Web Analytics Made Easy - Statcounter

 به گزارش خبرنگار ایلنا، همزمان با ششمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه، علی بنی‌سعد، مهمان برنامه «کارگر ایرانی» بود.

او در این برنامه مجازی با اشاره به سابقه مجتمع نیشکر هفت تپه گفت: ما در دوره‌های مختلف و در شرایط سخت کار کردیم و این مجتمع را که هم کشاورزی و هم صنعتی است سر پا نگه داشتیم. در دوران جنگ هشت ساله و زیر بمباران با چراغ خاموش کار می‌کردیم و فعالیت خود را متوقف نکردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو شورای اسلامی کار کارگران مجتمع هفت‌تپه ادامه داد: این مجتمع وضعیت خوبی داشت تا اینکه سال ۹۴ مشمول واگذاری به بخش خصوصی شد. اول اینکه این واگذاری برخلاف قانون بود، چراکه قانون اجازه واگذاری شرکت‌های مادر را نمی‌دهد. از طرف دیگر، واگذاری به گونه‌ای صورت گرفت که منجر به تعدیل نیرو و معوق ماندن حقوق و دستمزد کارگران شد.

او با اشاره به اینکه اکنون نیز ما شاهد معوقات مزدی و بیمه‌ای هستیم، بیان کرد: به نظر می‌رسد بعد از مذاکرات و وعده وعید‌های سال گذشته، مشکلات به دنبال اتهاماتی که به مدیرعامل مجتمع وارد شده و او را درگیر دادگاه کرده، بروز کرده است. حرف ما این است که این مشکلات ربطی به ما ندارد. کارگر کار می‌کند و مزد خود را می‌خواهد، اما شاهد معوق ماندن دستمزد‌ها هستیم و همین ما را مجبور به اعتصاب دوباره کرده است.

بنی‌سعد با بیان اینکه از سال ۹۴ تاکنون کارگران نیشکر هفت تپه ۱۲۵ بار اعتصاب کرده‌اند، گفت: اکنون و در شرایطی که عنوان می‌شود وضعیت خوزستان از نظر شیوع کرونا بحرانی است، بار دیگر کارگران مجبور به اعتصاب شده‌اند. آیا این درست است که در این شرایط که می‌گویند از تجمعات کوچک خودداری کنید، ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ کارگر دست به تجمع و اعتصاب بزنند؟

او با اشاره به پیگیری‌های صورت گرفته عنوان کرد: در سطح استانی با مسئولان استانی گفتگو کردیم و با آمدن به تهران با مسئولان مربوطه ازجمله مسئولان وزارت کار برای دریافت مطالبات خود مذاکره کردیم. امیدواریم مسئولان صدای ما را بشنوند و فکری به حال کارگران این مجتمع و خانواده‌های آنها بکنند. حداقل ساکنان چهار شهرستان در خوزستان با نیشکر هفت تپه در ارتباط هستند و عدم پرداخت حقوق، آنها را دچار مشکل می‌کند. کارگرانی هستند که به ما مراجعه کرده و می‌گویند پول برای خرید شیر خشک نوزادان خود ندارند. امیدواریم مشکلات هر چه زودتر رفع شود.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: خصوصی سازی نیشکر هفت تپه هفت تپه معوقات بیمه ای اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۶۶۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لوکوموتیورانان آلمان دولت را وادار به عقب نشینی کردند

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، شرکت ملی راه‌آهن آلمان موسوم به «دویچه‌بان» روز سه‌شنبه ۲۶ مارس اعلام کرد که با اتحادیه لوکوموتیورانان آلمان (GDL) برای کاهش ساعت کار هفتگی لوکوموتیوران‌ها به توافق رسیده است.

به این ترتیب دویچه‌بان با این توافق به اعتصاب‌های متعدد لوکوموتیوران‌های آلمان از نوامبر ۲۰۲۳ تاکنون گذشته پایان داد، اعتصاب‌هایی که گاهی همه سفرهای ریلی در سراسر این کشور را متوقف می‌کرد.

بر اساس این توافق، از سال ۲۰۲۶ تا سال ۲۰۲۹ ساعات کاری شیفتی به تدریج از ۳۸ ساعت به ۳۵ ساعت در هفته بدون تغییر دستمزدها کاهش می‌یابد.

در این توافق تصریح شده است که لوکوموتیوران‌های آلمان در صورت تمایل می‌توانند تا ۴۰ ساعت در هفته با ۲.۷ درصد حقوق بیشتر برای هر ساعت اضافی کار کنند.

مارتین سیلر، مدیر منابع انسانی دویچه‌بان در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین از این توافق به عنوان یک راه حل «مدرن» در زمانی‌که آلمان با کمبود نیروی کار ماهر مواجه است، نام برد.

افزایش ۴۲۰ یورویی ماهانه در دستمزد لوکوموتیوران‌ها که طی دو مرحله اعمال می‌شود و همچنین یک کمک ۲۸۵۰ یورویی به آن‌ها برای مقابله با هزینه‌های تورم یکی دیگر از محورهای توافق دویچه‌بان و اتحادیه لوکوموتیورانان آلمان است.

کلاوس وسلسکی، رئیس اتحادیه لوکوموتیورانان آلمان در یک نشست مطبوعاتی با ابراز تأسف از مشکلاتی که برای مسافران در زمان اعتصاب‌های لوکوموتیوران‌ها ایجاد شده بود، گفت که حل مناقشه بر سر ساعت کاری و میزان دستمزدها نباید اینقدر طولانی می‌شد.

در ماه‌های گذشته، اعتصاب‌های متعدد و گسترده در آلمان، بر مشکلات اقتصادی بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا در بحبوحه رکود قریب‌الوقوع در این کشور افزودند.

تورم بالا و کمبود نیروی کار باعث مناقشه بر سر دستمزدها در بخش های کلیدی حمل و نقل، از جمله راه آهن ملی، حمل و نقل هوایی و حمل و نقل عمومی شده است.

حقوق‌بگیران در آلمان در پی بالارفتن تورم و گرانی، خواهان دستمزدهای بالاتر هستند. آلمان پس از همه‌‌گیری کرونا و به‌خصوص پس از حمله روسیه به اوکراین، تورمی را تجربه کرده که از زمان شوک‌های نفتی دهه ۱۹۷۰ تاکنون مشاهده نشده است.

اعتصاب‌ها در حالی در آلمان ادامه داشت که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۳ میلادی ۰.۳ درصد کاهش نشان می‌داد.

 

دیگر خبرها

  • آغاز واکسیناسیون دام‌های سبک در زرند
  • مجتمع‌های تجاری محدوده مرکزی شهر تبریز ایمن سازی می‌شوند
  • فراخوان برای اعتصاب‌های جدید در آلمان
  • بالاخره دولت تسلیم شد؛ آپشن طلایی به حقوق کارگران اضافه شد / متناسب‌سازی حقوق‌ها با تورم ۴۵ درصد
  • خصوصی سازی فرهنگ، بخش قابل توجهی از استعدادها را نابود کرد
  • هوای گتوند در وضعیت خطرناک قرار گرفت
  • لوکوموتیورانان آلمان دولت را وادار به عقب نشینی کردند
  • ◄ منتقدترین فرد به خصوصی سازی صنعت ریلی هستم و معتقد ترین!
  • رفع مشکلات ترافیکی و ایمن سازی جاده کندوان تا پایان دولت سیزدهم
  • رویا یا واقعیت؛ استقلال و پرسپولیس در سال جدید عاقبت به خیر می‌شوند؟