Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان، داراب است که به دارابگرد معروف بوده و قدمت تاریخی آن به هزاره های پنج و  ۶ قبل از میلاد باز می گردد.

جاذبه های تاریخی عدیده ای، امروز در شهرستان داراب بر جای مانده که یکی از شاخص ترین آن ها، مسجد جامع داراب بوده که با داشتن ویژگی های معماری خاص با سایر مساجد جهان دارای تفاوت اساسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسجد چهار مناره ای

مسجد جامع داراب، تنها مسجد چهار مناره‌ای در جهان بوده که مناره‌های آن برخلاف سایر مساجد مدور نیست و معماری آن به آرامگاه اعتمادالدوله تهرانی، پدر نور جهان، (ملكه ايرانی هندوستان) در شهر آگرا،  هندوستان شبیه است.

این مسجد در شمار چهار، بنای شاخص تاریخی داراب قرار دارد و در حال حاضر، کهن ترین بنای تاریخی شهر داراب کنونی در استان فارس و بر روی برج های آن، آیات قرآن کریم، آیه الکرسی و لا اله الا الله، محمد رسول الله به خط کوفی نوشته شده است.

در فضای گوشه ای از حیاط مسجد، دو سنگ آسیاب به چشم می خورد که روزگاری برای کوبیدن ساروج مورد استفاده بوده است.

مسجد خاکی رنگ

فرشيد زارع راهنمای گردشگری فرهنگی در خصوص شاخص بودن مسجد جامع داراب به دلیل معماری ویژه و منحصر به فرد آن گفت: وجه تمایز مسجد تاریخی داراب با سایر مساجد جهان به کارگیری رنگ و لعاب و مصالح خاکی رنگ در این بنا است.

او، بیان کرد: آجر و خاک كه مهمترين مصالح به كار رفته در معمارى منطقه وسيعى از فلات ايران به شمار می رود در این مسجد تاریخی نیز با زیبایی و ظرافت بسیاری به کار رفته است.

 راهنمای گردشگری فرهنگی تصریح کرد: از مزاياى اين مصالح به کار رفته در مسجد جامع داراب، بومى بون آن  است که لازم نبود مثل امروز، سنگ از ايتاليا با هزينه زياد براى نماى ساختمان به كار برده شود.

او، ادامه داد: استفاده از مصالح بومى به دلیل اینکه، باد و آفتاب و باران همين منطقه را خورده از مقاومت منطقه اى بیشتری برخوردار شده است.

زارع افزود: به طور مجموع و به عنوان مثال، سنگ ايتاليايى كه آفتاب ايتاليا را خورده است، مقاومت كمترى در کشوری با آب و هوای ایران را دارد.

راهنمای گردشگری فرهنگی با اشاره به مزیت استفاده از آجر و خاک در ساخت مسجد جامع داراب، اضافه کرد: آجر و خاک در زمستان گرم و در تابستان، خنک هستند که مزیت مهمی برای بنایی با کاربرد مسجد به شمار می رود.

مسجدی با مناره های  ۱۱ ضلعی

زارع اظهار کرد: آن چه مسجد جامع داراب را منحصر به فرد کرده، ١١ ضلعی بودن مناره های مسجد بوده که به صورت منظم و با تقسيم بندی۳۶۰ درجه به ١١ قسمت مساوى در چهار مناره این مسجد به انجام شده که اقدامی دشوار و شاید غیر ممکن است.

او، ساده بودن اين مسجد را در مقایسه با سایر مساجد جامع جهان از ویژگی های خاص دیگر آن دانست و گفت: به دلیل اینکه در ساخت این مسجد، شاهد اجرای گنبد نیستیم به نظر می رسد که قدمت آن به قبل از دوران صفویه باز می گردد.

راهنمای گردشگری فرهنگی بیان کرد: اجرای معمارى با آجر، گچ و گل، متعلق به ايلخانان و سلجوقيان است اما معمارى ايلخانى، ظرافت و عظمت زيادى دارد كه در اين مسجد به چشم نمی خورد و بدین ترتیب، بنا متعلق به دوره سلجوقيان است.

او، تصریح کرد: در حیاط مسجد جامع داراب، درختان خرما و مركبات به چشم می خورد و به آن معنا است كه داراب، جهرم و فسا خط مرزى گرمسير (نخل) و سردسير (مركبات) هستند.

در مناره‌های این مسجد، چندین سنگ نوشته وجود داشت که فقط یکی از آن ها و مربوط به معافیت مالیاتی تجار داراب در دوره قاجار، باقی ‌مانده است که در سال ۱۳۷۹ به موزه سنگ‌های تاریخی هفت‌ تنان در شیراز منتقل شده است.

 نام این مسجد تاریخی در دی ماه سال ۵۶ در فهرست آثار ملی کشور  به ثبت رسیده است.

منبع: شبستان

انتهای پیام/ت

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی جاذبه گردشگری مساجد تاریخی راهنمای گردشگری فرهنگی سایر مساجد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۱۹۴۴۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موشک های ایران در آسمان قدس ؛ عکس تاریخی به چند دلیل

عصرایران ؛ رضا غبیشاوی - حمله ایران به اسرائیل، اتفاق تاریخی است؛ همچنان که پرواز موشک های ایرانی در آسمان شهر قدس / اورشلیم/ بیت المقدس تصویر تاریخی را ثبت کرد. برای اولین بار در تاریخ، از خاک ایران مستقیم به خاک اسرائیل، حمله نظامی انجام شد. همچنین برای نخستین بار موشک های ایران به آسمان فلسطین و اسرائیل رسیدند و بر فراز شهر قدس دیده شدند.

آسمان شهر قدس صحنه رویارویی موشک های ایرانی و اسرائیلی شد تا نه تنها دقایقی خوفناک و هیجان انگیز را برای ساکنان شهر قدس به وجود آورد  بلکه نفس ها را در سینه میلیون ها تن در سراسر جهان حبس کرد.

تصاویر نشان می دهند موشک های ایران در مسیر اصابت به اهداف اسرائیلی، از آسمان شهر قدس و مسجد قبه الصخره به عنوان نماد فلسطین عبور کردند.

تصویر موشک های ایران در آسمان قدس، به دلایل متعددی قابل توجه است.

 



 

این تصویر برای ایران و اسرائیل، با ارزش و مهم بود و مقامات دو طرف، تلاش کردند آن را برجسته کنند. بسیاری از روزنامه های چاپ تهران این عکس را در صفحه اول خود منتشر کردند.

واکنش متفاوت در ایران و اسرائیل

در ایران : اول - نشانه ای از موفقیت حمله هوایی به اسرائیل به شمار می رود. زیرا نشان داد موشک های ایرانی توانسته اند با عبور از لایه های متعدد دفاعی (پدافندهای هوایی و جنگنده ها) در اردن و همسایگان فلسطین اشغالی، پدافند مرزی و جنگنده های اسرائیل،‌ به عمق آسمان اسرائیل برسند.  

دوم - رسیدن موشک ها به آسمان شهر قدس به عنوان نمادی از فلسطین اشغالی است. این تصویر آرمان و هدف آزادسازی قدس و فلسطین از اشغال اسرائیل را یادآوری می کند. شهر قدس در اشغال اسرائیل است و موشک های ایرانی علیه این اشغالگری، به شهر رسیدند.

مسجد قبه الصخره (گنبد زرد) نه تنها نمادی از شهر قدس /بیت المقدس / اورشلیم است بلکه نمادی از فلسطین در جهان به شمار می رود. گرچه اکثریت ایرانی ها، مسجد قبه الصخره ( گنبد زرد)‌ را با مسجد الاقصی (‌گنبد تیره)‌ اشتباه می گیرند. همچنین به خطا فکر می کنند قدس، نام مسجد قبه الصخره ( گنبد زرد ) است در حالی که قدس، نام شهر است و نه مسجد.

این شهر سومین مسجد مقدس مسلمانان (‌بعد از مسجد الحرام در مکه و مسجد النبی در مدینه ) و مقدس ترین شهر برای یهودیان جهان است. مسجد الاقصی در شهر قدس،‌ نه تنها قبله اول مسلمانان (قبل از مکه)‌ بود بلکه براساس ایات قرآن،‌ پیامبر اسلام نیز این مسجد به معراج رفت.

علاوه بر همه کشورهای عربی اسلامی، از نظر امریکا، ‌سازمان ملل متحد و اروپا، بخش شرقی شهر قدس ( همان جایی که موشک های ایران دیده شدند)، منطقه تحت اشغال اسرائیل است. موشک های ایران به شهر قدس اشغالی رسیدند.

"رژیم اشغالگر قدس " یکی از اسامی مورد استفاده برای اسرائیل در ایران است که البته قبلا بیشتر و هم اکنون کمتر به کار می رود. منظور اسرائیل است که شهر قدس را اشغال کرده است.

سوم - اسرائیل می گوید شهر قدس/ اورشلیم / بیت المقدس پایتخت است. همه مراکز کشوری و اصلی اسرائیل مانند دفتر ریاست کشور/ حکومت،  نخست وزیری،‌ وزارتخانه ها، پارلمان و دادگاه عالی در شهر قدس / اورشلیم هستند. دیدارها با سران کشورها و وزیران خارجه هم در شهر قدس انجام می شود. در نتیجه رسیدن موشک های ایران به پایتخت اسرائیل اهمیت و ارزش سیاسی – نظامی – روانی بالایی دارد.

پایتخت،‌ مهم ترین و حساس ترین شهر هر کشوری است که تهدید آن در چارچوب های نظامی – سیاسی و روانی، ارزش بالایی دارد. به همین دلیل این عکس به عنوان نشانه ای از پیروزی و موفقیت عملیات نظامی و حمله هوایی ایران به اسرائیل به شمار می آید.

رسیدن موشک ها به آسمان پایتخت هر کشوری، فارغ از کیفیت اصابت و اسیبی که وارد می کنند منجر به ناآرامی در سراسر آن کشور می شود. این یکی از تاکتیک هایی بود که اوکراین در جنگ علیه روسیه با شلیک پهپادی علیه مسکو به کار می برد.

چهارم - شهر قدس با مرز اسرائیل، ( مرز مشترک با اردن)‌ فاصله دارد ( حدود 40 کیلومتر). ورود موشک های ایران به اسمان شهر قدس نشان می دهد این موشک ها نه تنها توانسته اند از کشورهای واسطه (‌عراق، سوریه ، اردن) و دیوار دفاعی پدافندی و جنگنده های اردنی، امریکایی، انگلیسی و فرانسوی عبور کنند بلکه از سد دیوار دفاعی اسرائیل ( سامانه های دفاع هوایی و جنگنده های اسرائیلی)‌ بگذرند و به اسمان شهر قدس برسند.


اسرائیل 

 اسرائیلی ها هم این تصویر را برجسته می کنند چرا که تلاش دارند این ادعا را مطرح کنند ایران به یک شهر مقدس اسلامی حمله کرده است. در حالی که موشک های ایرانی در حال عبور از شهر قدس بودند. ضمن اینکه این شهر در اشغال نظامی اسرائیل است. تلاش اسرائیلی ها برای تحت تاثیر قراردادن عواطف مسلمانان با این ادعا، البته راه به جایی نبرده و اکثریت ملل اسلامی از این حمله خوشحال هستند. اکثریت، موشک های ایرانی در آسمان قدس را حمایت از فلسطینی ها و علیه اشغالگرایان اسرائیلی می دانند و نه علیه این شهر مقدس اسلامی.

نماینده اسرائیل در شورای امنیت سازمان ملل متحد هنگام سخنرانی، فیلمی از موشک های ایرانی در آسمان شهر قدس پخش کرد

نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد هم در جلسه فوق العاده یکشنبه شورای امنیت به هنگام سخنرانی درباره حمله ایران، با آی پد فیلمی از پرواز موشک های ایرانی در آسمان شهر قدس را پخش کرد به عنوان سندی برای محکومیت ایران؛ غافل از اینکه در کشورهای اسلامی، این فیلم را سند افتخار می دانند.
همچنین اسرائیلی ها سعی دارند با اشاره به این تصویر، بر مقابله سامانه های ضدهوایی با موشک های ایرانی در آسمان شهر قدس/ اورشلیم تاکید  کنند. 
 

 واکنش متفاوت ساکنان فلسطینی و اسرائیلی شهر قدس 

هنگام ظهور موشک های ایران در آسمان شهر قدس دو نوع واکنش در میان ساکنان این شهر دیده شد.

اسرائیلی های ساکن شهر قدس / اورشلیم ترسیده و نگران و به دنبال باقی ماندن در مکان های امن بودند. فلسطینی ها اما خوشحال شدند و ابراز شادمانی می کردند برخی با سوت زدن و برخی شعار دادن و هورا کشیدن شادی خود را از دیدن موشک های ایرانی در آسمان شهرشان ابراز می کردند.

 


 فلسطینی ها چون شهر و کشورشان در اشغال است به موشک های ایران به عنوان موشک های خودی نگاه می کردند که برای کمک به انها و آزادسازی آنان شلیک شده اند و نه تنها نترسیدند بلکه خوشحال شدند. اما اسرائیلی ها موشک ها را علیه خود می دانند و از این موشک ها ترس و نگرانی داشتند.

شهر قدس 


شهر قدس با حدود یک میلیون نفر جمعیت، یکی از تاریخی ترین شهرهای جهان است که برای پیروان اسلام، مسیحیت و یهودیت شهری مقدس به شمار می آید.
این شهر بیش از یک نام دارد. علاوه بر اسم قدس، بیت المقدس (بیشتر در ایران و میان فارسی زبانان) و اورشلیم‌ هم نام دارند. یهودیان در همه حال از اسم اورشلیم استفاده می کنند. در رسانه های جهان،‌ در زبان عربی نام قدس و در زبان انگلیسی، اورشلیم (جورزالم) به کار می رود. 

شهر قدس از دو بخش شرقی (قدیمی) و غربی ( نو) تشکیل شده است. بخش شرقی، مسلمان و مسیحی و فلسطینی نشین و بخش غربی یهودی و اسرائیلی نشین است. منطقه "حرم شریف" شامل دو مسجد قبه الصخره و الاقصی در کنار دیوار ندبه (مقدس ترین مکان یهودیان جهان) است.  ورود غیرمسلمانان به حرم شریف ممنوع است و معمولا نیروهای پلیس اسرائیل در ورودهای این محوطه مستقر و مانع از ورود یهودیان می شوند. گرچه برخی یهودیان اسرائیلی تندرو  و تعدادی از وزیران تندرو اسرائیلی در برخی زمان ها وارد حرم شریف می شوند و اعتراض فلسطینی ها را بر می انگیزند.
تولیت حرم شریف با خانواده پادشاهی اردن یعنی خانواده هاشمی است.

در حال حاضر، شهر قدس در اشغال نظامی اسرائیل است. اسرائیل آن را بخشی از خاک رسمی و پایتخت خود اعلام کرده است.
قدس همزمان از سوی فلسطین و اسرائیل به عنوان پایتخت شناخته می شود. همزمان دارای دو شهر و دو استاندار است و دو پرچم دارد.
 اسرائیل حاضر به تقسیم آن با فلسطینی ها نیست. به همین دلیل اصرار دارند دیگر کشورها سفارتخانه های خود را نه در تل آویو بلکه در قدس / اورشلیم مستقر کنند.

دولت فلسطین (تشکیلات خودگردان) به ریاست محمود عباس این شهر را پایتخت آینده خود می داند. دولت فلسطین خواهان ان است بخش شرقی ،‌پایتخت دولت فلسطین و بخش غربی پایتخت اسرائیل بماند. بخش مقدس آن هم تحت اداره بین المللی سازمان ملل قرار بگیرد. 
حماس و جهاد اسلامی و بسیاری از فلسطینی ها با رد این ایده، خواهان پایتختی کل شهر قدس برای فلسطین هستند.

 مقامات دولت اسرائیل این پیشنهاد را رد می کنند و می گویند کل شهر قدس متعلق به اسرائیل و پایتخت آن است. با این حال کشورهای جهان که اسرائیل را به رسمیت می شناسند، از جمله سازمان ملل متحد و اروپا، شهر قدس را متعلق به اسرائیل نمی دانند و به همین دلیل سفارتخانه های خود را در تل آویو مستقر کرده اند. سازمان ملل و اروپا، شهر قدس را شهر در اشغال اسرائیل توصیف می کنند.

 دولت امریکا هم تا قبل از ترامپ، چنین موضعی داشت اما در زمان ریاست ترامپ، دولت امریکا سفارت خود را از تل آویو به قدس منتقل کرد. در دوره رئیس بعدی (جو بایدن) این سفارتخانه حفظ شد اما دولت امریکا همچنان قدس شرقی را متعلق به اسرائیل نمی داند بلکه آن را مثل غزه و کرانه باختری، منطقه در اشغال اسرائیل به شمار می‌آورد.

 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • (تصاویر) زلزله ۵.۶ ریشتری در سولوسرای؛ مناره مسجد کنده شد
  • مهم‌ترین رسالت هیئت امنای مساجد چیست؟
  • لحظه زلزله مهیب ترکیه؛ کنده شدن مناره مسجد
  • کنده شدن مناره مسجد پس از زلزله نسبتا شدید جدید در ترکیه | تصویر
  • فعالیت ۴۰ کانون فرهنگی و هنری مساجد در سلماس
  • پیوند مسجد و جوانان نقطه مثبتی در احیای کارکردهای مسجد است
  • مرکز تخصصی تئاتر مساجد در مازندران رونمایی شد
  • دغدغه حضور نوجوانان و جوانان در برنامه‌های فرهنگی مسجد محور است
  • نقش ویژه مساجد در تحقق آرمان‌های فرهنگی در جامعه
  • موشک های ایران در آسمان قدس ؛ عکس تاریخی به چند دلیل