Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهروندان برخی از نقاط شهر زاهدان از جمله خیابان خیام از نبود اتوبوس و کمبود تاکسی عمومی در این مسیر گلایه مند هستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، تعدادی از شهروندان زاهدانی در تماس با این پایگاه خبری از نبود تاکسی و اتوبوس های واحد در مسیرهای پرتردد شهر گلایه داشته و خواستار بهبود خدمات ارائه شده به شهروندان شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



سرگزی یکی از شهروندان با اشاره به کمبود تاکسی در مسیر پرتردد خیابان خیام شهر زاهدان گفت: از آنجایی که خیابان خیام و مدرس مرکز تجمع مردم برای حضور به مطب دکترها، آزمایشگاه ها، رادیولوژی، سونوگرافی، فیزیوتراپی و ... است نبود اتوبوس های واحد از یک سو و کمبود تاکسی از سوی دیگر فشار اقتصادی زیادی بر مردم تحمیل کرده است.

وی بیان کرد: به علت نبود خط واحد در مسیر خیابان خیام و از سوی دیگر کمبود و گاها نبود تاکسی در این خیابان باید به هزینه گزافی به ماشین های شخصی پرداخت و یا برای یک تاکسی 30 دقیقه معطلی را تحمل کنیم این امر نشان می دهد آنطور که باید به عملکرد تاکسی‌ها نظارت نمی‌شود و همین موضوع برای مردم شهر مشکلاتی به وجود آورده است.

 یکی دیگر از شهروندان نیز بیان کرد: با شیوع ویروس کرونا این معضل دوچندان شد به گونه ای که برخی از رانندگان تاکسی اقدام به گرفتن کرایه بیشتر کرده و یا بدون در نظر گرفتن پروتکل های اجتماعی اقدام به سوار کردن 4-3 مسافر در ماشین می کند که این امر می طلبد تا مسئولان امر نظارت بیشتری بر عملکرد تاکسی ها داشته باشند.

شه بخش یکی دیگر از شهروندان است که نسبت به نبود اتوبوس و معطلی بیش از حد برای یافتن یک تاکسی ابراز نارضایتی کرد و گفت: گاها علیرغم معطلی مردم در کنار خیابان شاهد تردد تاکسی های خالی از دیدگان شهروندان هستیم که این مهم نظارت بیشتری را می طلبد.
 
 عدم استقبال مردم عامل نبود اتوبوس در مسیر است

جلیل دهقانی، رئیس سازمان حمل و نقل و بار مسافر شهرداری زاهدان در این خصوص گفت: علت نبود اتوبوس واحد در مسیر خیام به دلیل عدم استقبال مردم است.

وی بیان کرد: شهروندان متقاضی استفاده از اتوبوس در این مسیر نیستند این آمادگی را داریم چنان چه شهروندان خواهان فعال سازی اتوبوس در این مسیر باشند این اتفاق رقم بخورد.

 رئیس سازمان حمل و نقل و بار مسافر شهرداری زاهدان در پاسخ به کمبود تاکسی در این مسیر افزود: یکی از فعالترین خطوط تاکسیرانی خط خیام است ومشکل در ارتباط با تاکسی در این مسیر وجود ندارد.

دهقانی خاطر نشان کرد: آن دسته از شهروندان که با مورد خاصی در این راستا مواجه هستند می توانند با سامانه 137 شهرداری ارتباط گرفته و موضوع را اطلاع دهند تا در اسرع وقت به ان رسیدگی شود.
 
انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: خیابان خیام نبود اتوبوس کمبود تاکسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۴۵۲۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مانع تراشی در مسیر شفافیت بازار مسکن

‌به گزارش خبرنگار مهر سامانه املاک و اسکان با جمع‌آوری اطلاعات املاک و صاحبان آن می‌تواند منجر به عرضه خانه‌های خالی به بازار شود و از تنش و افزایش قیمت سرسام‌آور قیمت اجاره‌بها جلوگیری کند اما سازمان ثبت و توانیر زیربار اتصال به این سامانه نرفته و همچنان قانون را اجرا نمی‌کنند.

دولت و مجلس پیگیر ساماندهی زودتر و بهتر بازار مسکن هستند. یکی از ابزارهای آن‌ها مالیات بر خانه‌های خالی است. این موضوع مربوط به سال ۹۴ و قانون مالیات‌های مستقیم است. قرار بود با اجرای این قانون، خانه‌های خالی به بازار عرضه و سطح قیمت‌ها کاهش پیدا کند اما ۹ سال بر زمین ماند. حالا دولت همت کرده تا بالاخره این قانون را اجرایی کند. چالش اصلی مالیات‌ستانی از خانه‌های خالی و مدیریت بازار مسکن، اطلاعات است. با کمک داده‌های افراد و املاک آن‌ها است که دولت می‌تواند سیاست‌هایش را به هدف برساند. بخش‌های مختلف حکومتی مرکز داده خودشان را دارند و اکثراً به هم متصل نیستند. وزارت راه و شهرسازی، طبق قانون وظیفه دارد تا اطلاعات تمام دستگاه‌های مربوطه را به سامانه املاک و اسکان متصل کند. این سامانه، اطلاعات تمام املاک و صاحبان آن را جمع‌آوری کرده و از این طریق خانه‌های خالی شناسایی شده و جلوی کلاه‌برداری‌های بنگاه‌های متخلف و سوداگران مسکن گرفته می‌شود. همه این‌ها می‌توانست تا الان کامل اجرا شود اگر تمام دستگاه‌ها همکاری می‌کردند. متأسفانه سازمان ثبت و توانیر، با عدم همکاری خود، سد راه بهبود شرایط مسکن شده‌اند.

استنکاف برخی دستگاه‌ها از اجرای قانون

برنامه شب گذشته پایش در شبکه یک درباره مسکن و بازار اجاره بها بود. اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس و ابوالفضل نوروزی، مدیرکل دفتر مسکن وزارت راه و شهرسازی، دو مهمان این برنامه بودند. نوروزی خبر داد که تاکنون اطلاعات ۷۵ میلیون ایرانی به سامانه املاک متصل شده است.

ابوالفضل نوروزی گفت: «یکی از خروجی‌های سامانه املاک و اسکان این بود که ما بتوانیم افرادی را که خانه خالی دارند شناسایی و به سامانه املاک متصل کنیم. ۵۰۰ هزار واحد اولیه به صورت برخط در سامانه املاک شناسایی شد. راهبرد اصلی ما این بود که این خانه‌ها در بازار عرضه شوند زیرا در کوتاه مدت می‌تواند در کنترل قیمت بازار مسکن مؤثر باشند. از این تعداد ۱۸۰ هزار واحد مسکونی به بازار عرضه شد. علاوه‌بر این افرادی که اطلاعاتشان را در سامانه ثبت نکردند و عرضه هم نکردند، ۱۲۰ هزار ملک به سازمان امور مالیاتی معرفی شد.»

این اقدامات تاحدودی افسار بازار مسکن و اجاره‌بها را دست دولت داده اما هنوز چند قدم تا کامل شدن سامانه املاک مانده است. سوال اصلی مجری پایش هم از مسئولان این بود که چرا سامانه املاک و اسکان تکمیل نشده است؟

اقبال شاکری در پاسخ به بی‌همتی و تنبلی دولت‌ها در طول سال‌ها اشاره می‌کند که باعث شده این قانون از سال ۹۴ این قانون اجرا نشود. وی در ادامه گفت: «تمام ارکان دولت که با این موضوع ارتباط دارند باید وظیفه خودشان را انجام دهند. سازمان ثبت اسناد باید اطلاعاتش را برخط به سامانه املاک بدهد اما تاکنون کوتاهی کرده‌اند. وزارت نیرو هم باید اطلاعات انرژی مسکن‌ها در اختیار سامانه قرار دهد اما همکاری نکرده است.»

۹۰ درصد داده‌های مربوط به مسکن و خانه‌های خالی شناسایی شده است اما برای کامل کردن این موضوع نیاز به همکاری سازمان ثبت و توانیر داریم. این دو سازمان درحالی همکاری نمی‌کنند که تمام نهادهای دولت در شرایط فعلی باید در خانه‌دار کردن مردم سهیم باشند. کارشکنی و بی‌توجهی به قانون، آن هم در حوزه داده و اطلاعات که مربوط به همه است؛ می‌تواند اوضاع بازار مسکن را برهم زند. حالا که در آستانه فصل جابجایی و اجاره‌بها هستیم، انتظار داریم تا نهادها همکاری کرده و بازار اجاره‌بها تابستانی بدون تنش و افزایش قیمت غیرواقعی را طی کند.

کد خبر 6085672 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • مانع تراشی در مسیر شفافیت بازار مسکن
  • دولت چگونه به برقی‌سازی حمل و نقل عمومی کمک کند؟
  • یحیی السنوار برای لذت بردن از آفتاب بیرون می‌رود و خیابان‌های ما خالی است
  • جزئیات دقیق افزایش نرخ جدید کرایه تاکسی و مترو + عکس  
  • شوک به رانندگان اسنپ و تپسی | صفر تا صد افزایش کرایه تاکسی در ۱۴۰۳
  • جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس
  • کرایه‌های تاکسی، اتوبوس و مترو از اول اردیبهشت چقدر گران شدند؟ (اینفوگراف)
  • استفاده از اتوبوس‌های برقی تولید داخل به امسال نمی‌رسند
  • کرایه‌ تاکسی و اتوبوس چقدر گران شد ؟
  • وعده برخورد با ورود موتور به پیاده‌راه فردوسی سنندج عملی نشد