Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@05:14:02 GMT

سال آبی آینده خیلی قابل پیش‌بینی نیست

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۲۴۲۴۵۶

«مقصود من این نیست که در سال آبی آینده ما بارش کمتری داریم. اساسا نمی‌توان به این قطعیت درباره میزان بارش‌های سال آبی آینده سخن گفت. فقط می‌توانیم بگوییم که بارش‌های پاییزه ما امسال احتمالا با تاخیر آغاز خواهد شد.»

به گزارش ایسنا، در یادداشت احد وظیفه، رئیس مرکز ملی پایش خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، در روزنامه شهروند آمده است: «وضعیت بارش باران در کشور ما بر اساس میانگین بلندمدت در ٥٠ سال گذشته از ٢٧٠ میلیمتر به ٢٣٥ میلیمتر رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیستان و بلوچستان هم به طور مشخص در طول سال‌های گذشته همواره از خشکسالی رنج برده است؛ به طوری که طی حدود ١٢ سال گذشته، میزان بارش همواره کمتر از میانگین بلندمدت منطقه بوده است. ایران و افغانستان در سال‌های اخیر همواره بر سر حقابه هامون هم بگومگوهایی داشته‌اند. اما امسال الگوی بارش باران تغییر کرده است؛ به طوری که امسال نسبت به میانگین بلندمدت بارش باران ٧٠ درصد افزایش داشته است. البته بارش باران در استان سیستان و بلوچستان نمی‌تواند به‌تنهایی عامل زنده شدن دوباره هامون شود. از آنجا که میزان بارش‌ها در افغانستان هم فراتر از نرمال بوده، سرازیر شدن آب از رودخانه هیرمند یکی از دلایل جدی بهبود وضعیت هامون بوده است. اما باید دقت کنیم که شدت تبخیر در آن منطقه بالاست. ما ده‌ها برابر بارش‌مان قدرت تبخیر داریم. پتانسیل تبخیرمان در سال حدود چهار پنج هزار میلیمتر است در حالی که میانگین بارش‌مان ٢٥٠ میلیمتر در کشور است. باید دقت کنیم ما از تبخیر شدید رنج می‌بریم و ورود آب باران به تالاب بسته‌ای مانند هامون نمی‌تواند تمام مشکلات ما را حل و فصل کند.

در تابستان‌ها بارش‌ها همیشه در مناطقی مانند سیستان و بلوچستان کاهش می‌یابد بنابراین نمی‌توان با توجه به الگوهای بارش در آن منطقه، چندان به بارش‌ها در فصل تابستان دل بست. به خصوص شمال استان در تابستان‌ها بارندگی جزیی دارد. بنابراین اگر بارشی هم در کار باشد آب حاصل از آن به هامون نمی‌رسد. با توجه به مدل بارش‌های ما در سال آبی جدید سال آینده نگرانی ما برای کل مناطق کشور این است سیستم‌های مهاجری که به تدریج از غرب وارد کشور می‌شوند، با تاخیر وارد شوند و بارش پاییزه دیرتر آغاز شود. بنابراین دوره خشکی فعلی ما طولانی‌تر خواهد شد. درباره مناطقی مانند شمال استان سیستان و بلوچستان با توجه به میانگین پایین بارش بلندمدت نباید این احساس به وجود بیاید که سال آینده هم لزوما همین شرایط امسال تداوم خواهد یافت. البته مقصود من این نیست که در سال آبی آینده ما بارش کمتری داریم. اساسا نمی‌توان به این قطعیت درباره میزان بارش‌های سال آبی آینده سخن گفت. فقط می‌توانیم بگوییم که بارش‌های پاییزه ما امسال احتمالا با تاخیر آغاز خواهد شد. من نمی‌توانم درباره هیدرولوژی هامون سخن بگویم و امیدوارم که وضعیت هامون به گونه‌ای باشد که معیشت مردم بیش از سال‌های سخت گذشته تامین شود اما با این حال مردمی که معیشت‌شان به آب تالاب هامون وابسته است باید درباره وضعیت تالاب و آبی که در اختیار دارند قدری واقع بین باشند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: بارش باران سیستان و بلوچستان سال آبی آینده بارش باران میزان بارش بارش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۴۲۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بارش‌های کشور در سال گذشته چطور بود؟/ پاسخ احد وظیفه

به گزارش خبرآنلاین، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ضمن بیان اینکه از ابتدای سال جاری، کشور به‌طور متوسط ۱۶ درصد بارش بیشتری دریافت کرده است، گفت: با این وجود استان‌های دامنه جنوبی البرز مانند تهران، سمنان و قزوین با کم‌بارشی شدیدی مواجه بوده‌اند.

احد وظیفه در گفت وگو با ایسنا افزود: کشور از ابتدای بهار تا ۲ اردیبهشت‌ماه به‌طور متوسط ۴۳ میلی‌متر بارش دریافت کرد. با توجه به اینکه میانگین بلندمدت بارش طی این بازه زمانی ۳۷ میلیمتر است، بارندگی در سال جاری نسبت به وضعیت نرمال بیشتر بوده و ۱۶ درصد فراتر از میانگین بلندمدت ثبت شده است.

وی اضافه کرد: از ابتدای سال آبی (ابتدای مهر ۱۴۰۱) تا ۲ اردیبهشت‌ماه به‌طور متوسط ۱۶۷ میلیمتر بارندگی در کشور ثبت شده که مقدار نرمال به طور میانگین ۱۹۸ میلیمتر است بنابراین حدود ۱۶ درصد بارندگی کشور نسبت به میانگین بلند مدت کاهش یافته است.

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به کم‌بارش‌ترین استان‌ها گفت: استان‌های سمنان ۴۴ درصد، تهران ۴۰ درصد، قزوین ۳۹ درصد و خراسان رضوی ۳۷ درصد کم‌بارشی نسبت به شرایط نرمال داشته‌اند بنابراین دامنه‌های جنوبی البرز بارش کمتری نسبت به سایر مناطق کشور دریافت کرده‌اند.

وظیفه ادامه داد: مرکز تا جنوب و جنوب شرق کشور نیز کم‌بارشی‌ قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند. فارس۳۰ درصد، هرمزگان با ۲۸ درصد و کرمان ۲۵ درصد بارش کمتر از نرمال داشته‌اند.

خنکی هوای کشور تا ۲ درجه سلسیوس

وی با اشاره به وضعیت دمای کشور طی یک هفته گذشته اظهار کرد: از نظر دما شرایط تقریباً مناسبی داشته‌ایم البته در روزهای اخیر شمال غرب کشور سردتر از وضعیت نرمال و نیمه شرقی و جنوبی دما زیر نرمال بوده است.

وظیفه افزود: میانگین کشوری دما ۱.۵ تا ۲ درجه خنک‌تر از شرایط نرمال بوده است البته استان‌های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، اردبیل بین ۴ تا ۵ درجه سلسیوس دما بیش از حد نرمال اما هوا در استان‌های کرمان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و یزد حدود ۴ تا ۷ درجه سلسیوس سردتر از میانگین بلندمدت و میانگین کشوری ۱.۸- درجه ثبت شده است.

وی اضافه کرد: از ابتدای فروردین تا ۲ اردیبهشت تقریبا عرض‌های شمالی کشور با بی‌هنجاری (آنومالی) دمایی ۰.۵ تا ۲.۵ درجه سلسیوس مواجه بودند. شرایط دمایی در استان‌های تهران، قزوین، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، غرب و شمال غرب نرمال و بیش از نرمال بوده است. در عرض‌های جنوبی تقرییا شرایط نرمال دمایی را تجربه کردیم.

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور تاکید کرد: به‌طور کلی طی اردیبهشت ماه میزان بارندگی به‌طور نسبی نسبت به فروردین حدود ۵۰ درصد در بازه بلندمدت کمتر است. توقع داریم میزان بارش در اردیبهشت ماه نرمال با گرایش به بیش از نرمال باشد اما در استان‌هایی مانند قزوین و تهران بارش‌ها به گونه‌ای نیست که کمبود بارش سال آبی جاری ( ۷ ماهه اخیر) را جبران کند بنابراین استان‌هایی مانند تهران، قزوین، سمنان، خراسان رضوی با تابستانی مواجه می‌شوند که هوا یک تا دو درجه سلیسیوس بالاتر از حد نرمال خواهد بود.

وظیفه در پایان گفت: از سوی دیگر به‌طور نسبی با کم‌آبی شدیدی مواجه می‌شویم چرا که این استان‌ها در حال گذراندن چهارمین سال پی در پی خشکسالی هستند. وقتی آورده آب‌های سطحی کاهش می‌یابد، فشار بر منابع آب زیرزمینی به‌ویژه در استان‌هایی مانند تهران و خراسان رضوی برای تامین آب شرب افزایش می‌یابد. در این شرایط همکاری مردم برای مدیریت مصرف آب از اهمیت زیادی برخوردار است.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898535

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی بارش‌های پراکنده برای چهارمحال‌ و بختیاری
  • پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در ۲۴ ساعت آینده؛ امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت
  • هوای تهران همچنان مطلوب است
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در خنک ترین روز بهاری | نقشه میزان آلاینده ها در هر منطقه را ببینید
  • افزایش ۱۶ درصدی بارش‌ها در کشور
  • تنفس هوای مطلوب در تهران بارانی
  • هوای ۴ شهر اصفهان قابل قبول است
  • بارش‌های کشور در سال گذشته چطور بود؟/ پاسخ احد وظیفه
  • خشکسالی در کمین این استان‌ها
  • تهرانی‌ها همچنان هوای مطلوب تنفس می‌کنند