Web Analytics Made Easy - Statcounter

در روز دوشنبه همین هفته، یعنی بیست و ششم خرداد نود و نه، قانون «کاهش مجازات حبس تعزیری» در روزنامه رسمی منتشر شد و پانزده روز بعد، یعنی در بامداد روز چهارشنبه یازدهم تیر نود و نه لازم‌الاجراء خواهد شد.   به گزارش «تابناک» این قانون، ضمن کاستن از مجازاتِ (نه فقط حبسِ) برخی جرائم تعزیری، بسیاری از مفاهیم و نهاد‌های حقوق کیفری یا قلمرو آن‌ها مانند جرائم قابل گذشت، تعدد جرم، تکرار جرم، مصادیق خاص شروع جرم و معاونت در جرم، تقلیل مجازات، تبدیل مجازات، تعلیق مجازات، جایگزین‌های حبس، مجازات‌های تکمیلی، نظام نیمه آزادی، نظارت با سامانه‌های الکترونیکی، انشاء حکم و صلاحیت دادگاه‌ها را تغییر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تغییرات، که به ابتکار تعدادی از نمایندگان مجلس در قالب طرحی دو فوریتی ظرف شش ماه تقدیم، بررسی و تصویب شد، عمدتاً در قانونی صورت گرفته که سال‌ها برای تهیه و تصویب آن در سه قوه قضاییه، مجریه و مقننه بررسی و مطالعه صورت گرفته بود.
در همین ارتباط دکتر علی خالقی حقوقدان ،استاد دانشگاه تهران و صاحب نظر آیین دادرسی کیفری معتقد است بی‌آنکه بخواهیم به معجزه شدت کیفر برای محو یا کاهش بزهکاری ایمان بیاوریم، نمی‌توانیم نسبت به ترسیم «کاریکاتور کیفر» در ذهن حسابگر بزهکار نیز بی‌تفاوت باشیم. اگر کیفر اعدام که جان بسیاری از مرتکبین برخی جرائم مواد مخدر را گرفت در کاستن از این جرائم مؤثر نبود؛ این بار بیم آن می‌رود که کیفر‌های جدید و نظام حاکم بر آن‌ها در حمایت از جامعه مؤثر نباشد.
با توجه به مساعدتر بودن مواد این قانون نسبت به گذشته، این قانون عطف بماسبق خواهد شد، اما اجرای قانون جدید نسبت به پرونده‌های در جریان و یا ارسال پرونده‌های مختومه به دادگاه صادرکننده حکم قطعی برای اعمال ماده ده، باید از روزی صورت بگیرد که این قانون قدرت اجرایی یافته و قابلیت استناد یابد، زیرا با توجه به ماده دو قانون مدنی، قانونی که هنوز پانزده روز از تاریخ انتشار آن در روزنامه رسمی نگذشته باشد، قابل اجراء نیست.
این قانون، حکمی شدیدتر نسبت به گذشته هم دارد و آن توسعه قلمرو مجازات‌های تکمیلی است، زیرا این امر هم‌اکنون تنها در مجازات‌های تعزیری درجه یک تا شش امکان‌پذیر است، در حالیکه قانون جدید اجازه صدور حکم به آن‌ها در مجازات‌های تعزیری درجه هفت و هشت را هم می‌دهد.   اما از آنجا که مجازات‌های تکمیلی یکی از انواع مجازات‌ها هستند، باید قبل از وقوع جرم مقرر شده باشند. یعنی دادگاه تنها در مورد آن دسته از مجازات‌های تعزیری درجه هفت و هشت می‌تواند مجازات تکمیلی هم تعیین کند که جرم موضوع پرونده بعد از تاریخ لازم‌الاجراء شدن این قانون ارتکاب یافته باشد.   به اعتقاد خالقی با قانون جدید «کاهش مجازات حبس تعزیری»، زین پس، در رسیدگی به جرائمی که برای آن‌ها حداقل و حداکثری از مجازت حبس مقرر شده است، اصل بر صدور حکم به مجازات حداقل خواهد بود و حکم به مجازاتی بیش از آن امری اسثتنایی. در این قانون، تبصره‌ای به ماده هجده قانون مجازات اسلامی اضافه شده که به موجب آن هرگاه دادگاه بخواهد در حکم خود مجازات حبس را بیشتر از حداقل مجازات مقرر در قانون تعیین نماید، باید به استناد به یکی از بند‌های ماده هجده یا سایر جهات قانونی، علت تعیین چنین مجازاتی را در حکم خود ذکر کند.
اما این قانون، مقرره دیگری هم دارد: «تمام حبس‌های ابد غیرحدی مقرر در قانون به حبس درجه یک تبدیل می‌شود.» این، حکم تبصره جدیدی است که به ماده نوزده «قانون مجازات اسلامی» مصوب سال نود و دو اضافه شده و لازم بود در آن از کلمه «قوانین» استفاده شود تا قلمرو شمول آن محدود به همین قانون نباشد. حال اگر بگوییم، چون در این قانون، «حبس ابد غیرحدی» پیش‌بینی نشده، پس شامل سایر قوانین می‌شود، با اشکال دوم که اساسی‌تر است چه کنیم؟ توضیح اینکه، در ماده نوزده قانون مجازات اسلامی، حبس درجه یک «حبس بیش از بیست و پنج سال» معرفی شده و فاقد حداکثر است. نتیجه اینکه قانون برای کاستن از مجازات حبس ابد، و در واقع حذف آن، قضات را به تعیین مجازات حبسی هدایت نموده که حداکثری برای آن وجود ندارد! حال چگونه می‌توان به استناد این متون قانونی، قاضی را از صدور حکم به چهل یا پنجاه سال حبس در مورد جرمی که تاکنون مجازات حبس ابد داشته، منع نمود؟ آیا چنین کیفری در مورد متهمی میانسال، به معنای مجازات حبس ابد نخواهد بود؟
نکته اینجاست که مجلس در مصوبه اول خود که دی ماه سال گذشته جهت بررسی به شورای نگهبان تسلیم نمود، متن ماده نوزده را هم اصلاح کرده و مجازات حبس درجه یک را «حبس بیش از بیست‌وپنج سال تا سی سال» تعیین نموده بود، اما شورای نگهبان با استدلالی قابل تأمل، آن را خلاف شرع و قانون اساسی دانست. متقابلاً مجلس برای رفع ایراد این شورا، با حفظ تبصره مذکور، از اصلاح متن ماده دست کشید و نتیجه این شد که متن ماده نوزده همچنان حبس بیش از بیست و پنج سال را، بدون تعیین سقفی برای آن، حبس درجه یک می‌داند!

به نظر این تبصره، که متضمن صدور حکم به مجازات حبسی است که حداکثر آن در قانون تعیین نشده، بر خلاف اصل قانونی بودن مجازات‌ها و در نتیجه بر خلاف اصل صدوشصت و نهم قانون اساسی است که نه مجلس باید به آن مبادرت می‌ورزید و نه شورای نگهبان بر آن مهر تأیید می‌نهاد.   قانونی که برای «کاهش مجازات حبس تعزیری» تصویب شده، رسیدن به این هدف را از دو طریق دنبال کرده است. از یکسو، این قانون با روش احصایی، چند جرم را نام برده و مجازات‌های جدیدی کمتر از گذشته را برای آنها تعیین نموده است. در این روش، مجازات تعزیری جرایٔم ایراد ضرب و جرح عمدی، آدم‌ربایی، تخریب ساده، چرانیدن محصول یا تخریب باغ دیگری، توهین ساده و افتراء کاهش یافته است؛ در برخی موارد، مجازات این جرایٔم فقط حبس بوده که از میزان آن کاسته شده؛ در برخی موارد، مجازات آنها حبس و شلاق بوده که فقط از میزان کیفر حبس آن کم شده و شلاق باقی مانده؛ در برخی موارد نیز مجازات آنها حبس به تنهایی یا حبس و شلاق یا یکی از شلاق و جزای نقدی بوده و این‌ها یکسره تبدیل به جزای نقدی شده است.

از سوی دیگر و در روش دوم، قانون به اعلام یک ضابطه کلی قابل انطباق بر بسیاری از جرایٔم پرداخته و آن ضابطه این است که در جرایٔم تعزیری قابل گذشت از درجه چهار تا هشت، نیمی از حداقل و نیمی از حداکثر مجازات حبس کاسته شده است. بدین ترتیب، پس از لازم‌الاجراء شدن این قانون، به عنوان مثال مجازات سرقت ساده چهل‌وپنج روز تا یکسال حبس و تا هفتادوچهار ضربه شلاق؛ مجازات خیانت در امانت سه ماه تا هجده ماه حبس؛ مجازات صدور چک بلامحل در شدیدترین شکل آن بر حسب مبلغ چک ششماه تا یکسال حبس و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دوسال خواهد بود. در مورد کلاهبرداری، وضع کمی متفاوت است. طبق قانون جدید، کلاهبرداری در برخی موارد قابل گذشت و در برخی موارد غیرقابل گذشت است و ملاک هم مبلغ آن یعنی مالی است که کلاهبردار از این طریق بدست می‌آورد، یعنی اگر تا یکصد میلیون تومان باشد قابل گذشت و اگر بیش از آن باشد، غیرقابل گذشت است. پس، بر اساس ضابطه تخفیف، چون این جرم از درجه چهار محسوب می‌شود، در فرض قابل گذشت بودن، یعنی وقتی که مبلغ کلاهبرداری تا یکصد میلیون تومان باشد، مجازات آن در شکل ساده ششماه تا سه‌سال‌ونیم حبس و جزای نقدی معادل مال؛ و در شکل مشدد یکسال تا پنج سال حبس، جزای نقدی معادل مال و انفصال ابد از خدمات دولتی است. رد مال نیز که بر جای خود باقی است.

خالقی تاکید می کند در قانون جدید، علاوه بر تخفیف «میزان مجازات»، تعدد جرم نیز که اصولاً یکی از کیفیات مشدده جرائم تلقی می‌شود، مقرراتی مساعدتر یافته است.
اول: میان تعدد جرائم مختلف و یکسان، تفکیک صورت گرفته و اگر جرائم متعدد مختلف نباشند، تنها یک مجازات برای آن‌ها تعیین می‌گردد، نه چند مجازات.
دوم: تعیین حداکثر مجازات درصورت تعدد تا سه جرم، و تعیین بیش از حداکثر مجازات در بیش از سه جرم، دیگر اختیاری است، نه الزامی.
سوم: در تعدد جرائم تعزیری درجه هفت و هشت که تاکنون جمع مجازات‌ها حاکم بود، زین پس تابع مقررات تعدد سایر جرائم تعزیری است و تنها یک مجازات برای آن‌ها تعیین و فقط مجازات شدیدتر اجراء می‌گردد و در صورت تعدد با این جرائم، سبب تشدید ولو اختیاریِ مجازات آن‌ها نمی‌شود.
چهارم: در مورد جرائم فاقد حداقل میزان مجازات یا دارای مجازات ثابت، میزان تشدید اختیاریِ کیفر متهم، باز هم محدودتر شده است.
پنجم: در فرض ترتب نتایج مجرمانه متعدد بر رفتار واحد، که قانون آن را تابع مقررات تعدد مادی و تشدید مربوط به آن می‌دانست، دیگر مانند فرض تعدد معنوی با قضیه رفتار شده و بدون تشدید مجازات، متهم فقط به مجازات جرم اشد محکوم می‌گردد.
ششم: در تعدد جرم، محدودیت کاستن از مجازات در اعمال کیفیات مخففه نسبت به متهم برداشته شده است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: جلیل سبحانی اکبر طبری پرونده اکبر طبری قتل ناموسی شورای حکام غلامرضا منصوری قانون کاهش مجازات حبس تعزیری قانون مجازات اسلامی حبس علی خالقی آیین دادرسی کیفری جلیل سبحانی اکبر طبری پرونده اکبر طبری قتل ناموسی شورای حکام غلامرضا منصوری کاهش مجازات حبس تعزیری برخی موارد تعزیری درجه حبس درجه یک صدور حکم قانون جدید قابل گذشت جزای نقدی مجازات ها م تعزیری مجازات ا سال حبس حبس ابد برای آن جرای م

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۴۳۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

بعضی از علائم در چشم نشان دهنده مشکلات خفیف و قابل درمان هستند، مانند آلرژی، سندروم چشم خشک و بعضی دیگر که جدی تر می باشند. به عنوان مثال گلوکوما مشکلی است که باعث آسیب به بینایی می شود؛ بدون اینکه آن را تشخیص دهید. متاسفانه زمانی متوجه این موضوع می شوید که دیگر دیر شده است و حتی مشکلات کوچک می توانند در صورت مراقبت نکردن، شدید شوند.

به گزارش نمناک، چشم پزشکان معمولاً با بالا رفتن سن توصیه می کنند که شما آزمایش های چشم را هر سال بعد از سن 40 سالگی انجام دهید یا اگر سابقه ابتلا به بیماری های چشمی یا هرگونه از این علائم داشتید، زودتر از سن 40 سالگی این آزمایش ها را شروع کنید. در این قسمت از بهداشت و سلامت بعضی از علائم را به شما معرفی می کنیم که ممکن است نشان دهنده مشکلات بینایی و چشمی باشد.

خارش چشم

خارش زیاد چشم می تواند علامت چشم خشک باشد. معمولاً این افراد به نور حساسیت پیدا می کنند و دچار آبریزش چشم می شوند. اگر مدام در طول روز به صفحه کامپیوتر یا موبایل نگاه می کنید یا در حال کتاب خواندن یا رانندگی هستید، حتما باید مراقب چشم خشک یا همان خشکی چشم باشید.

مشکلات نزدیک شدن به یائسگی

بسیاری از افراد ممکن است در دوران یائسگی با اختلالاتی مواجه شوند که شاید نشان دهنده مشکلی در چشمشان باشد.

حرکت مایعات در چشم

حرکت مایعات در چشم می تواند علامت پیری باشد اما شروع ناگهانی یا تغییر در آن ها یا نور زدن چشم و ایجاد یک هاله در اطراف چشم می تواند علامت مشکلات شبکیه باشد. شبکیه لایه ای از بافت پشت چشم است که سیگنال های نوری را دریافت می کند.

ممکن است به پشت چشم برود که معمولاً به دلیل بالا رفتن سن، آسیب به چشم اتفاق می افتد. اگر این علائم را داشتید، حتماً باید به شکل اورژانسی آن را بهبود ببخشید، در غیر اینصورت ممکن است بینایی شما در خطر باشد.

هاله نور یا تشعشعات

هر چقدر که سن بالاتر برود، از شفافیت لنز چشم کاسته می شود و شما احساس می کنید که همه چیز را مه آلود می بینید و بینایی برایتان سخت تر می شود. ممکن است در چنین حالتی با تشعشعات یا دیدن هاله هایی از نور، مه آلودی، حساسیت به نور و تاری دید مواجه شوید یا هنگام رانندگی دوبینی پیدا کنید.

چشم درد

چشم درد خیلی علامت تخصصی نیست اما می تواند نشان دهنده یک بیماری باشد. شدت درد در تشخیص موثر است. دردی که به خاطر زخم قرنیه اتفاق می افتد، ممکن است معمولی یا شدید باشد که به دلیل حساسیت به نور رخ می دهد.

اگر از لنزها به خوبی مراقبت نکنید و یا بیش از حد استفاده کنید، ممکن است به زخم قرنیه دچار شوید که در چنین حالتی باید حتماً لنزها را خارج کنید و به پزشک مراجعه کنید.

علت های دیگر درد چشم می تواند شامل آسیب دیدگی به چشم یا عفونت چشم باشد.

حساسیت به نور

عفونت و میگرن می توانند باعث حساسیت به نور شوند. حساسیت به نور گاهی اوقات علامت تبخال چشمی هم هست که به دلیل ویروس سیمپلکس هرپس اتفاق می افتد که همین زنجیره ویروسی باعث ایجاد هرپس تناسلی هم می شود و ممکن است چند ماه یا چند سال پنهان باقی بماند و دوباره ظاهر شود که کرم و داروی مخصوص می تواند هنگام فعال بودن به ویروس کمک کند و آن را از بین ببرد.

آلرژی

چشم اشک بار و پر آب می تواند علامت آلرژی باشد که حساسیت به نور هم جزو علائم آن است. این آلرژی معمولاً فصلی است و به دلیل واکنش به بعضی از مواد آلوده در هوا اتفاق می افتد. بعضی از آلرژی های محیط داخل خانه مانند گرد و غبار و دود سیگار یا بعضی از عطر ها می تواند این وضعیت را تشدید کند. در چنین حالتی بهترین راهکار این است که از آلرژن ها دور باشید یا اشک مصنوعی را امتحان کنید.

تاری دید

دلایل زیادی برای تاری دید وجود دارد. ممکن است به عینک یا لنز نیاز پیدا کنید که این اتفاق در هر سنی رخ می دهد و حتی در حالتی که شدید باشد، باعث می شود تا شما چیز های نزدیک را هم سخت ببینید. علت های جدی تر شامل گلوکوما یا آب سیاه و تباهی لکه زرد است. تاری دید که با بالا رفتن سن اتفاق می افتد، می تواند عامل نابینایی باشد. اگر به تاری دید مبتلا شدید یا هر کدام از این علائم را داشتید، حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.

گلوکوما یا آب سیاه

به این وضعیت دزد ساکت بینایی هم گفته می شود که با بالا رفتن سن بیشتر شیوع پیدا می کند. در مراحل اول هیچ علامتی ندارد اما به مرور زمان به عصب بینایی آسیب وارد می کند و باعث کاهش سطح بینایی می شود که برگشت ناپذیر است و به همین دلیل است که از سن 40 سالگی به بعد باید به طور منظم چشم خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که سلامت آن حفظ می شود . روش هایی برای بهبود این وضعیت وجود دارد اما متاسفانه درمان قطعی ارائه نشده است.

خطوط موج دار

خطوط موج دار علامت تباهی لکه زرد بر اثر بالا رفتن سن هستند. این بیماری مرکز بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد که علائمش شامل تاری دید است. خطوط موج دار با ایجاد لکه های سیاه مرکزی و مشکلات بینایی، باعث می شود تا فرد تصاویر و عکس های مختلف را بزرگتر یا کوچکتر از آنچه که باید، ببیند.

تباهی لکه زرد یک وضعیت برگشت ناپذیر است. البته با ویتامین و مکمل های معدنی، تزریقات یا لیزر قابل بهبودی و بهتر شدن است اما در هر صورت اگر این علامت را داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

کاهش بینایی

اگر با کاهش ناگهانی بینایی مواجه شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید یا به نزدیکترین اورژانس سر بزنید. معمولا یکی از رایج ترین و بالاترین علت ها سکته است. اگر سکته ایسکمیک اتفاق افتاده باشد، و علت آن هم لخته خون باشد، معمولاً برایتان داروی ضد لخته خون تجویز می کنند که در عرض 3 الی 4 ساعت وضعیت بهبود پیدا خواهد کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • آیا خشکاندن و آب ندادن به درختان جرم است؟
  • تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!
  • پاسخ عجیب معاون وزیر کار درباره رقم دستمزد کارگران
  • تعیین دارایی‌هایی که انتقال آن مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود
  • با تخلفات کنکوری و مجازات‌های آن آشنا شوید
  • چه مواردی شامل تخلفات کنکوری می‌شود؟ + موشن گرافی
  • با تخلفات کنکوری و مجازات های آن آشنا شوید
  • افشای اسرار بیماران چه مجازاتی دارد؟
  • رشد ۲۰۶ درصدی استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس در استان
  • تلاش ناکام تندروهای مجلس برای بررسی محرمانه یک طرح دیگر