آشفتگی بخش بزرگی از اقتصاد

وی یکی از ظرفیت های کنونی را غیرقابل کشت بودن ۷۰ درصد زمین های کشور بیان کرد و گفت: بیش از ۶۰ درصد بهای تمام شده مسکن مربوط به زمین است و زمین های غیرزراعی برای ساخت و ساز مناسب هستند اما از دسترس مردم برای ساختمان سازی و رفع نیاز مهم و ضروری مسکن دور نگه داشته شده اند.

این کارشناس مسکن با اشاره به وضعیت افسارگسیخته بازار مسکن خاطرنشان کرد: این ادعا که تورم مسکن ناشی از تورم عمومی بوده کاملاً نادرست است چون اکنون تورم عمومی نزدیک به ۳۹ درصد است در حالی که تورم مسکن عدد بیش از ۸۲ درصدی را ثبت کرد و این نشان می دهد بخش بزرگی از تورم عمومی نیز مربوط به تورم مسکن است چون این بخش در بهای تمام شده بیشتر کالاها و خدمات نقش دارد.

وی رهاشدگی و بی قانونی مسکن را باعث آشفتگی و بحران در بخش بزرگی از اقتصاد ایران دانست و تاکید کرد: تا زمانی که بازار مسکن رها شده و هرج و مرج در بازار مسکن ۸۲ درصد عایدی نصیب سرمایه گذاران می کند قطعاً سرمایه ها به سمت بخش های مولد اقتصاد نخواهد رفت زیرا در رقابت بین بخش مولد اقتصاد با مسکن، شرایط به نفع مسکن رقم می خورد.

گودرزی ادامه داد: در این شرایط بخش بزرگی از سرمایه های کشور در بخش زمین و مسکن با ارزش افزوده صفر ذخیره و رسوب می شوند، لازم است دولت برای کنترل تأثیرات عمیق و شدید مسکن بر اقتصاد چاره اندیشی کند در غیر این صورت نمی توان انتظار داشته باشیم شاخص هایی مانند تورم، بهره وری، پس انداز و دیگر شاخص های اقتصادی بهبود پیدا کند.

ساماندهی بهای تمام شده و رشد بازدهی بخش های مولد

وی با اشاره به فشار مسکن بر بخش های مختلف اقتصاد کشور بیان کرد: بانک ها نیز به دلیل بازدهی ۸۲ درصدی بخش مسکن قطعاً انگیزه ای برای پرداخت وام های مسکن با نرخ ۲۳ درصد ندارند به همین دلیل لازم است که دولت بخش مسکن را بر اساس قانون بهای تمام شده ساماندهی کند تا بخش های مولد بازدهی بیشتر از مسکن داشته باشند و بخش های غیرمولد و دلالی مانند مسکن کنترل شوند و در نتیجه اقتصاد شکوفا شود.

این کارشناس مسکن تصریح کرد: در ماه های اخیر تورم انتظاری مسکن منفی شده و کسانی که قصد سرمایه گذاری در این بازار را داشتند دست نگه داشته اند تا شرایط بهتر شود، زیرا اگر مسکن خریداری کنند اما توان فروش وجود نداشته باشد هزینه فرصت آن افزایش می یابد.

بررسی های میدانی از وضعیت معاملات مسکن در ماه پایانی سال ۱۴۰۲ نشان دهنده ادامه رکود خریدوفروش در این بازار بود. چشم انداز بازار مسکن در سال جدید هنوز با اما و اگرهای فراوانی رو به رو است و در هاله ای از ابهام قرار دارند با این وجود کارشناسان بر این باورند که هر سال به صورت میانگین یک میلیون مسکن در این بازار تولید شود تأثیر متغیرهای غیرواقعی اقتصاد مثل نرخ تورم، نقدینگی و شاخص های کل پولی هم در صورت رشد در این بازار با وقفه نمایان خواهد شد و مسکن از چرخه پیاپی رکود و تورم فاصله خواهد گرفت در این صورت نه تنها از افزایش قیمت، سقوط قدرت خرید مصرف کنندگان واقعی و رشد حاشیه نشینی جلوگیری می شود بلکه با اجرای سیاست های کارآمد دولت در زمینه افزایش عرضه، همراه با کنترل تورم، انتظار می رود که بتوان از صعود ماهانه تورم عمومی نیز جلوگیری کرد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بازار بی سرپناه مسکن
  • ارتفاع ۲.۵ متری موج خلیج فارس در سواحل استان بوشهر
  • افزایش قیمت دلار بازار مسکن را به کدام سو می‌برد؟
  • سیگنال عجیب دلار به قیمت مسکن/ قیمت‌ جدید خانه‌های پایتخت را ببینید (+ جدول)
  • سیگنال عجیب دلار به قیمت مسکن
  • سیگنال عجیب دلار به قیمت مسکن/ قیمت‌ جدید خانه‌های پایتخت را ببینید + جدول
  • نتایج یک تحقیق: واحدهای مسکونی در بریتانیا نسبت به کشورهای پیشرفته کیفیت و کمیت پایین‌تری دارند
  • فوری؛ خرید و فروش مسکن متوقف شد/ ترکش دلار ۶۰ هزار تومانی، بازار مسکن را فلج کرد
  • پیش بینی قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ / جدیدترین قیمت خانه در تهران
  • قیمت مسکن در اقتصادهای پیشرفته مقرون به صرفه است؟