Web Analytics Made Easy - Statcounter

دستیابی به موشک های برد بلند ضد هوایی زمین پایه با برد بیش از ۲۰۰ کیلومتر و در نقش ضد پلتفرم های پروازی پشتیبانی مثل آواکس ها و سوخت رسان ها مشخصا یکی از لبه های فناوری و حوزه های خاص در عرصه موشک های ضد هوایی است.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، نیروی هوافضای سپاه پاسداران در سالهای اخیر قدم های بسیار مهمی را در بحث توسعه توان پدافند هوایی برداشته است که یکی از مهم ترین دستاورد در این بخش سامانه سوم خرداد بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سامانه که بنا به تحلیل برخی از کارشناسان خارجی به سامانه مشهور و مدرن بوک روسی شباهت دارد، امروز تبدیل به بخش مهمی از شبکه پدافند هوایی کشور ما شده و البته تقریبا یک سالی نیز از اولین استفاده عملیاتی و شکار موفق و شگفت انگیز پهپاد جاسوسی MQ-۴C توسط این سامانه می گذرد.

اما در روزهای اخیر، سردار شبان فرمانده پدافند هوایی سپاه در مصاحبه خود از ورود سپاه به بحث توسعه سیستم های پدافندی برد بلند خبر داده است. سردار رضا شبان می گوید: «هم در سطح ارتفاع پست، ارتفاع متوسط و ارتفاع بالا نیازمند برخورداری از سامانه‌های پدافندی هستیم. این امروز نقطه شروعش انجام شده. در ارتفاع بالا و برد بلند هم که یکی از نیازمندی‌های ضروری پدافند هوایی است، طرح‌های بسیار خوبی وجود دارد که انشالله در آینده نزدیک شاهد ورود سامانه‌های متنوعی در این بخش خواهیم بود.»

گزینه های سپاه چه خواهد بود؟

در بحث موشک های سطح به هوای برد بلند، معمولا سامانه هایی با برد درگیری ۱۵۰ کیلومتر به بالا در این رده قرار می گیرند. در کشور ما در حال حاضر سامانه های اس ۲۰۰، اس ۳۰۰ و باور ۳۷۳ در این کلاس حضور دارند. البته در جریان رونمایی از سامانه پدافند هوایی سوم خرداد با حضور فرماندهی معظم کل قوا در نمایشگاه هوافضای سپاه، صحبت هایی از مسلح شدن این سامانه به موشک هایی با برد ۲۰۰ کیلومتر نیز مطرح شده بود که می تواند یکی از گزینه های مدر نظر سپاه در این بخش باشد.

سامانه پدافند هوایی سوم خرداد

اما در جریان بازدید سال ۹۳ رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای هوافضای سپاه و با دقت به تصاویر منتشر شده از آن بازدید، سامانه ای ناشناخته به اسم علم الهدی نیز مشاهده می شد. شاید بتوان "علم الهدی" را مرموز ترین سامانه بومی پدافند هوایی ایران معرفی کرد. سبک طراحی رادار اصلی این سامانه شباهت‌های معناداری به یکی از معروف‌ترین رادارهای پیشرفته دنیا در زمینه شناسایی اهداف پنهانکار یعنی رادار نبو (Nebo) و در واقع مدل یو ئی (UE) آن دارد. رادار علم الهدی یک رادار آرایه فازی کنترل آتش در باند VHF است که اولین رادار کنترل آتش در این باند محسوب می‌شود.

در بنر مربوط به این سامانه که در آن نمایشگاه دیده شد اما یک نکته جالب وجود دارد. در این تصویر شاهد شلیک دو موشک هستیم که احتمالا مربوط به این سامانه هستند. یکی از موشک‌ها احتمالا از سری طائر است که بر پایه سام ۶ توسعه پیدا کرده و دیگری به نظر یکی از موشک های خانواده فاتح ۱۱۰ است!

آیا فاتح ۱۱۰ به شکار آواکس‌ها می رود؟

در این تصویر موشکی شبیه به سری فاتح ۱۱۰ دیده می شود ولی سوال بزرگ اینجاست که آیا می توان این موشک زمین به زمین را تبدیل به یک شکارچی هواپیما کرد؟ علاقمندان به مسائل نظامی می دانند که خانواده موشک های فاتح ۱۱۰ دقیق ترین موشک های بالستیک تاکتیکی حال حاضر کشور ما و یکی از نمونه های ویژه در دنیا محسوب می شود و در چندین مرحله نیز سابقه استفاده عملیاتی از آنها وجود دارد که نتایج آن با حیرت و شگفتی جهانیان همراه بوده است. ولی نابود کردن یک هدف هوایی و بهره بردن از یک موشک برای آن نقش نیازمند یک طراحی متفاوت است. در این جاست که مسئله اصلی به ذهن می آید. مشخصا با موشکی با طراحی و بر پایه خانواده فاتح نمی توان به جنگ جنگنده های پیشرفته و شدیدا مانور پذیر نسل جدید رفت ولی با کمی تحول در طراحی مثل اضافه کردن بالک های کنترلی و کنترل کردن گازهای خروجی موتور می توان این سلاح را در نقش A۲/AD  یا همان (Anti Access/Area Denial) به کار برد.

با این فرض، می توان یک تیر از موشک های سری فاتح ۱۱۰ را تصور کرد که بالک هایی به بدنه آن اضافه شده و در بخش جلویی آن نیز به دلیل قطر بیشتر، یک رادار جستجوگر صفحه تخت بزرگتر نسبت به نمونه های عادی موشک های سام نصب شده باشد. فراموش نکنید که قطر موشک های سری فاتح ۱۱۰ حدود ۶۱۰ میلی متر است و فضای بسیار بزرگی را برای نصب انواع جستجوگرها در اختیار کاربر قرار می دهد. در عین حال با توسعه نسل جدید مواد الیاف پیشرفته برای ساخت بدنه و سیستم پیشران که در موشک رعد ۵۰۰ شاهد آن بودیم شاهد کاهش وزن و افزایش تحرک این موشک خواهیم بود که فاکتور مهمی حتی برای موشک های ضد هوایی بزرگ و برد بلند نیز است.


هدف این سلاح نیز پرنده های نظامی بزرگ و عمدتا ۴ موتوره با سطح مقطع راداری بالا است که مانور پذیر نبوده و در فواصل دور تر به اجرای عملیات می پردازند. در عین حال امکان نصب سیستم های اپتیکی تصویر ساز بزرگ نیز روی دماغه این موشک ها نیز ممکن است تا هدف گیری اپتیکی را نیز بتواند برای آن انجام دهد. رصد این اهداف در فواصل دور بسیار ساده تر بوده و با توجه به قابلیت نصب جستجوگرهای بزرگتر و تواناتر می توان اهداف را شناسایی و روی آن ها قفل انجام داد. برای این کلاس از موشک ها قدرت مانور آنچنان مهم نیست چون اهداف آنها نیز مانور پذیر نیستند ولی آنچه برای این کلاس از موشک ها مهم است، برد و سرعت بالاست.

برای رسیدن به این امر یا موتورهای نسل جدید نیاز است که در اندازه های موشک های هوا به هوای معمول قرار بگیرد یا در سناریوهای A۲/AD و مقابله با اهدافی مثل آواکس ها و سوخت رسان ها، یک پیشران و طراحی مورد استفاده در موشک های زمین به زمین که نیروی کافی برای طی این مسافت ها در سرعت بالا را داشته باشد. توجه داشته باشید که برای نمونه در دنیای امروز موشک هایی مثل سری ۴۰N۶E برای سری اس ۴۰۰ با برد ۴۰۰ کیلومتر نیز وجود دارند ولی به جهت توانایی درگیری با طیف بیشتر اهداف، گزینه ای سخت تر و گران تر برای توسعه یا خرید هستند.

در صورت صحت این مسئله مشخصا موشک مورد نظر سپاه در برد بالای ۲۰۰ کیلومتر و احتمالا در کلاس ۳۰۰ الی ۴۰۰ کیلومتر قرار خواهد گرفت. دستیابی به موشک های برد بلند ضد هوایی زمین پایه با برد بیش از ۲۰۰ کیلومتر و در نقش ضد پلتفرم های پروازی پشتیبانی مثل آواکس ها و سوخت رسان ها مشخصا یکی از لبه های فناوری و حوزه های خاص در عرصه موشک های ضد هوایی است که به طور رسمی فقط در جهان امروز در اختیار نیروهای مسلح سه کشور آمریکا، روسیه و چین قرار گرفته است. در هر صورت باید منتظر ماند و مشاهده کرد که در جریان رونمایی از سامانه پدافند برد بلند سپاه، آیا شاهد موشک فاتح ضد هوایی خواهیم بود یا خیر.
منبع: مشرق

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سپاه پاسداران پدافند هوایی موشک سپاه سامانه پدافند پدافند هوایی ۲۰۰ کیلومتر موشک ها برد بلند ضد هوایی آواکس ها فاتح ۱۱۰

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۶۲۶۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قمار جنگ اسرائیل و ایران

فرارو- مراد یشیلتاش؛ استاد دانشگاه و کارشناس مسائل امنیتی و امور بین‌المللی ترکیه و مدیر بخش امنیت بنیاد مطالعات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی «سِتا».

به گزارش فرارو به نقل از روزنامه صباح ترکیه، حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق تنش‌های منطقه‌ای را به اوج بی سابقه‌ای رساند و بار دیگر ژئوپولیتیک پیچیده خاورمیانه را در کانون توجه قرار داد. واکنش تلافی جویانه ایران به این تجاوز نه تنها در منطقه بلکه در مقیاس جهانی نیز طنین انداز شده است. پاسخ ایران با دو هدف انجام شد: نشان دادن قدرت نظامی خود و رساندن پیامی سیاسی به جامعه بین‌المللی. این اولین مورد از سال ۱۹۷۳ بود که یک دولت در سطح متعارف به اسرائیل پاسخ نظامی داد و بدین وسیله وضعیت طولانی مدت مصونیت اسرائیل را مختل کرد. ایران از طریق چنین اقداماتی به دنبال تقویت قدرت بازدارندگی خود در برابر بازیگران منطقه‌ای و جهانی و همزمان تحکیم موقعیت سیاسی داخلی خود می‌باشد.

حمله ایران از طریق یک عملیات نظامی پیچیده شامل موشک‌های کروز و بالستیک و هم چنین پهپاد‌ها که در مجموع به نام شاهد ۱۳۶ شناخته می‌شوند انجام شد. استفاده ایران از ۱۸۵ فروند پهپاد شاهد ۱۳۶ و ۳۶ فروند موشک کروز زمین به زمین پاوه با برد ۱۶۵۰ کیلومتر و ۱۱۰ فروند موشک غدیر توسعه یافته در نسخه‌های مختلف در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی به همراه موشک بالستیک با سوخت مایع و میان برد عماد و موشک بالستیک میان برد دزفول را تایید شده است. موشک دزفول در سال ۲۰۱۹ میلادی معرفی شد. علاوه بر آن، استفاده از موشک خیبرشکن با برد ۱۴۵۰ کیلومتر که ظاهرا قابلیت مانور بالایی در برابر سامانه‌های پدافند هوایی را نیز دارد تایید شده است.

اگرچه سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل اکثر این حملات ایران را رهگیری کردند، اما محدودیت‌های دفاعی اسرائیل را نیز آشکار ساختند و نشان دادند که سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل دچار آسیب پذیری‌ هستند. منابع اسرائیلی از خنثی کردن پهپاد‌ها و موشک‌های کروز قبل از نقض حریم هوایی اسرائیل خبر دادند در حالی که پنج موشک بالستیک به پایگاه هوایی نواتیم و چهار موشک پایگاه هوایی نِگِو را هدف قرار دادند.

ضعف اسرائیل

رویارویی اخیر بین اسرائیل و ایران سوالاتی را در مورد استراتژی امنیتی اسرائیل ایجاد می‌کند در حالی که هدف آن تقویت بازدارندگی ایران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای است. نقش ایالات متحده در مناقشه با حمایت مداوم آن کشور از اسرائیل در کنار افزایش تلاش‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از تنش بیش‌تر مشخص شده است.

این واقعیت که ایالات متحده و متحدان اش از ایران خواسته اند برای جلوگیری از تنش بیش‌تر، خویشتن داری کند نشان دهنده اهمیت مدیریت بحران به شیوه‌ای کنترل شده است. متقابلا اقدامات تلافی جویانه ایران بینشی در مورد چگونگی واکنش ائتلاف نظامی منطقه‌ای علیه ایران فراهم می‌کند.

عملیات تلافی جویانه ایران با عنوان "وعده صادق" چالشی مهم برای سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل بود. در حالی که سامانه‌هایی مانند گنبد آهنین عموما در برابر حملات موشکی و پهپادی ایران موثر بوده اند مهم است که توجه داشته باشیم اسرائیل دست بالا را حفظ نمی‌کند. هزینه نسبتا پایین حمله در مقایسه با هزینه اقتصادی بالای دفاع پایداری دراز مدت جنگ را به یک نگرانی حیاتی برای اسرائیل تبدیل می‌کند. بنابراین، توانمندی‌های تهاجمی ایران هم چنان یک تهدید دائمی برای اسرائیل قلمداد می‌شوند.

علاوه بر این، اظهارات "حسین سلامی" فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران حاکی از تغییر در الگوی سنتی رویارویی نظامی اسرائیل و ایران است. سلامی تاکید کرد که ایران با عملیات تلافی جویانه خود علیه اسرائیل معادله جدیدی را ایجاد کرده است. براساس این معادله حملات بعدی اسرائیل به شهروندان، پرسنل و دفاتر و مراکز مرتبط با ایران با پاسخ مستقیم آن کشور از خاک ایران مواجه خواهد شد.

از سوی دیگر، پاسخ اسرائیل بر ناتوانی این رژیم در عملیات مستقل در عرصه بین المللی تاکید دارد. حضور و حمایت آمریکا در منطقه نقشی اساسی در شکل دهی به فرآیند‌های تصمیم گیری اسرائیل دارد. این وابستگی به دیپلماسی بین المللی و کمک‌های نظامی اتکای اسرائیل به عوامل خارجی برای تدوین سیاستگذاری‌های امنیتی منطقه‌ای خود را آشکار می‌سازد.

علاوه بر این، درگیری باعث شعله ور شدن پویایی‌های مختلف سیاسی در درون خود اسرائیل شده است. سیاست‌های امنیتی دولت نتانیاهو با انتقادات داخلی و بین المللی مواجه شده و اثبات شده که ناپایدار است. افکار عمومی اسرائیل در رابطه با مدیریت بحران توسط دولت دچار اختلاف نظر شده است. برخی از اسرائیلی‌ها از رویکرد تهاجمی‌تر نسبت به ایران حمایت می‌کنند در حالی که برخی دیگر از اسرائیلی‌ها خطرات مرتبط با تبدیل شدن به یک جنگ در مقیاس بزرگ را برجسته می‌سازند.

 

دیگر خبرها

  • سامانه پدافند اس-۵۰۰؛ علیه موشک‌های هایپرسونیک عمل می‌کند؟!
  • سامانه پدافند اس-۵۰۰ چیست؟ آیا می‌تواند علیه موشک‌های هایپرسونیک عمل کند؟
  • لحظه ترور یکی از رزمندگان سامانه پدافند هوایی حزب الله
  • قمار جنگ اسرائیل و ایران
  • پدافند هوایی روسیه ۱۰۴ پهپاد اوکراینی را سرنگون کرد
  • بی‌بی‌سی: عبور موشک‌های ایران از پدافند هواییِ چند لایه اسرائیل
  • بی‌بی‌سی: موشک‌های ایران از پدافند هواییِ چند لایه اسرائیل عبور کردند
  • یونان: هیچ سامانه پدافند موشکی به اوکراین ارسال نمی‌کنیم
  • نمونه ایرانی پدافند ضدهوایی بوک روسی در ایران/ عکس
  • این پدافند ضدهوایی ایران مشابه بوک روسی است/ عکس