Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، سایت المیادین در گزارشی به توصیف خانه نزار قبانی شاعر معروف سوری پرداخته و درباره آن نوشته است:«در یکی از محله‌های قدیمی دمشق خانه‌ای است که به «شیشه عطر» تشبیه شده است. «شیشه عطری» که تمام حواس پنجگانه شاعر را برمی‌انگیخت تا او اغلب شعرهایش را در آن بسراید. گل یاس جایگاه ویژه‌ای در این خانه دارد و درختان همه زنده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نزار قبانی موزه کوچکی را در دل دمشق از خود به یادگار گذاشته است.»

نزار قبانی در سال ۱۹۲۳ در دمشق متولد شد. پدربزرگش از نمایش‌نامه‌خوانان عربی بود. مادرش فائزه اقبیق دختری از خانواده‌های اصیل سوری  و پدرش شیرینی‌فروش بود.

 این شاعر در اشعارش به مادر و خانه اهمیت زیادی داده است. در یکی از اشعارش در ستایش مادر خود می‌گوید:

«زنان اروپا را شناختم
عاطفه‌های سیمان و چوب را شناختم
تمدن خستگی و کلافگی را شناختم
تمام هند را گشتم، سند را دیدم، تمام جهان زرد را درنوردیدم
اما هیچ‌جا نیافتم،
زنی که موهای بور مرا شانه کند»

او در شعری دیگر خانه‌ای را  که در آن بزرگ شده است به «شیشه عطر» تشبیه کرده  و گفته است: «می‌دانید چه حسی دارد که انسان در یک شیشه عطر زندگی کند؟ خانه ما آن شیشه عطر بود.»

 این شاعر آن‌قدر در توصیف زادگاه و محل زندگی‌اش دقیق بود که حتی از گربه‌ها هم غافل نشده و در وصف زندگی روزمره آن‌ها هم شعر می‌سرود.

 مشاور وزیر گردشگری سوریه درباره نزار قبانی به «المیادین» می‌گوید: نزار قبانی وقتی در قصیده‌ای تحت عنوان(پنج نامه به مادرم) مادرش را مورد خطاب قرار داد باز هم از زادگاه و محل زندگی‌اش غافل نشد او در قسمتی از این قصیده گفته است: «صبح بخیر می‌گویمت
از مادرید .
از رازقی‌مان چه خبر؟
هوایش را داشته باش
این دخترک را
که محبوب‌ترین دلبر پدر بود
چون کودک خود نازش می‌کرد
و قهوه می‌نوشاندش
و با مهر خود
می‌پوشاندش»

 نزار قبانی پس از آن‌که خانه پدری‌اش فروخته شد باز هم گهگاهی به آن سر می‌زد. یک بار مدتی قبل از مرگش صاحبخانه او را دید و به خانه دعوتش کرد.

نزار قبانی گفت فقط آمدم اینجا بنشینم و یک قهوه بخورم. در همین حین گربه‌ای به او نزدیک می‌شود و در آغوشش می‌نشیند قبانی می‌گوید: «حتما تو فهمیده‌ای که من از اهالی این خانه بودم.»

 قبانی دو بار ازدواج کرد. بار نخست او با زهرا دختر خاله خود ازدواج کرد. حاصل این ازدواج دو فرزند به نام‌های هدباء و توفیق بود. همسر دوم او بلقیس الراوی دختری عراقی‌تبار بود که از این وصلت نیز دو فرزند به یادگار مانده است.

قبانی در سال ۱۹۷۳ پسرش توفیق را از دست داد. این مصییت برای او بسیار تلخ بود و  او را به سرودن قصیده‌ای در وصف پسرش وا داشت.

پس از آن نیز در حادثه بمب‌گذاری سفارت عراق در بیروت همسرش بلقیس را از دست داد. قبانی در قصیده (نخل عربی) که برای  همسر کشته شده‌اش سرود، اعراب را مقصر این جنایت دانسته است.
 حادثه «نکسه» که در سال ۱۹۶۷ روی داد مسیر شعری نزار قبانی را به کلی دگرگون کرد. روز «نکسه» یا روز شکست (۵ ژوئن ۱۹۶۷) (به عربی: یوم النکسة‎) سالروز شکست کشورهای عربی از اسرائیل در جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ است که با آوارگی مردم فلسطین همراه شد. از آن روز به بعد قبانی از اشعار عاشقانه به اشعار سیاسی روی آورد و دولت‌هایی را که در شکست اعراب در مقابل اسراییل نقش داشتند، در اشعارش نقد می‌کرد.
 محمد نظام شخصی که به گفته خودش پدربزرگش از پدر نزار قبانی خانه کودکی  نزار قبانی را خریده به المیادین می‌گوید: در سال ۱۹۶۸ پدر بزرگم این خانه را از پدر نزار قبانی خریداری کرده است. عمر این خانه به ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال می‌رسد.
 او درباره این خانه توضیح می‌دهد: «ما سعی کردیم تا این خانه به  صورت یک خانه قدیمی سوری و به همان شکل  اصیلش باقی بماند فقط در طبقه بالا تعدادی اتاق اضافه کرده‌ایم. درختان یاس، لیمو و نارنج همان‌طور که بوده‌اند باقی مانده‌اند.»
خانه در حال حاضر  ۱۱ اتاق دارد در حالی که در گذشته دارای شش اتاق بوده است.

 وزارت فرهنگ و گردشگری سوریه این خانه را به عنوان خانه یک شخص معروف و محلی برای بازدید در نظر گرفته اما هنوز هم این ملک، یک ملک شخصی است. خانواده‌ای که اکنون صاحب خانه قبانی‌ها هستند این خانه را به فروش گذاشته‌اند و امیدوارند کسی که خریدار این خانه است، اهمیت فرهنگی آن را درک کرده و از آن مراقبت کند.

نزار قبانی طبق وصیت خودش کمی دورتر از این خانه در آرامگاهی دفن شده است.

او در توصیف زادگاهش گفته است: «دمشق به من خلاقیت و شاعری را آموخت و نیز الفبای یاس را...»

کد خبر 517395 برچسب‌ها شعر و شاعر

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: شعر و شاعر نزار قبانی شیشه عطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۵۵۷۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به بهانه سالروز تولد محمدعلی بهمنی | شاعر شنیدنی است

به گزارش همشهری آنلاین، «من از کودکی با وزن آشنا بوده‌ام و از لالایی‌ها و شعرهایی که مادرم زمزمه می‌کرد، وزن در من درونی شده بود؛ به همین دلیل نیازی نداشتم که بروم عروض را به شکل مکتبی یاد بگیرم. زمانی وزن و عروض در شعر می‌تواند مفید باشد که در شاعر درونی شده باشد والا شکل مکتبی آن چندان مفید نخواهد بود و دانستن اسم بحرها و وزن‌ها برای خوب شعرگفتن نیازی نیست.»

«غزل من چیزی نیست جز برداشتی با ظرف غزل از رودخانه ‌ «نیما». این ظرف را در دست منوچهر نیستانی دیدم وقتی که داشت از پل استوار «سایه» (هوشنگ ابتهاج) عبور می‌کرد. غزل بعد از نیما را نوعی لجبازی می‌دانم اما این باور از ارادتم به غزل نکاسته است.»

* * *
شعرهای این غزلسرای نیمایی برای علاقه‌مندان به صدای مرحوم ناصر عبداللهی آشناست؛ به‌خصوص کسانی که آلبوم «عشق است» را از این خواننده شنیده‌اند. ترانه‌های بهمنی را عبداللهی در این آلبوم خوانده و پرویز پرستویی دکلمه کرده است؛ شاعری که وقتی ۹ ساله بود، نخستین شعرش چاپ شد اما نخستین مجموعه شعرش را در ۳۰ سالگی چاپ می‌کند؛ مجموعه‌هایی که با وجود وقفه ۱۳ ساله‌ای از سال ۵۶ تا ۶۹، تا امروز به عدد ۱۴ رسیده‌اند و شاعرشان را به چهره آشنایی برای علاقه‌مندان شعر، به‌خصوص غزل نو کرده‌اند.

محمدعلی بهمنی را از پیشگامان نوگرایی در شعر فارسی، به‌ویژه غزل می‌دانند. همین پیشگامی باعث شد در سال ۷۸ برترین غزلسرای ایران شناخته شود و تندیس خورشید مهر را بگیرد. ۵ سال بعد هم در زادگاهش از او تقدیر شد. از همان سال جایزه محمدعلی بهمنی به ابتکار خود شاعر، جایزه‌ای شده است برای تقدیر از شاعران جوان جنوب ایران.

* * *
نمونه شعر

گفتم بدوم تا تو همه فاصله‌ها را
تا زودتر از واقعه گویم گله‌ها را
چون آینه پیش تو نشستم که ببینی
در من اثرِ سخت‌ترین زلزله‌ها را
پُر نقش‌تر از فرشِ دلم بافته‌ای نیست
از بس که گره زد به گره حوصله‌ها را
ما تلخی «نه» گفتنمان را که شنیدیم
وقت است بنوشیم از این پس «بله» ‌ها را
بگذار ببینیم بر این جغد نشسته
یک بار دگر پر زدن چلچله‌ها را
یک بار هم ‌ای عشقِ من، از عقل میندیش
بگذار که دل حل بکند مسئله‌ها را

کد خبر 844410 برچسب‌ها شعر و شاعر نیما یوشیج محمدعلی بهمنی

دیگر خبرها

  • ۱۷۰ تیم امدادی در اصفهان در حالت آماده باش هستند
  • عاشق ترین درنای دنیا در مازندران خانه دار شد! | عکس و فیلم
  • نرخ خرید بازار مسکن تهران؛ خانه در هاشم آباد متری ۵۰ میلیون تومان
  • فروش خانه پدری برای نجات پسر از قصاص
  • شعر شاعر بهابادی در حمایت از عملیات سپاه پاسداران
  • هنر تبدیل کانتینر به خانه ای 36 متری که مایل به ترک آن نخواهید بود! (+فیلم و عکس)
  • به بهانه سالروز تولد محمدعلی بهمنی | شاعر شنیدنی است
  • خانم مدل بعد از ازدواج با پیرمرد ثروتمند فریب خورد
  • عکسی از اقدام عجیب یک جوان عاشق در اتوبان
  • اندونگ: عاشق راموس و البته استقلال خوزستانم!