Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-25@19:46:21 GMT

انحصار در بازار شیر خشک

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۶۰۷۳۶

انحصار در بازار شیر خشک

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، علی احسان ظفری در نشست خبری که با موضوع تولید شیرخشک و چالش‌های صادرات آن برگزار شد، با بیان اینکه ویروس کرونا باعث کاهش مصرف لبنیات در کشور شد، اظهار کرد: به دلیل اینکه امکان دپوی شیر خام و محصولات لبنی وجود نداشت و محصولات لبنی نیز عمدتا قابل دپو نیستند، بخش عمده شیر خام که توسط صنایع لبنی جذب شده بود، تبدیل به شیر خشک شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: از پایان سال گذشته تا کنون ۵۳ هزارتن دپوی شیر خشک در کشور داشتیم و این در حالی است که مصرف شیر خشک سالانه کشور حدود ۱۵ هزارتن است.

رییس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی ایران اضافه کرد: با این مقدار مازاد شیر خشک در کشور راهی جز صادرات نداریم، زیرا تاریخ مصرف شیرخشک ۲ ساله است و هرچه از تاریخ تولید آن بگذرد صادراتش با مشکلاتی همراه خواهد شد.

 وی با بیان اینکه پیگیری‌های لازم برای صادرات شیرخشک انجام و با صادرات ۱۰ هزارتن در مرحله اول موافقت شد، اظهار کرد: از ۱۰ هزار تن مرحله اول ۸۲۰۰ تن صادر شد و آن مقدار باقی مانده نیز به دلیل اینکه برخی واحدها از طرف بیمه تامین اجتماعی و اداره امور مالیاتی به علت بدهی اجازه تمدید کارت بازرگانی خود را نداشتند، صادر نشد.

ظفری با اشاره به اینکه این مقدار صادرات نیز مشکلی را حل نمی کرد و نیازمند صادرات بیشتری بودیم، گفت: در یکی از جلسات تنظیم بازار مصوب شد که در مرحله دوم نیز ۱۰ هزارتن دیگر از  شیر خشک های دپو شده، صادر شود. یعنی اوایل خرداد مکاتباتی از طرف وزارت جهاد کشاورزی با دفتر مقررات صادرات انجام شد، پس از راستی آزمایی از میزان شیر خشک دپو شده، صادرات ۱۰ هزارتن در مرحله دوم نیز مصوب شد، اما دفتر مقررات صادرات هنوز اقدامی در این زمینه انجام نداده است.

ظفری در ادامه با بیان اینکه واحدهایی که با پودرهای دپو شده مواجهند مشکلات بسیاری دارند، گفت: این واحدها نمی توانند پول دامدار را پرداخت کنند. انبارهایشان پر از شیر خشک است و فضای نگهداری برای تولیدات جدید را ندارند. در حقیقت با یک سهل انگاری در این قضیه صنعت دامپروری و صنایع فرآوری مشکل دار می شوند.

وی با اشاره به اینکه در سال حدود ۴۵ هزارتن چربی وارد کشور می شود و دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی به این واردات اختصاص می دهد، گفت: در این دپوی شیر خشک ۲۰ هزارتن چربی تولید کردیم و این تولیدات ممکن است به افرادی که واردات آن را در دست دارند، آسیب وارد کند. اما قرارنیست صنعت دامپروری و فرآوری را دستخوش چندین مجموعه کنیم.

رییس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان فرآورده های لبنی ایران اضافه کرد: صادرات شیر خشک ممکن است به ضرر چند نفر باشد اما در نهایت به سود صنعت دامپروری و فرآوری است. بنابراین نباید بنا برنظر برخی افراد صادرات شیر خشک متوقف شود. از طرفی وقتی ظرفیت صادرات همه واحدهای بسته شود و فقط تعدادی امکان صادرات داشته باشند بین واحدها فاصله می افتد. اگر صادرات باز نگه داشته شود واحدهای تولیدکننده دیگر نیز می توانند رقابت کنند؛ نباید صادرکنندگان را محدود کنیم.

وی خاطرنشان کرد: با این ۵۳ هزارتن شیر خشک، ۲۰ هزارتن کره تولید شده است. این مقدار کره کشور را به واردات کره بی نیاز می کند. این موضوع برای انجمن فرآورده های لبنی این نگرانی را ایجاد کرده است که ارز ۴۲۰۰ تومانی کره قطع می شود.

ظفری در ادامه تصریح کرد: ۱۲۰۰ واحد فرآوری صنایع لبنی در کشور داریم که از این تعداد امروز حدود ۴۴۰ واحد فعال هستند و مابقی تعطیل شده اند. از این ۴۴۰ واحد ۱۰ تا ۱۵  واحد با ظرفیت فراتر و باقی واحدها نیز با۱۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت خود فعالیت می کنند. این واحدها اگر با ۵۰ درصد ظرفیت خود کار کنند هم نمی توانند اقساط بانکی خود را پرداخت کنند و  تنها می توانند خود را زنده نگه دارند.

وی در ادامه به قیمت شیرخشک در کشور اشاره کرد و گفت: شیر خشک در کشور ۲۱ هزار تومان است. قیمت شیر خشک صادر شده بین ۳۰ تا ۳۴ هزارتومان است. البته به دلیل اینکه پاکستان محدودیت‌هایی اعمال کرده، قیمت آن در پاکستان حدود ۲۸ هزارتومان است.

از انحصار گله داریم/ظرفیت صادرات باید در اختیار همه باشد

در ادامه احمد اکبریان - رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران استان البرز - با اشاره به اینکه از انحصار گله داریم، گفت: انتهای انحصار یعنی فساد. کشور درصدد مقابله با فساد است. ظرفیت صادرات باید در اختیار همه گذاشته شود. برخی در این صنعت می دانند که اگر شیر خشک صادر نشود و این خطوط غیرفعال شوند در آینده کره ای تولید نمی شود و ارز واردات کره دریافت می کنند.

وی افزود: ما اعلام کردیم که خرید چربی از واحدهای دامپروی منطقی شود، چربی تولید می کنیم و همانطور که مشاهده می شود در بحث کره خودکفا شدیم.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: فرآورده های لبنی کشاورزی صادرات شیرخشک بازار شیرخشک خشک در کشور شیر خشک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۶۰۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات طلای سرخ به ۴۰۰ تن می‌رسد

غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به بررسی وضعیت بازار و راهکارهای رونق صادرات طلای سرخ و کاهش قاچاق پرداخت.

وضعیت قیمت زعفران در بازار چگونه است؟

میری: هم اکنون قیمت زعفران در بازار تعدیل شده است به طوریکه نرخ هر کیلو زعفران دسته ۷۷ میلیون تومان، پوشال ۱۰۰ تا ۱۰۲ میلیون تومان و نگین ۱۰۵ تا ۱۱۰ میلیون تومان است.

با توجه به روند کاهش عرضه  زعفران طی ماه های اخیر پیش بینی می شود با ازدیاد تقاضا برای صادرات، قیمت افزایش یابد.

قیمت تمامی محصولات از جمله زعفران تعیین کننده عرضه و تقاضاست به طوریکه با ازدیاد تقاضا، قیمت افزایش می یابد.

آیا مشکلات و موانع پیش روی صادرات زعفران مرتفع شده است؟

میری: مشکلات بازگشت ارز به سامانه نیما همچنان وجود دارد و استمرار این روند، صادرات را دچار چالش کرده است. تا زمانیکه مشکلات بازگشت ارز به سامانه نیما مرتفع نشود، روز به روز بر میزان قاچاق افزوده می شود.

با توجه به جایگاه زعفران ایران در بازارهای هدف، تا زمانیکه مشکلات بازگشت ارز مرتفع نشود، زعفران بدون نظارت از کشور ما خارج و مجدد زعفران ایران به اسم دیگر‌ کشورها عرضه می شود.

از مسئولان تقاضا داریم که با بکارگیری مشورت تشکل ها مشکلات پیش رو را مرتفع کنند چرا که با توجه به وضعیت مناسب جوی، تولید زعفران نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری خواهد داشت.

از سال ۹۷ نامه‌های زیادی در خصوص تجارت زعفران و چالش‌های این بخش به نهادهای مربوطه از جمله  ریاست جمهوری، وزارت صمت، سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی، اتاق بازرگانی و وزارت جهاد زده ولی اهمیتی داده نشده است.

راهکار اساسی رفع مشکلات صادرکنندگان زعفران چیست؟

میری: اگر به صادرکنندگان اجازه دهند که ارز حاصل از صادرات را بصورت توافقی در بازار عرضه کنند، دیگر انگیزه ای برای قاچاق زعفران وجود ندارد. این درحالی است که هم اکنون مابه التفاوت ارز سامانه نیما با بازار آزاد ۳۰ میلیون تومان است.

اگر مسئله برگشت ارز حاصل از صادرات حل شود و اجازه دهند این ارزها را با قیمت توافقی به فروش برسانیم یا به واردکننده کالاهای لوکس به قیمت توافقی بفروشیم، بسیاری از چالش‌های این بخش حل خواهد شد.

صادرکننده داخلی وقتی کالایی را صادر می‌کند، بدلیل آنکه اعتبارنامه یا اعتبار اسنادی ندارد، از این رو تا زمانی که کالا تماما به دست خریدار نرسد، ریسک عدم برگشت پول را متحمل می‌شود. یعنی اگر کالا به دست خریدار به هر دلیلی نرسد، صادرکننده هم پولی دریافت نمی‌کند.

آماری از قاچاق زعفران به بازارهای هدف وجود دارد؟

میری: براساس برآوردهای صورت گرفته  نشان می دهد ماهانه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود.

بنابر آمار در سال ۹۹، ۳۲۵ تن زعفران به ۴۷ کشور دنیا صادر شد، درحالیکه سال گذشته حدود ۲۲۰ تن زعفران به ۶۷ کشور صادر شد و به رغم انکه مصرف زعفران در دنیا کاهش نداشته است، از این رو می توان گفت که مابقی این میزان قاچاق می شود. همچنین صادرات زعفران به ۵ قاره دنیا صورت می گیرد.

افغانستان  اعلام کرده که  ۷۹ تن زعفران صادر می کند، در حالی که براساس آمارهای اعلامی خودشان تنها ۱۲ تن تولید می کنند. متاسفانه افغانستان ۶۷ تن زعفران را به نام زعفران افغانستان در بازارهای جهانی به مشتریان ما می فروشد.

با رفع موانع صادراتی تا چه میزان امکان افزایش صادرات وجود دارد؟

میری: اگر موانع صادرات مرتفع شود، پیش بینی می شود که صادرات زعفران به ۴۰۰ تن برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • از سرگیری صادرات دام زنده مازاد در کشور
  • صادرات طلای سرخ به ۴۰۰ تن می‌رسد
  • گاز ایران به چین هم می‌رسد؟
  • بیش از ۳۸ کشور هدف بازار صادراتی تولیدات خراسان شمالی هستند
  • تشکیل اتحادیه بین‌المللی تجار «امین» در ایران
  • تولید قزل آلا به ۱۱۰ هزارتن می‌رسد
  • بلومبرگ: تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران روی کاغذ می‌ماند
  • سالانه ۳ میلیون و ۵۰۰ هزارتن برنج مورد نیاز کشور است
  • صادرات۶۰ هزارتن مواد معدنی از بندرخمیر
  • صادرات تخم مرغ در فروردین به ۲۰ هزارتن رسید