Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-19@06:57:19 GMT

بیشه دالان، ظرفیتی در رونق بوم گردی بروجرد

تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۲۰۰۴۵

بیشه دالان، ظرفیتی در رونق بوم گردی بروجرد

تالاب بیشه دالان که زمانی حدود ۹۱۳ هکتار بود به مرور زمان دستخوش تغییراتی اعم از تصرفات غیر قانونی، تغییر کاربری و خشک شدن قرار گرفت ولی احیای این تالاب و افتتاح پاسگاه محیط بانی این تالاب از بهمن ماه ۹۸ ، می تواند در توسعه اکوتوریسم و طبیعت گردی شهرستان بروجرد مورد استفاده قرار گرفته و چشم اندازی امیدوار کننده ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 این تالاب در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بروجرد و در دشت سیلاخور واقع شده که از جنبه های مختلفی اعم از زیست محیطی، اکوتوریسم و طبیعت گردی با توجه به اینکه زیستگاهی برای پرندگان مهاجر در فصولی از سال محسوب می شود دارای اهمیت است علاوه بر این همین تالاب از حیث، پرورش ماهیان و جنبه کشاورزی می تواند مورد توجه باشد اما جنبه شاخص تر آن ؛ طبیعت گردی و اکوتوریسم آن است که این روزها بیشتر مورد  توجه فعالان محیط زیست قرار دارد و احیای آن را دنبال می کنند.

تالاب ها ،  جزء مناطق تحت مدیریت محیط زیست قرار دارند و اخیرا در استان لرستان اقداماتی با  هدف جلوگیری از تهدیدها و حفاظت از تالاب ها، تالاب های لرستان به مناطق حفاظتی و شکار ممنوع، ارتقا می‌یابند.

چنانچه تالاب‌ها جزو مناطق تحت مدیریت محیط زیست قرار گیرد از تصرفات در آنها جلوگیری می شود و به منظور احیای تالاب ها باید ؛ معیشت‌های جایگزین در تالاب‌ها انجام شود؛ معیشت‌های تخریبی تالاب‌ها به سمت معیشت جایگزین که تخریب کمتری دارد یا اصلا تخریب ندارد مانند بوم گردی، پرنده نگری و استفاده از پتانسیل منطقه سوق داده شود.

بنا بر گفته نبی الله قائد رحمتی ، معاون فنی اداره کل محیط زیست لرستان ، طی دو سال اخیر به دلیل بارش های باران، وضعیت تالاب ها رضایت بخش است به طوری که برخی از آنها در شرایط نرمال قرار دارند اما هنوز به شرایط اولیه نرسیده اند. برخی از تالاب ها که سال ها قبل به دلیل کمبود بارش ها، خشک شده بودند اما با بارش های اخیر این تالاب ها پر شده و برخی از آنها در حال سرریزشدن هستند.

وی با تاکید بر حفاظت از تالاب ها گفت: به منظور حفاظت از تالاب ها در برابر تصرفات غیر قانونی ، محدوده تالاب ها بعنوان مناطق شکار و صید ممنوع مشخص شده است و با  هماهنگی های انجام شده، تلاش داریم تا این مناطق به عنوان مناطق تحت حفاظت محیط زیست معرفی کنیم  که بتوانیم قوانین حفاظتی را در این مناطق اعمال کنیم و حفاظت از تالاب ها به خوبی صورت گیرد.

رحمتی یادآور شد:  در راستای اجرای این برنامه اقدامات لازم انجام شده و پرونده های این مناطق تکمیل شده تا تالاب های لرستان به مناطق حفاظتی شکار ممنوع، ارتقا یابند.

معاون محیط زیست لرستان  گفت: تالاب بیشه دالان بروجرد و تالاب خروسان ازنا به عنوان مناطق حفاظت شده در اختیار محیط زیست قرار گرفته اند و علاوه بر این تالاب ها، مطالعات تالاب تنوردر نیز انجام شده که ارتقا یابد.

بیشه دالان یکی از مهمترین تالاب های کوهستانی غرب کشور
بنا بر گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: تالاب بیشه دالان یکی از مهمترین تالاب های کوهستانی در لرستان و غرب کشور است، که از لحاظ اقتصادی، گردشگری، تامین آب کشاورزی، جلوگیری از سیلاب و تثبیت ریزگردها برای بروجرد می تواند نقش موثری داشته باشد.

مهراداد فتحی بیرانوند بیان کرد: بعد از بررسی ها و برگزاری جلسات متعدد به این نتیجه منتهی شد که واگذاری حفاظت و نگهداری و احیای تالاب بیشه دالان در حوزه اختیارات محیط زیست باید قرار گیرد و مصوبه ای مبنی بر واگذاری این مدیریت نیز تصویب شد.

تامین منافع مردم اولویت ما در احیای تالاب بیشه دالان

وی با اشاره به ضرورت احیای تالاب بیشه دالان و خروج آن از تصرفات غیر قانونی اضافه کرد: تامین منافع مردم و افراد و جامعه محلی اولویت ما در احیای تالاب بیشه دالان است و مردم باید به این اطمینان برسند که اقدامات حفاظت محیط زیست در مورد احیای تالاب هیچ تعارض و منافاتی با منافع مردم ندارد.

فتحی بیرانوند افزود: اگر مردم به این باور برسند که محیط زیست حامی منافع آنهاست در برنامه های حفاظت از محیط زیست نیز مشارکت و همراهی بیشتری خواهند داشت، تجربه نشان داده است اگر مردم در کنار محیط زیست نباشند محیط زیست هم هیچ گاه حفظ و احیا نخواهد شد.

افزایش ۳۰ درصدی جمع اوری آب تالاب بیشه دالان

شیرزاد عالی نژاد رئیس اداره محیط زیست بروجرد گفت: با احداث پایگاه محیط بانی بیشه دالان ، علاوه بر گشت سیار که صورت می گیرد تعداد چهار نیرو محیط بان نیز در این پاسگاه مستقر هستند .

وی گفت: از اوایل مهر سال ۹۸، با هماهنگی اداره کل محیط زیست لرستان، بند انحرافی در اوایل خروجی تالاب ایجاد شد و اکنون به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد میزان جمع آوری آب تالاب بیشتر شده است.

رئیس محیط زیست شهرستان بروجرد با اشاره به اینکه تالاب بیشه دالان اکنون حدود ۴۰۰ هکتار است گفت: زمانی این تالاب بیش از ۹۰۰ هکتار بوده است.

عالی نژاد بیان کرد: گردشگری در تالاب بیشه دالان یکی از موضوعات مورد توجه در این تالاب است که در این خصوص می توان به ماهیگری با قلاب و صنایع دستی ساخته شده از نیزارهای تالاب اشاره کرد.

وی افزود: رونق این شاخص از تالاب بیشه دالان می تواند در زندگی مردم روستاهای اطراف تالاب و تهیه صنایع دستی موثر واقع شود ولی عملا تا کنون اقدامی انجام نشده اما این  ظرفیت می تواند منجر به رونق اقتصادی افراد محلی شود.

رئیس محیط زیست بروجرد یادآور شد:   بیشه دالان زیستگاه پرندگان مهاجر زیادی است و سالانه این پرندگان مهاجر مورد سرشماری قرار می گیرند.

مهم‌ترین گونه‌های حیوانی در تالاب بیشه دالان لرستان شامل مار، مرغابی، خرگوش، خرچنگ، لاک پشت، حواصیل، گرگ، شغال و سگ آبی است.

مهم‌ترین گیاهانی که در تالاب بیشه دالان در لرستان وجود دارد، شامل درختچه‌های گز و علفزارهایی مانند گرز و بوریا است. همچنین در این تالاب خانواده‌های جلبک سبز آبی مانند فیتوپلانکتون‌ها و پلانکتون‌ها مشاهده شده که مهم‌ترین گونه‌های آن‌ها کلادوسرا، کوپه پودا، روتیفرا، قاب بالان، دو بالان و یکروزه‌ها هستند.

از مزایای تالاب بیشه دالان، می‌توان به ارزش اقتصادی این اکو سیستم اشاره کرد. زیرا این تالاب نقش بسیار مهمی در بقای گونه‌های بی شماری از گیاهان و جانوران ایفا کرده است.

در استان لرستان ۱۴ تالاب و دریاچه گهر تحت حفاظت محیط زیست قرار دارند. تالاب بیشه دالان بروجرد ،  ظرفیت خوبی برای رونق صنعت گردشگری در حیطه اکوتوریسم در لرستان به شمار می رود.

اکوتوریسم یا بوم گردشگری یا طبیعت‌گردی، گونه‌ای از گردشگری است که در آن گردشگران برای دیدار از مناطق طبیعی بکر و دست‌نخورده جهان سفر می‌کنند ؛ سفری  مسوولانه  به مناطقی طبیعی است که علاوه بر اینکه حافظ محیط زیست و باعث بهبود کیفیت زندگی مردم محلی هستند حداقل آسیب را به طبیعت و فرهنگ منطقه وارد می‌کند؛ بسیاری از کشورها بخش هنگفتی از درآمد خود را از بوم گردشگران خارجی تأمین می‌کنند.

برچسب‌ها بروجرد سازمان حفاظت محیط زیست ایرانگردی لرستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بروجرد سازمان حفاظت محیط زیست ایرانگردی لرستان بروجرد سازمان حفاظت محیط زیست ایرانگردی لرستان احیای تالاب بیشه دالان حفاظت از تالاب ها محیط زیست لرستان حفاظت محیط زیست محیط زیست قرار طبیعت گردی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۲۰۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توجه به آبخیزداری و آبخوانداری در راستای حفظ محیط‌زیست و رونق کشاورزی

غلامعلی حیدری در همایش ملی دانش سنتی محیط زیست ایران که با حضور معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست برگزار شد، با اشاره به وجود هشت تالاب در این استان اظهار داشت: تالاب‌های این استان به عنوان ظرفیت‌های بالقوه‌ای به شمار می‌رود که باید از آنها بهره لازم برده شود.

وی گفت: تالاب‌های چهارمحال و بختیاری در ارتفاع هزار و ۵۰۰ متری از سطح دریا قرار دارند و به عنوان یک قابلیت مهم برای بهره‌مندی مردم به شمار می‌رود.

استاندار چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه جنگل‌های بلوط استان‌های زاگرس‌نشین به عنوان ریه کشور شناخته می‌شود، گفت: این جنگل‌ها سرمایه ارزشمندی به شمار می‌روند که برای حفظ و گسترش آنها باید گام‌های مهمی برداشته شود.

وی با اشاره به قابلیت و ظرفیت گردشگری چهار محال و بختیاری یادآور شد: پرداختن به این قابلیت مهم از اولویت‌های کاری مدیریت ارشد استان به شمار می‌رود.

حیدری در خصوص وضعیت آب استان گفت: یکی از مهمترین اقدامات دولت سیزدهم تامین آب پایدار در استان بوده است.

بیشتر بخوانید

ارسال ۲۱۰ مقاله به نخستین همایش ملی دانش سنتی محیط‌زیست در شهرکرد

وی در خصوص اهمیت برگزاری نخستین همایش دانش سنتی محیط‌زیست گفت: این همایش موجب معرفی ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها و زیبایی‌های استان، کمک به حفط سرمایه‌های زیست محیطی استان، کمک به صنعت گردشگری و بومگردی می‌کند.

استاندار چهارمحال و بختیاری یادآور شد: برگزاری این همایش‌ها به پیوند بین دانشگاه و محیط‌زیست کمک می‌کند و آغازی است برای جمع‌آوری و مستندسازی دانش بومی برای حفظ محیط زیست است.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • لایروبی آبشخور‌های مناطق حفاظت محیط زیست لرستان
  • معرفی واحد تولید کننده آلاینده محیط زیست به دستگاه قضا در گیلان
  • شناسایی ۵مورد تغییر کاربری غیر مجاز اراضی در بروجرد
  • ایجاد موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی شهرستان بروجرد دستور کار محیط زیست لرستان قرار گرفت
  • بارندگی‌های اخیر جان تازه‌ای به تالاب‌های کرمانشاه بخشید
  • کشف و جمع آوری تورهای متخلفین صید غیرمجاز در تالاب نوروزلو میاندوآب
  • شناسایی مرغداری آلوده کننده تالاب انزلی با لاشه مرغ‌های تلف شده
  • مرغ داری آلوده کننده تالاب انزلی به مراجع قضایی معرفی شد
  • توجه به آبخیزداری و آبخوانداری در راستای حفظ محیط‌زیست و رونق کشاورزی
  • کوچ پرندگان به تالاب کمجان