Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@22:43:29 GMT

«آبشخور رستم» در سیطره آسیب‌ها

تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۱۷۵۸۴۵

«آبشخور رستم» در سیطره آسیب‌ها

گوردَخمه‌ی بیش از دو هزارساله‌ی «آبشخور رستم» در شهر مَرودشت، امروز به مکانی برای یادگاری‌نویسی‌هایی تبدیل شده که انجام دهندگان آن نیز به نظر می‌رسد هدفی از انجامش ندارند.

به گزارش ایسنا، سیاوش آریا - پژوهشگر و فعال میراث فرهنگی - با بیان این‌که گوردخمه‌ی آبشخور رستم، متعلق به خاندان کمتر شناخته شده‌ی «پَرَتَرَکه‌ها» یا «فراته‌داران» مورد تعرض قرار گرفته است، گفت: برخی افراد با رنگ روی نقاط مختلف این گور دخمه‌ی تاریخی و ارزشمند اقدام به یادگاری نویسی کرده‌اند

او بیان کرد: در این دوران برخی کشورهای نوپا و همسایه به دنبال دست و پا کردن هویت و پیشینه‌ای کهن تلاش می‌کنند تا برای خود تمدن و فرهنگی ساخته و  گردشگران را برای خود جذب کنند، اما متاسفانه برخی افراد در کشورمان نشانه‌های هویتی، فرهنگی، تاریخی خود را به راحتی از بین می‌برند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این‌که گور دخمه به «آبشخور رستم» در شهر مَرودشت، بدون تعیین حریم درکنار جاده‌ی آسفالته به حال خود رها شده است، درباره‌ی وضعیت این اثر تاریخی اظهار کرد: گذشت زمان به همراه عوامل طبیعی و محیطی و بدتر از همه، دست‌اَندازی‌های انسانی رَحمی به آن نکرده و این یادمان باستانی را در خطر ویرانی جای داده است. شکستگی ها و تَرک نیز در نقاط مختلف این اثر تاریخی دیده می‌شود.

این تصویر در پاییز ۱۳۹۸ توسط سیاوش آریا ثبت شده است

او با اشاره به رخنه کردن گُل‌سنگ‌ها به درون این اثر ملی، افزود:‌ در دو سال گذشته نیز روی این یادمان ملی تبلیغِ کار خود را با رنگ انجام داده بودند که شرایط کنونِ آن، این اثر را به پازلی کامل از آسیب‌ها و دست‌اَندازی‌ها تبدیل کرده است.

آریا از سوی دیگر علاوه بر آسیبی که از نظر موقعیت قرارگیری آن که در کنار جاده‌ی آسفالته قرار گرفته و حرکت خودروها آسیب به آن را می‌تواند بیشتر کند، ادامه داد:‌ همچنین از یک سو احتمالِ تعریض جاده در آینده وارد شدن آسیب‌های بیشتر به این اثر تاریخی را بیشتر می‌کند و از سوی دیگر نبود تابلوی شناسایی و معرفیِ برای این گوردخمه نشان از بی توجهی به این اثر تاریخی دارد.

این تصویر در پاییز ۱۳۹۸ توسط سیاوش آریا ثبت شده است

این کنشگر میراث فرهنگی درباره‌ی این اثر تاریخی نیز توضیح داد: گوردخمه‌ی «آبشخور رستم» را نخستین بار «لویی واندِنبِرگ» بلژیکی شناسایی کرد و در بررسی‌های خود آن را متعلق به اواخر دوره‌ی هخامنشی دانست، هر چند در پرونده‌ی ثبتی این اثر تاریخی آن را به دوره‌ی ساسانی نسبت داده‌اند.

این اثر تاریخی را می‌توان از نمونه‌های استثنایی گوردخمه‌ها دانست که تا کنون در استان شناسایی شده‌اند، چون معمولا در دیگر گوردخمه‌ها در آن روی پاشنه باز و بسته می‌شود، ولی درِ این گوردخمه به صورت کِشویی باز و بسته می‌شده است.

آبشخور رستم که در مرودشت استان فارس

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: گور دخمه مرودشت فارس بناي تاريخي وندالیسم فرهنگی اثر تاریخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۷۵۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدئو) تصاویری عجیب از یک شتر؛ چرا این شتر به این روز افتاد؟

به گزارش راز بقا؛ شتر‌ها به دلیل توانایی قابل توجه خود برای زنده ماندن در محیط‌های خشن شناخته شده اند، اما از گیر افتادن در موقعیت‌های خطرناک مصون نیستند. جثه و وزن بزرگ شترها، همراه با پا‌های بلند و باریک‌شان، آن‌ها را مستعد گرفتار شدن در شکاف‌ها یا فرو رفتن در شن‌های نرم می‌کند.

علاوه بر این، کنجکاوی طبیعی و تمایل آن‌ها به کاوش در محیط‌های ناآشنا می‌تواند آن‌ها را به مکان‌هایی هدایت کند که ممکن است گیر کنند. هنگامی که شتر گیر می‌کند، می‌تواند یک وضعیت تهدید کننده برای زندگی‌اش باشد، زیرا آن‌ها نمی‌توانند حرکت کنند یا خود را آزاد کنند، و آن‌ها را در برابر شکارچیان یا شرایط آب و هوایی شدید آسیب پذیر می‌کند.

در چنین شرایطی، اقدام سریع و با دقت برای نجات شتر و جلوگیری از آسیب بیشتر ضروری است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی   tags # حیات وحش سایر اخبار غذای ویژه انسان‌های اولیه چه بود و چه مزه‌ای داشت؟ | دستور پخت یک غذای مخصوص نئاندرتال‌ها! چه کسی لباس را اختراع کرد؛ آیا انسان‌های اولیه همیشه لخت بودند؟ اولین قتل در جهان چگونه اتفاق افتاد؟! انسان‌های نخستین چگونه صحبت می‌کردند؟

دیگر خبرها

  • (ویدئو) تصاویری عجیب از یک شتر؛ چرا این شتر به این روز افتاد؟
  • تقدیر از استادکاران و مرمتگران/آسیب شناسی نشانه ضعف نیست
  • بی سوادی سیستمی، بحران حکمرانی کشور
  • تصاویر ارتش اسرائیل از آسیب حاصل از حملات ایران
  • پژوهشکده‌ای که در خانه اربابی جان گرفت
  • دربی جنوب و کامیابی آبی‌ها با رستم
  • عمر لامپ‌های ال‌ای دی (LED) چقدر است؟
  • کشف یک گوردخمه ساسانی در شیراز + تصاویر
  • برطرف شدن ۱۵۰ آسیب‌پذیری در به‌روزرسانی جدید مایکروسافت
  • رفع ۱۵۰ آسیب‌پذیری در به‌روزرسانی مایکروسافت