Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-25@08:32:46 GMT

ایران حق دارد نگران بازرسی‌های هسته‌ای باشد

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۵۵۸۸۵

 بدیهی است اصرار آژانس مبنی بر بازرسی‌های فراقانونی و دسترسی به همه نقاط کشورمان به بهانه ادعاهای واهی و هدفمند آمریکا و رژیم صهیونیستی، هرگز با پاسخ مثبت کشورمان رو به رو نخواهد شد و در عوض، جایگاه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بیش از پیش نزد جهانیان تضعیف خواهد کرد.

در این خصوص گفت‌و‌گویی با پروفسور فرانک فون هیپل، معاون امنیت داخلی اسبق اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید انجام داده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مردی که استاد برجسته علم فیزیک در دانشگاه پرینستون آمریکاست.

  آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با استناد به ادعاهای تبلیغاتی و سیاسی رژیم صهیونیستی و آمریکا خواستار بازرسی از اماکن حساس در ایران شده و حتی دیروز قطعنامه سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه را نیز علیه کشورمان تصویب کرد. نظر شما در این‌خصوص چیست؟

ایالات متحده آمریکا برای پیگیری ادعاهایی که اسرائیل علیه ایران (در‌خصوص فعالیت سایت‌های هسته‌ای جدید) مطرح کرده است، به آژانس و شورای حکام فشار وارد کرده است. ایران حق دارد در برابر چنین فشارهای آشکار و متعاقبا، درخواست‌هایی که آژانس برای بازرسی از اماکن مختلف در ایران مطرح می‌کند، با احتیاط و نگرانی برخورد کند. سایت‌ها و مکان‌هایی که آژانس اصرار دارد بر اساس ادعای اسرائیل آنها را بازرسی کند، قبلا مورد بازدید این نهاد قرارنگرفته است.  همان‌طور که در اساسنامه آژانس آمده است، اگر هر سایتی به هر دلیلی حساس و محرمانه باشد، رویه‌های دسترسی به آن باید مدیریت شده باشد، نه این‌که آژانس بخواهد بازرسی بی‌حد و حصر و حساب نشده از آن را صورت دهد. ضمن این‌که ایران محق است از داشته‌ها و اطلاعات مهم و حساس غیرهسته‌ای خود صیانت کند. این حق هر کشوری است که در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عضویت دارد.

  اگر بخواهیم راهبرد ترامپ  یعنی فشار حداکثری علیه ایران را مبنا قرار دهیم، رفتارهای اخیر آژانس و سازمان ملل متحد در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران و طرح ادعاهای مکرر علیه تهران را چگونه در قبال این راهبرد مورد سنجش و ارزیابی قرار می‌دهید ؟

من اساسا  فکر نمی‌کنم دولت ترامپ در تلاش باشد ایران را به میز مذاکره بکشاند، بلکه در تلاش است برجام را کاملا نابود کند تا دولت بایدن در صورت پیروزی دموکرات‌ها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا  نتواند دوباره به آن بازگردد. ترامپ سعی دارد از این گزارش‌ها و قطعنامه‌ها به عنوان ابزاری برای پیشبرد راهبرد فشار حداکثری علیه ایران استفاده کند. همچنین ترامپ هدفی به نام تمدید‌تحریم‌های تسلیحاتی ایران را نیز مدنظر قرار داده و سعی دارد از این اهرم‌ها برای دستیابی به این هدف نیز استفاده کند. ترامپ امید دارد ایران با ترک کامل برجام و خروج از ان‌پی‌تی به این اقدامات و فشارها واکنش نشان دهد. اما او فراموش کرده است این واکنش‌ها می‌تواند منجر به تقابل جدی  ایران و آمریکا شود. این منازعه برای همه فاجعه بار خواهد بود و هرگونه امید به دیپلماسی را از بین می برد.

  بر اساس آنچه مطرح می‌شود، آمریکا  در تلاش است اگر نتوانست تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کند در این صورت مکانیسم ماشه را فعال کند. آیا  به لحاظ حقوقی، آمریکا یکی از اعضای برجام است؟ آیا این کشور حق استناد به این توافق‌نامه و قطعنامه 2231 را خواهد داشت؟

صورت مسأله در اینجا کاملا مشخص است. دولت ترامپ در اقدامی رسمی و عملیاتی، آمریکا را از توافق هسته‌ای با ایران خارج کرد. بنابراین وقتی کشوری از یک پیمان خارج می‌شود، چگونه می‌تواند به مفاد و بندهای آن توافق یا پیمان استناد کند؟! این قاعده در‌خصوص برجام و مکانیسم ماشه نیز صدق می‌کند.  ظاهرا نقشه آمریکا این است که در ماه‌سپتامبر( شهریور) و همزمان با ریاست دوره‌ای کشور نیجر در شورای امنیت، فشارهای بیشتری در این خصوص به شورای امنیت وارد کند، زیرا نیجر از طرفداران آمریکا محسوب می‌شود. به نظر من حامیان توافق هسته‌ای در نظام بین‌الملل، باید  جهت مقاومت در برابر این راهبرد دولت ترامپ و اقداماتی که قصد دارد در ذیل این استراتژی صورت دهد، سازماندهی شوند. عدم تمدید معافیت‌های هسته‌ای ایران، با هدف انهدام کل برجام و این توافق صورت می‌گیرد. دولت ترامپ علاوه بر آن‌که سعی دارد برجام را به صورت کامل تا قبل از انتخابات ماه نوامبر( آبان ماه) نابود کند، بلکه مانع تعهدپذیری کشورهای اروپایی و حتی چین و روسیه در قبال این توافق شود. ترامپ دست به بازی خطرناکی زده است. افرادی مانند مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نقش پررنگی  در شکل‌گیری این بازی خطرناک و غیرمعقول ایفا  می‌کنند.    

فرانک فون هیپل کیست؟

فرانک فون هیپل، ۸۳ساله، یک فیزیکدان و البته سیاستمدار شناخته شده در ایالات متحده آمریکا محسوب می‌شود. او هم اکنون استاد دانشگاه پرینستون در حوزه های مربوط به «پیوند علم و امنیت بین الملل» بوده و در کالج تخصصی «وودرو ویلسون» نیز در همین زمینه مشغول به فعالیت است. در دهه ۱۹۸۰ میلادی، فون هیپل ریاست فدراسیون دانشمندان آمریکا را بر عهده داشت.

نقطه اوج فعالیت سیاسی فون هیپل، بین سال های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۵ بوده است. او در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون، معاون امنیت ملی مرکز علم و تکنولوژی در کاخ سفید بوده است. فون هیپل از مشاوران اصلی دولت بیل کلینتون در حوزه تکنولوژی و روابط بین الملل (خصوصا در عرصه تسلیحاتی) بوده است. فون هیپل، در حوزه مواد شکاف‌پذیر و استفاده از انرژی هسته ای در بهینه سازی مصرف سوخت، تاسیس راکتورهای غیرنظامی در جهان و... نیز به همراه همکارانش در مراکز مختلف، مشغول تحقیق و مطالعه است.   مهدیه خانی - بین الملل / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: شورای حکام برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۵۵۸۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم

به گزارش خبرآنلاین "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

به نقل از ایسنا با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898547

دیگر خبرها

  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای
  • آمریکا: با آژانس اتمی برای شفافیت بیشتر فعالیت‌های هسته‌ای ایران همکاری داریم
  • رمزگشایی از سیگنال‌های برجامی آمریکایی‌ها پس از عملیات وعده صادق/ آیا ایران به دنبال تغییر در دکترین ساختن بمب اتمی است؟
  • گروسی به تهران سفر می‌کند
  • ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم/ برگزاری رزمایش «ماشه هسته‌ای» کره شمالی/ ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن/ آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی: اهداف برنامه هسته‌ای ایران ابهام دارد
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • گروسی: به زودی به ایران سفر می‌کنم